Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 11

• 64 109
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Nad_tab, преди време чух от дерматолог, че могло да се прави, но примерът беше с ретинол.
Попаднах на друг дерматолог, които обясни, че не е добре да се прави, защото няма да се смеси хомогенно третиноина с крема и няма да е с еднакъв %.

# 361
  • София
Кой е продукта на Avene с ретинол, за който става въпрос от време на време?

# 362
  • София
Кой е продукта на Avene с ретинол, за който става въпрос от време на време?
Ретинал
https://makeup.bg/product/462434/

# 363
Аз да попитам за бариерен крем, какъв ползвате? И как го нанасяте, всяка вечер или само при реакция?

# 364
  • Amsterdam
Aya, аз нанасям винаги, защото съм с много суха кожа, а и при мен е ветровито и особено зимата бариерните кремове са моето спасение. Използвам cicalfate на Avene и cicaplast baume b5 на La Roche-Posay. След витамин Ц сутрин и след ретинол вечер. И двата ми харесват много, не мога да кажа кой повече ми допада. Напоследък на много места казват, че LRP са го променили и много хора твърдят, че сега им изсушава кожата (аз нямам такива наблюдения). В него има ший, при Avene няма.
И двете ги препоръчват много дерматолозите, дори LRP повече. Тук обезателно го изписват след пилинги, след лазери. В Бг преди половин година дерматолог, без да знае, че го ползвам, също ме посъветва за cica на LRP (с оглед на това, че идваше зимния сезон). Аз също ползвам измиващия гел на LRP - cicaplast lavant b5, и съм много доволна.

# 365
  • Amsterdam
Това за стреса на кожата е неособено сериозно, меко казано. Има предостатъчно информация, че преди да се въведе ретинолов продукт, трябва да има изградена базова рутина (почистване, хидратация и слънцезащита). Пърджингът и раздразненията идват от липса на такава.

Сега виждам това, че снощи не ми се занимаваше. Както и преди съм казвала - надявам се млади момичета тук да не се доверяват на написаното, а да проверяват всяка дума (вкл. и своите думи визирам).
Подчертаният текст е изключително неверен и може да е дори опасен, най-вече за младите момичета, които тепърва изграждат рутината си. Лицето винаги трябва да е чисто - това не важи само за ретинол. Но каква хидратация и слънцезащита? Ретинол е най-сигурно да се ползва само вечер и без никакви други излишни продукти, освен ако сте сигурни, че няма да е проблем - т.е. създадени са да бъдат ползвани с ретинол. За какво ви е слънцезащита вечер? Да, слънцезащитата е задължителна (независимо дали се ползва ретинол или не), но тя е през деня. Каква хидратация изобщо? Как ще попие ретинол под формата на олио, ако го нанесете след хидратиращ крем например? Това може да се случи само ако кремът изрично е посочен да бъде използван със или преди ретинол. Винаги когато се използва друг продукт с ретинол, дерматолозите съветват първо да се допитате до тях - това не е напразно! Хидратация може да се прави, както правя аз - няколко часа след ретинол, когато е попил и кожата е вече спокойна, може да се нанесе хидратиращ, бариерен крем. Друг вариант, който е препоръчителен за момичета, които тепърва прохождат, но не само - през ден ретинол и в почивките добра хидратация. И като цяло - аз съм човек с много суха кожа и никога не бих мазала ретинол, ако кожата ми не е перфектно хидратирана. Ретинолът изсушава допълнително и по-скоро бих изчакала седмица-две, докато хидратирам добре кожата и създам добра основа за ретинола. Но не и непосредствено преди нанасянето на ретинол! Грижата за кожата е като всяка друга грижа в природата - случва се плавно и с наслагване.

# 366
Мисля, че kati_v имаше предвид същото. Кожата трябва да е здрава, хидратирана и да е свикнала вече с дадена рутина, за да може да се въведе и някакъв ретиноид. Не днес да прочетеш в групите колко е хубаво да се използва такъв продукт и още няколко, да си купиш няколко различни съставки и да започнеш днес с едното утре с другото, кожата ти да в дехидратирана и кожата ти до момента да не е виждала слънцезащита. Всъщност и двете сте написали едно и също по различен начин.

# 367
dont, излагаш се вече.Аре стига с тея високопарни слова, ясно е какво е искала да каже  Кати.
Еее, то пък егати досадата вече стана след твоите постове, честно.
Кой малоумник ще сложи слънцезащита вечер?!

# 368
Мисля, че kati_v имаше предвид същото. Кожата трябва да е здрава, хидратирана и да е свикнала вече с дадена рутина, за да може да се въведе и някакъв ретиноид. Не днес да прочетеш в групите колко е хубаво да се използва такъв продукт и още няколко, да си купиш няколко различни съставки и да започнеш днес с едното утре с другото, кожата ти да в дехидратирана и кожата ти до момента да не е виждала слънцезащита. Всъщност и двете сте написали едно и също по различен начин.
Да, но четенето с разбиране е проблем тук, не само когнитивните спообности. Дано наистина не я четат млади момичета, че както с наставнически тон реди "мъдрост" след "мъдрост", току-виж някоя й повярва.
Естествено, че имах предвид цялостна рутина и грижа, както и познаване нуждите на кожата си. Все повече постове виждам по групите - наредени 5-6 продукта и молба "Купих си тези неща, как да ги ползвам?" или "Защо ми е дехидратирана кожата, ползвам вит.С и слънцезащита (без никакви допълнителни продукти)?"

# 369
  • Amsterdam
Скрит текст:
Респективно не се стремя към висок процент и всъщност мисля, че и в по-напреднала възраст дамите не бива да се стремят към това, тъй като идва момент, в който кожата привиква и при смяна на продукт (което всъщност е доста важно), може да се развие резистентност към тези с по-нисък процент. Затова и според мен е хубаво още от по-ранна възраст да се започне употребата на ретинол, за да може да се натрупва с времето и да не влиза като ударна доза и/или стрес за кожата на 30 или 40, особено при употреба на третиноин (както много дами са писали - сърбеж, обрив и т.н.).
Тези две изречения си противоречат. Ако наистина се развива резистетност към продуктите, то тя ще се развие и с най-високата концентрация в даден момент. И ако започнем с ниска доза на 25, увеличаваме я плавно на 35-40 ще сме стигнали до най-високата и продуктът няма да има ефект във възрастта, в която най-много ни е нужно.
Това за стреса на кожата е неособено сериозно, меко казано. Има предостатъчно информация, че преди да се въведе ретинолов продукт, трябва да има изградена базова рутина (почистване, хидратация и слънцезащита). Пърджингът и раздразненията идват от липса на такава.
Подвела съм се по тона Ви и по това, което сте цитирали, за което се извинявам. Ако сте искали да дискутираме частта с годините, не включвайте други теми в разговора. За всичко останало няма как да имам различно мнение, жалко, че постовете се трият и не може да се проследи дискусията. Ретинол се почва на 25, в нисък процент, а не на 40 с ударна доза или третиноин. Да, по Ваше време може би не е имало такива продукти и нещата са били различни, сега обаче ги има и няма лошо да се използват, когато им е времето. След време ще има много нови неща, които ги няма сега, но аз не бих ги отричала и заклеймявала само защото по мое време не са съществували. Посещавам дерматолог поне 2 пъти в годината откакто съм на 13, така че сами можете да си представите колко мнения на специалисти са минали през двете ми уши. Ако всички специалисти са на едно мнение по даден въпрос, а в бг мама незнайни потребители мислят различно - сори, но май предпочитам да се доверя на хората, дето са поучили и практикували известно време. Цялата предадена от мен информация е на база наученото от тях. Да не говорим, че помадите са си помади, най-ефективните способи всъщност се крият в гена, начина на живот и двете ни ръце, но това е друга тема.

ДХЗ, ако простият ми речник Ви се струва високопарен - това е Ваш проблем, в ежедневието ми всичко хора говорят така и друг начин не знам. Няма нужда да се обаждате след почти всяко мое мнение - и тук, и в други теми, това е грозен маниер и проява на ниско възпитание. Вие форумният феодал ли сте или какво? И да сте - аз определено не се чувствам като васал, сори.

# 370
Аз против нямам никого, но ми омръзна някой да “влиза с бутонките” под всеки пост.Четене с разбиране е по-добре да се практикува, да се има предвид, че в писмена реч бягат нюанси и да се намали малко учителския тон.Иначе нямам възражения срещу ничие мнение, даже са ми интересни дискусии.
Но да идва някой и да ми казва” вие нищо не разбирате, аз съм госпожата със съвършена кожа”, защото съм “истината и живота”, ми идва в повече.
Ако досега не сте разбрали откъде са негативите, значи Вие имате проблем.В моето ежедневие хората говорят нормално едни с други и се допълваме, а не се надцакваме.
Извинявам се на аудиторията, че разводнявам темата за пореден път.Ще си наложа автоцензура ако “учителстването” продължи.Love and peace!

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 14:02 от ДХ3

# 371
Няма нужда от дискусия - don’t ползва ретинол под формата на олио, други форми не съществуват. На don’t кожата понася ретинолът да се сложи на суха кожа - други начини на нанасяне не съществуват. don’t ползва определен вид и начин на хидратация - други видове и начини не съществуват. don’t е почнала ретинол на 25, всички на 25 да почват.
Колкото до годините - доста неща, които се правеха по време на моята младост, сега са доказани като вредни. Например - печенето на слънце за "здравословен" тен. Откъде е тази увереност, че след години няма да бъде отречено по същия начин ползването на ретинол на 25?
Посещавам дерматолог поне 2 пъти в годината откакто съм на 13, така че сами можете да си представите колко мнения на специалисти са минали през двете ми уши. Ако всички специалисти са на едно мнение по даден въпрос, а в бг мама незнайни потребители мислят различно - сори, но май предпочитам да се доверя на хората, дето са поучили и практикували известно време.

Първо - има доста истории на хора, пострадали от т.нар. "специалисти". Затова има едно нещо, наречено "критично мислене", защото често "поучилият" спира да следи новостите. Второ - съветите на тези специалисти се касаят за конкретен случай. Трето - в случая Вие (на Вие минахме, разбрах) се явявате точно "бг мама незнайен потребител", който ръси "мъдрости" под прикритието на "Медицински специиалист ми каза".
Спирам и аз да се занимавам с темата, но малко повече ми идва доминантния тон и агресивното налагане на гледна точка.
ПП - Нищо трито няма в темата, хайде да не се оправдаваме с това и да заблуждаваме хората, които ще прочетат по-късно.

# 372
Не знам дали въпросът му е за тук, но ще попитам, изградих рутина (така мисля), вече може би 2 месеца си я спазвам стриктно, но всичко, което правя за тези пусти черни точки и пори все едно не дава дори и малки резултати. Sad Понякога се появяват от гадните подкожни пъпки, да, знам, че е многофакторно, но конкретно мисля, че идват от замърсени пори…

Явно трябва да отида на професионална процедура, но каква, не мога да преценя, имате ли престава? Просто искам чиста и свежа кожа.

# 373
Първо, два месеца не са достатъчни кожата да свикне с дадена рутина, особено ако цялата е започнала наведнъж.
Второ, може да не използваш подходящите продукти, какви всъщност са те?
Подкожните пъпки може да са дори реакция на кожата от новите продукти. Ексфолира ли я и с какво, хидратиращ ли? Чистата и свежа кожа отнемат повече време, опит и проба-грешка с подходящите продукти за теб. На каква възраст си?
Моята кожа и чиста и свежа, но понякога и най-добрият крем не помага, защото съм дехидратирана, а това е защото забравям да пия вода, всъщност почти не пия, и като се сетя се оправя. Зависи от много фактори здравата кожа.

# 374
Нямам опит с черни точки, но съм чела, че продукти с ВНА помагат. Относно порите - те са генетично заложени, но ниацинамид ми ги сви доста. Все още личат, но имах едни доста широки край носа, които сега видимо са се посвили. Микронидлинг помагал за този проблем, но отново това само от четено по групите. Пъпките е възможно да са и пърджинг, но той би трябвало да отшуми за няколко седмици.
Каква е рутината?

Общи условия

Активация на акаунт