Усещате ли завист от приятелите си?

• 6 824
  • 190
  •   1
Отговори
Напоследък имам чувството, че най-близките ми приятели се държат злобно и завистливо.
Вие усещате ли, че в света масово вече хората озлобяват към другите, искат да са по-добре от приятелите си, искат да провокират чувство на завист и тн.
Къде отидоха истинските приятелски намерения, истинското приятелство, да се радваш за другия?
С годините останах с много малко приятели, но си ги имах за истински, светът щях да обърна за тях, сега забелязвам една завист в тях за всеки един мой успех, всяко едно мое щастие, чак ме е страх да се похваля. Усещам как с годините започнахме да се лъжем как сме, за да не се зарадва другия.
Имате ли такива наблюдения при вас и хората около вас?

# 1
  • София
Не, не усещам и намек за такова нещо. Но те са ми приятели от 30-40 години. Имам добри познати, от които съм усещала такива неща, но тях така или иначе никога не съм ги считала за приятели.

# 2
  • София
Да. Като цяло забелязвам в България постоянно растяща тенденция на вътрешна злоба и завист. Обкръжението ми е мнооого силно ограничено, но го виждам в околните, ако щел дори и в коментарите в социалните мрежи. На всеки друг му е виновен, ник8й не вижда собствените си грешки, но обича да сочи с пръст и гледа все чуждата паничка.

# 3
Има нещо такова.Напоследък се учудих за човек, от когото не съм го очаквала.Не е фатално, но се учудих.Пък той ще го преживее, няма къде да ходи. Wink

# 4
Аз не съм усещала от стари приятели. Със случайни познати ми се е случвало, но пък там не ме е вълнувало мнението им. В крайна сметка всеки има лоши периоди и тогава трябва да си излива кривото настроение някъде.

# 5
  • Melmak
Моите приятели са истински. С годините отпаднаха хора, това е нормално. Завист от близки не усещам, защото имам ценни хора, около себе си. Пък ако някой ми завижда, пожелавам му да дойде на моето.

# 6
С приятели не ми се е случвало, с познати да. Ако някой завижда и не с хубаво и си личи, значи просто не ми е приятел. По този повод, има една много хубава мисъл:

"Всеки може да бъде съпричастен със страданието на приятел. Но е необходима много фина душа да си съпричастен и с успехите му."

# 7
  • SF
Да, усещала съм го. Някои директно са ми го показвали. Не сме имали конфликт, но вече не общувам с тях.

# 8
С приятели не ми се е случвало, с познати да. Ако някой завижда и не с хубаво и си личи, значи просто не ми е приятел. По този повод, има една много хубава мисъл:

"Всеки може да бъде съпричастен със страданието на приятел. Но е необходима много фина душа да си съпричастен и с успехите му."

Даже и така не е. Това за страданието никак не е сигурно. А за успехите още по-малко.

# 9
  • Някъде там
Близки приятелки имам точно две и то от цели 40 години и две приятелски семейства на мен и съпруга ми, останалите са просто близки и далечни познати.
Никога не съм усещала каквото и да било негативно чувство от приятелите си. Към останалите подхождам директно с контриране.Ако усетя някаква завист, злоба и прочие, веднага питам : Усетих лека завист за това и това. Струва ми се че думите ти са злобни и отношението негативно и съдя по следното.. Това така ли е ?
Директният ми въпрос винаги ги стряска и то просто си им личи.
Ако не уточним какъв е проблема, просто спирам контакта.

# 10
Да. Всички ми завиждат за гъстата гарвановочерна коса.

# 11
какви приятели са тези, които се държат злобно и завистливо?
това са хора, които трябва да махнеш от живота си

# 12
И моите приятели са предимно от 20+ години, тези на мъжа ми са негови от повече, а впоследствие станали и мои. Не съм усещала завист, напротив, радваме се на нови придобивки, на успехите на децата си. С годините виждаш, че няма човек, само с възход и успехи, има спадове, има загуби.

Е, сега на работа както сме залисани, ако изведнъж забележим, че някоя колежка е свалила видимо 5,6 и повече килограма, всички за виждаме, да Grinning Това, последното е шегичка, разбира се, да не залит е темата в тази посока.

# 13
  • Далечният изток
Нямам такива приятели. Ако някой няма добри чувства и намерения към мен, няма как да ми е приятел.
А ти защо им се хвалиш?!
Щастието обича тишината.

# 14
Не, не съм. Близките около мен са успешни хора и в личен, и в професионален план и всеки си гледа своя живот. За мнението на просто познати и случайни хора, не ме вълнува.

Общи условия

Активация на акаунт