Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 064
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 825
Нямам предвид фирмата с какво се занимава, ами имаме позиция за екипа, отварям мотивационното писмо и виждам, че те до такава степен не знаят за какво си пускат документите, че ми пишат колко са мотивирани да правят нещо, което се подразбира от обявата, че ние НЕ правим.

# 826
BadKarma, беше опит да внеса малко хумор предвид Празника на хумора и сатирата. Но, да, дразнещо е. Винаги има хора неразбрали, непрочели. И бълват СВ-та и мотивационни писма на конвейер.

За телефона и обажданията явно не става съвсем ясно за кого се отнася. Ако беше ясно, няма да го дискутираме. Моят служебен е  за спешни случаи, но явно спешността е много субективна 😁

Доколкото разбрах, въпрос беше как да си научим клиентите да не ни звънят в извънработно време или поне как да ги научим да е в наистина спешни случаи.
Споделих си как действам с моите, ако е било от полза на някого - добре.

# 827
И в предишната, и в сегашната фирма мотивационните писма не са задължение. Дори не са никакъв плюс. Имала съм оферти и от други места, които също се водят/са се водили добри работодатели - никой нищо не е споменавал за мотивационни писма.

# 828
интересното е че дори в Юск/ Jysk искат подобни заучени фрази- някакви безумни въпроси, които аз лично мразя "защо искате да работите при нас". ами "защото искам да получавам заплата и имам нужда от пари" лол! такъв отговор заслужаават честно казано.
а уж се води чужда компания. мхм, чужда ама побългарена.

Преди време ходенето на интервюта ми се беше превърнало в спорт. Дотолкова ми беше писнало от простотии, че в една фирма като ме попитаха защо съм кандидатствала при тях, казах, че съм харесала логото им Grinning

# 829
И аз никога не бях писала мотивационно писмо, струва ми се пълно с клишета. Нали на интервюто ще разберат дали си се осведомил за позицията и фирмата.
Наскоро пусках за една обява, в която се искаше мотивационно. Е ChatGPT го написа перфектно, като му кажеш за коя фирма и каква позиция, само не знам рекрутърите колко такива са получили. Никой не ми се обади, но може и много заплата да съм поискала. Иначе отговарям като опит.

# 830
Идеята е евентуално още преди да те поканят на интервю и да загубят твоето и своето време да те отсеят. По същия начин, по който отсяват хора със зле оформено CV (неподравнено, различни шрифтове, грешки). Аз съм давала шанс в миналото на кандидати с такива издънки и съм си казвала - човещина е, няма нужда толкова стриктно. Ами има нужда, защото всеки път е било губене на времето ми изобщо да си говоря с тези хора. Нито едно изключение не съм имала аз досега.

# 831
Карма, защо си мисля, че беше нещо с инвестиции и финанси

# 832
Аз с това се занимавам, но мисля, че с каквото и да се занимава човек (офисна работа на компютър) трябва да умее да форматира една страница CV прилично. Всичко останало в днешно време е абсолютно недопустимо.

# 833
С това съм напълно съгласна и доста време и внимание съм отделила по темата, но явно и в подбор си работила, щом си отсявала кандидати, затова попитах.

# 834
Не, никога не съм работила в човешки ресурси. Изразила съм се неясно. Ставаше въпрос за кандидати в нашия отдел - ние също имаме достъп до системата, получаваме профилите и преглеждаме кандидатурите, решаваме кого да поканим на интервю, в такъв смисъл подбор имах предвид (от самия екип, не ЧР).

# 835
  • София
Което за мен е порочна практика. Въпреки че и аз съм преглеждала сивита и кандидати.
Служителите не са оторизирани да работят с лични данни, че да се размята нечие сиви по мейлите им.

# 836
Което за мен е порочна практика. Въпреки че и аз съм преглеждала сивита и кандидати.
Служителите не са оторизирани да работят с лични данни, че да се размята нечие сиви по мейлите им.

Не са оторизирани ако има някакви вътрешни правила, които ограничават достъпа до тези данни до определени служители (напр. HR). В противен случай не виждам проблем.

# 837

За това вероятно си права, макар че не знам как стоят нещата законово. Но пък моя опит с ЧР е, че не са квалифицирани да правят подбор на персонал, или каквото и да е друго освен чисто административна работа. Преглеждам профили по-бързо и по-успешно от кой да е HR, който дори не знае какво значат ключовите думи, по които търси.

Ние имаме система, според която не кой да е може да види кандидатите естествено, а HR и който е нанесен за мениджър на съответната група/отдел. Естествено, че нямат абсолютно всички достъп до данните. Документите не ги получаваме по имейл и не попадат на ничий имейл. Логваме се в портала, в който иначе си нанасяме отпуски и можем разни други административни неща да правим, има прозорче подбор на персонал и който има оторизация като мениджър за определена отворена позиция вижда документите на кандидатите.

Никога не съм се замисляла за личните данни. Дори не им запомням имената, отварям CV-то, ако е покъртително директно пращам отказ и изчезват от системата. Не ми беше дори хрумвало да им гледам имейлите и телефоните от любопитство.

# 838
  • Бургас
В CV-то какви точно лични данни има? Няма нито ЕГН, нито номер на лична карта, нито номер на банкона сметка.

# 839
Адрес, телефон, имейл, имена. Много хора не слагат и рожденна дата. (аз също не съм си я написала).

Общи условия

Активация на акаунт