Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Договор за посредничество за продажба

 • 376
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,

Търсих, търсих - не видях подобен случай на моя и реших да отворя тема.

Имаме място за продаване и исках да сключа договор за посредничество с брокер, с който семейството ми е работило преди. Казах му, че нямам против той да работи единствено с тази продажба, по принцип не е спешно или на всяка цена и му казах, че има свобода да го предлага, без да е притиснат от други брокери.

Тъй като досега не съм продавала имот с брокер, изчаках той да ми предложи договор за посредничество. Той ми изпрати и казано честно, за мен лично има шокиращи неща. Например:
- всяка страна може да прекрати договора едностранно.
- при прекратяване / изтичане на договора дължим неустойка от оценката от оценителя, която е почти колкото тази, която ще дължим, ако го продаде.
- дължим неустойки дори ако няма интерес към имота - тази формулировка е точно така.
- неустойки, ако възпрепятствам предлагането на имота и осъществяването на евентуална сделка.
- ако продадем имота година след приключване на договора, се приема автоматично, че е на страна, с която сме преговаряли по време на договора, и пак дължа хонорар.

Казах на брокера, че не мога да подпиша този договор - той ми предложи да се консултирам с адвокат. Както знаем, второто коства време и усилия, чудя се има ли смисъл, когато брокерът тръгва така в самото начало.

Това обичайни клаузи при подписване на такива договори ли са? Наистина не съм запозната и ми се иска да съм подготвена, докато търся друг  брокер.

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 9 322
Не, не е обичайна практика. Даже Адрес бяха осъдени от КЗп, за да си премахнат подобни клаузи. Адрес и Имотека да такива, ако е техен договорът, или задраскай каквото не ти харесва, или ги зарежи. Имат си цял отдел служители, които следят дали даден имот е продаден след година/години за да те изнудват за комисионна. А преди да подпишеш ти се умилкват и обещават и увъртат, за да се хванеш на хорото. Може и да свършат работата, тогава ОК. Но ако не я свършат, зле.

# 2
 • Мнения: 4
Благодаря за отговора. Не е никоя от тези агенции, направо изтръпвам как ще продаваме този имот.

# 3
 • Мнения: 7 423
смени си брокера или си продавате сами. Няма задължителни клаузи, каквото се споразумеете това е, тва те ти предлагат като начало.
============
- "всяка страна може да прекрати договора едностранно" - да, това е нормално, но да се опише как - с предизвестие ли.
- "при прекратяване / изтичане на договора дължим неустойка от оценката от оценителя, която е почти колкото тази, която ще дължим, ако го продаде". Не трябва да има неустойка въобще, ако е изтекъл стока на договора.

- "дължим неустойки дори ако няма интерес към имота" - ти не знаеш какъв интерес ще има, защо да му дължиш настойка, ако много настояват,  сложи там 100 лева неустойка, колкото да си платят обявите.

- "неустойки, ако възпрепятствам предлагането на имота и осъществяването на евентуална сделка" - по принцип не трябва да ги възпрепятстваш, нито за огледи, нито за сделка, но си изяснете ти ли трябва да одобриш купувача, или си длъжен да се съгласяваш за какъвто и купувач ти намерят.

- "ако продадем имота година след приключване на договора, се приема автоматично, че е на страна, с която сме преговаряли по време на договора, и пак дължа хонорар."- не може автоматично, пишете си протоколи за всеки оглед, да се знае кои клиенти са ги довели те. Как така автоматично ще се приема.

Не подписвай Ексклузивен догвор, където даваш на фирмата права само тя да продава имота. Може сам или друг да ти намери купувач, и няма да можеш да продадеш, даже да се запише, че можеш с други брокери и частни лица да си преговаряш.

Най-добре иди на адвокат и нищо не подписвай без него! Така или иначе ще ти трябва при предаване на парите и изповядване на сделката. В процеса на търсенето ще имаш още много подобни предложения и трябва да имаш на кого да звъннеш/

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 23:20 от Pepina_n3

# 4
 • Мнения: 33 834
Повечето клаузи са абсурдни. Този договор е загробващ за теб и сигурна печалба за тях, даже и да не си мръднат пръста.

# 5
 • София
 • Мнения: 66
От скромен опит с брокери - много приказват и доста украсяват. Когато е за тяхното време - много е ценно и трябва да им го платиш, когато губят твоето - няма проблем. Договор с брокер бих подписал само при ясни и изгодни за мен условия и срокове. Екслузитета е само от полза на брокера - лично според мен. Заплащане - само след сключване на сделка, при предварително уговорен процент. Неустойка за мен /и то сериозна/ при капариране.

# 6
 • Мнения: 4
Благодаря, че ми помогнахте да си сверя часовника. Не смятам, че този договор е добро начало и ще търся друг брокер.

Общи условия

Активация на акаунт