Баба Марта бързала, на всички от 'Искам бебе' мартенички вързала. /тема 37/

• 39 406
  • 827
  •   1
Отговори
# 150
  • Замък сред облаците
Имай предвид, че при кърмените рязко спада желязото и Б12 след 6 месец, затова при тях по-рано (разбирай 6-7 месец препоръчват) се вкарват храни богати на желязо - каша от просо, месни пюрета, жълтък. Ниското желязо при децата води до липса на апетит и злоядост.

# 151
Аз захраних по ЗВБ. Ти насочила ли си се към тип захранване, чела ли си информация по темите?
Иначе по другите въпроси, какво направих аз. От село взех заек и младо петле и ги сварих. Бульона го замразих във форма за лед с големи дупки и след това добавях към манджичка, може и към пюрета. Месото обезкостих и замразих на порцийки, после вадиш, слагаш в хладка вода за 10тина мин и е готово да се добави към пюре примерно. По пазарите има хубави плодове и зеленчуци през повечето време от годината. Тук не съм много запозната, но има информация кои плодове и зеленчуци съдържат повече нитрати, за тях се препоръчва преди консумация киснене във вода (май със сода..). При ЗВБ първите няколко месеца също няма заместване на хранения, бебето се запознава с храната, опитва нови вкусове, форми и текстури, и си пие мляко както обикновено.

# 152
  • Замък сред облаците
С оцет, не със сода. Имайте предвид, че мазнината от домашни бульони и меса трябва да се отстранява и не се предлага до 2г, защото се обработва трудно и товари метаболизма на децата.

Забравих да спомена, че на Йоан от 7-8 месечен предлагам варианти за хранене с ръце, но той няма и зъби и с някои храни му беше предизвикателно, отделно че тесто тъпчеше в небцето един месец вместо да гълта. Но с постоянство и търпение се случват нещата когато им дойде времето. Та воденето по бебето и сигналите му е най-правилно, не всички са готови за ЗБВ от раз (там, седенето, координацията ръка уста и т.н), отделно по ЗБВ невинаги има нахранване преди 10-12 месеца и са си предимно на мляко.

Една от нашите мами според мен направи много правилно и почна детето по ЗБВ паралелно с пюрета и кърна, та винаги има опции за хранене.

Аз не мога да се оплача от начина, по който се случиха нещата при нас. Яде с апетит от началото, има интерес и да се храни сам, в момента се учи с лъжица да се храни, с ръце се справя прекрасно с подходящите храни.

Горещо препоръчвам месец по месец да се следят препоръките за развитие и така да се сравняват и със сигналите, които дава детето. За мен беше голяма помощ да разбера, че махането с ръце и мазането може да е сигнал че иска да пробва сам или да държи нещо по време на хранене, защото иначе спираше след няколко лъжици. Че опората на крачетата в стола за хранене е ключова, за да не се разсейват и така нататък.

# 153
Daisy, вече знаеш от ЗВБ темата, че съм захранила така.
Иначе, пазарувам от пазар, имам си сергийка, която съм се убедила с времето, че предлагат качествени плодове и зеленчуци. Месото си го взимам от месарници (има една квартална хубава или от Цар Месар на Ломско) или от Лидл.

# 154
Аз захраних по ЗВБ на 6 месеца без 3 дни. Младежът е с АБКМ. Каквото мога, ползвам домашно . Взимам често и от био щанда на Лидл. Готвя всеки ден, престояла повече от 3-4 часа храна не предлагам заради хистамина. Наблягам основно на животински мазнини, които се усвояват много по-добре от растителните, при това от домашни животни. Магазински пюрета все още не е опитвал и едва ли ще му се случи.

# 155
Може да се премести дискусията тука https://www.bg-mamma.com/?topic=1480542.45

Иначе за започнах захранването на 5+ педиатрично, правила съм пюрета доста в началото, само месо не смеех аз да прява и ползвах заготовките.
Водех се по книгата на Маги Пашова "По-здрави бебета", за кое кога най-рано да въведа, карах го по-бавно. Заместихме ядене, чак на 8м едновременно и обяда и СЗ. На 11 месеца го записах на държавната кухня, някои неща направо с нея въведох. Там за съжаление са яхнийки и супи, пък той предпочита да се храни с ръце, че си играе, така че минаваме бавно към обща храна.
В яслата ще са на кетаринг.

# 156
Даа, чела съм и по двете теми. Мисля да правя микс между ЗВБ и класическото захранване. Започвам сега (на навършени 5 месеца), защото бебето е изцяло на кърма и както АА обясни - нивото на желязо рязко спада, та след 6 месец искам да добавя храни, богати на желязо. Не смятам да замествам хранене - само по няколко лъжички ще предлагам от различни зеленчуци на първо време.

Благодаря отново, момичета! ♥

# 157
  • Замък сред облаците
От зеленчуци трудно да набавиш желязо, просо, месо и жълтък ги съдържат най-вече Simple Smile

# 158
Не е спаднало желязото на моя син, още повече пък рязко. Изследвала съм го на 6 месеца и на година. За започване на захранването си има признаци на готовност,ама аз като цяло се водя по детето.

# 159
  • Замък сред облаците
Аз май не се изразих правилно. По-скоро се изчерпва запаса, с който са родени, а често кърмата не е достатъчен източник за повишените бебешки нужди вече понеже много жени също имат спад в желязото покрай бременността, кръвозагубата при раждането, кърменето (тоест, майката продължава да отдава желязо, плюс че нейните организъм ползва повече). Но нещата са индивидуални и реално има и много влияещи фактори.

# 160
Не смятам да замествам хранене - само по няколко лъжички ще предлагам от различни зеленчуци на първо време.

То целта на захранването не е ли постепенно детето да замести хранене и да мине на твърда храна? 🙄 Аз заместих много бързо, но като цяло доста смело въвеждах всичко. Във всеки случай се стига до заместване на хранене, вече колко бързо/бавно ще стане е отделен въпрос. При звб става най-бавно, защото трудно се определя точно колко е изяло детето като маже и хвърля навсякъде. Аз се водих по новите проучвания, че е по-добре до годината да се вкарат повечето алергени, а и ми беше много писнало с правенето на АМ, та действах доста смело със захранването. То на 100% зависи от детето как ще се стекат нещата. Аз съм късметлийка в това отношение, на година и 7 месеца сина ми яде абсолютно всичко, и детска кухня, и обща храна. Знам, че има и злояди деца, при които е доста тегаво храненето. Да не коментираме изобщо ако има някакви реакции/алергии

# 161
Да да, може би не се изразих правилно - ще замествам хранене, разбира се, просто имам предвид, че няма да бързам да е веднага. До навършване на 6 месеца - ще му давам само да опитва по няколко лъжички, без да замествам - имам приятелки, които например заместиха много бързо едното млечно хранене, това имах предвид. Просто не мисля да бързам, защото е на кърма. Пък и в крайна сметка има толкова много информация по темата за захранване.. предполагам всеки се води по детето си 🥰

А за желязото - май и там не съм описала подробно 😀 имах предвид, че сега започвам със зеленчуци, за да може на 6 навършени месеца вече да започна с месото, от което да си набавя желязо. Иначе тогава ще видим на изследванията как е нивото.

Малкият вчера стана на 5 месеца и правеше много смешни физиономии, като му дадох малко тиквичка. 😃

Вие как сте, момичета?

# 162
Захранването би следвало да се коментира в бебешката тема. Иначе става една каша и като дойде време ние да търсим информация, ще се чудим къде се е обсъждало...
Това е темата на бременните момичета. Тук се обсъждат въпроси, свързани с бременността.

Аз минах третата фетална миналата седмица. Всичко върви добре. Бебето беше почти 2 кг. 33+г.с. съм сега и скоро започваме тоновете, живот и здраве. Правим детска стая за баткото и следва чистенето на къщата. Общо взето е това. 🙂

# 163
Оо извинявам се, хич не се усетих и направо тук писах. Напълно си права. Simple Smile Ще го имам предвид.

# 164
Привет, лейдис! Как сте?
Believe*, как си? Все чакам да пишеш я тук, я в августовската 🙂

Ние уж всичко подготвихме. Изчистихме къщата, направихме детската...
Бях и на последни тонове вчера. Идната седмица ми е плановото секцио. Дай Боже всичко да мине по вода 🙏 сега съм 38+4г.с.

Общи условия

Активация на акаунт