Нашите орхидеи – тема 41

• 39 183
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Розовата с оранжевата устна вероятно е Tulcan. Трябва да е мултифлорка, а не стандарт. Папагалът много избелява, което принципно е типично за жълтите фалчета с малки изключения. Може да стане почти бял с остаряването на цвета.

# 661
И аз не им помня имената, кръщавам си ги с мои. Simple Smile

Ето ви Малката булка и Голямата булка Relieved:

Голямата за малко да се гътне, но я хванах на време. Не я пресадих, че ѝ изби нов цветонос, изчаках да прецъфти, а като я извадих беше останала с 5 корена на кръст. Орязах всичко до здраво и сега е в пластмасова чашка. Само с два листа и половина е и пак цъфна с четири големи цветчета. Simple Smile
Това остана от огромната синя орхидея, която ви показвах преди време.:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 10:29 от Sysly

# 662
Привет 🙃 от известно време наблюдавам едни лепкави капчици по единия от цимбидиумите ми 🤔
Нормално ли е или е признак на някаква болест?
На някои от листата се забелязват точици. Не знам дали защото го държах на твърде светло или са в следствие на тези лепкави капчици отдолу?🤔

# 663
greis, това да не са щитовидни въшки, че преди година и при мен едната орхидея беше хванала подобни лепкави точици, които се оказаха щитовидна въшка? Малко от снимките не мога да разбера, но на това ми звучи.

# 664
Поне нищо не се вижда.
Отглеждам и кактуси и там всичко си личи. Гадинките са видими 😅
Но при орхидеите все още ми е дива Индия.
Само петната и лепкавите капчици са налице, за това се чудя🤔

Странното е че като че да са само на най-младите издънки...По-старите изглеждат незасегнати🤔

Цитат на: S.G.C. link=topic=1530276.msg46640349#msg4664034[b
[/b]9 date=1688113675]
greis, това да не са щитовидни въшки, че преди година и при мен едната орхидея беше хванала подобни лепкави точици, които се оказаха щитовидна въшка? Малко от снимките не мога да разбера, но на това ми звучи.

# 665
  • Варна
Тези "петънца" зеленикавите можеш ли да ги излющиш? Приличат на млади щитоноски, но е възможно и да са просто петънца де, от снимка ми е трудно да преценя. От долната страна на листата също проверѝ за петънца, които се отделят при разтъркване.

# 666
Няма нищо, което да се отделя.
Покрай суколентните мисля, че разбирам за какво говорите 🙂
Имам чувството, че петънцата са там където е имало лепкава капка, но няма как да съм сигурна.
Петната изглеждат по-светло просто, а лепкавите капки са отдолу на листото🤔
Измих със сапунена вода и отрязах няколко листа, ама не знам и аз трябва ли да се впечатлявам или не 🤔

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 15:04 от greis

# 667
  • Варна
Ами не е нормално във всеки случай. Напръскай с някакъв препарат по-добре.

# 668
  • Пловдив
Здравейте, образува ми се кейки на стар цветонос и си расте, обаче на него има нещо като пъпка, какво може да е? Нямам никакъв опит с кейки

# 669
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Изчакай и ще се разбере какво е. Simple Smile
Така или иначе, не можеш по никакъв начин да му повлияеш.

# 670
  • София
Кейкито ще ви цъфти. Не му пречи. Вместо майката или успоредно с нея ще цъфне. Малко е и пъпката е една и завряна в листата.
Ето моя кейки, която днес снимах. Трябва вече да я отделя, но заради цъфтежа отлагам.

# 671
Привет 🙃 от известно време наблюдавам едни лепкави капчици по единия от цимбидиумите ми 🤔
Нормално ли е или е признак на някаква болест?
На някои от листата се забелязват точици. Не знам дали защото го държах на твърде светло или са в следствие на тези лепкави капчици отдолу?🤔

Това не са вредители. Аз имам на някои нефалчета такива. Така и не разбрах какво е. според мен някакви фунги

# 672
Здравейте, имам нужда от помощ. Ще прикача снимки на три от орхидеите ми, за да ми кажете, какво евентуално да направя, за да са добре.
Тази цъфтя два пъти тази година, но листата ѝ са в това състояние. Два нови корена ѝ излязоха в последния месец, и листенцето в средата, но защо другите са така?

Тази също има няколко нови корена, и листенце. Забелязах, обаче, че на старите листа има този жълт кант. Мястото ли трябва да сменя?

И последно, какво да я правя тази Дендробиум, трябва ли да ги отделя и засадя, или да си стои така?

# 673
  • Мадрид / София
Според мен нищо не прави, добре са. Листото на първата е сцепено, защото е било наранено без да искаш. Като младички са много нежни и чувствителни на механични увреждания. А за цвета - някои са такива. Зависи от хибридите от които е произлязла твойта орхидея.
Другата / втората нищо ѝ няма. Гледай си я както до сега. За дендробиумите говорихме по-назад в темата и аз съм за отделянето на кейкито, но нека да му пораснат още малко корените за да влезнат добре в субстрата. Та, продължавай да гледаш както до сега и нито ги ръчкай, нито променяй нещо. Добре са си така.

# 674
Според мен нищо не прави, добре са. Листото на първата е сцепено, защото е било наранено без да искаш. Като младички са много нежни и чувствителни на механични увреждания. А за цвета - някои са такива. Зависи от хибридите от които е произлязла твойта орхидея.
Другата / втората нищо ѝ няма. Гледай си я както до сега. За дендробиумите говорихме по-назад в темата и аз съм за отделянето на кейкито, но нека да му пораснат още малко корените за да влезнат добре в субстрата. Та, продължавай да гледаш както до сега и нито ги ръчкай, нито променяй нещо. Добре са си така.

Много благодаря 😊

Общи условия

Активация на акаунт