Прошки...

• 5 866
  • 137
  •   1
Отговори
# 60
Аз прошка не искам. Не защото съм безгрешна, а защото ако сгафя някъде, ще се извиня веднага, няма да чакам седмици и месеци. И не ми трябва конкретен ден, за да ми напомни да съм мила и добра с близките си хора. Ако някой ми трови живота, няма да ме интересува нито на този ден, нито през останалото време. Радвам се, че такива роднини нямам.

# 61
АнаИваМоето мнение е , че не е нужно да празнуваш насила с хора ш които не се разбираш. Може да празнуваш с хора, които са ти приятни. Това че са възрастни не ги прави свтци, но не пречи да зарадваме  някой възрастен.  Всеки празник може да се разчупи така, че да се празнува и да е приятен. И Верликденски заек няма, но децата се радват на шоколадови яйца с играчка или на шоколадов заек в стениол  ... не пречи и на прошка да си отпразнуваш с който ти е приятен. Но да мразиш празника защото не се разбираш с някой си и го обръщаш на гордост и предразсъдъци и на разправия в семейството ... не го намирам за глямо празнуване. Това си мисля.

# 62
Ама то не е “Прощавай, че на 5 Декември 2021 в 19:30 съм направил еди какво си”.
Поне при нас разбирането е, ако някой е наранен от твои думи или действия, без да е говорено или коментирано. Не винаги знаем, кога сме наранили нечии чувства. Има ден на любовта, на труда, на рождество, на възкресение .. има и на прошката.
Тук стана малко като “Да отменим или не този празник”.

# 63
Оправдавате изобора си да не се прекланяте по никакъв начин пред по-възрастни хора с катилите, аз оправдавам уважението, което поднасям на близките си с липсата на катили около мен.
Аман от тез възрастни катили под път и над път, един свестен за разкош няма

# 64
Аз да попитам защо пък трябва да има Великденски заек?
Радетелите да запазят българските традиции буквално дори, когато нравите са се променили защо изпадат в недоразумение да празнуват всичко що някъде по света се празнува.
Ни 14.02. признавам, ни великденски зайци и изкуствени кокоши яйца купувам/ подарявам.
Защото, ако става дума за запазване на традиците тук нишката се губи.

Кикимора, късметлийка си явно.
Около мен има доста.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 16:07 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 65
Изключително ми е неприятен задължителният елемент "Ето, аз ти искам прошка, значи и ти трябва да ми дадеш". Ами не, няма такава зависимост.
А като чуя за "уважение към по-възрастните" ми става направо смешно. Няма как някой автоматично да заслужи уважение, само защото е достигнал определени години.

# 66
Не знам как ще прозвучи, но имам много ясна представа как се държа с хората, какво ми е отношението и бързо разбирам, ако обидя някого волно или неволно. Ако не разбера, че някой ми е обиден, то обикновено е заради някаква абсолютна глупост, за която нормалните хора не се сърдят. Случвало ми се е и нищо не правя в такъв момент, а хората бързо спират да се сърдят или обиждат. Понякога обиждането е било опит за манипулация. Неуспешен.

Ама то не е “Прощавай, че на 5 Декември 2021 в 19:30 съм направил еди какво си”.
Поне при нас разбирането е, ако някой е наранен от твои думи или действия, без да е говорено или коментирано. Не винаги знаем, кога сме наранили нечии чувства. Има ден на любовта, на труда, на рождество, на възкресение .. има и на прошката.
Тук стана малко като “Да отменим или не този празник”.

# 67
  • София
Оправдавате изобора си да не се прекланяте по никакъв начин пред по-възрастни хора с катилите, аз оправдавам уважението, което поднасям на близките си с липсата на катили около мен.

Защо трябва един нормален човек, който като всеки човек греши, да се прекланя пред друг нормален човек, който също греши? С какво вторият е повече от първия?
За мен искането на прошка в определен ден е нелогично действие, не виждам причина да го правя. Не ми трябва извинение, трябва ми причина.

# 68
...
Ни 14.02. признавам, ни великденски зайци и изкуствени кокоши яйца купувам/ подарявам.
Защото ако става дума за запазване на традиците тук нишката се губи.
...
Явно нишката отдавна е загубена ако си мислиш че празниците не е нужно да са весели и да зарадват някой по негов начин. Това според мен.

# 69

Не се оправдавам, изразявам позицията си.
Показвам уважението си пред всеки, който го е заслужил, без значение на колко години е. Отношенията с по-възрастните ми роднини са прекрасни, с по-младите, също. Но прошка искам, когато има за какво. И ако нараня неволно някого, си казва, съответно се извинявам за недоразумението.
Профилактично да принуждавам някой да ми прощава, не ми е удобно. И дори няма да знам дали наистина прощава, а не отговаря, защото така трябва. Нали това е традицията? Да каже "Простено". Убедена съм обаче, че в голям % от случаите нищо не е простено.

# 70
  • волно калдъръмче
Може ли някой да ми обясни защо уважението се товари толкова много със смисъл, който не му е присъщ? На част от хората не им пречи да уважават дори непознати, а какво остава за близки. Нещо като да си невинен до доказване на противното. Нормално е когато рушиш нещо ценно за другия, той да спре да те уважава и не е нормално да драпаш за уважение, уповавайки се на традициите.

Защо трябва един нормален човек, който като всеки човек греши, да се прекланя пред друг нормален човек, който също греши? С какво вторият е повече от първия?
За мен искането на прошка в определен ден е нелогично действие, не виждам причина да го правя. Не ми трябва извинение, трябва ми причина.
Бих казала, че е осъзнат грешник. Грехът обременява не толкова наранения, а нараняващия. Провокирайки акта на прощаването, нараняващият по-скоро търси загубения мир в себе си. Ако нараненият е човек с добро сърце, няма да остави душата му да се трови и ще прости. Когато и нараненият си даде сметка, че не просто е жертва, а също е и несъвършен, процесът става двустранен.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 16:09 от Алегриq

# 71
Бела, нямам против хората да се веселят колкото и както пожелаят.
Не ми пречат.
Веселие има и в делника, не само в празника.
Веселието е състояние на духа, не се свързва само с материалните символи на празника.
Аз друго попитах. Който разбрал, разбрал.

# 72
Не знам как ще прозвучи, но имам много ясна представа как се държа с хората, какво ми е отношението и бързо разбирам, ако обидя някого волно или неволно. Ако не разбера, че някой ми е обиден, то обикновено е заради някаква абсолютна глупост, за която нормалните хора не се сърдят.
А, именно. Има си неща за обиждане, има и пълни глупости. Онези, дето със злоба те обиждат, са с картинките у фейса и дай сега да си поискаме прошка.

# 73
  • На изток от Ада
Идеята е хубава, но е лицемерие и не искам. Давам уж ,но познавам хората и знам ме е до утре.
Прошка от Бог да искаме

# 74
Ама няма как да позволя някой да ми играе хоро на главата и после айде прости ми.. абсурд
точно на хорото, ще е по-лесно на някой да поиска прошка, а другия да му даде.
в днешно време няма хоро, използват хората това, което има, фейсбука, но идеята е същата, и малко по-облекчена, защото очи, в очи е по-трудно.
На други не и никога не бих простила някои неща, да.
ето за това, трябва да го има този празник, защото те кара да се замислиш. Някой ти е направил нещо, лошо, на теб каква ти е ползата да не му простиш? Да се научим и на двете, да искаме прошка (извинение), или да даваме прошка, да прощаваме.
това е една глупост , или се извинявап веднага - или си лицимер
не е глупост, ако си се извинявал навреме, ок, но може да си пропснал някой, и като го видиш на хорото (днешен фейсбк), да се сетиш, че не си постъпил добре. Също и да дадеш прошка на друг, който те е обидил.
Трябва да се прочете повече за тази традиция -да се иска прошка. Някои го приемат навътре и един вид веднъж годишно да се изповядваме. Става малко като Св.Валентин - веднъж годишно да празнуваме любовта, че през останалото време не отразяваме емоции.
като го има веднъж годишно се запомня и се предава на поколенията, и децата се научават. Полека лека, ще се осмелиш на някой да искаш прошка.Опитайте всички.
прошката не трябва да е формална, а осъзната. Може да съм наранила някого неволно, но ако не знам къде съм сгрешила, пак ще се повтори. И така ще си развяваме една прошка до откат, без реално да има някакъв смисъл.
постепепенно стават нещата, в началото е формално. Постепенно, като видиш Стефка на хорото, че пак имаш да и се извиняваш...ще се замислиш.

Като имам предвид - нека господ, вселената или който и да е там, да ти прощава. Не казвам - аз ти прощавам. Да се беше сетила един разговор да направи, за да спомене така, че за нещо съжалява. За традицията се чепатим, понеже много набожни. Пък кажи веднъж, че знаеш, че нещо е било гадно за другия бе. Че знаеш. Не че си щял да направиш нещо различно, всички решаваме тук-таме глупаво, а че си наясно, че някой е пострадал заради теб.
ами, ти самият трябва да го направиш, силите на вселената не се месят, това си е между двамата души. Точно това се има предвид, разговори, искрени, да си кажете каквото не е казано... Традицията е това главното, актът на прощаването, а формата си я избери според съвремието, ако искаш идете на ресторант с най-големия ти враг и седни с него на една маса.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 19:04 от Pepina_n3

Общи условия

Активация на акаунт