Появата на второто дете и чувството на вина

• 3 860
  • 56
  •   1
Отговори
Здравейте момичета, реших да пусна нова тема, защото тези дни се чувствам изключително объркана и тъжна.
Преди 3 седмици станахме родители на второ момченце. Това донесе много радост в семейството, но сякаш не бях готова за чувството на вина, което изпитвам към първото си дете и това, че не мога да му отделя нужното време и внимание.
Бебчето като цяло е спокойно, но имаме известни проблеми със съня и приспиването, което на този етап става главно лежейки върху мен. Реално в по-голямата част от деня аз под някаква форма съм заета с малкия и все още ми е трудно да съчетая грижите по него с нуждата от внимание на баткото.
Тези 2 седмици, докато тати беше с нас в къщи, нещата криво-ляво вървяха, защото той от една страна компенсираше моята заетост и от друга гледаше бебо, за да мога аз да имам време само за баткото. От утре обаче се връща на работа и аз оставам сама с децата.
В момента булвално съм в паника, защото не знам как ще се справя.
Сега е 21 часа, а ние от 1 час се опитваме да приспим бебо, който очевидно започва да има колики и се е ококорил и плаче. Като цяло няма никакви изгледи да се успокои и да заспи скоро.
Вече съм се записала за 2 курса за бебешкия сън и в момента чакам всички да заспят, за да почна да ги слушам. Имам опит от баткото и с изграждането на режим и със следенето на сън и будуване, но на този етап това не помага.
И просто стоя ей тука и се чудя, какво изпитва големият ми син в момента? И какво ще изпитва от утре, когато например ме помоли да играем на нещо, а аз трябва да успокоявам и приспивам плачещото му братче? В момента буквално се чувствам пълен провал като майка. Sad

Споделете моля, как беше при вас?
Имали ли сте такива мисли и изживявания и как се справихте вие и децата в крайна сметка?

ПС: Таткото работи на смени, които често са до късно вечер или направо нощни, та по голямата част от нощта се пада на мен. Grinning

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 21:24 от Rocket

# 1
Имам чувство за вина от опитите, през бременността, след раждането... и вече 3 години от тогава. Всичко се дели на две, с лек превес за баткото, и още се чувствам зле, че ощетявам него, ощетявам сестра му, ощетявам кучето... И ние с мъжа ми също сме някъде там. Един от най-големите ми страхове обаче се оказа неоправдан - обичам и двамата безкрайно много.

# 2
Колко им е разликата? Да, сега ще отделяш повече време на бебето, но след година 2 ще са най добри приятели и заедно в пакостите. Опитвай да включваш малкия в заниманията с бебето - да донесе памперс, биберон. Разказвай му когато той е бил бебе.

# 3
Моите деца са с 12 месеца разлика и когато синът ми се роди, дъщеря ми прохождаше. През нощта изцяло се занимавах с новороденото, през деня - с дъщеря ми, кипяща от енергия, и бебе, което трябва да се храни през 2-3 часа. 2 месеца изкарах така и накрая рухнах физически и психически. Нямахме никаква помощ и бях страшно мотивирана да правя всичко "както трябва". После обаче видях, че просто няма да стане, минах на режим "оцеляване" и общо взето спрях да се обвинявам, че не мога да обърна достатъчно внимание и на двете деца. Режимите им много се различаваха- сън, хранене, игри за каката и т.н. Да не говорим, че излизанията навън сама с тях бяха мираж. Нямаше време вече за някакви специални игри и за всичките перфектни рутини, които бях гледала по клипчетата в интернет.
Обаче мина и замина това време.
Сега децата са на 3 и 4 години и са буквално неразделни. Имаме си от всичко, разбира се, ама това е друга тема 🤣, но заради малката разлика поне нямаше ревност от страна на каката към брат й и нас, защото тя си мисли, че винаги са били заедно. И двамата са страшно привързани към мен и нямам никакво усещане, че съм ги ощетила откъм грижи и внимание, въпреки че като върна времето назад сигурно друго съм си мислела.  
Всичко е наред и с времето всякакви такива мисли ще изчезнат. Даваме ли им любов и внимание, всичко е точно Wink.

# 4
  • София
След три месеца няма да помниш, че си била с едно и двете еднакво ще те дразнят.

Докато кърмиш - викаш баткото и го гушкаш и му казваш, че е първата ти любов.
Докато бебето реве го гушкаш и него и питаш - какво ще правим с тов ревльо. Целуваш, гушкаш ииии една йота повече време даваш на вербалния, въвличаш го, искаш помощ от крехките му плещи и не спираш да му говориш, че той е правен с любов и му личи.

И не пускаш юздите големия да се мисли за ексклузив, малкия за кмет на Рокетово.
Новата реалност, всички ще свикнете, съвсем, съвсем скоро.

# 5
Далече са ми вече тези терзания, но най-неочаквано бях упрекната от близък човек, че не съм показвала обич към втория син, заради това бил еди какъв.  И първия смята , че  е бил любим. Понеже са дърти магарета вече, отиват към 50 години, та би трябвало да разбират, питах втория, той   е решил ,че  е любимецът. Или поне не съм имала фаворити.

Била съм, по мои спомени, при който има нужда в даден момент. С 16 месеца разлика са, колкото едното да мисли другото за кукла и да му бърка в очите.  Без помощ, въпреки да живях със свекъри.
 Свекърва ми рече,  че кокошка мътачка зелена трева не пасе и студена вода не пие, тоест моя работа са и е редно да съм капнала ,да е трудно.
 Също се натякваше ,че деца се обичат, радваш им се само като спят,  мрънкаше като им говоря, прегръщам.
 Мъжете - поне моя, с деца не се занимаваха, неговата реплика - две жени сте , аз ли...
 Радвах се , че са си мои всякак, няма влияние от друг.

Минава това, малки деца - малки грижи.
 Няма как по едно и също време да си разделена на две части и при всеки. Ако виждам правилно , първото дете е на 5.
 Ще се справиш  и  ще забравиш.
 Ще тръгне на училище първото ,другото  още бебе ,тогава внимание по друг начин, дава  се когато каквото трябва.
 Дадени са хубави съвети.

# 6
  • Пловдив
И просто стоя ей тука и се чудя, какво изпитва големият ми син в момента? И какво ще изпитва от утре, когато например ме помоли да играем на нещо, а аз трябва да успокоявам и приспивам плачещото му братче? В момента буквално се чувствам пълен провал като майка. Sad
Сега ще научи, че не е център на света. И вече не е центъра на твоя свят. И това го казвам от опит, имам три деца.

Колко им е разликата? Да, сега ще отделяш повече време на бебето, но след година 2 ще са най добри приятели и заедно в пакостите. Опитвай да включваш малкия в заниманията с бебето - да донесе памперс, биберон. Разказвай му когато той е бил бебе.
Твърде вероятно е изобщо да не бъдат приатели. Виждам разликите в отношенията между моите деца, 1 и 3 са по близки помежду си, отколкото 1 и 2 и отделно 2 и 3. И най-вероятно когато бебето проходи и започне да му бъде реална конкуренция да се бият доста често.

# 7
Наште са с разлика 5 години. Обръщам им внимание по различен начин - едното има едни нужди, другото - други. Но всяко мисли, че другото и по-любимо и по-глезено Joy

# 8
Никога не съм изпитвала подобно чувство за вина. Ако изпитвах, то ще е по- скоро към малкото дете, защото то ще е по- пренебрегваното занапред. Особено ако голямото е ревниво и обсебено от теб. Аз никога не съм си играла с моите деца. Учила съм ги, писали сме домашни заедно, готвили и т. в. но винаги съм смятала,че играта е за забавление. Ако трябва и да ги забавлявам.....

# 9
И мен много ме мъчеше това чувство. Преодолях го като обръщах максимално време на каката. Бебе почти не съм приспивала. Гледах само да е спокойно и да не плаче, тогава когато се умори, само си заспиваше. Следях кога става сутрин за да знам кига да го сложа вечер. Това беше достатъчно, за да спи добре. По-адекватен режим имаше чак след 6-7 месец.
Спри да се фиксираш да приспиваш бебето. Когато заспи тогава.

# 10
Благодаря ви, момичета Flowers Hibiscus
Разликата им е 5 години, което от една страна е хубаво, защото баткото вече е самостоятелен за много неща. От друга страна обаче, той напълно осъзнава какво се случва и че наистина, както някой по-горе каза, вече не е центъра на вселената. Smile

Фрезия, не знам и аз защо съм се фиксирала толкова върху съня и приспиването. Може би защото с баткото още от началото тръгнахме по същия начин (със следене на сън/будуване) и реално той започна да спи по цяла вечер някъде между 2ти-3ти месец и да има предвидим режим към 4ти-5ти. Мен като цяло сега тази мисъл ме крепи, че в един момент и бебето ще влезне в ритъм и ще ми е по-лесно да си структурирам денят. Защото в момента е тотален хаос. И някъде в този хаос баткото остава на заден план, поне засега.

# 11
Леле, какво говориш, направила си на първото си дете най-ценния подарък: брат за цял живот! Имам три дъщери: на 5,6 и 8 години. Очевидно родени една след друга. Беше ми трудно, но ги отгледах сама, с помощ от таткото вечер разбира се. На градина не са стъпвали никога. Израснаха заедно, играят си и се карат естествено. Като близначки са. Виждам, че са много близки и това много ме радва. Нямам никакво чувство на вина, че съм ощетила някого. Чакаме и четвърто в момента. Според мен в момента ситуацията е нова за теб, вероятно си много уморена и затова изпитваш такова чувство.  Опитай да прекарваш повече време с баткото, да го включваш в грижите доколкото е възможно (дай ми това, браво, донеси онова), подчертавай колко е хубаво, че е голям брат. Не се фиксирай с това приспиване, ако е възможно. Нека бебето да свиква да заспива и само. Вярно, малко е още, но лека-полека приеми за нормално, че трябва да заспива само. Аз почти нямам спомен да съм приспивала. Само в някакви редки случаи може би…Докато го кърмиш нека баткото да е около теб, общувай с него през това време. По-голямата ми дъщеря се катереше по краката ми и се “пързаляше” докато хранех по-малката. Скоро ще се наместят нещата и няма да имаш повече чувство на вина. За едно дете е най-хубавото нещо да има брат/сестра и родители, които ги обичат и третират еднакво разбира се.

Да допълня: в момента и аз изпитвам угризения тъй като дъщерите ми посещават различни курсове, между които балет. Обожават балета и трите, но имам излизания четири пъти в седмицата плюс събота друг курс. Когато се роди живот и здраве бебето ще трябва да ги спра поне за някой месец, за което съжалявам, но няма как. Ще наваксват след това. Мисля, че тази малка жертва си заслужава.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 14:27 от Anastasiya_S

# 12
Здравей, моите са с 4 години разлика, родих края на миналата година. Според мен е нормално да се чувстваш така, особено толкова скоро след раждането. При мен решението е таткото. След раждането на бебето той многократно си засили връзката с голямото и пое голяма част от грижите за него
Също с времето все повече и за повече време оставям бебето с него, а аз си измислям занимания с големия.
Не знам дали ходи на градина, но мен това ме спасява
Иначе първия път, когато останах с двамата сама вкъщи мисля, че бях пред паник атака. Добре, че не се налага често. Също постоянно приспивам бебето, и спя с него, дори и сега. Но някак свикнахме, след обед като е големия вкъщи или бебето спи в слинг или с татко си. Навън не мога да ги изкарам на спокойствие заедно, защото бебето все плаче в количката, вече и не спи там. Стискам зъби и знам, че ще става по-добре.
Мен сякаш по-силно от чувството за вина ме обзема чувството за носталгия или как точно да го нарека, осъзнаването как изведнъж големия порасна сякаш с години. От малкото ми бебче се превърна в голямо момче...

# 13
  • Пловдив
................Стискам зъби и знам, че ще става по-добре............
Да, става, ама в онзи период в който можеш да им кажеш "хладилника е пълен, оставила съм ви пари на шкафа, с баща ви отиваме на море за три дни". Тоест има доста време.

# 14
................Стискам зъби и знам, че ще става по-добре............
Да, става, ама в онзи период в който можеш да им кажеш "хладилника е пълен, оставила съм ви пари на шкафа, с баща ви отиваме на море за три дни". Тоест има доста време.

Е, тя едва ли копнее точно за това в момента. По-скоро се притеснява, че не обръща достатъчно внимание на голямото, което е нормално при появата на нов член на семейството. Времето напред върви, назад не се връща.

Общи условия

Активация на акаунт