Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 048
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 870
The Catcher in the Rye, нито съм твърдял нещо от твое име, нито съм писал че всичко казано от теб било грешно. Така че, ако обичаш и ти не си го позволявай. Хич и не си разбрала какво съм написал и няма да се хабя да ти обяснявам. Някой ден, ако стигнеш да се занимаваш с подбор и обучение на хора, развитие на стажантски програми и т.н. може и да схванеш какво съм написал.

Кол център, още повече пък български такъв, хич не би ми хрумнало да давам за модел на управление.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 16:25 от bboiko

# 871
Много е гадно да си мениджър, но хората да не си си подбирала ти, а да са ти натрапени, а и освен това за капак да нямаш право на никакви наказания и други дисциплиниращи мерки. Но иначе да носиш отговорност и да трябва да управляваш този екип. А екипът не е вчерашен и бързо схваща, че "нищо не можеш да ми направиш".

Ако опитът ме е научил на нещо то е, че (поне у нас) си истински шеф само на тези хора, които сама си назначила.  Да управляваш заварени служители, с опит във фирмата от преди назначението ти, е доста мъчителна работа. То затова някои нови шефове направо разкарват старите и си водят нови хора. Разбирам ги.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 15:13 от Черна станция

# 872
  • в сърцата на децата <3
Като управител офис съм имала думата от подбор по документи, до подбор след интервю. И съм замествала всеки отсъстващ колега, особено в отпускарски сезон и по празници. Единственото, което съм ползвала в ежедневието като бонус спрямо консултантите ми, беше работното време - от 10 до 19, докато те въртяха смени от 7 до 22 (докато бях консултант аз също работех на смени). Но като замествам - директно влизам в графика на липсващия служител и това е. Ако липсват повече от един, чак тогава промени и размествания. Know how -то винаги е било във финансов интерес на всички ни да са наясно колегите. Отделно, че с повишението ме шибнаха в екип от четири нови момичета (аз си ги избрах), които тепърва се обучаваха и реално в офиса само аз знаех какво правя там. Първите седмици работех от 7 до 22... Но те се научиха, работата влезе в релси и станахме страхотен силен екип, от което всички черпихме дивиденти - бонуси, вътрешнофирмени състезания, дори моралното "потупване по рамото пред строя" когато не е имало как да има по-финансов израз на добре свършената работа. За мен лично (никой друг не визирам) да си криеш служебните умения от човек, когото обучаваш, е признак на несигурност. Аз не се страхувам от конкуренция, но и по гъза на никого не ходя. Обучавам, за да не им върша работата аз. На настоящата си работа скоро препоръчах двама души, които вече работят. Не се притеснявам да им предам всичко, което съм открила дори сама, даже като изровя нещо, което останалите не знаят, го пиша в общия чат. Защо всеки самосиндикално да открива топлата вода? Съвсем неотдавна бях допуснала една грешка, която щеше да ми отнеме часове за корекция. Но знаех за един мъничък невинен *"бъг" в системата, който все се канех да пробвам дали наистина ще работи по този начин, който предполагам. Оказа се, че да. Оправих си грешката за под 30 минути и написах на колегите как - ако им се случи могат да го ползват също.

* Реално не е бъг, умишлено е направена така системата, но не за целта, за която я употребих аз.

# 873
  • София
Понеже всичко тръгна от моя пост, да взема да дам и другата гледна точка, тази на мениджъра.

Във връзка с казаното - перефразирам - Ако аз ще го обучавам, то също имам право на мнение:
Поне при нас - в длъжностната характеристика на всеки пише, че трябва да обучава, което е подписано при подписването на трудовия договор.
Освен това - даден човек може да не иска да обучава по няколко причини - защото иска да е незаменим, защото си мисли, че е голяма работа, защото е нърд, защото се притеснява, че може да бъде засенчен и още много, много други. По тази причина решавам аз.
Хората се назначават на пробен срок. Тогава е времето за търсенето на обратна връзка. И тя не е само от един човек, а от целия екип, с оглед да е максимално обективна.
Още един аспект - ами ако човекът, който иска да има право на мнение просто иска да си докара хора, които са му приятни и се заформи седянка и работа не се върши? Ами ако той самият е връзкар, ама със слаб пърформанс?

Знам, че това не е случая в Бг мама, тук всички сме уау професионалисти, търсени, вземащи поне 10 хил заплата и изключително незаменими, ама понякога май не е точно това случая Simple Smile

# 874
  • в сърцата на децата <3
Още един аспект - ами ако човекът, който иска да има право на мнение просто иска да си докара хора, които са му приятни и се заформи седянка и работа не се върши? Ами ако той самият е връзкар, ама със слаб пърформанс?

Знам, че това не е случая в Бг мама, тук всички сме уау професионалисти, търсени, вземащи поне 10 хил заплата и изключително незаменими, ама понякога май не е точно това случая Simple Smile
Освен ако не си "баш шеф" и над теб няма друг, то това следва да бъде забелязано от човека, на който му е работа. Пък ако този висшестоящ си почесва митохондриите и се прави на разсеян, не е луд който яде баницата.

П. П. Не съм нито "уау" професионалист, нито взимам супер число заплата, нито съм незаменима нейде в служебните среди. И именно поради това съм приела факта, че по-по- от мен винаги ще има, пускам си го по крачола и си върша работата по най-добрия възможен за способностите ми начин. Практиката е доказала, че за да стигнеш далеч, трябва засилка, а тя се случва като си гледаш в краката да не се спънеш. Онези, които твърде си вирят носовете, обикновено не го правят.

# 875
За моя екип държа да имам думата за назначените. След първоначалната селекция от рекрутмънт, лично преглеждам кандидати и казвам с кого искам интервю.
Нещо повече - за някои от позициите, съм правила среща на финалните двама кандидати с останалите хора, защото те ще работят заедно. Винаги сме постигали таргетите, че и отгоре, но за мен ключова е атмосферата на работа. Искам хората да се чувстват добре и разни дръпнати, намусени киселяци не търпя. По стечение на обстоятелствата се оказахме с един такъв, който буквално ни отрови живота няколко месеца, е, ако щете ми вярвайте, но празнувах като ми прати мейл, че напуска.

Друга е ситуацията, ако екипът е от 100 човека и постоянно текучество - там няма как да търсиш тийм фит при всеки.

# 876
  • София
А ти ли го нае? Интересно ми стана просто..
Има хора, които на интервюто - слънца, а иначе - недоволни душегубци.
Ние имахме една такава - чудесно, меко излъчване, а после отказваше да замества, пазареше се, влизаше рязко по колове.

Относно обученията - аз мисля, че на всеки се е налагало и при нормален и отговорен мениджмънт няма проблем. Когато текучеството е голямо, на ТЛове се спускат хора и им се казва "измисли как да стане" и просто си затварят очите, когато нещата не вървят. Аз, примерно, пращам ъпдейт на мениджъра на две седмици и той не се вълнуваше грам, на 1:1 дори не си спомняше и не му дремеше, че се гърбя, докато не се разболях и не рефлектира върху него. Подскочи до небето и сега само за това говори. И как му направили забележка.

# 877
Имането на право на мнение не означава, че някой взима крайното решение. Според мен малко смесвате двете неща.

# 878
А ти ли го нае? Интересно ми стана просто..
Има хора, които на интервюто - слънца, а иначе - недоволни душегубци.
Ние имахме една такава - чудесно, меко излъчване, а после отказваше да замества, пазареше се, влизаше рязко по колове.
Не, не беше нает от мен. Но това няма значение, защото винаги има шанс да се подведеш.
Лично аз като чуя от кандидати колко са велики, нафукани, уау специалисти и всичко това с голям патос, веднага ми свети червената лампа. Най-често се оказват много шум за нищо, от който те боли глава.

Лично аз имам добре работещ радар за кандидати. Моят пряк ръководител обаче е мастър в това отношение. Само една черна точка има в селекцията за толкова години и като имам колебание, ходя да се консултирам.

# 879
Ами ако мениджъра иска да си назначи роднини/приятели, които са тотално некадърни и остатъка от екипа да им поеме работата? Звучи доста по-вероятно от това някой да блокира интервютата в търсене на сродна душа тарикат.
А ако някой е връзкар със слаб пърформанс, защо би искала точно той да обучава нови хора? За да станат и те същите?
Затова е хубаво в подбора да имат дума няколко отделни човека, за да е обективно и да не може един да го изкриви.

Поне при нас - в длъжностната характеристика на всеки пише, че трябва да обучава, което е подписано при подписването на трудовия договор.
...
По тази причина решавам аз.
Хубаво, при вас пише, ама при мен - не и никога не е пишело, но винаги се е налагало. И какво правим тогава?
От "обучава" до "обучава" има един океан разлика - мога да му кажа "там е документацията оправяй се" или 3 месеца да му държа ръката и да отговарям на всякакви въпроси. Формално и двете са обучение.
Въпросът е, като въпреки обучението човека не се справя (или не иска), кой поема отговорността за работата му? Щом ти еднолично решаваш, накрая на месеца, като е свършена работа за 3ма човека, а е била планирана за 4ма ти ли ще се лишиш от заплата? Или ще работиш уикенда за компенсация?

# 880
тясноспециализирана ми е професията, почти всички се познаваме
обявите за нови хора често ги пускаме ние, получените CV- та ги разглеждаме всички
пак да кажа, не всички сме в корпоративна среда

# 881
  • в сърцата на децата <3
Днес ми излезе в спомените на фейсбук 😂

# 882
  • София
]
Ами ако мениджъра иска да си назначи роднини/приятели, които са тотално некадърни и остатъка от екипа да им поеме работата? Звучи доста по-вероятно от това някой да блокира интервютата в търсене на сродна душа тарикат.

Понеже накрая на месеца аз давам отчетите, те уверявам, че това съвсем не е възможно да се случи при нас. За други компании - не мога да кажа. Аз също имам интерес работата да е свършена, качествено и доставена в срок.

Хубаво, при вас пише, ама при мен - не и никога не е пишело, но винаги се е налагало. И какво правим тогава?
От "обучава" до "обучава" има един океан разлика - мога да му кажа "там е документацията оправяй се" или 3 месеца да му държа ръката и да отговарям на всякакви въпроси. Формално и двете са обучение.
Въпросът е, като въпреки обучението човека не се справя (или не иска), кой поема отговорността за работата му? Щом ти еднолично решаваш, накрая на месеца, като е свършена работа за 3ма човека, а е била планирана за 4ма ти ли ще се лишиш от заплата? Или ще работиш уикенда за компенсация?

Ще разделя въпроса ти на две - ако не пише, че трябва да обучаваш нови хора, си в пълното право да откажеш. Макар че могат да те цакат с и други задачи по преценка на компанията или подобен текст, какъвто фигурира в почти всяка длъжностна характеристика.
Ако въпреки обучението човекът не се справя - той е на пробен срок, който може да бъде прекратен и служителя освободен. А и извинявай, ако имаш човек в онбординг и мениджърът ти го е планирал като действащ... е интересно решение, за което новият човек няма ни най-малка вина.

Колкото до това колко и как работа аз - идвам първа в офиса, обичайно си тръгвам последна. Но не виждам това как ти помага.

# 883
Винаги съм мислела, че това е едно от най-неприятните задължения на мениджъра - да следи дали Х и У си спазват работното време, или не.

# 884
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, ще се радвам да има някой запознат.
След майчинство съм в платен отпуск. Пуснах си предизвестие за напускане на работа, тъй като детето ми не е на ясла, аз имам възможност за друга удобна работа, а и не мога да работя вече от вкъщи като преди. Работодателите искат да платя обещетение за неспазване на предизвестието спрямо дните, за които нямам платен отпуск. Въпросът ми е, мога ли да ползвам неплатения отпуск по чл.167а за отглеждане на дете до 8-гпдишна възраст за дните, оставащи от предизвестието и така да не трябва да плащам обещетение? Може ли работодателите да ми го откажат? За обикновения неплатен по чл.160 знам, че може да бъде отказан, но този по чл.167а си е право...

Общи условия

Активация на акаунт