За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 255
  • 802
  •   1
Отговори
# 510
Хепи док, и ти нищо не каза.
1300 било мизерия. И половината за лекарства?!
Аз наистина не мога да разбера как хората успяват да похарчат напълно парите си, че да нямат нищо заделено.
40 години стаж и накрая нищо. Ами много лошо говори за такива хора.

# 511
  • София

Нали знаеш приказката за спасението на давещите се? Важи и за пенсиите. От вноски - толкова. Ако искаш повече, грижиш се за спасението си. В края на краищата нещата опират до вноски/спестявания/инвестиции, а не до години работа.

И пак стигнахме до извода, че е хубаво да скриеш нещо от държавата за да го инвестираш за себе си и близките си.
Но не винаги зависи от инвестиращия бъдещ пенсионер.

# 512
Нищо не съм казала за криене, а за допълнително подсигуряване.

# 513

...а то се налага, защото и да НЕ вземаш нещо в плик, пак ще получиш...недостатъчна пенсия ?

# 514

...а то се налага, защото и да НЕ вземаш нещо в плик, пак ще получиш...недостатъчна пенсия ?

И къде е достатъчна? Пенсията си е недостатъчна по принцип, последно гледах за Англия - някакъв абсолютен минимум е държавната пенсия. Може да прочетеш ако искаш. Навсякъде хората търсят нещо допълнително - дали спестяват сами, дали от фирмата им правят втора пенсия, дали инвестират.

# 515
В целия западен свят пенсионната и здравната системи са базирани на социален принцип и се основават на допускания за икономическото развитие от преди 60-70 години, които отдавна не са валидни. Така че навсякъде системата издиша.
Развитите икономики за сега още имат от къде другаде да извадят пари за да компенсират. Имат и приток на образовани и работещи емигранти, които да компенсират донякъде негативния естествен прираст. Но и те няма да изкарат дълго без генерална реформа. А държавите като България нито икономика имат, нито могат да привличат квалифицирани кадри отвън.

# 516
Малка поправка, пенсиите не са замислени със социален елемент. Има един такъв момент, че при средна продължителност Х години тези, които живеят по-малко са прецакани, а живелите повече са облагодетелствани, но това не е социалност, защото размерът на пенсията зависи пряко от вноските. Или поне би трябвало, ама нещата нещо се изкривиха много.  Социален характер имат пенсиите в споменатата Англия - високите заплати плащат не за своята пенсия (която спира да расте много рано), а десетилетия им удържат процент за пенсията на бедните и за издръжката на социално слабите.

# 517
До всички които опрекват работниците, че били в сехамата за сивия сектор и парите в плик.Само ще ви кажа, че в провинцията хората нямат избор.На пазара на труда, обикновено стоят няколко основни играча, които си налагат собствени правила,които потъпкват законите.Системата е или започваш работа с тези, и тези договорки, или излиташ от фирмата.Защото "много по гладни"от околните села, също чакат за работа.Жена ми която в момента е в болничен, по време на бременност.Работи в едно огромно предприятие, с общ брой работници над 1000 човека.Всичко до един се осигуряват на МРЗ, и съответно получават останалата сума в плик.Първите 3 дни от болничен, които работодателя по закон е длъжен да изплаща, не се изплащат.Собственика на фирмата, категорично е заявил, че на който не му харесва така,има право да си пуска молбата за напускане.Всички сигнали до местните институции са неглижирани.Корупцията буквално, е пропила всички чиновници и проверяващи! Идват някакви фективни проверки в които се популва че няма констатирани нарушения.Прибират се рушветите и всичко е шест.80% от фирмите в града процедират така.Хората нямат избор.Или се съгласяват на тези условия или ше трябва да стоят без работа и доходи.А въпросният Шеф на жена ми има авто парк на стойносъ над половин милион лева,има имения в Дубай,Франция и Италия.А работниците му са на МРЗ.Така се става милионер в България.Не му завиждам просто ме е яд, но пред корупцията нямаме сили да се борим!

# 518
  • София /Абсурдистан
Антонио, това, което описваш, съм го виждала масово в един малък град, където бях по работа. Също е практика в шивашките предприятия. На едно място даже видях как са назначени на 4 часа, а жените работят по 12 без почивен ден. Никой не смее да се обади, защото друга работа там няма никаква. В София и в по-големите градове не е така. В големите фирми също спазват правилата.

# 519
Така описаното е факт, защото държавата няма желание да се справи. Защото е мафия всичко...или повечето.
Ние сме държавата на проверките - все се проверява, все нищо не се констатира като нарушение. Така е било, така си върви...дано се оправи натам, но не съм оптимист сякаш...

# 520
Моля, ти чуваш ли се какви ги приказваш? Имаш някакви заслуги, защото си се родил еди-къде-си.
Чувам се много добре - имам заслуги, защото съм ги постигнал с много работа.
Ти трети ден ми обясняваш, какво аз съм бил получил, какво съм дължал и какво съм правил, къде съм се бил родил, без никога да си ме виждала! Малко не ти ли става неудобно? Нещо за Господ ли се имаш, че да определяш заслугите и задължения на другите?
Ама перфектно покаваш безкрайната наглост заради която България ще затъва също безкрайно.

Я вземи се успокой малко колко много си работил и какво заслужаваш...
Последният Китайски Император е умрял като градинар по стечение на обстоятелствата.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 20:14 от Dincho

# 521
Ами тя  МРЗ се движи така: 2023г - 780 лв, 2022г. - 710 лв, 2021- 650 лв, 2020 - 610 лв, 2019 - 560 лв, 2018 - 510 лв, 2017 г. - 460 лв. И това е бруто.
Та тоя човек, ако вярно е бил на МРЗ, то взима пенсия в пъти по-висока от средната му заплата за целия му трудов стаж и по-висока от най-високата нетна заплата, която е виждал.
Та нормално да се радва, въпросът е защо аз трябва да плащам за неговата радост?

Ти не каза ли, че не си в България? Как точно плащаш за неговата радост?

Иначе си прав, да, и с редките пликчета по празниците не е виждал много повече от МРЗ, което е масовият случай по тези населени места. Това, за да взимаш 500 лева на черно всеки месец или отгоре, както си мислят някои, трябва да си в болничната сфера, тираджия или собственик на фирма, но не и обикновен работник. Няма кой да им даде 80-100% отгоре в пликче, те някои бизнесмени, ако има начин, и за под МРЗ искат да им работят. Но имаме напредък, де. Допреди  20 години изцяло без договор се работеше много често, че и с мизерно заплащане. Сега поне всеки има възможност да получи поне минималното заплащане, съответно и се осигурява върху него.

П.п. Навсякъде във всички държави с голямо количество емигранти си има работа на черно, със заплащане под минималните ставки, защото не всички са легални и с документи.

# 522
Малка поправка, пенсиите не са замислени със социален елемент.
Е как да не е социална системата? Парите за пенсиите в момента от къде се взимат? Изцяло от натрупани средства в лична сметка или се финансират основно от вноските на работещите в момента ? Това е непреодолимия проблем в замисъла на системата. Франсетата защо си пидпалиха държавата? Има ли и една държава в така наречения развит свят в която да не е така?
Отделно от това е факта, който се коментира, че пропорционално на внесеното в системата хората с ниски доходи взимат много повече от хората с високи, което си е баш социалистически похват.

Ти не каза ли, че не си в България? Как точно плащаш за неговата радост?
Да, вече не съм в България от няколко месеца. Избягах, точно защото ми писна да плащам чужди сметки. Години наред съм се осигурявал на максималния праг, а данък съм плащал на няколко пъти отгоре. И нищо не съм получил в замяна, няма и да получа, така че вече съм платил неколкократно.
А в допълнение ми се обяснява тук от разни наглеци без образование и професия, как съм им бил длъжен, как трябвало да ми се вземе още за да се даде на тях. Ето в новата тема в раздела за кучетата е същото - всеки е над закона и всички други са му длъжни. И в това непоколебимо вярват повечето българи. Затова България може само да затъва повече и повече.

П.п. Навсякъде във всички държави с голямо количество емигранти си има работа на черно, със заплащане под минималните ставки, защото не всички са легални и с документи.
Навсякъде има работещи на черно, обаче са малцинство и се преследват от държавата. А в България са мнозинство и се награждават от държавата, съвсем целенасочено. Което ги прави безумно нагли и вече е изродило цялото общество. За справка този форум и то не са мненията на отделни потребители, а и политиката на модерация, която оставя свободно обяснения как да се укриват данъци, да се взимат фалшиви болнични, помощи и т.н. престъпления, но редовно затрива мненията, които казват открито, че това са престъпления.

# 523
Съгласна съм с Бойко. На коректния човек му писва от нагли и нахални хора, които са много, ама много в България, и които дълбоко вярват, че все някой с нещо им е длъжен.

# 524
Съгласна съм с Бойко. На коректния човек му писва от нагли и нахални хора, които са много, ама много в България, и които дълбоко вярват, че все някой с нещо им е длъжен.

И правят всичко възможно да си получат дължимото.
Справка - Буболина.
Да скрием нещо от държавата, а после да искаме пари за дърва?!
Върховна наглост и цигания.

Общи условия

Активация на акаунт