Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 129
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 765
Софт, от колко време си във фирмата и кога е било последното увеличение (заплата и длъжност/ниво)?
В тази фирма от 2 год. и половина, последно увеличение 6% средата на миналата година на база индексиране/инфлация.

# 766
Ами определено има защо да искаш, на базата, че си по-ценна за фирмата сега, отколкото преди 2 години заради придобития опит, както сама каза.

За съжаление (колкото и да ми се иска и на мен да е иначе) работодателите не са длъжни да вдигат заплатите заради инфлацията. Да, ти обедняваш, можеш да купиш по-малко със същата заплата, но и те като вдигат заплатите печелят по-малко.

Аз бих пробвала да кажа, че съм задобряла, правя работата по-бързо/по-добре, поела съм нови задачи или каквото там се е случило като развитие. Ако нищо не помогне бих пробвала с инфлацията, и че заплатите в бранша са се качили и че очаквам да бъда адекватно заплатена за труда си. Ако пак нещо ти шикалкавят, кажи, че държиш да обсъдите конкретно какви задачи и задължения трябва да поемеш, за да получиш конкретно [10%-15%-20%…] увеличение, както и евентуално нова титла. Ако имате годишни цели във вашата фирма, може и да се документира.

Аз съм на принципа, че повече от веднъж годишно е малко вероятно да получа увеличение на заплатата, но ако две поредни години не ми дадат нищо, трета няма да има.

# 767
Благодаря за изчерпателния коментар, BadKarma!
Това също ми напомня -- докога считате за нормално да ви товарят с нови задачи? Реално те могат всеки месец да добавят нови задачи и процеси, но кога трябва човек да тегли чертата, по договор е прекалено усукано и не е конкретно описано какви точно задачи ще поеме работникът.

# 768
Честно казано очаквам нормална натовареност, с която да смогвам в рамките на работния ден. От задача до задача има голяма разлика, някоя може да е дребна, друга супер времеемка. Очаквам и разумни срокове. Не се съгласявам да приемам задачи, с които не мога да се справя срок. Винаги гледам да договарям първо кое е приоритет, второ ако се смени приоритета, да се смени и срока на останалите задачи. Няма как да оставам безплатно овъртайм.

Ще имаме нов човек в екипа от май месец. Трябваше да наемат човек с немски, напусна един друг колега преди няколко месеца. Работата се разпредели, явно колегите се справят. Позицията е само вътрешна и трудно намериха човек. Сега стана въпрос за новия човек какво ще взима да прави. Мен пряко не ме засяга, защото е с немски и съответно мислех, че ще замества напусналия колега (и той беше с немски).

И мениджъра казва “ще помага на Шери”. Шокирах се малко. Вярно е, че излизат понякога много репорти, които са лесни, но ми взимат времето. И явно ако излизат още ще ги делим с новата колежка.

# 769
В моя договор си има клауза, че работодателят по всяко време може да ми дава други задачи каквито отговарят на нуждите на фирмата или счете за подходящи (не е по българското законодателство и е възможно в България да е различно). Ако не се налагат допълнителни часове работа не знам дали има как човек да възрази. Ако работата е твърде много и не може да бъде свършена в рамките на обичайното работно време, а ти не желаеш да инвестираш от личното си такова или допълнителните часове не се заплащат, отиваш и ги молиш да приоритизират кое предпочитат да им бъде свършено, след като не може всичко.

# 770
Докато работех в една друга фирма, в края на месеца имахме много натоварване. Струпваше се много работа, докато затворим месец, куотър, полугодие. И тл се е случвало да предложи овъртайм. Най-често на по-опитните служители. Ами да, няма проблем. И аз искам да си свърша работата. С по 1-2 часа на ден за 3-4-5 дена няма да се преработя. Но отношението е важно. Ако очакват да го правя безплатно, няма как да стане. Степенувам по важност, каквото не се свърши, остава за другия месец.
Напуснах екипа, хората се смениха, някои останаха, други напуснаха. Сега вместо 7 са 3. И блъскат яко без овъртайм, без нищо. По 2-3 часа дневно. Хора не наемат, защото работата се върши. Ами сами си го правят. Абсурд е това да позволя да се случи.

# 771
+1
И в нашите договори има една такава обща клауза. Общо взето ако човек е на трудов договор работодателят има право да му уплътнява 8-те часа, защото го е наел за ресурс и може да го използва според нуждата. Повод за протестиране има само ако работата е за повече време и е неизпълнима без оставане извън работно време.
Виж ако имаме договор за изпълнение на конкретна задача, тогава може да се откаже да се прави друго.

# 772
Т.е. Казусът с длъжностна характеристика, конкретно за моя случай да питам, не ми помага много... или? Все пак става дума за компетенция, която в движение решиха да търсят в мое лице. Колкото и да се справям в основни линии с гугъл, има неща, за които без да се допитам до експерт, не става.

# 773
  • Somewhere far away
Deathcrush, е, да, ако ти е скъпо и не искаш да купуваш, просто отказваш и това е.

Не е само въпрос на пари, въпрос на морал и коректност е. Въпрос на това - правилно ли е или не? За мен това е некоректно без да знам всички закони, закончета и клаузи на фирмата, без да знам  всичко написано с дребния  шрифт  в договора, за мен е дори и обидно спрямо човек, който е очевидно че няма стабилни доходи - те ми знаят много добре СВ то и знаят че нямам стабилни доходи!
 Точно затова си и зададох въпроса тук - ако е масова практика, тогава може и да се навия - ще си извадя от спестяванията за този айпад, но е ясно, че не е масова практика и само се опитват да ме манипулират.

# 774
Т.е. Казусът с длъжностна характеристика, конкретно за моя случай да питам, не ми помага много... или? Все пак става дума за компетенция, която в движение решиха да търсят в мое лице. Колкото и да се справям в основни линии с гугъл, има неща, за които без да се допитам до експерт, не става.
За какво да помогне... Мислиш, че можеш да излезеш на глава с тях ли? Да постигнеш справедливост? Мисията невъзможна. Фронтът ти е много широк. С радиото не се спори, не си губи нервите и времето.
@Miraj аз бих постъпила дипломатично. Бих отговорила на шефовете "ок, нека да опитаме".
На Анито и Лилито нищо конкретно, само "Ок, както решите...".

# 775

Точно затова си и зададох въпроса тук - ако е масова практика, тогава може и да се навия - ще си извадя от спестяванията за този айпад, но е ясно, че не е масова практика и само се опитват да ме манипулират.

Не е масова практика. Не бих се хванала с подобна фирма, освен ако заплащането не е уау.

# 776
За какво да помогне... Мислиш, че можеш да излезеш на глава с тях ли? Да постигнеш справедливост? Мисията невъзможна. Фронтът ти е много широк. С радиото не се спори, не си губи нервите и времето.
@Miraj аз бих постъпила дипломатично. Бих отговорила на шефовете "ок, нека да опитаме".
На Анито и Лилито нищо конкретно, само "Ок, както решите...".
Добре, това означава ли, че законът не предлага защита на служителите, ако от тях се очаква драстично разминаване от ДХ? Аз разбирам и приемам концепцията с преразпределянето по усмотрение на работодателя, не съм буквояда, но става дума освен за боравене с материя и програма, за които не съм наета, и за които не са инвестирали в мен, отделно от тотално неизвършване на задачите ми по ДХ - защото в движение решили, че няма нужда... Благодарна съм, че ми запазват работата и дохода по този начин, но какво би станало, ако утре шефа стане накриво и реши да "ме напуска" под претекст, че не е свършено нищо по ДХ, и не съм на 100% по новото ми предназначение? Писмено документирано има само каквото аз си пазя като мейли и работни документи...

# 777
Законът... До закон ако се стигне... представяш ли си адвокати, разходи и БГ съдебна система. Щом си ценен кадър няма да те изпуснат или уволнят така лесно, не бой се. Вземи си болничен, щом не си добре, почини си, успокой се. Ако нямаш по-добър избор за друго място, слушай и изпълнявай и да не ти пука. Всички заповеди да са писмено, казвай "добрееее", и "както разпоредите..." и това е.

# 778
  • София
Ани и Лили като чужденки, особено англичанки, имат различен мироглед.
Надменни, мазни, мързеливи, изискващи в същото време, склонни към интриги и мятане под автобуса. Внимавай какво ще говориш и си изиграй добре картите. Има ли други българи, намесени в ситуацията или всички са юкейци?

Всеки, който е бърнаутвал и бил експлоатиран, заслужава поне една работа в живота си, на която да си поклати малко краката. Аз така смятам, компаниите не ги мислете, капиталистът няма да остане без полза.

# 779
Съжалявам, че е на английски и малко позаляхме темата, но просто ми попадна това тази сутрин, на мен ми се стори полезно:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0UujEbADka2sV6d … =2250666538582187

Общи условия

Активация на акаунт