Прошки...

• 5 830
  • 137
  •   1
Отговори
# 30
Като стана дума за дървените стрелички (в нашия край се наричат бутурници), които се запалват и се изстрелват в небето с помощта на дълга пръчка. Обичаят е бил момците да изстрелват стреличките към къщата на момата, която харесват. Да, ама понякога се случвало нещо да се подпали – я плевник, я самата къща.
Оттук произлизат изразите „да ти запалят къщата“ и „запали ни къщата“ (за момата).

# 31
Загърбваме традиции, които са били част от ценностна система, срещам масово неуважение към по-възрастни хора, а нещата са свързани, не учим децата си на лицемерие, учим ги на респект към по-зрелите, по-мъдрите, тези, от които можем да се поучим. А онези, които спАт, няма да се събудят Simple Smile

# 32
Като стана дума за дървените стрелички (в нашия край се наричат бутурници), които се запалват и се изстрелват в небето с помощта на дълга пръчка. Обичаят е бил момците да изстрелват стреличките към къщата на момата, която харесват. Да, ама понякога се случвало нещо да се подпали – я плевник, я самата къща.
Оттук произлизат изразите „да ти запалят къщата“ и „запали ни къщата“ (за момата).
Това не го знаех, благодаря!
Помня само стреличките и романтичните детски представи, че така се женят хората 😁

# 33
Приемам го като носталгия по детството.
Не го имам за лицемерен. По-скоро като напомняне да сме по-приемащи и мислещи какво и защо правим. Как се отнасяме с другите.
Искам прошка от хората, на които най-много държа – майка ми и дъщеря ми.
На други не и никога не бих простила някои неща, да.

# 34
това е една глупост , или се извинявап веднага - или си лицимер

# 35
Трябва да се прочете повече за тази традиция -да се иска прошка. Някои го приемат навътре и един вид веднъж годишно да се изповядваме. Става малко като Св.Валентин - веднъж годишно да празнуваме любовта, че през останалото време не отразяваме емоции.

# 36
Християнски празник като толкова много други и аз ги харесвам . Напомнят ми за голямото семейство , за баби и дядовци и че все пак не сме сами и че има интересна инициатива.
В същност прошка, курбан, дарение или подарък и пр. ... все в една посока . Показваш и търсиш респект и внимание и благодариш за хубавите неща. Доколкото аз го разбирам. Не ми е ясно какво е изнервящото. Мен съвременната Коледа с тази мания за пазаруване, кич и трупане по супермаркетите излишни храни и по моловете излишни предмети за подарци на всяка цена... това ме нервира повечко.

# 37
  • София
Загърбваме традиции, които са били част от ценностна система, срещам масово неуважение към по-възрастни хора, а нещата са свързани, не учим децата си на лицемерие, учим ги на респект към по-зрелите, по-мъдрите, тези, от които можем да се поучим. А онези, които спАт, няма да се събудят Simple Smile
Традициите често имат много логичен корен в тогавашния бит. При сегашния нерядко седят като кръпка, да не споменавам, че има направо обидни по отношение на жената и е много добре, че вече не се спазват.
Конретно тази считам за вредна, защото дресира еднопосочно уважение (истинско или лицемерно), вменява вина по подразбиране - отново еднопосочна.
Всеки човек има право да очаква уважение. Всеки греши, вкл. и възрастните.

# 38
Загърбвам традиция и ценностна система, която не споделям. Да, факт.
Не слагам знак за равенство между отказа да се търси прошка в един конкретен ден и по задължение, както и само от млад към възрастен без обратното действие и неуважение към възрастните.
Считам, че за времето си традицията е била съобразена с нравите. Битувало е патриархат и никой млад не е имал думата пред бащата в семейството. Изобщо не повдигам въпрос дори за правата на жените.
Не е задължително по-възрастните да са винаги по-мъдрите...
Не е ясно давайки прошка лицемер ли си, ако изричаш думите но помниш действието и при първия удобен случай го изтъкваш...
Прошката е много хубаво нещо и съм научила детето си да не си слага дребни негативи на сърце, а големите трябва да се обсъждат и обмислят с време, за да не стават травми.
 А кой спи, кой не спи, кой прав, кой крив друг ще каже.

# 39
В тези дни умишлено избягвам контакт с хора, особено със семейството. Не си ли казал извинявай още като си разбрал грешката си на пети юли...зарежи. Освен това за мен е нередно, че по канон прошка искат само младите от старите, обратното не.

# 40
Съвсем нормално е традиции и обичаи да  преминават в зоната на забравата. Вече не са приложими спрямо ред причини. Въпреки че вкъщи тази година например не спазихме хамкането, обяснявам на децата какво и защо е правено. Считам, че знанието за нещо не е задължение да се спазва, а част от общата култура на човек. Не като чуят Заговезни и да се чудят що е това.
Да пращаш картички във Вайбър или ФБ не е спазване на традиция, всъщност, нищо не е.

# 41
...и жената от мъжа...

# 42
И аз не харесвам тази традиция.
Първо, защото учи, че по-възрастните никога не грешат и никога не нараняват. Нещо, което може да е пагубно за младите.
И второ, защото прошката не трябва да е формална, а осъзната. Може да съм наранила някого неволно, но ако не знам къде съм сгрешила, пак ще се повтори. И така ще си развяваме една прошка до откат, без реално да има някакъв смисъл.

# 43
Между съпрузи не се искало прошка,явно са безгрешни.Прошка само от по-възрастни-не е честно.

# 44
Неприятен ден, майка ми звъни всяка година. Маме, да простиш, ако едикаквоси. Не ми се занимава, отговарям - простено да ти е. Като имам предвид - нека господ, вселената или който и да е там, да ти прощава. Не казвам - аз ти прощавам. Да се беше сетила един разговор да направи, за да спомене така, че за нещо съжалява. За традицията се чепатим, понеже много набожни. Пък кажи веднъж, че знаеш, че нещо е било гадно за другия бе. Че знаеш. Не че си щял да направиш нещо различно, всички решаваме тук-таме глупаво, а че си наясно, че някой е пострадал заради теб. Тая година звънна на предната вечер, много е бързала явно, та чак сгрешила деня. В предишни години съм пробвала да изясня случая и се почва - ама аз какво да направя! И едни оправдания. Никога думата съжалявам. А иначе традицията ми допада, това е за мен още един начин и повод да си кажем, че се обичаме. Само да не ми звънят така проформа, че се дразня.

Общи условия

Активация на акаунт