Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 061
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 840
  • Бургас
Е, айде сега, то ако трябва и имената да си крием.

# 841
Адрес, телефон, имейл бих разбрала защо човек не иска да попадат в случайни ръце. Но както казах, дори не ми е хрумвало да ги гледам. Директно оглеждам релевантната информация, чак тогава ако ще ги каним на интервю им гледам имената 😂

# 842
Е, айде сега, то ако трябва и имената да си крием.
По името и сърч във ФБ Grinning

# 843
И това на мен не ми е хрумвало. Търся единствено в LinkedIn. Евентуално. За кандидати няма много смисъл, нали имам профилите, но аз като съм ходила на интервюта винаги съм търсила там хората, с които ще имам разговор. По същия начин с бизнес срещите като не ги познавам.

Аз лично във фейсбук, който май последните поне 10г не съм ползвала особено, съм се написала различно и нямам снимки, в случай че на някой му дойде идеята да ме търси.

# 844
Всеки набор от данни, който може да те идентифицира уникално представлява лични данни по GDPR. Обаче на съответната фирма ѝ е достатъчно да има изготвена политика кой, кога, как и защо ги ползва тия данни и служителите дето гледат да са подписали, че я спазват.
Тия системите, от които се оплаквате, че трябва втори път да си попълвате данните, точно това им е работата - да дават анонимизиран вид на данните на тези, на които не им трябва пълният. И да се покрижат за навременното им изтриване и прочие законови изисквания.

А за мотивационните писма - поредния начин за фирмите, които са затрупани с кандидати да отличат, кого си заслужава да викнат на интервю, също като доброто CV, разните измислени сертификати и т.н. За тия дето по обявите им я кандидатстват 5 човека, я не, там няма значение - всеки намерил вратата на офиса получава интервю.

# 845
  • в сърцата на децата <3
Голяма част от хората (естествено тук списващите сме изключение) пазаруват от всевъзможни сайтове, сайтчета и сайтченца с неизвестен произход и защита на личните данни. Та там напълно доброволно си бухаш и имената, и адреса, и телефона, и мейла. Ок, мейла може да е "онзи" дето се ползва за тази цел, но не познавам човек с втори телефон за онлайн пазаруване. И кво като сме сууууупер защитени при кандидатстване за работа? Съвсем отделно, че така или иначе всеки, който си плати, може да си купи данните от базата на НАП. Толкоз относно "защитата" на личните данни.

# 846
Относно това как да поставим граници с клиенти и партньори и колеги - просто си слагате телефона на без звук до другата сутрин, когато сте на работа.

Ние имаме и служебен чат, хората там изобщо не се усещат, по цял ден там е дзън дзън, пиу пиу, пишат и събота и неделя по цял ден по служебни въпроси. Просто слагам mute и чета в понеделник сутрин. Гледам, че досега не се е поместила сградата, в която работя, заради това, че не отговарям. И не е фалирала.

Просто адски много се дразня на това да търпиш, да те мачкат, да отговаряш 24 / 7, а както писах скоро - и да работиш по време на болничен.
И ще кажа защо ме дразни у другите - това отношение на изтривалка нормализира такова поведение, превръща го в нещо типично и напълно ОК, след това започва да се смята за странно, различно и че се цепиш от колектива, ако не отговаряш и не вдигаш след 18ч.

# 847
Мисля, че няма забрана да се четат личните данни в CV, доброволно изпратено именно за да бъде разглеждано и оценявано. Има забрана да се съхраняват и обработват тези лични данни без съгласие на лицето и сертифициране.

# 848
  • тук-там
Мисля, че няма забрана да се четат личните данни в CV, доброволно изпратено именно за да бъде разглеждано и оценявано. Има забрана да се съхраняват и обработват тези лични данни без съгласие на лицето и сертифициране.

Под всяка обява за работа има декларация, която да цъкнеш, че си съгласен с 1....2....3....
Съгласяваш се и още как, иначе CV - то ти си остава за теб.

# 849
Съгласие или не, има си изисквания за съхранение и обработка на данните, от които нищо не те освобождава. Не можеш да го разпечаташ CVто и да го оставиш ей така на масата за да го намери чистачката на сутринта, не може шефа да си го вземе вкъщи при любовницата за да се посъветва с нея и т.н. Има си изисквания, с които трябва да се запознаеш и да ги спазваш.

# 850
Излиза медицинска сестра от кабинета, оглежда чакащите и казва на висок глас:
- Тъй като новият закон за защита на личните данни изисква ограничаване употребата на имената Ви, учтиво моля пациента с трипера да влезе за преглед!

# 851
  • тук-там
Съгласие или не, има си изисквания за съхранение и обработка на данните, от които нищо не те освобождава. Не можеш да го разпечаташ CVто и да го оставиш ей така на масата за да го намери чистачката на сутринта, не може шефа да си го вземе вкъщи при любовницата за да се посъветва с нея и т.н. Има си изисквания, с които трябва да се запознаеш и да ги спазваш.

Не прочетох за чистачка и любовница.... Всяка фирма си има политика за личните данни, отговорни лица, които са оповестени пред КЗЗЛД. Щом си ги спазват, няма дерт. На ден сигурно по 100 пъти цъкате къде ли не, че се съгласявате с какво ли не, но баш СВ-то ви е проблем.... В банката всеки път ми правят копие на личната карта, за всяка нова услуга. Не че я нямат вече, ама... правила, процедури - няма трезва мисъл.

# 852
Аз не се съгласявам с какво ли не и нямам проблем с местата където съм си пращал CVто, макар да съм видял, че не всички спазват GDPR.
Може да ти се струват глупави примерите, ама като видиш колко глупави същества работят по офисите, друго почваш да мислиш. Имането на политика е едно, спазването ѝ - друго.

Банката правят копие на картата, ама после копието се държи заключено в шкаф за документи. Аз знам HRки уволнени, че са си носили документи вкъщи. Знам и хора с източени пари от сметката след резервация през booking.com, защото рецепциониската в хотела им записала данните на картата на бележка и някой я е прочел.
Та такива глупости стават, че да се спукаш от смях, ама само докато не станеш потърпевш.

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 13:27 от bboiko

# 853
  • София
Не казвам, че може да се избегне, казвам, че за мен не е окей. Има си шеф, има си HR-и, не би ми било приятно бъдещите ми колеги да ме оценяват и наемат.
Когато аз съм била в позицията на "оценяващ", винаги съм спазвала морална дистанция. Това решение не е мое и не би трябвало да е мое.
Знам, че във форума всички са много коректни и точни, но много хора, като ги викнат по интервюта и да гледат сивита, понеже са по- старши, започват да се изживяват и по- лошо- изявяват, като детективи, дерибеи и психолози в едно.

# 854
Бъдещите ти колеги не те наемат, но е и в твой интерес да се запознаеш с повече от един човек на интервюто. Аз примерно така наемам и стоя зад този си похват. Правила съм интервюта сама и все отказвах, и реших, че и за мен, и за кандидата е добре да има втори човек - защото ако прекалено критично съм оценила отговор, или ако съм задавала твърде сложни въпроси за нивото без да преценя, колегата ще балансира и ще ми каже. И да, вторият човек получава CV и мотивационно писмо преди интервюто да разгледа, за да знае с кого говори. Между другото никога не сме имали ситуация да сме на различни мнения относно това дали някого да поканим на следващо интервю или не.

Един мой бивш шеф директно ни беше отрязал след като като екип бяхме помолили някой от нас да е на интервютата, не бил такъв процесът, той взимал решението, не било етично и не знам си какво. Не за да наема някой от нас или да си вдига самочувствието, но за да имаме представа какъв човек ще дойде евентуално в екипа. Въпрос на лични предпочитания. И в двата случая не са били “размятани” CVта наляво надясно, и така или иначе е споделяна информация само за поканените на интервю, тоест за поне 90% от кандидатите ти без да си hiring manager просто дори няма да разбереш.

А за тези, за които разбираш… не знам за колегите, но дори не мога да ти кажа кой си е пуснал документите при нас - нито тея, с които съм водила интервюта ще разпозная на улицата, още по-малко ще се сетя за някакви, на които съм отказала по документи.

Във фирмите, в които аз съм работила не е така, но имам познати във фирми с двуцифрен брой интервюта преди оферта. И там е задължително да се срещнеш с всички от екипа и всеки да каже “да”, иначе не наемат. Аз не бих се хванала на това хоро, но не заради личните данни, а  защото не ми се занимава да ходя на 12 интервюта и да загубя толкова време - дори да ми кажат “да”, ще са ми убили желанието да работя там дотогава.

Според мен не е коректно да се преговаря евентуално за заплата пред бъдещи колеги в интервюта, за мой ужас явно има и такива ситуации.

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 00:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт