Нашите орхидеи – тема 41

• 39 196
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Това е дендробиум фаленопсис, лесна и много благодатна. При мен от кф такива моделки вътре имат едно като дърво лико кошничка. винаги пресаждам...

# 646
  • Мадрид / София
Както re_ge каза е дендробиум фалаенопсис и е лесен за гледане. Няма какво толкова да се гледа, леко да е влажен субстрата, но не мокър. Топлолюбив е и цъфти пролет и есен (поне при мен). Да е на светло, но не и на пряко слънце. Като запълни саксията или се премества в малко по-голяма и ѝ се сменя субстрата или се разделя като има поне три стръка (баба, дъщеря и внучка 😁) тоест един стар, един цъфтящ и едно кейки да са в една саксия. За цъфтеж обаче малко ще се почака докато се съвземе от пресаждането. Горе-долу това е. Най-добре му е с температури около 25 градуса.

# 647
  • Варна
Моите хич не ги пазя от слънцето. Някой, май Таня (скоро не съм я засичала тук) беше писал, че цъфтят и се чувстват най-добре на слънце и аз моите ги изпружих на перваза. Е, през лятото не ги пече директно, че е жега и завъртам щорите, но минали години бяха на източната тераса, където сутрин ги печеше здраво. Единият (от Кауфланд) цъфти почти непрекъснато, другият е по-претенциозен откъм цъфтеж. Но иначе и двата са куче марка, и съм ги забравяла без поливане, и с вода в кашпите - железни са Laughing
Ето го цъфтящият в момента, не е спирал от зимата, понякога е с по 6-7 цветоноса:

# 648
Като стана дума, имам една мома, запълнила саксията и се чудя какво да я правя. Обикновено различните от фаленопсис умират при мен, тази изобщо не съм я пипала откакто я имам, даже не знам каква е точно..
Та.. какво да я правя? Да увелича размера на саксията, да разделям стръкчетата?

# 649
  • Мадрид / София
Second, можеш само да я преместиш в по-голяма саксия или да я разделиш. Новите булби излизат от страната на повечето светлина, освен ако не идва отгоре (идеалното положение). Това го имай предвид при преместването/пресаждането. Тоест около новите булби да има повече простор за развиване.
Като цъфне дай да видим цвета за да отгатнем каква е. Може да е камбриева или от рода, но цвета най-добре ще ни ориентира.

# 650
Цвят съм имала няколко пъти, но наистина никога не съм се интересувала каква е😂

Страх ме е да я разбутам с делене, да не я прецакам нещо..освен ако има някаква много специална техника.

# 651
  • Мадрид / София
Цвят съм имала няколко пъти, но наистина никога не съм се интересувала каква е😂

Страх ме е да я разбутам с делене, да не я прецакам нещо..освен ако има някаква много специална техника.
Прилича на Bellara или Oncidium.
Дели се като се среже ризомата между съответните псевдобулби с дезинфекцирана ножица. Среза се дезинфекцира и се слага разделената част в нова саксия и субстрат. Аз обаче по-клоня към преместване като където са новите булби да има повече свободно място тоест те да гледат към вътрешността на саксията, а не както са сега - близо до ръба. Дано ме разбра какво се опитвам да обясня. 🙈😁

# 652
това е колманара джангъл монарх. нито бих делила нито бих пресаждала. Деленето при симпоидалните е много специфично. Бяхме обсъждали как се трактуват те- като цялостно растение. Пресаждането в по-голяма саксия пак не е опция защото горницата не е голямо растение, само корените, при което смятам че в тази ситуация поне половината от тях са мъртви.

# 653
  • Бургас
От два дена заглеждам нещо странно на стар цветонос на Лиодоро. Има поне пет,шест. Този е най-стар и мислех есента да го отрежа, пък той бебе ми пуска  Heart Eyes

# 654
  • София
На Liodoro не се ражат цветоносите. Пуска разклонения и удължения и цъфти от тях всяка година. И на видовите не се режат по същата причина. Често активират пъпки, които са заложени при растежа, но но не са се развили.
Честито кейки Simple Smile

# 655
Момичета, моите охридеи ви поздравяват и ви пожелават лек и много готин ден! Heartbeat

И моят скромен опит с вандите, кралиците на орхидеите, в които аз съм безнадежно влюбена:

1. Преполиване. И Гниене. 
Загубих 4-5 ванди миналата година от преполиване, и/или болести като гниене или фузариоза.
Също бях сложила една ванда на южен прозорец и резултатът - много изгорени листа и съответно загиване на орхидеята.

Вече не поливам на твърдо установен график. Например сега през Юни във Варна валеше повечко, и чак вчера полях всичките си цветя, които не бях поливала от две седмици. Орхидеите си само ги пръсках с разтвор за орхидеи през това влажно време. В момента всичките ми орхидеи са по терасите, така че ги вали, когато аз не ги поливам.

2. Тор.
Винаги съм торила на всяко поливане, независимо от вида на цветето. Може би затова ми цъфтят цветята, освен че са здрави. Слагам винаги по щипка-две кристалон на 2 литра вода от чешмата.

3. Правилното място.
Установих, че цветята ми - било то орхидеи, мушката, кактуси и разни други, не обичат да се местят, освен ако мястото им е напълно неподходящо, като орхидея на пряко слънце например.

Имала съм обаче мушката, които като ги преместя 4-5 пъти , и си загиват само от това. Тоест, също загиват и от преполиването, заедно с местенето, защото тогава променям и честотата на поливане. Затова вече не ги местя, а мисля предварително къде да ги сложа.

4. Препарати против болести.
Пръскам всичките си цветя два пъти месечно, профилактично, тъй като загубих вече няколко мушката и няколко орхидеи, защото изобщо не взех мерки предварително.

5. Оставям цветята си повечко на спокойствие от самата мен. Ами щастливи са повече без мен, отколкото да ги обгрижвам всеки ден.

# 656
Точка 5 противоречи на горните 4 Simple Smile)))))

# 657
second, хаха, да!

# 658
  • София
GirlintheRain какъв точно кристалон използваш?

# 659
  • Бургас
Малко цъфки и от мен.
Тази много ми харесва розовичка с оранжеви устици някой и беше казал името но забравих
Азиатско слънце
И тук две много благодарни орхи. Бялата спасена от Билла за 5лв. Исках да е с червена устица, но пък тази е с огромен цвят около 10-12см, а лилавата на заден план първия цвят в от февруари, повечето ми орхи след три месеца окапват бързо.
И тази малко на тъмно, цветовете са доста бледи.

Общи условия

Активация на акаунт