Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 058
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 855
Законът е едно, изпълнението - съвсем друго. До контейнер имаше изхвърлена фирмена документация и на листа хартия, който се наведох и взех, беше командировъчна заповед за лицето Х с всичките му данни. Екс съпругът на моя колежка, пък, просто отишъл в банката и попитал каква е заплатата на бившата му жена и получил отговор.
От друга страна, в нашата фирма истерично се пази конфиденциалност и много добре знам, мога, умея да боравя с фирмена документация, обаче признавам, че като преводач не съм особено коректна и в компютъра ми има данни на хора в документи, които съм превеждала. Слава Богу обемът не е голям и няколко пъти годишно разчиствам/изтривам, но е факт, че известно време имам данни, които не би трябвало да съхранявам.

# 856
  • Бургас
Е, айде сега, то ако трябва и имената да си крием.
По името и сърч във ФБ Grinning

Ами да сърчват колкото си искат. Който е тъп да си пусне всички снимки и постове в пъблик си е негов проблем.

# 857
  • София
Интересна дискусия се е разразила тук.

При нас сме разглеждали и си ви-та с инициали само. Нямам проблем с това.
На интервютата - поне 2 или 3 човека трябва да присъстват, за да може да се вземе наистина справеделиво решение. Личното ми мнение е, че екипът не би трябвало да има изобщо думата за новите попълнения, защото хората са там, за да работят, а не са се харесват или не. Принципно - назначаващите мениджъри, човешки ресурси не са хора събрани от улицата, а хора, които разбират от организационна психология, от структурата на компанията, отделите и екипите и съвсем успешно могат да преценят дали даден човек би се вписал в културата на екипа или не би, както и готови ли са на компромиси в името на рядко умение/експертиза или нещо друго, да речем.

По отношение на GDPR и лични данни като цяло - когато се кандидатства за работа, няма как да не се споделя нищо, но пък и всеки може лично да прецени какво би желал да сподели. Колкото до социални мрежи и профили - ако са публични - ми да не са.... не е забранено да се търси там и да, ако имам съмнения за човека - като нищо бих го направила. Човек не се назначава за месец -два, а дългосрочно (да се надяваме) и не можем да рискуваме някой да демотивира екипа.

# 858
Принципно - назначаващите мениджъри, човешки ресурси не са хора събрани от улицата, а хора, които разбират от организационна психология, от структурата на компанията, отделите и екипите и съвсем успешно могат да преценят дали даден човек би се вписал в културата на екипа или не би, както и готови ли са на компромиси в името на рядко умение/експертиза или нещо друго, да речем.
По принцип би трябвало да разбират, ама не рядко са събрани от улицата или са връзкари.
Колкото до това дали екипа да има думата - едно е във фирма с корпоративна структура, десетки екипи и стотици хора, а друго в малка компания с 10-20 човека всичко на всичко. И възможността за напасване и рискът, ако наемеш неподходящ човек са различни.

Моето мнение е, че ако от мен като старши служител се очаква да обучавам и менторствам някой новоназначен, то аз трябва да имам дума при подбора и при последващата оценка на работата на този човек. Иначе често се получава това, описаното на предните страници - или новия се качва на главата на по-опитните и се опитва да им делегира задачите си под различни оправдания, или по-опитните почват да си крият know-how и да си мерят "кредитите".
Тоест да има баланс - поемам отговорност за работата на този човек, но заедно с тази отговорност ми се дават и правомощия.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 12:10 от bboiko

# 859
  • София
Аргументацията ти е манипулативна.
Просто отбелязвам.

# 860
Кое е според теб манипулативно?

Според мен той е абсолютно прав, че особено за по-малки екипи или фирми назначаването на неподходящ човек може да се отрази много зле на динамиката на екипа. В голяма корпорация често не се усещат толкова много такива неща. Също съм на мнение, че хората, които директно ще работят с кандидата, имат право на мнение, дори и да не вземат финалното решение.

# 861
  • София
Провокаторско е с 2 от 2 грешни отговора за несъгласните с тезата. Или си съгласен с него, или не си, но ако не си - причинно следствената връзка за лоши практики (кредити, know how) е, че не са ти дали глас, демек правилно е да се даде право на глас на служителите.

Да поемаш чужди задачи няма общо с това дали имаш глас в наемането на хора, нито е следствие. На интервю можеш да прецениш човека по един начин, а после да не се справя и да не пасва реално в екипа. Сценарии много, свестният мениджър може да ги покрие.

Понеже препратките са към мой пост - при мен емпирично не се е случило така. Давали са ми право, което не съм искала. И въпреки това не искам да поемам чужди задачи. Grinning

Аз съм "за" даването на експертно мнение, но "хвърлям им сивитата и изобщо не влизат в системите ни, а в коша" за мен е по- скоро устрем да бъдеш важен и значим, а не да "помогнем на екипа". Същото важи и за "разменям обучение срещу seat on the table". Всеки си има своите мотиватори, моите не са такива. Няма лошо.

# 862
Не разбрах, кой и къде е казал, че на случайни кандидати резюметата се хвърлят в коша и не се преглеждат по усмотрение на случаен човек от организацията или екипа?

Seat on the table не знам как го дефинираш, според мен изказването на мнение след интервю на потенциален колега е много далеч от някаква форма на контрол.

Иначе е ясно, че гаранции няма и дори хора, които са направили добро впечатление на интервю, може да се окажат неподходящи.

# 863
  • София

Дори не им запомням имената, отварям CV-то, ако е покъртително директно пращам отказ и изчезват от системата.
Ако си мениджър на екип, извини ме.

Ако не си, оставам на мнение, че много хора просто искат да се чувстват важни. И шефовете го знаят, в корпорация е много типично да се "допитваш" до старшите си служители, уж давайки им усещане за значимост, но реално наемането става по много критерии, не само по кадърност и социална адекватност. Самите мениджъри невинаги са достатъчно овластени, да не говорим колко трудно им е да разкарат някой лентяй и си ги търпят с години. Но това е друг сценарий.

# 864
Да, аз съм hiring manager за позициите, за които съм се изказала. Изрично бях написала, че достъп до системата имат хората, които са нанесени като директни ръководители за позицията и HR. Никой друг не вижда кандидатите.

Също като директен ръководител, имам право изцяло сама да им дам оценка за препоръката при напускане. Никога не съм го правила сама, а съм взимала под внимание мнението на колеги, които са работили близко с въпросните хора. При нас няма култура да се надскачаме, според мен винаги са се давали честни мнения.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 14:41 от Анонимен

# 865
  • София
Разбрах, тогава има смисъл. Simple Smile

# 866
Гузен негонен бяга нещо. Не е манипулативно и не е насочено към теб лично, та не скачай без нужда. Изрично съм написал, че това е по мое мнение.
Тука редовно се завърта оплакване от различни потребители как те не били длъжни да обучават или да помагат на новите служители, придружено от оплакване, как те като почнали никой не ги бил обучавал. И става като въпроса за кокошката и яйцето.
Твърдо съм на мнение, че стигне ли се в един екип или фирма хората да си крият знанията един от друг и да се състезават на кой ще му се отчете кредит, то значи обстановката е токсична и работата не върви. И за да има добра и надеждана система за обучение на нови служители, то трябва да има ясна отговорност и в двете посоки.

# 867
Пропусна как не били длъжни да заместват колеги в болнични или отпуска, а шефът явно трябва да ги замества всичките 😂

Предполагам, че някои от тези хора или са сравнително млади и нямат адекватна представа как функционират организациите и в какво се състои изобщо ръководната роля евентуално, или може би независимо от възрастта никога не са ръководили екип или не са били в по-отговорна позиция. Иначе половината от тези неща нямаше да им дойде на ум да ги напишат.

# 868
  • София
BadKarma, естествено, че директният ръководител трябва да има крайната дума за много неща. При такъв контекст се съгласявам с написаното от теб, реших, че си редови служител и премахваш хора от системите. Не съм дочела явно.

Бойко, не се хаби. Насложил цитати в кавички, провокира и после при реакция - ама аз не съм посочвал тебе. Изтъркан прийом.
Няма нужда да спорим, аз не смятам, че танту за кукуригу е адекватна трансакция в работен план, ти явно- да.

Шефът замества подчинените си по кол центровете обикновено, защото са хронично без достатъчно персонал и ако са първо ниво ТЛ, ги карат да се включват на колове и да логват тикети.

# 869
Аз не се имам за нещо различно от редови служител, честно казано Simple Smile фирмата не е моя, все пак 😂

Общи условия

Активация на акаунт