Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 525
  • 787
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив/София
МБ Мапъл Беър ли е? По принцип подходът с потапяне в езика не е лош, даже е за предпочитане, но при моето дете не сработи. Той е визуално ориентиран и напредна рязко с английския, след като започна да вижда думите написани и да ги пише. Преди това му беше голяма мъгла само да слуша чужд език по цял ден. А другите деца си напредваха, с по-добър слух към езици явно. Но според мен концепцията на Мапъл Беър не е за особено академично в българския смисъл училище.
За Изи в групата пише, че в единия клас е детето на директорката, може от този клас да са доволните и там всичко да е ок. Много ме е яд, толкова хубаво училище и така да го омажат. Коментарите са наистина потресаващи и наистина много Sad Моето дете определено щеше да е от нарочените, понеже не е тип отличник, на косъм сме се измъкнали явно…

# 301
gadamer, при преполовен срок не бих сменила на момента. Ще се изтърпим още малко.

А имате ли втори вариант за училище?
Да, имаме, но от следващата учебна година.

Още съм под пара и започвам да се чудя защо не пробвах със СГ, май нямаше да е (чак) толкова зле. Simple Smile Всичките ми познати с деца там са във възторг, даже и семейството, което премести дете от СС .

Пипи, не знам за "потапянето", моето щеше да се удави в английски и някак просто си изключва, като че му е фон и не се отнася за него, нищо не попива. Не знам какво имаш предвид под "академично", аз искам да има определени знания и умения, това следя, а не как му ги преподават. Бих оприличила престоя на детето като занималня.

# 302
  • София
Здравейте! Наесен детето ми ще бъде първи клас в СС и досега не е изучавало английски език (предучилищна е в държавна градина). Може ли родители на бивши и настоящи първолаци да споделят от "нулата" ли започват с изучаването на английски език или продължават оттам, докъдето са стигнали в предучилищните часове? Благодаря предварително на отзовалите се!

И ние минахме през това в 1-ви клас. В СС децата продължават да надграждат след ПУК и в началото е трудно за дете, което не е изучавало езика. Започва се с преговор (може би около месец, не си спомням със сигурност) на т.н. ограмотяване - букви/звуци, четене и писане, правила (основи, които са познати на децата от ПУК). Можете да помогнете на детето, ако се занимавате през лятото, материалът не е труден и ще му е интересно.
Ние бяхме работили много малко през ваканцията и наваксването се случваше в училище. Костваше ни допълнително учене през уикенда - по български и математика се справяше много бързо, на английския със сигурност сме отделяли повече време. Зависи от детето, но мисля, че към края на първия срок вече се чувстваше сигурно и спокойно и нямаше съществени пропуски. Успех!

Абсолютно по същия начин се получи и при дъщеря ми в 1ви клас, но в Питагор. Тя очевидно не беше на нивото на техния ПУК и въпреки че учихме с нея (лежерно) по JollyPhonics лятото (от училището ни посъветваха да го направим), все пак имаше доста интензивно наваксване уикендите почти целия първи срок.

# 303
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи, моето свършва 3-та учебна година и не е в един клас с децата на собственичката. Не е отличничка, но пък съм доволна от знанията й. Сега се замисли, ако си разтърсиш какво ще прочетеш за БШ?

Sylviana, защо точно СГ, заради АЕ ли?

# 304
gadamer, при преполовен срок не бих сменила на момента. Ще се изтърпим още малко.

А имате ли втори вариант за училище?
Да, имаме, но от следващата учебна година.

Още съм под пара и започвам да се чудя защо не пробвах със СГ, май нямаше да е (чак) толкова зле. Simple Smile Всичките ми познати с деца там са във възторг, даже и семейството, което премести дете от СС .

Пипи, не знам за "потапянето", моето щеше да се удави в английски и някак просто си изключва, като че му е фон и не се отнася за него, нищо не попива. Не знам какво имаш предвид под "академично", аз искам да има определени знания и умения, това следя, а не как му ги преподават. Бих оприличила престоя на детето като занималня.

Препоръчвам да си проучиш по-добре. В същата тази фейсбук група има пост от 22.02 за Свети Георги.

# 305
Фенси, благодаря, но не ползвам ФБ. Може ли накратичко да разкажеш, ако е удобно?

gadamer, искахме интензивно обучение по английски, да. Казват, че в СГ са с нейтив преподаватели и че нивото наистина е много високо.
Скрит текст:
Предстои пак да се местим по някое време след като изтече договорът на ММ и идеята ни е детето да е много добре с езика, за да може да го запишем в някое училище тип 'international school'. ФЛ е удобно, но не ни е опция за малкото дете, знаеш коментарите и мненията за състоянието на училището Sad.

# 306
  • Blondeville
sylviana, AEA в Лозен проучвали ли сте като опция?

# 307
Аз все едно съм в някаква паралелна вселена, честно...
И аз съм в паралелната вселена ... за добро или лошо.

# 308
  • Отвъд алеята зад шкафа
Sylviana, ако ще сменяте държавата, не е ли по-добре водеща да е системата - британска, френска и т.н?

# 309
В СС познавам две деца в 7 клас, които ходят на курсове, тоест всичките, които познавам; това не е непременно лошо, целта оправдава средствата. Моите навремето не са ходили на курс, но и не са се борили за нищо. НВО им беше 5 и нещо си в точки, не помня вече.
Всъщност никоя майка от СС от темата не би признала за курсове, то хейтърите го изкараха нещо срамно, а не е.

# 310
В СС познавам две деца в 7 клас, които ходят на курсове, тоест всичките, които познавам; това не е непременно лошо, целта оправдава средствата. Моите навремето не са ходили на курс, но и не са се борили за нищо. НВО им беше 5 и нещо си в точки, не помня вече.
Всъщност никоя майка от СС от темата не би признала за курсове, то хейтърите го изкараха нещо срамно, а не е.

Сега сме в тази сага с школите. Силно препоръчвам Вярабел. Синът ми е много впечатлен от Вяра и сподели, че това е най-добрият учител, който е имал! И че иска да се справи на изпита, "защото тя направи много за мен". А той не е сантиментален тип. Щастлива съм, че се докосна до този тип учене, макар и извън училище и независимо какво ще стане в неделя.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 22:30 от SpaceTime

# 311
Sylviana, ако ще сменяте държавата, не е ли по-добре водеща да е системата - британска, френска и т.н?
Според мен в началните класове (до 4 клас) системата няма голямо значение. Учат едни и същи неща - правопис, базови познания по природни науки и аритметика. В чужбина като че ли много повече ценят рисуването и музикалните инструменти и често и това е много застъпено.
По наблюдения от опита на наши познати, при смяна на системата при малките отнема макс до 2-3 месеца да се напаснат и то без сътресения.

# 312
  • Отвъд алеята зад шкафа
То и с езика е така, няколко примера имам за деца, които започват училище в нова държава, дори с непознат език (при това френски и немски) - 2-3 месеца им бяха нужни. А и при някои деца езикът е с натрупване - дълго време изглежда, че нищо не знаят, после изведнъж избухват.

# 313
Чак пък хейтъри. Ходенето на курсове може да е по различни причини. От запълване на пропуски, през надграждане или просто подсигуряване. В случая жалкото е, че толкова много частни училища в София, могат да се изброят две, максимум три, които стават за нещо. И тъкмо си помислиш, че нещо добро се е появило и ей, на, вземе, че се о….ре работата като с Иззи.

# 314

А, ходи се на курсове, разбира се. Нали това потвърдихме. А и аз съм го писала неведнъж. Ама не е вярно, че е по инициатива на училището, и че то организира ходенето. Всичко си е по инициатива на родителите. Както се казва, всеки сам си прецЕнЯ.

Та си върни думите за "никоя майка..." Wink

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 22:19 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт