Нашите орхидеи – тема 41

• 39 200
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Това за цвета на листата не е точно както го казва Phloxx. Имах фалчета на около метър и половина навътре в стая с южно изложение. Светлината там не беше достатъчна за друго освен хилав цъфтеж. За сметка на това листата бяха много тъмнозелени.

# 631
По принцип е обратното, на светло листата са зелени, а на тъмно избледняват.
обратното е сякаш душа. На тъмно са тъмни, на светло стават даже жълто-зелени

# 632
И аз си мисля, че е обратното, защото логиката е когато няма слънце да се произвежда повече хлорофил с цел да се компенсира фотосинтезата и стават наситено зелени, а при много слънце - намаля интензитета на зеленото.Затова отворих въпроса, защото при мен започнаха да поизбледняват като се затопли, а цяла зима си бяха много наситено зелени.

# 633
  • Мадрид / София
При орхидеите - липсата на достатъчно светлина прави листата да са тъмно зелени, а повечето светлина - светло зелени до жълтозелени.

# 634
Според мен зависи и от сорта на орхидеята. Имам 4 фалчета,които са на 10см от прозореца,изток-юг.Двете са с тъмно зелени листа,на другите 2 са светло зелени.

И дзак,Беаларата отвори всички цветчета Heart Eyes

И няколко красотички,преди да са прецъфтели

Жълтото Колибри даже било ароматно,едва сега разбрах като го снимах отблизо Animal See No Evil Grinning

# 635
VanessaDE, великолепни красавици сте отгледали! Flowers Hibiscus

Ето малко от моите, все още ми цъфтят вандите:

Извинявам се за лошата стена зад орхидеите ми, правим ремонти. Relaxed

# 636
Благодаря, момичета, не искам да подведа някого за цвета на листата. Моите наблюдения са такива, но както казвате, може и да е от сорта. Освен това някои саксии са далеч от прозореца, но пък са директно под ЛЕД лампата вечер, така че не е ясно коя колко светлина получава всъщност.

# 637
Момичета, какво да предприема при този случай от първата снимка?
Това е една мини орхидея, която тъкмо прецъфтя

# 638
Като начало бих я извадила от кашпата и опръскала обилно с кислородна вода за да унищожи плесента.
Не я поливай известно време да просъхне, а като започне да никне нов лист и активира корените, я пресади.

# 639
  • Мадрид / София
Изчакай кейкито да пусне още корени. Само с един, да оцелее, е под въпрос. Опръсквай коренчето за да почне да функционира и то.

# 640
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на втората снимка се вижда нов цветонос.
аз не бих пипала много-много.
бях чела някъде, че тези бели кристалчета се образуват, когато цветето се накисва. били някакви соли, но не запомних подробности.
проточно поливане да отмие солите може би ще помогне.

# 641
  • София
st. Dobri, плесен е, не е засоляване. Вижда се добре по подпорките. Много я мразя тази бяла плесен, защото поливам отгоре. Минавам подпорките с кислородна вода, запалка и в крайна сметка започнах да слагам термошлаух, защото имам много подпорки, а повечето още при закупуването са с плесен.

# 642
  • Бургас
Днес се обзаведох с "нова" за спасяване орхидея от Кауфланд.
От този вид нямам и въобще не знам как се гледа

предполагам, че се гледа като Камбрия.
Утре ще я закарам на село, дано и хареса там.

# 643
А, точно една такава пресадих, защото си беше запълнила саксията докрай и няма от какво да изкара нов цветонос (цъфтя от всички възможни места). Лесно се гледа - при мен е от около 3 години и цъфтеше често. Не се ли казва дендробиум нобиле?
Преди малко видях, че е изкарала нещо ново (не цветонос, от другите израстъци), но пък новата саксия е малко голяма и сигурно ще се мъчи да я запълни.

# 644
Точно такава орхидея от Кауфланд подарих на приятелката ми оня ден. Според вас дали трябва да я провери за гъба?

Общи условия

Активация на акаунт