Нашите орхидеи – тема 41

• 39 205
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Защо така изсъхна? Имаше цвят, вече спаружен, изрязах го в петък и сега е така, а имаше някаква пъпчица, много исках да видя как се раьвива. А новото коренче със субстрата ли да покрия или така да го оставя?

# 616
  • Варна
Случва се, така е решила.

# 617
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте отново! Нещо ме мъчи напоследък и искам да го споделя, ако дадете съвет или идея какво да правя? Края на август ще почиваме извън БГ и имам вкъщи 2 орхидеи,които много си ги обичам и си цъфтят  непрестанно. За съжаление по време на отсъствието ни няма кой да ги гледа, а и да кажа на една приятелка, тя идея си няма ( но е краен вариант да им сипе малко вода) .Аз принципно си ги кисна във вода и им гледам корени , кори и т.н кога имат нужда. Ще отсъстваме 2 седмици и въпроса ми е има ли начин да ги подсигуря с вода (нещо под тях) или влага някаква да не загинат, ако никой не ги полива?
Благодаря на включилите се!

накиснах хубаво и оставих две цъфнали орхидеи в средата на април.
в началото на юни половинката си пътува към къщи и ги е заварил живи и здрави, само прецъфтели.
явно два месеца издържат без проблем
забравил е да ги полее. Sad
след десетина дена ще съм си вкъщи и ще видя как са.
едната е фаленопсис, другата някаква камбриева.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 18:03 от st. Dobri

# 618
Споко, то тук дъжд след дъжд... аз не съм поливала моите от две седмици, а съм от често поливащите Wink.
Светло е, последния път ги полях проточно, без киснене, саксийките имат дупки... (всички са в малки саксийки вкъщи ф9 ми е най-голямата, обичайно кисна на 7-10 дни за по 15-20 мин). Не ми се виждат за поливане, тук-там имам малко сфагнум, влажен е Hands V

# 619
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
те са в къщата. не ги полива дъжд.
заради обилното поливане мушкатите на балкона са живи и цъфтят.

# 620
  • Мадрид / София
Ако е хладно, няма проблем да издържат без поливане по-дълго. По-високите температури са които създават повече проблеми.

# 621
Благодаря ви ,успокоявам се значи, а само трябва да им намеря място в апартамента да е по-хладно. Но дано и да не им се отрази смяната на мястото, защото по всяка вероятност ще ги преместя от кухнята в друга по-хладна стая.

# 622
Благодаря ви ,успокоявам се значи, а само трябва да им намеря място в апартамента да е по-хладно. Но дано и да не им се отрази смяната на мястото, защото по всяка вероятност ще ги преместя от кухнята в друга по-хладна стая.

За две седмици след обилно поливане с накисване нищо няма да им стане. Особено краят на август , когато не е топло вечер. Аз редовно оставям моите даже юли месец за по три седмици. Рекордът ми е 45 дена заради стекли се обстоятелства средата на лятото. Нямах нито една загубена.

# 623
те са в къщата. не ги полива дъжд.
заради обилното поливане мушкатите на балкона са живи и цъфтят.
След едно поголовно гниене на орхидеите вкъщи през май-юни мноооого внимавам с поливането в този сезон. И моите са вътре, но влажността е впечатляващо висока Sweat
Като се казва "това лято няма да хващаме тен, а ръжда Thinking"

# 624
Здравейте, отново Simple Smile

На листото се появи това "нещо"
Скрит текст:

повод ли е за притеснение и трябва ли да предприема нещо? Мисля, че се появи след като я пресадих...

# 625
  • Мадрид / София
Бих я третирала превентивно за гъбички.

# 626
Здравейте, отново Simple Smile

На листото се появи това "нещо"
Скрит текст:
Скрит текст:

повод ли е за притеснение и трябва ли да предприема нещо? Мисля, че се появи след като я пресадих...
Имам орхидея с такова петно, но аз си знам, че я парна слънцето. Почистих мястото с кислородна вода, друго не съм ползвала.

# 627
  • София
Изглежда точно като парната от слънце. Може да е имало вода там - действа като лупа.

# 628

За две седмици след обилно поливане с накисване нищо няма да им стане. Особено краят на август , когато не е топло вечер. Аз редовно оставям моите даже юли месец за по три седмици. Рекордът ми е 45 дена заради стекли се обстоятелства средата на лятото. Нямах нито една загубена.
Означава ли,че ще е и добре като няма нищо отворено като прозорци (че като ни няма всичко затваряме).
И забелязах, че на голямата ми орхидея тъмно зелените листа започнаха леко да избледняват - предполагам, че е вече заради по-силното слънце, дали още от сега да я отдалече от прозореца, който е със западно изложение?

# 629
По принцип е обратното, на светло листата са зелени, а на тъмно избледняват.
Липсата на проветрение в комбинация с жега и влага е благоприятна за гъбичките. Но няма какво да направиш, само гледай да не ги преполееш и да не остане вода в розетката.
То е и малко на късмет, ако са здрави нищо лошо няма да стане, но ако си имат скрито заболяване, то рано или късно излиза наяве.

Общи условия

Активация на акаунт