Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 973
  • 812
  •   1
Отговори
# 330
Аз лично винаги предлагам след хранене и кърма, не смятам, че ще го прехраня, когато е ял повече просто суче по-кратко или отказва да суче.

Ами при нас не е така за съжаление, тя не отказва никога. Сутрин яде 3-4мин и й стигат за над 3 часа, но на обяд след 130-150гр пюре може и 10 мин да суче. А после започва да връща. Затова ги заместих, за да може поне две хранения да имам някаква представа какво изяжда и то да бъде в норма.
Батковците ги кърмих над 2год всеки, но те бяха на поискване, заспиваха на гърда и сукаха когато им падне. Тогава нямаше консултанти по сън, само по кърмене и те съветваха сучене на поискване, заспиване на гърда никога не е било нещо негативно. Но това не им пречеше във физическото развитие и наддаването. Тогава го карах доста хипстърски, нито съм мерила нещо, нито засичала. Не мога да преценя кой подход е по-подходящ, зависи от много неща. И нея планирам да я отбия живот и здраве пролетта/лятото догодина, след като минат вирусите и грипа, затова ми е една идея притеснено да не вземе да се отбие по-рано с тези мои мераци да й намалям храненето, което ми е проблем основно преди заспиване, защото тогава се проточва повече. Но на този етап ще си запазя кърменето за заспиване вечер. Проблемът по-скоро е дългото будуване преди лягане, което я кара да заспи трудно и да има неспокоен сън. Хем го знам и хем пак я оставям по 4 часа, но обикновено трябва да учим с големия син и не успявам да я сложа навреме. Така че сега ще работя над това. Ако са 3 часа заспива веднага и не се буди, което и не води до прекомерно сукане. Съжалявам за дългия ферман...

# 331
Разбирам те, да. Аз все си мисля че на тази възраст количествата трябва да се адаптират според бебето, независимо колко често се кърми, все пак много майки преминават в този и малко по-късен период на 2 кърмения сутрин и вечер и така си откарват и до две годинки, имам такива примери в обкръжението си, та не се притеснявай според мен.
Иначе като каза за пюрето, Йоан често изяжда 200 грама пюре на обяд и после пак си доцоква. Но като не му хареса, изяжда само половината. Тогава нямам друга опция освен да дам мляко. Почнал е да заформя и шкембе но съм склонна да обвиня повече кус-куса, кашите и някои плодови пюрета, които яде вече настървено. Затова сега ще гледам алтернативи.

# 332
  • Замък сред облаците
Здравейте, как сте? Да минат на отчет тези дето скоро не са писали.

Ние сутринта ходихме до ЛЛ, че Йоан се събуди с леко отекло оче, а снощи след банята беше зачервено (уж промивах).
Преходна алергична реакция каза, то аз вчера давах пюре с нахут и жълтък на Гербер. Реално докато минем на преглед му беше нормално очето, но сега ще давам няколко дни ксизал капки и без нови храни.

Иначе вчера прави първи опити за изправяне - опитва се да се катери по нас или по дивана и от колене се вдига на стъпала, ама още в доста наклонена позиция. Също ползва околни предмети да се подпре и да седне. Обрах повечето рискови неща от хола и го пускаме да обикаля където иска.

# 333
  • гр.Пловдив
Здравейте маминки! Flowers HibiscusFlowers Cherry BlossomFlowers Tulip

Много ми липсвахте,успях да ви изчета този уикенд,като ме изписаха от болницата ..голям зор видях,заклаха ме като прасе с голям вертикален разрез,понеже хернията е била много голяма и не можеше с лапароскопски метод,а по конвенционалния и с поставяне на голямо платно..Mask Двете секциа бяха приказка в сравнение с тези болки,предстои ми и няколко месечно възстановяване без вдигане на тежко ,изобщо ми е леко депресирано от този факт,но каквото дойде -това се кара,нямаше начин да я отлагам операцията за в бъдеще ..

Бебето е станало адски активно и крещящо,стои само права в кошарата и по диваните до каталясване ,дремките през деня са 2 по 1/2 и 1ч макс,изби й вече пети зъб ,в четвъртък ще ходим до док на консулт ,но според последният път е ударила 10кг вече ,като гюле е No Mouth
ММ и свекървата ще се въртят да я гледат,аз участвам само в храненето ,към момента ми отказва жълтък и рибни ,въртим все пилешко с грах ,ориз и моркови,заешко със зеленчуци  и плодови и каши ..Беше записана на кухня,но се провалиха нещата,че няма кой да я взима,по-нататък пак ще я запиша ..
Много ме е яд като се разхищава храна от пюренцата,ММ и свеки навзели да я пробват и разнообразят пюрета за 50лв,но само като вкуси 1 лъжица и разбере,че не е нейното и айде 3лв отиват на кучето..:rage

Наблягаме на разходките много,количката ни е Maxi-cosi elea основната ,обръща се в двете посоки,много съм доволна,а другата,която ще ползваме основно при пътувания е Maclaren ,коите за мен са супер клас колички .

Сега трябва столче да й купувам 9-36кг ,някакви препоръки от мамите ,които са купили? Simple Smile

# 334
Теди, стискам палци бързо да се оправяш! За столче  а ще взимам това, т.к. и кошницата ни е  същата

Аз не смогвах да пиша, но бяхме сватбари и времето не стигаше. Това ми беше първото социално събитие след раждането с толкова много хора, бях кума и направо беше лудница. За пръв път оставихме детето на родителите на ММ и очудващо са се справили. Е е стествено режимът е отишъл на майната си, но поне малкият беше щастлив. Може би има нещо полезно, при тях е отказал да спи 3-ти път и е будувал почти 5,5 часа, та ние като се прибрахме спа като пън до 8 сутринта. Вчера пак го пробвах на 2 дремки, горе долу издържа, но се  събуди към 5,30 и заспа в 6,30. Днес продъ;жавам с опитите да го оставя на 2, защото с три просто не става, особено както и ще се сменям времето ще почне да заспива в 22/23 часа.

Силно се надявам да сме здрави след сватбата, че бяха 110 души и адски клинч, а аз с официална рокля и сако ... на 10 градуса с вятър.

При малкия продължава АМ/ шише стачката и е страшен зор с храненето, от утре ще почвам да му давам сухар и след това да пробвам великата попара, мисля да дам и качамак след това, че нещо съм поизостанала с въвеждането на нови храни. В четвъртък сме на консултация при ЛЛ за 8-ми месец и ще го видим какви ги е свършил нашият човек.

Исках да ви питам освен круша, ябълка, слива и банан, какви плодове са подходящи за тази възраст? Йо много ака/ по 3-4-5 пъти  на ден и искам малко да се позапече, че дупето му е все червено. Мисле че пълнозърнестите каши добринасят за това.  Онзи дадох банан и ака само 2 пъти  Grinning

# 335
Аз съм дала кайсия към изброените, банан още не съм, че нашия проблем с изхожданрто е на обратно и все не е подходящ момент за него. Взела съм и праскова, ябълка с горски плодове, ябълка с боровинки, но стоят на изчакване.
Днес въведох спанака, че го бях забравила. Определено й хареса. После трябва и аз малко каши. Кашата с киноа имаше само 9% киноа в нея, така че си взех направо био киноа, ще накисна от предната вечер, а на другия ден сваря и пасирам със зеленчуци за обяд. Елда намерих инстантна с 30-40% съдържание.
След това си мисля за риба и млечни - сирене, извара...

# 336
Аз съм давала още праскови, кайсии, боровинки, фурми. Тиква и авокадо, ама не знам тях към плодовете ли ги броим 😀 имам подготвени и разни червени - малини, ягоди, горски микс. Пробвай с оризова каша, ще запече от раз

Теди, бързо възстановяване!

При нас нещата се оправят, останаха едни сополи да мъчим още, яко рев е като се доближа до носа му. Не дава ни да дърпам, ни капки да капя. Нещо си промени режима покрай това боледуване, ляга късно, става късно, трябва да се върнем обратно в релси, че се сменя часовник скоро и ще стане още по зле. Поне събирам и аз някакъв сън, та да не се брои като голямо оплакване 😀

# 337
И ние се борим със запек. Днес за първи път му сложих Мелилакс. Изака се два пъти, като първия път плака и се напъва, втория беше по-добре. Много е гадно с това запичане. Преди това давах слива и круша, но не помогнаха. Два дни бях спряла и да давам твърда храна, но днес следобяд все пак му дадох каша и слива. Горкото, всичко си изяде.
Аз давах една седмица овес и сега взех направо каша с три зърна. После сигурно ще включа пшеница и това ще е с глутена.

В неделя си ходихме на село, макар че се бях зарекла, че няма да го направя скоро, ама нали да се разнообразят децата, а и времето беше хубаво. Хич не му харесва да се вози в колата на това дете. Мрънка почти през цялото време. Там му беше интересно с кучетата и кокошките. Иска ми се да свиква да пътува, защото не си представям лятото какво ще е.

Теди, бързо възстановяване. Добре, че ще си имаш помощници.

Плодове аз съм дала ябълка, сливи, круша, банан, манго и кайсия. Взела съм и праскова.

# 338
Рафи, защо тогава се тормозиш? Казваш, че си окей с кърменето дълго и с присъствието ти при заспиването. Какво толкова ако изпие 100 мл повече. Скоро ще се движи и ще свали грамчета. Освен това ми се струва, че правич 2 промени наведнъж, което е много сложно за бебетата, хем смяна на успокояването, хем свикване без мама. Първата ми акушерка преди 4 години ми беше казвала, че ако искам да променя нещо, има 2 правила:
1. Винаги се променя/ въвежда/ маха само 1 нещо и след това друго.
2. По време на скок в разтежа, никнене на зъби, настинка промени не се правят.
А и оставянето в леглото с играчки прави асоциация, че в леглото се играе. Има един период в които, стават нощем да играят и такава асоциация подсилва това желание. Та помисли пак критично.

Кашите са изключително богати. Има овесена, оризова, спелтова, пшеничена, грис, царевица, просо, комбинирани. Всяка зърнена култура си има силна страна и за бебета е важно да се редуват. Освен това може да са правят с вода, чай или мляко. Плодове или зеленчуци бих добавяла винаги сама, за да варира съотношението плод-зърна. На пазара има обаче всякакви варианти. Попарата май идва от времето, когато нямаше каши и така хората са се справяли. Днес можем да изберем какво да дадем. Хляб по същия начин като кашата може да се направи разнообразно.

Матей днес за 1 път беше на зъболекар. Супер са първите 2 зъбчета. И вече е записан и на всеки 6 месеца ще ходи и той. Каката я записах и за професионално почистване от есента. Бебе вече е 8,5 кг и 75см. Новото от тази ситрин е, че " помага" при обличане. Слагам ръката му в ръкава и той боксира. С крачета също опитва да ритне в крачола. Това обаче не се получава съвсем.

# 339
  • София
Всички педиатри в България държат на попарата, защото в яслите тук я дават за закуска. Мотива е - за да яде после в яслата, а не да гладува и като цяло мантрата е да ги храним с неща, които се приготвят в яслите, за това държат и на детската кухня. Алис не понрави попарата, два пъти я правя. Тя си иска парчета и това е, също така някой беше писал иска или гладки пюрета или изцяло твърди храни. Средната работа не я кефи.. примерно с бебешката паста на Бебелан беше греда, после и направих фусили с масло и сирене и хапна. По повод кашите, винаги следобяд и давам каши и с КАлин така съм процедирала. Само че обмислям вариант вместо каши да взема елда и да сваря да пробвам дали ще хапва. Нещо не ме кефят две неща - първо овесени ядки чисти трудно намирам, последните бяха с парчета малини и тя не ги хареса; второ - масово в зърнените каши има ориз, който я запича и не ги купувам. Та, обмислям да купувам зхърна, не знам другите ми варианти какви са просто. Елда обожава на Слънчо и може да изяде много голямо количество от нея. Също така ябълка за момента не я кефи, явно кисело и идва и ми отказва една каша с банан и ябълка.. Абе, момиче с претенции е малко.
При Калин има скарлатина и от вчера отново си е вкъщи, а тъкмо ходеше с желание и имахме режим. Ама здрави да са, другото ще го гласим някак. Алисчето също е 9+ килца и много ми тежи вече, сложих си на китката един ластичен бинт, че умирах от болка, мазах с Волтарен и съм по-добре. На 4 сме на консултация, само за мерене. Много см доволна, че приключихме с тия прословути ваксини... Още няма нито един зъб и май това е от нас. Вчера беше разкошно време и изкарахме навън от 1 до 7!!
Теди пожелавам ти бързо възстановяване!

# 340
И Йоан не ще попара, пробвахме няколко пъти, затова пък на кус-куса не прощава, днес му направихме закуската за разнообразие с овесени ядки, също му хареса.
Знам че могат да се дават и разни смутита, ама не знам за следобедна ли да ги давам? Ще се пробвам тия дни да пека барчета от овесени ядки като фингър фуудс и да си нося като излизаме, защото все по-често се чудя какво. Има и едни плодови пюренца дето се пият - доста са сладки, но прибягвам към тях навън. Има едно конкретно с манго и банан дето му харесва.
Гледам в книгата на Магито Пашова, че който не е предлагал храни за гризкане, сега най-късно трябва да почне (от девети месец). Само така и не разбрах от девети текущ или навършен. Според нея сега независимо кой как е бил захранван, всички бебета трябва еднакво добре да се справят с консистенциите. Йоан не яде кой знае какви консистенции, защото все не знам кое кога да му давам, примерно ако правя палачинка за кое хранене да я предложа. Сутрин винаги давам нещо със сиренце, на обяд пюре месо/яйце, вечер каша., освен следобед да му давам експериментите си (смутита, фингър фуудс, палачинки). Мисля и скоро да му предложа филийка, намазана с нещо, че добре си гризеше филийка доскоро, имам една машина за печене на хляб, може би сега и е моментът.
В книгата пише че и от този месец (деветия) вече за вечеря се минавало към яхния/супа, кашата там е за закуска. Аз си мисля, че минем ли на манджа за вечеря, по-скоро ще приключа с кашата съвсем.
Малко ми е омотано, но мисля че е време да почна да му готвя неща. Пюрета с частички поне яде и дъвче, бисквитките ги ръфа също.
Мислех да го записвам на кухня, но се сетих че не яде моркови. Днес ще питам ЛЛ кога пяк е уместно да предложа моркови, след като се обрина предния път.

# 341
Маги, много ти благодаря за напомнянето за твърдите храни. Уж я четох, но нищо не съм запомнила, понякога се чудя защо изобщо ги чета тези книги. Тя си хапва гъсти пюрета, но все още не е имало за дъвчене. Може би трябва да взема банани скоро. В този ред на мисли смятате ли, че био зеленчуците в Лидл са ОК, някой чел ли е нещо? Че от вчера има био броколи, също взех био пащърнак, моркови, има авокадо и банани редовно. Дано не са някаква заблуда.

Ние все още сме само на 2 твърди хранения - обяд с месо/жълтък и следобедна каша - един ден с АМ, един ден с плод. Не ги редувам много старателно, ами както дойде. Мислех да ви питам дали има по-лесен начин да се прави кашата с АМ, вместо написаното на кутията - първо да правиш млякото, после  да смесваш с кашата. Не мога ли направо да сложа 2-3 лъжички мляко директно в кашата и после само вода да долея?

И мен не ме кефи ,че има почти само ориз в тези каши. После защо се запичат. И аз ще взема няколко зърна вече, като яде да е по-богата поне кашата. Но постепенно ще преминавам към накисване и готвене на зърната, качамак вместо царевична каша, овесени ядки, вместо овесена каша и така. Някой беше писал, че овесените ядки има по-голям разхлабващ ефект, от колкото овесената каша.

Иначе смятам да си измисля 2-3 закуски и само тях да въртя. Овесени ядки или елда със сирене, палачинки, кус-кус например. За обяд зеленчуци с месо/жълтък/риба/киноа, следобед мъфинчета, инстантна каша с плодове, домашни бисквити с мляко, само плодве с овесени ядки, тоест нещо сладко, а вечерта супа. Това ще е, но по-нататък, първо закуската да вкараме.

# 342
  • Пловдив
Използвам зърна от почти самото начало. Когато започнах да приготвям инстантните каши, смесени с кърма, те се разводняваха много бързо, и реших, че не са за мен, защото не мога да улуча консистенцията.
Заредих се с просо, амарант, киноа, елда, овесени ядки, ръжени ядки, лимец, ечемик.
Приготвям ги на дъщеря ми за следобедна закуска като добавям и плод (често комбинации: круша, ябълка, тиква, банан: други засега не съм въвеждала).

Обяда също го приготвям, като комбинирам каквото имам в хладилника и съотвветно се съобразявам със някои зеленчуци, които обича (пащърнак, спанак, тиква).
Вчера ѝ дадох кус кус (обикновен, не бебешки) и се прие доста добре. Пробвах се да правя овесени барчета (нищо не се получи), та скоро пак ще опитам, докато не ги докарам, подходящи за хапване с пръсти 🙂
От скоро мачкам с вилица пюретата, за да се опитва да дъвче лека-полека. Малко се мръщи на различната консистенция, но яде (къде преглъща като пате, къде се мъчи да дъвче.. е, повече е като пате 😄  )

# 343
Рафаела, аз сипвам сухите съставки, заливам с вода и бъркам. Добре се разтваря млякото. Мисля че Владимирова беше казала, че няма значение вече при толкова голямо бебе дали ще се разтваря предварително, стомахчетата им усвоявали вече достатъчно добре.
Аз редувам каша просо, ориз, елда, царевица и една с овесени ядки, спелта и просо. Сигурно съм изтървала някоя.
От Лидлските моркови се обрина Йоан, за мен вкусът им също не е най биото на света, но са по-добре от масовите магазински моркови, а и реално можеше да се обрине от всеки морков.

Авокадото в лидл обикновено е хубаво, дпри да не е био бих го ползвала. Банани ползвам магазински, обаче веднъж бях взела от Био Балев и бяха по-вкусни.

Ако даваш готови пюрета, в тези за 8+ има частички. Не пада кой знае какво дъвчене, но все пак не е гладко пюре. Домашните пюрета правя с миксер и така остават на парченца.

С овесени ядки не бих прекалявала и аз, имат доста фибри, но пък консистенцията им също е по-зърнеста и стават за трениране на нови консистенции.

# 344
Аз за попарата се чудя кога да я пробваме. Личната каза, след като не съм въвела глутена, поне сирене да давам, нищо не спомена, че мога направо с нея да вкарам глутен. Може би първо ще вкарам пшеницата и тогава. Подозирам, че попарата няма да се хареса, защото няма да е с гладка консистенция, но ще пробвам, когато й дойде времето.
Кашата с 3 зърна, която взех е с овес, ечемик и спелта. Дадох му с пюре от сливи и му хареса, щом си я изяде. Днес доволно напълни памперса. Оризова каша вече не давам, защото с това запичане ме е страх. Елдата също му харесва с плодово пюре.
Намерих едни фини овесени ядки в ДМ, но те хич не са фини и не взех.

Маги, за тези плодовите паучове ли става въпрос за пиене? Аз ги слагам в кашата направо, но съм му давала и така да си опита и много ги харесва. Вчера като ги видя в шкафа започна да подскача и да иска, но имаше банан в тях и не му дадох, защото исках нещо разхлабващо.
Каша аз освен за СЗ за друго хранене не съм давала. И винаги я правя с АМ.
Мм онзи ден ме пита защо не му даваме закуска. Хайде пък и това да мисля сега...хаха. Нали не се чудя какво да му давам за да яде, ами и закуски ...Ако знаех, че няма проблем с парченцата щеше по-лесно да се измисли. Но явно трябва да се стегна аз и да съм по-настоятелна.

Мислили ли сте кога ще предложите кисело мляко? На Алекс дадох на 10м и с бисквитки много му харесваше.

Общи условия

Активация на акаунт