Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 529
  • 787
  •   2
Отговори
# 330
Не мога да приема "пъченето" с успехи на НВО за седмокласници, ако училището дезертира два следобеда, а децата са - повечето - в частни школи. При такса от 7150 евро /без транспорт!/, колко всъщност плащат обичайно родителите на седмокласници в СС? Няколко хиляди лева отгоре?

Вие например не искате частна школа. Обаче мнозинството родители - незнайно защо /?/ - искат, и предлагат на СС да няма следобедни занимания за децата /и те губят поне едни 8 учебни часа/, за да ходят в същото време... в частна школа.
И СС казва - да, няма проблем, няма да учат при нас два следобеда, дори ще ги караме до школите. И сте ок с това?

Става дума за наистина интензивни курсове от по 300 часа /Лого-3 например/. Не ме убеждавайте, че 300 часа са нужни, за да научат детето към другия "формат" на математика за АК. Формат или не, математиката си е математика, отделно задачите от предходни години са достъпни и детето може да си тренира само.

Относно курсовете по "есе" - съвсем пък абсурдно. 12-годишни деца трябва да могат сами да вдянат що е то есе, да погледнат малко из нет-а и готово. Това е най-свободната форма, трябва просто да има мисъл.

Моля родителите от други училища да споделят - масово ли е това с частните уроци?

# 331
Честно казано и аз се шокирах като прочетох. Не си представям къде ще бъде отделено дете, че и месеци наред. То самото нали би казало на родителите си? Спомням си преди годшни И.Тенчева направи много лоша акция срещу едно училище, което беше изгонило детето й. Къде е истината, не знам, но дори на мен, която съм доволна, тази кампания във фейса ми подейства неприятно. ММ живее в блажено неведение за тези драми, защото не чете по групи и форуми.
Тук разликата е, че недоволните са много и разказват едни и същи неща. Едно е да си преместиш детето, защото не си доволен от нещо в училището, друго е собственичката да те нарочи и да те изгони, защото си й станал несимпатичен или защото е преценила, че детето ти не отговаря на критериите за пребиваване в това училище. Много исках и искам това училище да успеее, но аз като страничен наблюдател, съм отвратена от прочетеното. Представям си какво им е на родителите и децата дори да са преживели и половината от споделеното. Проблемът е, че липсва почтеност в повечето ЧУ. И точно тази почтеност печели клиенти на СС и Питагор. Защото ако я няма тази почтеност, всеки напън за академичност и резултати би бил напразен. Както и всяка печалба.

# 332

Моля родителите от други училища да споделят - масово ли е това с частните уроци?
Да, разбира се. Дори може школата да идва/да се организира в училище.
Курсовете за четвърти клас също са пълни с деца от училища с интензивно обучение по математика...
Разбире се, ако има ясна цел, никой не би си оставил детето.

# 333

Да, разбира се. Дори може школата да идва/да се организира в училище.
Курсовете за четвърти клас също са пълни с деца от училища с интензивно обучение по математика...
Разбире се, ако има ясна цел, никой не би си оставил детето.

Масово е, да.

# 334

В ПЧМГ седмокласници масово ходят на курс по БЕЛ.
Също така и на курсове за АК.
Не виждам Мария Шопова в екипа от учители на ПЧМГ.
Доколкото разбрах тя ще е част от екипа на Иван Апостолов или Азбуки.( не знам дали е вярна тази информация)

# 335
  • Blondeville
Ама чакайте сега, курсовете в 7-и клас не са задължителни, програмата със свободните следобеди явно е такава от години, на база какво трябва да се намали таксата? Все едно да си поръчам пържола, да я изям наполовина и да не искам да платя цялата, при положение, че и цената и грамажа съм видяла предварително. Не се заяждам, но не разбирам драмата.

# 336
  • София
На мен дори старанието на Питагор да са първи с приемния си изпит ми е нелицеприятно, камо ли случващото се в Иззи. Предполагам, че няколкото десетки хиляди лева, които остават при тях от запазени места на деца, които в последствие избират СС или друго училище, им помагат да задържат таксите на добро ниво. Но с тази надпревара чий изпит да е пръв, скоро ще трябва децата да кандидатстват от яслата.

# 337
FBID, не знам защо те учудват толкова частните уроци. Във ФЛ децата ходят на уроци по БЕЛ, мат, английски и други езици, а дори има и такива, които ходят на френски, за да смогнат на изискванията на училището. Не знам как е при родителите с малки деца и дали наистина е още много желано училище, но по времето, когато моето дете кандидатстваше за ФЛ, напливът беше много голям.

# 338
Скрит текст:
Аз лично изтръпвам когато родители не харесват училището, но децата са щастливи там и те продължават да се примиряват.
Как може дете на 7 да не е щастливо. То реално няма база за сравнение и ако не се адаптира към каквато и да било ситуация би изпаднало в безумна депресия. А децата както знаем са адски адаптивни. И ако до този момент не познава злобата, то няма как да я разпознае. И ще я пречупи през друга своя призма. Рядко има депресиращи се деца.
Та в 99% децата са щастливи с училището си, независимо какво е то.

За Иззи само не схванах защо ги гонят тези деца?

Мислите ли наистина, че нещата в това училище или в което и да е училище са изцяло черни и бели? Какво значи примиряване - ако децата ми са щастливи и ходят с удоволствие в училището, ако виждам как се развиват академично и се справят наистина отлично по състезания, ако много ми харесват другите деца и родители в класовете им, това примирение ли е? Учителите, с които сме общували до момента, винаги са били много положителни и сме останали с много добри впечатления от тях. Да, има и неща, които не харесвам и бих променила, но не мисля, че има перфектен вариант към момента.
Което не означава, че не съм шокирана от това, което родители са написали във Фейсбук и че не мисля основно за това, откакто разбрах какво са преживели. То няма как да не се отрази на мнението на който и да било родител...

Разбира се, не мисля че нещата са изцяло черни или бели.
Принципно родителите се водят по щастливите деца не само тук.
Тази масовка на състезания в периода 1-4 клас е само и единствено за събиране на пари.
Обикновенно в училището получават задачите поне ден предварително. И като родител на дете минало през хиляди състезания ще кажа, че това е най-великата комерсиална глупост. И аз съм била на тази въдица Simple Smile

В ПЧМГ седмокласници масово ходят на курс по БЕЛ.
Също така и на курсове за АК.
Не виждам Мария Шопова в екипа от учители на ПЧМГ.
Доколкото разбрах тя ще е част от екипа на Иван Апостолов или Азбуки.( не знам дали е вярна тази информация)

Вярна е! Коментара ще го запазя за себе си.
Сегашните седмокласници ги пое Константинова. И моя страхотен мързел започна да харесва българският и литературата благодарение на нея. Идея си няма какво сътвори с него, но вече са малко тези харизматичните учители които правят всичко в името на децата.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 17:17 от Фран

# 339
Аз изчетох много внимателно оплакванията от Изи и ми направи впечатление, че са почти идентични.
1. Делят децата на "умни" и "глупави", "бързи" и "бавни", в отделни класове.
2. Обещани 16 деца в клас, а са над 20.
3. Местене на деца многократно от клас в клас. Очевидно нарочени.
4.Дете с нараняване, няма информиране на родител и взети мерки.
5. Скарлатина - няма мерки.
6.Изключване на деца без критерии и обяснение, еднолично решение на собственик, случаи и на 10 деца едновременно. Обвързват причините И с факта, че родителите задават въпроси и си търсят правата, а в отговор получават мейл да си търсят друго училище.
7.Нарочване на деца и негативно отношение. Психически тормоз, а на места дори за физически се говори. Намесиха, като причина, сина на собственичката, който се толерира и никога не е виновен във физическата агресия.
8. Децата от постовете масово не си харесват училището и го наричат мъчилище и т.н.
9. Напуснали учители.
10. И не на последно място по важност - арогантност, грубост, недиалогичност от страна на собственик. Еднолично взети крайни решения, без мотивация и диалог. Без предходни мерки и уведомление за проблем.

И накрая казват, че не им връщат депозитите, въпреки, че по договор трябва. След необяснимото изключване. Едната дама каза, че след намеса на адвокати, от Изи са се пазарили за размера, който да върнат.

Систематизирах ги(само от поста във фейсбук), защото не е вярно елементаризирането, че "причината е, за да не им върнат депозитите". Невръщането им е черешката на тортата.

А иначе може да се добавят И още неща към горното, но няма да е коректно от моя страна към други хора, та ще се въздържа.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 13:46 от Fancy

# 340
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нали имат подписани договори? Ако са нарушени, най-лесното е с адвокат. По отношение на депозитите.
Има бюлетин за болните.

"Обещан брой деца в клас" - като не им харесва броят,  напускат сами, а не чакат да ги "изгонят".

Местене на деца от клас в клас - може би последен опит дете с проблемна дисциплина да успее да се впише? Местене има рядко заради разделянето на класовете по ниво на владеене на АЕ  и то винаги е в посока от по-ниското ниво/ клас към по-високото.

10 деца едновременно? Ще питам дъщеря ми дали знае за подобен случай, би трябвало да се е разчуло, защото децата всички се познават.

Като не си харесват училището - тези, които са били приети, защото има постове и за неприети деца, защо родителите първи не са ги преместили? Примерно да е "10 семейства сами напускат Изи, защото са недоволни". То пишещите с личен опит в публикацията са горе-долу толкова - десетина.

Физически и психически тормоз - от страна на учител, директор, друго дете - не става ясно, няма подробности. Пък то си е голяма работа, ако е истина. Такава случка трябва да се разпространи по-широко, за да се вземат мерки.

# 341
  • София
Скрит текст:
Не мога да приема "пъченето" с успехи на НВО за седмокласници, ако училището дезертира два следобеда, а децата са - повечето - в частни школи. При такса от 7150 евро /без транспорт!/, колко всъщност плащат обичайно родителите на седмокласници в СС? Няколко хиляди лева отгоре?

Вие например не искате частна школа. Обаче мнозинството родители - незнайно защо /?/ - искат, и предлагат на СС да няма следобедни занимания за децата /и те губят поне едни 8 учебни часа/, за да ходят в същото време... в частна школа.
И СС казва - да, няма проблем, няма да учат при нас два следобеда, дори ще ги караме до школите. И сте ок с това?

Става дума за наистина интензивни курсове от по 300 часа /Лого-3 например/. Не ме убеждавайте, че 300 часа са нужни, за да научат детето към другия "формат" на математика за АК. Формат или не, математиката си е математика, отделно задачите от предходни години са достъпни и детето може да си тренира само.

Относно курсовете по "есе" - съвсем пък абсурдно. 12-годишни деца трябва да могат сами да вдянат що е то есе, да погледнат малко из нет-а и готово. Това е най-свободната форма, трябва просто да има мисъл.

Извинявай, колко са ти големи децата? Тръгнах да отговарям на този пост, ама реших първо да попитам.

# 342
С това съм изцяло съгласна - ако предварително сте уведомени в договорите/приложенията, че в седми клас втория срок двата следобеда остават свободни, всичко е наред. Така ли е обаче? /на сайта може да е грешно - пише че учебният ден е до 16.45ч./

Ама чакайте сега, курсовете в 7-и клас не са задължителни, програмата със свободните следобеди явно е такава от години, на база какво трябва да се намали таксата? Все едно да си поръчам пържола, да я изям наполовина и да не искам да платя цялата, при положение, че и цената и грамажа съм видяла предварително. Не се заяждам, но не разбирам драмата.

Към Sanaka: на 5.5 и 7.5 са. Твърде рано ли съм се развълнувала за тия матури.. Вероятно да, но за първи клас със сигурност закъснях с проучванията - нямах и идея че разликата между общинска градина и ПУК в частно училище е от земята до небето.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 11:30 от FBID758667249

# 343
Нали имат подписани договори? Ако са нарушени, най-лесното е с адвокат. По отношение на депозитите.
Има бюлетин за болните.

"Обещан брой деца в клас" - като не им харесва броят,  напускат сами, а не чакат да ги "изгонят".

Местене на деца от клас в клас - може би последен опит дете с проблемна дисциплина да успее да се впише? Местене има рядко заради разделянето на класовете по ниво на владеене на АЕ  и то винаги е в посока от по-ниското ниво/ клас към по-високото.

10 деца едновременно? Ще питам дъщеря ми дали знае за подобен случай, би трябвало да се е разчуло, защото децата всички се познават.

Като не си харесват училището - тези, които са били приети, защото има постове и за неприети деца, защо родителите първи не са ги преместили? Примерно да е "10 семейства сами напускат Изи, защото са недоволни". То пишещите с личен опит в публикацията са горе-долу толкова - десетина.

Физически и психически тормоз - от страна на учител, директор, друго дете - не става ясно, няма подробности. Пък то си е голяма работа, ако е истина. Такава случка трябва да се разпространи по-широко, за да се вземат мерки.

Явно четем по различен начин един и същи текст.
Тези, чиито деца не са се чувствали добре, са ги преместили при първа възможност. Нали точно това казват.
За 10-те деца аз лично чух и от друг източник. ПУК 1 доколкото помня. Отделно е масово оплакването(не само в този случай), че от нищото, без предупреждение, без ясни критерии, причини. нито разговори, нито допълнителна работа - биват изключвани.
Физически тормоз от страна на сина на Доротея, който никога не бил виновен и е набедено единствено другото дете.
Групирането не е заради английски, а на по-будни и по-изоставащи по принцип.

За депозитите - нали това написах. Едната дама е започнала действия с адвокат, и от училището са стартирали пазарлъка. А от друга страна, напълно разбирам, защо хората спират да искат изобщо да се занимават и прежалват 1000 или колкото са там парите. Просто искат час по-скоро да се отърват и да продължат напред. И да си гледат интереса и психиката на децат.

Аз не съм ги броила, но не са само десетина недоволните. Но ако искаш, може да пуснем анкета в групата, да се преброят. InnocentKissing

FBID758667249, успокой се. Програмата в 7 клас е такава от десетилетия. И да, в договорите ни има ясно разписани графиците за конкретните дни. И да, таксата също е ясна за 7 клас предварително. Не са ни изненадали с нищо. Само да повторя, че всяка сряда сутрин децата правят пробен изпит по точния формат на НВО. След него са почти неадекватни и имат нужда от почивка. Затова и срядата е свободен ден. В петък са свободни да подготвят домашни и да учат за НВО. Кой как е решил да запълва тези "свободни" следобеди не е проблем на училището. Нито то ги кара да се записват на кой да е курс. Нито организира такива.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 11:41 от Fancy

# 344
  • София
Есето изобщо не е свободно съчинение без структура. Малко Гугъл как се пише и какво съдържа есе, че иначе четящи бъдещи кандидат-колежанчета могат да клъвнат?

Общи условия

Активация на акаунт