За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 326
  • 802
  •   1
Отговори
# 210
Да де, ама се опитват да ни убедят, нас тези, които им казваме, че не е редно. Те реално са 2 дами, аз затова вече два пъти определям включванията като хейт, защото все си мисля, че е търсена провокация…

# 211
И да имаш допълнително здравно пак си прецакана, защото плащаш двойно, а ползваш само допълнителното по принцип.

Нищо не плащам аз, само работодателят.

За наемите никой не ми отговори.
Зайчето не е наясно, изобщо не съм длъжна да имам договор с наемателя, мога и на юнашко доверие да го отдавам. НАП не ми иска договор. Но съм длъжна да декларирам доходи от наем.
А тези с пликовете не са длъжни да декларират доходи в плик.
Защо така?

# 212
  • София
И да имаш допълнително здравно пак си прецакана, защото плащаш двойно, а ползваш само допълнителното по принцип.
Нищо не плащам аз, само работодателят.
Зависи как е уредено във фирмата. При нас се покрива на 80% от работодателя, останалото от работника. Ако добавиш други хора от семейството, удържат ти 100% от тяхната премия.

# 213
  • софия
Шеф на МРЗ не съм чула и видяла, ама сигурно и такива има. На някакви малки фирми, които едва съществуват.
Няма логика да караш скъпа кола и да имаш висок стандарт, а да се осигуряваш на МРЗ.
Мен ме дразнят хора, които си плащат за ТЕЛК, или които стоят с години на борсата, само защото не им се работи.

# 214
И мен ме дразнят мързеливи хора. Но още повече ме дразнят наглите и нахални мързеливци. За някои е голяма драма да бачкаш и да бъдеш съвестен.

# 215
Ти може да стоиш с години на борсата, но обезщетение може да получаваш за максимум 12 месеца. Срокът зависи от осигурителния стаж. Трябва да минат 3 години от началото на обезщетението и тогава отново имаш право да ползваш.

# 216
Всякакви врътки и номерца ме дразнят. И гледам да не контактувам много-много с непочтени хора. Няма как да се дистанцирам от всички, но в най-близкия ми кръг такива няма. За мен човек, който е способен да измами веднъж, ще го направи и втори път. Няма как да мамиш на едно място, а да си върха на коректността във всичко останало.

# 217
  • софия
Знам, че е 12 месеца, но това не им пречи да си стоят регистрирани и да отказват да работят (най-вече жени). А има и други начини, по които да получаваш пари от БТ, дори да ти е свършило обезщетението. Но това вече е извън темата.

# 218
Предполагам на борсата са нискообразованите хора. Интелигентен човек не би седял просто ей така.

Като се замисля и тези с фирмите правят врътките. “Служебни” коли и телефони за цялото семейство, а на длъжност - 1 служител! Пазаруване и използване на ДДС-то и т.н.

# 219
  • София
Шеф на МРЗ не съм чула и видяла, ама сигурно и такива има. На някакви малки фирми, които едва съществуват.
Няма логика да караш скъпа кола и да имаш висок стандарт, а да се осигуряваш на МРЗ.
Не знам колко е разпространено, но в поне 2 от фирмите, в които съм работила, съм била пряк свидетел. Малки фирми, да. Дали едва съществуват - зависи. Как съществува една фирма 10-15-20 години? Колата задължително е фирмен разход, това включва и горивото в нея. Оттам нататък е въпрос на въображение какви други разходи могат да минат за фирмени - бизнес обяди и вечери, хотели, облекло, техника, като с фактури могат да се включат и служителите с личните си покупки от личната си заплата в кеш. По-скъп костюм или рокля, или пък лаптоп, имат по-високо ДДС. И накрая на годината излиза, че разходите на фирмата почти изяждат приходите. На хартия фирмата едва оцелява и шефът има малка заплата. В действителност шефът просто ползва фирмата за касичка.

# 220
Същото имах предвид по-горе. Тези хора живеят на минус 20%.

# 221
Собственикът на фирмата може законно да се осигурява на МРЗ, а остатъка да си плаща като дивидент. Пак има данък, няма осигуровки, но си е съвсем законно.

Нали въведоха "данък уикенд" преди години, та вече и далаверата с ДДС на фирмените покупки не е голяма. От познати счетоводители знам, че има много проверки за по-скъпи покупки.

Обаче тия фантасмагории как някой работещ за максималния праг или повече на всеки 2 години ще излиза на борсата за "почивка" са толкова тъпи, че дори не са смешни.

# 222
  • София
Всичко е напълно законно, да. С добър счетоводител особено нямаш грижи. Те големи и много скъпи покупки не се правят чак толкова често, че да светят в червено, но ако се прави интелигентно, може да се поддържа добър лайфстайл на дребно. Врътките с ДДС-то не се случват и само в България, де.

# 223
Знам, че е 12 месеца, но това не им пречи да си стоят регистрирани и да отказват да работят (най-вече жени). А има и други начини, по които да получаваш пари от БТ, дори да ти е свършило обезщетението. Но това вече е извън темата.
Като не работи, той/тя няма да има доходи. Мен не ме интересуват другите с какви пари живеят. Интересно ми е какви пари може да получаваш от борсата, когато ти изтече срока на обезщетението и изобщо какво можеш да си позволиш с тези пари.
Каква изобщо е ползата да стоиш с години на борсата, като там нито ти търсят работа по специалността, нито има общо със заеманите назад във времето длъжности.
И аз съм против заплатите в пликче. Държа да ме осигуряват на това, което получавам и нямам против парите, които ми се удържат. Искам, ако ми се наложи да изляза в болничен да получавам достойно обезщетение, вместо да се чудя как да свържа двата края. Ако ми се случи чудото да износя и родя живо и здраво дете, да имам достойно майчинство.
За допълнителното здравно осигуряване, доколкото знам, за да го ползваш не трябва да си с прекъснати здравноосогурителни права.

# 224
Има хора, които седят на борсата, но не спират да работят. Просто знаят, че през 3 години могат да го правят. Фирмата ги съкращава, после се регистрират като съкратени, но продължават да работят. Фирмата пести от осигуровки и данъци, а служителят взима пари от двете места.

И такива ги има. Само, че тия с максималните осигуровки не го правим, нито на борса седим да си почиваме.

Общи условия

Активация на акаунт