Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 11

• 64 107
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Не спирам да ползвам лятото. Ползвам 0.05, а през зимата - 1%. Почнах с ретинол преди 3 години, но каквото и да опитах се оказа слабо. Имам смесена, акнетична кожа. От трета определено виждам цялостно подобрение. Само да отбележа, че го слагам веднъж седмично, количество колкото грахово зърно и силна хидратация през цялото време. Слънцезащитата подновявам често.

Само веднъж седмично и виждате ефект... може и аз да разредя така през лятото.
Аз слагам ретинал, всяка вечер.

# 346
А дали ще е добре 0.025% Третиноин?

# 347
  • Amsterdam
don’t, може ли да разкажеш (като човек, учил медицина) как и в каква рутина използваш ретиноидите, защото мисля че се допускат много грешки вкл. прекаляване.

Да, извинете за закъснението в отговора, видях и по-рано, но бях извън страната и нямах време да пиша. Сега се върнах, но ме ухапа отровен паяк по лицето и ето че имам много време да разкажа Mr. Green

Скрит текст:
Така и никога не завърших медицина, имам съвсем различна БА и МА, така че да се има предвид, че говоря от гледна точка на потребител със скромни познания по химия и биология, а не като специалист.

Според мен съществена роля оказва това, че използвам много и различни продукти и рутината ми, макар и що-годе еднаква като стъпки, не е никога с еднакви продукти. Аз използвам ретинолите като превенция. Респективно не се стремя към висок процент и всъщност мисля, че и в по-напреднала възраст дамите не бива да се стремят към това, тъй като идва момент, в който кожата привиква и при смяна на продукт (което всъщност е доста важно), може да се развие резистентност към тези с по-нисък процент. Затова и според мен е хубаво още от по-ранна възраст да се започне употребата на ретинол, за да може да се натрупва с времето и да не влиза като ударна доза и/или стрес за кожата на 30 или 40, особено при употреба на третиноин (както много дами са писали - сърбеж, обрив и т.н.). Както писах и по-рано, много пъти са ми казвали в аптеките тук и други магазини, от които купувам козметика, че в Нл са разрешени продукти с макс 1% вит.А. Разбира се, имаше дървени философи тук, които го оспориха, но аз предпочитам да се доверявам на холандците и информацията, която ми дават тет-а-тет, вместо на чуждестранен форум без реална представа за местния пазар. Респективно, тези с висок процент (0.5-1%) са с по-висока цена, по което се ориентирам и аз, защото масово по продуктите процент не пише. Дори наскоро питах относно един вит. А серум, който си взех, и никой не успя да намери инфо.

Винаги ретинол - само вечер. При реакция със слънцето може да се образуват пигментни петна, затова през деня, дори със 70spf, ретинол - не. Вечер измивам лицето, след което нанасям ретинола - било то под формата на серум, олио, крем (имам над 10 шишенца на всякакви марки). В случай че използвам олио, задължително правя масаж на лицето около 10-15мин., така също кожата го поема по-добре, защото олиото не е серум. А и по правило масажът е нещо, което правя поне два пъти в седмицата. След това мажа с околоочен крем и едва преди лягане слагам обезателно бариерен крем, защото съм с много суха кожа, а и е полезен - в него има мадекасол, пантенол и т.н., само полезни вещества за кожната бариера. Веднъж-два пъти в седмицата си правя и AHA/BHA пилинг. В такива случаи НЕ мажа с ретинол, а с хидратиращ крем с хиалуронова киселина, по този начин си почивам от ретинола.
Всяка сутрин задължително вит.Ц, околоочен серум с кофеин, който стимулира кръвообращението и действа перфектно против тъмните кръгове, след него бариерен крем (ползвам cica на Avene/LRP), след това 50-70spf, накрая грим - съвсем малко коректор, руж и подчертавам вежди. След това пак пръскам с 50spf.

Но освен всички грижи, мисля, че и генът има значение, както и начинът на живот. Аз бях 7г. вегетарианец (вече не съм), отраснала съм с ужасно много риба и млечни, които и до днес са значителна част от менюто ми. Движа се много и постоянно, ходя на сауна поне веднъж в седмицата. Никога не съм била близка с майка ми (отгледана съм от баща ми) и респективно никога не са ми давали съветите, които на моите приятелки им даваха например. Затова трябваше да чета и да се допитвам до дерматолози от малка, за щастие бях и доста добра по химия, та знаех какво да ползвам и какво не, а и винаги слушах лекарите. В цялото си юношество, та допреди 1-2г. използвах предимно натурални продукти - най-вече масло от малинови семки, защото е с много висок spf. Не използвах гримове и т.н. Всичко това даде резултат при мен и забелязвам, че младите девойки тук още от 10-12-годишни започват грижа за кожата, имат изграден навик за слънцезащита, вит.Ц, спортуват много, хранят се внимателно и т.н. - неща, които по нашите ширини липсват. Там на 10г. започват с гримове от мола, цигарки и енергийни напитки в междучасието.

Надявам се да съм била полезна, поздрави)

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 20:59 от don’t

# 348
Затова и според мен е хубаво още от по-ранна възраст да се започне употребата на ретинол, за да може да се натрупва с времето и да не влиза като ударна доза и/или стрес за кожата на 30 или 40, особено при употреба на третиноин (както много дами са писали - сърбеж, обрив и т.н.).
Но освен всички грижи, мисля, че и генът има значение, както и начинът на живот.

Много хубаво мислене и жизнена позиция за момиче на 26 (имам предвид целия пост)! Heartpulse
Относно това, което съм отделила като твой цитат: някъде бях чела че използването на ретиноидите трябва да е бавен и издържлив маратон, а не спринт.

# 349
Извинявам се за глупавия въпрос, но какво може да стане?

Пипи, аз започнах да ползвам третиноин 0,1% през юли месец на почивка в Мексико, температурите бяха над 35 градуса, аз не съм много по слънцезащитите. Започнах го от отчаяние, защото имах кошмарно акне. Кожата ми е мазна, плътна, не е склонна да образува петна.
Ползвам го вече 11 години, без прекъсване, само 0.1%, пробвах по-нисък но беше като крем, а моят е гел и го предпочитам. Мажа на измито, добре подсушено лице, не слагам крем нито отгоре, нито отдолу. Отначало се белех, отдавна вече нямам никаква реакция.
Ходя при един естетичен хирург тук по друг повод, не свързан с кожата и тя ме пита какво си правя на лицето, че кожата ми е такава и изглеждам така. За първи път в живота си имам перфектна кожа, много по-хубава отколкото като бях на 20 и заслугата е само на трета.

Така, че няма какво чак толкова страшно да стане. Внимавай с останалата козметика, не ползвай агресивни продукти. Единственият крем, който ми понася отлично без щипене и дразнене е синята нивея и само нея ползвам като бяла козметика. Мажа дебел слой сутрин като  маска почти и го изчаквам да попие, много добре ми овлажнява кожата. Отгоре слагам слънцезащита когато ще излизам. Ти ще си откриеш кое ти пасва на теб.

# 350
Аз друго се зачудих, ако трет 1% в момента на нанасяне се разбърка с добър овлажняващ крем в съотношение 1 към 4, няма ли да се получи 0,25 трет Mr. Green
Мисля, че не се прави, защото овлажняващите съставки проникват по-дълбоко в кожата и съответно третът също. Аз знам, че киселини и ретиноли се слагат на абсолютно суха кожа.
pepina80, аз не спрях трета и на морето миналата година, но мажех яко с водоустойчива слънцезащита и гледах да не си пека много лицето (това го правя от няколко години). За тази година ще видя как ще ми реагира кожата.
Иначе имало изследвания, че след процеса на ретинизация третът дори помага да се възстанови увредената от слънцето кожа.

Edit:
Респективно не се стремя към висок процент и всъщност мисля, че и в по-напреднала възраст дамите не бива да се стремят към това, тъй като идва момент, в който кожата привиква и при смяна на продукт (което всъщност е доста важно), може да се развие резистентност към тези с по-нисък процент. Затова и според мен е хубаво още от по-ранна възраст да се започне употребата на ретинол, за да може да се натрупва с времето и да не влиза като ударна доза и/или стрес за кожата на 30 или 40, особено при употреба на третиноин (както много дами са писали - сърбеж, обрив и т.н.).
Тези две изречения си противоречат. Ако наистина се развива резистетност към продуктите, то тя ще се развие и с най-високата концентрация в даден момент. И ако започнем с ниска доза на 25, увеличаваме я плавно на 35-40 ще сме стигнали до най-високата и продуктът няма да има ефект във възрастта, в която най-много ни е нужно.
Това за стреса на кожата е неособено сериозно, меко казано. Има предостатъчно информация, че преди да се въведе ретинолов продукт, трябва да има изградена базова рутина (почистване, хидратация и слънцезащита). Пърджингът и раздразненията идват от липса на такава.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 22:31 от kati_v

# 351
  • пустинята Гоби
Аз не разбрах къде младите момичета на 10 години започват с цигарите и мола? Тук-там, обърках. Детето ми е на 10, съученичките му са деца, нито ходят в мол, нито пушат цигари. Темата е за кремове, не за свободни съчинения.

При всички случаи не пречи да се почне с нисък % третиноин за проба. Пък вече, ако кожата го понася, ще се мине на по-висок %. Кремът е с голяма годност, запазете го, ще му дойде времето.

# 352
Е, Ганка не живее в България и положението е "Къде сме ний, къде сте вий?"

# 353
  • Amsterdam
Нищо не си противоречи, искат се когнитивни способности да се свържат точките. И изобщо защо се занимавате със скрит текст, който очевидно не е насочен към Вас? Аз грам не се интересувам от Вашите разговори и с удоволствие ги прескачам. И тази госпожа с розите - майкоооо Laughing Ще замълча, по-добре ХАХА Туй от мен, кой разбрал - разбрал, ще отговарям само на когото поискам и харесвам 😎

# 354
  • София
Някой ползвал ли е продукт с арбутин с цел заличаване на пигментни петна? И имал ли е положителен ефект?

# 355
Аз- нямаше ефект.Но с петната е проба-грешка.

# 356
За лични разговори си има лични съобщения. Написаното в публичното пространство, всеки е свободен да коментира. Ето за това се изискват когнитивни способности и елементарно логическо мислене.

# 357
По-мазните и плътни кожи понасят по-добре трета, не е тайна това. Но една нормална или суха кожа, може много да пострада. Индивидуално е. Моята е нормална, към смесена в Т-зоната, и наскоро се бях изгорила с 0,025, както си мислих, че съм свикнала вече...

# 358
Аз се изгорих с ретинол, хем го въведох на ретинизирана кожа. Но бях карала Ковид, впоследствие отключих алергия и кожата реагира. Отне ми доста време, докато възстановя бариерата. Така че е хубаво да се подхожда внимателно.

# 359
  • пустинята Гоби
Моята кожа е плътна и мазна и пак ми дойде силен 0,1%. Затова съветвам да се внимава. Няма къде да се бърза, особено сега лятото.

Общи условия

Активация на акаунт