Прошки...

• 5 835
  • 137
  •   1
Отговори
# 45
Между съпрузи не се искало прошка,явно са безгрешни.Прошка само от по-възрастни-не е честно.
Четох, че не се искало, защото можело още на другия ден да се скарат. Все едно с другите роднини не може Laughing

# 46
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Между съпрузи не се искало прошка,явно са безгрешни.Прошка само от по-възрастни-не е честно.
Четох, че не се искало, защото можело още на другия ден да се скарат. Все едно с другите роднини не може Laughing
Аз се извиних на милоУто, казах му - "Извинявай, но не си прав". Той доволно завъртя очи.

# 47
Мен ми харесва празника. В детството ми го празнувахме и спомените ги пазя до днес. Мили спомени! Прошка искам и прошка давам, не виждам нещо лицемерно да има.

# 48
Скрит текст:
Загърбваме традиции, които са били част от ценностна система, срещам масово неуважение към по-възрастни хора, а нещата са свързани, не учим децата си на лицемерие, учим ги на респект към по-зрелите, по-мъдрите, тези, от които можем да се поучим. А онези, които спАт, няма да се събудят Simple Smile
Традициите често имат много логичен корен в тогавашния бит. При сегашния нерядко седят като кръпка, да не споменавам, че има направо обидни по отношение на жената и е много добре, че вече не се спазват.
Конретно тази считам за вредна, защото дресира еднопосочно уважение (истинско или лицемерно), вменява вина по подразбиране - отново еднопосочна.
Всеки човек има право да очаква уважение. Всеки греши, вкл. и възрастните.
[/i]

Дали?

Относно традициите като цяло, да, някои седят като кръпка, аз обаче размишлявам по отношение на конкретен празник и как го виждам през моята призма. Малко се получава като кокошката и яйцето, защото по-възрастните също искат прошка, а тук се надцакваме кой е по-по-най

# 49
Не става въпрос кой заслужава и кой не заслужава уважение. Защо трябва да се иска прошка и да се уважаваме само 1 ден от годината? Не е ли от значение как се държиш с близките си хора и през всички останали дни?

# 50
  • София
Скрит текст:
Загърбваме традиции, които са били част от ценностна система, срещам масово неуважение към по-възрастни хора, а нещата са свързани, не учим децата си на лицемерие, учим ги на респект към по-зрелите, по-мъдрите, тези, от които можем да се поучим. А онези, които спАт, няма да се събудят Simple Smile
Традициите често имат много логичен корен в тогавашния бит. При сегашния нерядко седят като кръпка, да не споменавам, че има направо обидни по отношение на жената и е много добре, че вече не се спазват.
Конретно тази считам за вредна, защото дресира еднопосочно уважение (истинско или лицемерно), вменява вина по подразбиране - отново еднопосочна.
Всеки човек има право да очаква уважение. Всеки греши, вкл. и възрастните.
[/i]

Дали?
С това "дали" съм съгласна, но одеве пишех от телефона и не ми се занимаваше с подробности. Но "дали"-то важи за всеки, защото безгрешни няма – нито възрастните са такива, нито младите. Всичко зависи от конкретния човек и от момента.

Относно традициите като цяло, да, някои седят като кръпка, аз обаче размишлявам по отношение на конкретен празник и как го виждам през моята призма. Малко се получава като кокошката и яйцето, защото по-възрастните също искат прошка, а тук се надцакваме кой е по-по-най

# 51
Разбира се, но някои моменти предизвикват към размисъл ... и може да променят човека или просто да му дадат идея ... не е зле на някой празниците да сме заедно и на празниците да покажем хубави отношения помежду си и да помислим един за друг. А това кой стар и кой млад ... милите възрастни хора. Какво толкова. Дайте ги насам аз ще им поискам прошка ! Simple Smile  То пък толкова чак гордост и предразсъдъци ...

# 52
Относно традициите като цяло, да, някои седят като кръпка, аз обаче размишлявам по отношение на конкретен празник и как го виждам през моята призма. Малко се получава като кокошката и яйцето, защото по-възрастните също искат прошка, а тук се надцакваме кой е по-по-най[/i]
Традицията е само младите да искат на по-възрастните, от кумовете и занаятчия от майстора, който го е учил.
Възрастните, които искат прошка от по-младите, не спазват традицията, вероятно защото също не им допада.

...не виждам нещо лицемерно да има.
За мен е лицемерно да давам прошка за нещо, което не знам, че се е случило или дори без да има реална причина. При това, само защото съм родена по-рано.
Предпочитам да чуя едно "Извинявай, сгреших или не беше нарочно.", когато трябва, а не след 1 г. и то без човекът, който я иска, да осъзнава какво е направил.
И ако аз съм стъпила накриво, да поискам такава, когато усетя какви съм ги надробила и без значение дали човекът с/у мен е по-млади или по-стар.

# 53
На мен тази прошка ми е много императивна, изобщо не ми се връзва със смирение и истинско желание да ти бъде простено. Предпочитам да ми кажат извинявай, даже аз самата нарочно казвам извинявам се, защото другото също ми звучи императивно и очакващо задължително положителен отговор.

# 54
А това кой стар и кой млад ... милите възрастни хора. Какво толкова. Дайте ги насам аз ще им поискам прошка ! Simple Smile  То пък толкова чак гордост и предразсъдъци ...

Това, че някой е навършил определена възраст и е вече "стар", не му придава автоматично статут на светец. Лошите млади  не стават с магическа пръчка прекрасни възрастни, достойни за уважение. Когато човек няма лош опит, и отношенията му в семейството са нормални, няма как да разбере нежеланието на други хора да прощават, общуват, и изобщо поддържат контакт с възрастни родители и роднини. Има катили и мизерници, които с основание жънат, каквото са посяли, и да се вменява вина на хора, които сигурно с години се борят с последствията от поведението им, не е особено почтено.

# 55
Много ясно, че ако някой си е хашлак цяла година (две, пет, цял живот), едното искане на прошка в определен ден ще е лицемерно, нека не сме буквалисти.

# 56
А това кой стар и кой млад ... милите възрастни хора. Какво толкова. Дайте ги насам аз ще им поискам прошка ! Simple Smile  То пък толкова чак гордост и предразсъдъци ...

Това, че някой е навършил определена възраст и е вече "стар", не му придава автоматично статут на светец. Лошите млади  не стават с магическа пръчка прекрасни възрастни, достойни за уважение. Когато човек няма лош опит, и отношенията му в семейството са нормални, няма как да разбере нежеланието на други хора да прощават, общуват, и изобщо поддържат контакт с възрастни родители и роднини. Има катили и мизерници, които с основание жънат, каквото са посяли, и да се вменява вина на хора, които сигурно с години се борят с последствията от поведението им, не е особено почтено.

АнаИва аз никога не съм ги разбирала тези празници толкова насериозно. Т.е. прави се нещо по традиция и гледаме деня да е празничен и хубав. Ако толкова не се търпиш с някой не ходи около него и просто си намери друг приятен човек да празнуваш с него. Нали целта е да е хубав празника! Никой празник няма за цел да вменява вина, да оправя семейства или отношения и пр. Целта на празника е да се чувстваш добре. Не разбирам тази крайност и истерия в мнението ти. Никой нищо не те кара в същност.

# 57
Много ясно, че ако някой си е хашлак цяла година (две, пет, цял живот), едното искане на прошка в определен ден ще е лицемерно, нека не сме буквалисти.
Ами то, ако наистина няма за какво да се прощава на този ден е празник в семейството. Хихи- хахо още един повод да се съберем, да хапнем и така между другото да спазим традицията.
Но колко са тези перфектни фамилии?
В повечето семейства се случват разни неща през цялата година и определено не само младите допускат грешки. Тогава?

Съгласна с АнаИва.
Има катили и това, че са родители не ги прави по малко лоши.

# 58
  • ☀️София / London🌂
Прошка съм искала единствено от баба ми едно време.
Тя беше златен човек с огромно сърце, уважавах я много и никога на празника не ми представляваше трудност да и поискам прошка.
Сега нещата са други, прошка по фейсбук. Не мерси, ще пропусна.

# 59
А това кой стар и кой млад ... милите възрастни хора. Какво толкова. Дайте ги насам аз ще им поискам прошка ! Simple Smile  То пък толкова чак гордост и предразсъдъци ...

Това, че някой е навършил определена възраст и е вече "стар", не му придава автоматично статут на светец. Лошите млади  не стават с магическа пръчка прекрасни възрастни, достойни за уважение. Когато човек няма лош опит, и отношенията му в семейството са нормални, няма как да разбере нежеланието на други хора да прощават, общуват, и изобщо поддържат контакт с възрастни родители и роднини. Има катили и мизерници, които с основание жънат, каквото са посяли, и да се вменява вина на хора, които сигурно с години се борят с последствията от поведението им, не е особено почтено.

АнаИва аз никога не съм ги разбирала тези празници толкова насериозно. Т.е. прави се нещо по традиция и гледаме деня да е празничен и хубав. Ако толкова не се търпиш с някой не ходи около него и просто си намери друг приятен човек да празнуваш с него. Нали целта е да е хубав празника! Никой празник няма за цел да вменява вина, да оправя семейства или отношения и пр. Целта на празника е да се чувстваш добре. Не разбирам тази крайност и истерия в мнението ти. Никой нищо не те кара в същност.

В моето мнение няма истерия, и не се засягам от свое име - аз съм в отлични отношения и със собствените си родители, и с родителите на съпруга ми. И въпреки че не си искаме "прошка", смятам че имаме много приемливи отношения едни с други. Във вашето мнение обаче се усеща подигравка към хората с "гордост и предразсъдъци", както и предпоставяте, че всички възрастни са "мили". А това далеч не е така.

Общи условия

Активация на акаунт