Дискова херния - 22

• 83 617
  • 730
  •   1
Отговори
# 360
amy_nka,
Бихте ли описали каква е разликата при фораминална. На моето разчитане пише интра към екстрафораминална дискова херния.
ilena, вече съм ги качвала в темата тези снимки, за да не е спам ги скривам.
Скрит текст:
Това в жълтото поле е фораменът.Тук можеш да видиш разликата между фораминална и екстрафораминална:Също ѝ викат латерална на екстрафораминалната.
Интрафораминална е навътре към форамена, а екстрафораминална е излизаща извън форамена.
Би ли споделила на кое ниво имаш ти хернията и какви са оплакванията ти? При нашите хернии се засяга директно коренчето на нерва излизащ от същото ниво на което е хернията. Да речем на Л4-5 се засяга дирекно нервно коренче на Л4, докато при медианна и пармедианна херния се засяга коренчето на следващото ниво нерви, т.е., Л5, които са вътре в гръбначен канал.
Това като го знаеш, можеш да видиш и това (радикулопатиите):
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 19:58 от amy_nka

# 361
Трябва да видя на ямр дали се вижда.
А за физиотерапията сте права. Добре е на тези, които им понася. Но хората, като мен които не се влияят добре от процедури, да не правят. Убедих се лично.

# 362
А, ти какви оплаквания имаш? Ако имаш аксиална снимка, можеш да я качиш.

# 363
  • На планетата земя
Добре де, защо се опитваш да ни убедиш нас, че не ти трябва ЯМР.
Това е нещо, което касае единствено теб,  решението си е твое, и няма нужда да убеждаваш нас.

Не се опитвам никого да убедя в нищо.
Просто питах дамата как се е подобрила, за да пробвам и аз нейния метод, ако вече не съм го пробвала.

Иначе има и още нещо, на което да обърна внимание. Болест на Бехтерев (счита се за мъжко заболяване, но последните научни изследвания показват, че не е така). Минава скрито, от началото на болестта до нейното откриване особено при жените са едни 10-ина години, ако въобще я открият... Който желае, може да прочете за нея, много гадно заболяване е и касае гърба. За съжаление трудно се открива. Сега съм решила да отида за всеки случай на ревматолог, защото болките в гърба ми не се подобряват от нищо.

Бубновски е страхотен. След много тежка травма на коляното, за която ми предлагаха операция, се оправих сама само с неговите упражнения по книгата за колената. Не съм видяла, че има книги и за гърба, ще си ги купя, благодаря на потребителката, че сподели.

Всъщност болестта на Бехтерев не се открива чак толкова трудно, а чрез ред лабораторни изследвания повечето от които минават по каса. Скоро правих, платих 32 лв. слава богу всичко е в норма. Въпроса е, че трябва и някои изследвания образна диагностика, разбирайте ЯМР. Никой сериозен лекар вече без ЯМР не работи и ако категорично отказвате такова просто диагнозата ви няма да е на 100 % доказана.

# 364
Скрит текст:
Това е нещо, което касае единствено теб,  решението си е твое, и няма нужда да убеждаваш нас.

Просто питах дамата как се е подобрила, за да пробвам и аз нейния метод, ако вече не съм го пробвала.

Иначе има и още нещо, на което да обърна внимание. Болест на Бехтерев (счита се за мъжко заболяване, но последните научни изследвания показват, че не е така). Минава скрито, от началото на болестта до нейното откриване особено при жените са едни 10-ина години, ако въобще я открият... Който желае, може да прочете за нея, много гадно заболяване е и касае гърба. За съжаление трудно се открива. Сега съм решила да отида за всеки случай на ревматолог, защото болките в гърба ми не се подобряват от нищо.

Бубновски е страхотен. След много тежка травма на коляното, за която ми предлагаха операция, се оправих сама само с неговите упражнения по книгата за колената. Не съм видяла, че има книги и за гърба, ще си ги купя, благодаря на потребителката, че сподели.
Всъщност болестта на Бехтерев не се открива чак толкова трудно, а чрез ред лабораторни изследвания повечето от които минават по каса. Скоро правих, платих 32 лв. слава богу всичко е в норма. Въпроса е, че трябва и някои изследвания образна диагностика, разбирайте ЯМР. Никой сериозен лекар вече без ЯМР не работи и ако категорично отказвате такова просто диагнозата ви няма да е на 100 % доказана.

Кръвните изследвания, предполагам имате предвид HLA-B27, за съжаление не доказват напълно наличието или отхвърлянето на болестта на Бехтерев. В смисъл, може да е негативен резултата и пак да я има болестта. Точно в това се крие нейното коварство и забавянето на откриването и съответно лечението й (не, че има особено големи резултати при лечението....). А иначе и рентген доказва наличието на болестния процес, особено ако е напреднал, но естествено може да бъде объркан с друго заболяване, особено ако вече няма видими физически данни.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 18:13 от Janelle

# 365
Тези от вас, които са успешно оперирани от дискова херния, бихте ли споделили дали след операцията болките напълно изчезват или от време на време си напомнят за тях? И ако може малко повече информация за операцията - като коремните ли е ( да дават свещички, да има катетър), колко време се стои в реанимация и кога ставаш, има ли нужда някой близък да ти помага в болницата (придружител) или обслужването става от персонала на лечебното заведение и за всичко друго, което се сетите!
При мен болката в крака изчезна веднага след операцията. Събудих се в стаята. Нямах катетър. На другия ден, след операцията, кинезитерапевт ми показа как и ми помогна да стана от леглото. Направихме кратка разходка в коридора. Не ми беше нужен никой с мен в болницата, за да ме обгрижва. След операцията нищо не ме болеше, можех да се обслужвам сама. Първоначално не можех да стоя много права - за около десетина минути се сковавах и трябваше да легна. Месец след операцията направих физиотерапия. Според мен това е 50% от възстановяването. Шест месеца след операцията отидох на санаториум - отрази ми се благотворно. До ден днешен денят ми започва с 30 минутна гимнастика. Избягвам да стоя седнала. Ако се наложи да съм на стол, на тридесетата минута трябва да се разтъпча, ако съм с кола - максимум час. Иначе се сковавам и се страхувам да не се завърне кошмарът с болките, лекарствата, болници и т.н.
И още нещо - научих се да медитирам. Опитвам да живея по-спокойно. Със сигурност дисковата херния ме събори в момент, когато емоционално бях прегоряла.
Ако имате още въпроси, питайте!
Желая Ви бързо възстановяване!

# 366
  • На планетата земя
Скрит текст:

Кръвните изследвания, предполагам имате предвид HLA-B27, за съжаление не доказват напълно наличието или отхвърлянето на болестта на Бехтерев. В смисъл, може да е негативен резултата и пак да я има болестта. Точно в това се крие нейното коварство и забавянето на откриването и съответно лечението й (не, че има особено големи резултати при лечението....). А иначе и рентген доказва наличието на болестния процес, особено ако е напреднал, но естествено може да бъде объркан с друго заболяване, особено ако вече няма видими физически данни.

Никакъв рентген, ЯМР на сакроилиачни стави. Колкото до лабораторните изследвания, бяха 7-8 показателя.

# 367
Мили хора,  възможно ли е от дискова херния в шията да се сковават палеца и показалеца на ръката? Днес се уплаших да не получавам инсулт. Вече 2 седмици болка в шията и тила. Не мога да спя, защото в легнало положение главоболието се засилва.
За първи път ми се случва така.

# 368
Мили хора,  възможно ли е от дискова херния в шията да се сковават палеца и показалеца на ръката? Днес се уплаших да не получавам инсулт. Вече 2 седмици болка в шията и тила. Не мога да спя, защото в легнало положение главоболието се засилва.
Аз на скенер съм с протрузии и шипове. Няма да се изненадам някоя херния да имам.
Имах страшни кризи преди време с болки и изтръпване на ръцете от рамото до върха на пръстите. Отделно главоболието и болките в шията.. Да не говорим, че нито чаша, нито четка за зъби можех да държа..

# 369
  • София
Мили хора,  възможно ли е от дискова херния в шията да се сковават палеца и показалеца на ръката? Днес се уплаших да не получавам инсулт. Вече 2 седмици болка в шията и тила. Не мога да спя, защото в легнало положение главоболието се засилва.
Да, възможно е, ако ДХ притиска нервните коренчета на съответните нива. Виж мнение #360 с картинката и може да отгатнеш на какво ниво е проблемът.

# 370
Мили хора,  възможно ли е от дискова херния в шията да се сковават палеца и показалеца на ръката? Днес се уплаших да не получавам инсулт. Вече 2 седмици болка в шията и тила. Не мога да спя, защото в легнало положение главоболието се засилва.
Аз на скенер съм с протрузии и шипове. Няма да се изненадам някоя херния да имам.
Имах страшни кризи преди време с болки и изтръпване на ръцете от рамото до върха на пръстите. Отделно главоболието и болките в шията.. Да не говорим, че нито чаша, нито четка за зъби можех да държа..
Как се лекувахте, сега нямате ли тези симптоми?

# 371
Досега са ми изписвали Сибелиум, Милгама и Хедан .Вече няколко години почти всеки ден вземам обезболяващи/най-често Солпадеин/
Единият невролог ми каза, че имам стеснение на артерия,която води към мозъка, друг ми изписа само Пеагрен, което си е хр.добавка,  ЯМР показва васкуларна енцефалопатия. Сега неврологът при който ходих изписа Баклофен,  Фенаксон и Милгама. Дано има резултат в близко бъдеще. Силната болка намаля, но легна ли отново се появява. Благодаря на всички за отговорите. Дискова херния имам на С 3, С 6,7.На всеки от вас пожелавам здраве.Heart

# 372
Здравейте, майка ми е на 65г. и от години има дискова херния. В началото я болеше единият крак с времето започнаха и двата крака, като болката тръгна от кръста и стига до долу на краката. През цялото това време прави различно лечение с инжекции и лекарства, но в последните години болката става силна. Също така и започна отслабване на мускулите в краката. Тя има и съпътстващи заболявания, които може също да и оказват ефект,  като диабет, хипертония, полиневропатия. Последно се е записала за клиника Гечев в Павел баня за различни процедури, като се надяваме да и помогнат.Искам да ви попитам какво ефикасно нещо пиете вие за дисковата херния и как се справяте с нея? Нормално ли е да се появи видимо отслабване в краката и мускулите?
Благодаря Ви предварително!

# 373
  • София
Досега са ми изписвали Сибелиум, Милгама и Хедан .Вече няколко години почти всеки ден вземам обезболяващи/най-често Солпадеин/
Единият невролог ми каза, че имам стеснение на артерия,която води към мозъка, друг ми изписа само Пеагрен, което си е хр.добавка,  ЯМР показва васкуларна енцефалопатия. Сега неврологът при който ходих изписа Баклофен,  Фенаксон и Милгама. Дано има резултат в близко бъдеще. Силната болка намаля, но легна ли отново се появява. Благодаря на всички за отговорите. Дискова херния имам на С 3, С 6,7.На всеки от вас пожелавам здраве.Heart
Мен лично подчертаното ме притеснява повече от всичко! Какво казват докторите за лечението? Дали причина са херниите или нещо друго?

# 374
Как се лекувахте, сега нямате ли тези симптоми?
Противоъзпалителни и покой в кризите.. Аз и да исках, не можех да мърдам..
След това упражнения, има много в ютюб, на проба, грешка си избрах такива от които не усещам болка и дискомфорт.
Пазя се и от течение доколкото мога.
Иначе си пия добавки за ставите, б 12 и д3 също, че бяха дефицит и гледам да ги поддържам оптимални.
От време на време болките се появяват колкото да ме подсетят, че трябва да се раздвижвам. Не се оставяйте без упражнения.

Общи условия

Активация на акаунт