Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 057
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 885
  • в сърцата на децата <3
Няма ли да ти стигне отпуската? Имаш за 2-те години майчинство и за настоящата, това би трябвало почти изцяло да покрие до 3 месеца предизвестие. Иначе можеш да си пуснеш болничен като свърши отпуската и не те пускат в неплатена, а и не искат да те освободят. За колко време става дума?

# 886
Проблемът е, че вече мина месец и половина от отпуската ми и едва преди няколко дни пуснах предизвестието. В заявлението пишеше 67 дни, но мениджърката твърди, че са 47, а другите 20 са за календарната година и нямам право на всичките, а по 1.67 дни на месец или иначе казано на 8 дни. Точно месец няма да бъде покрит от отпуск и се чудя какво да го правя, за да не плащам 2000 лв неустойка. Не знам дали няма да обжалват болничния. Започвам и друга работа на 4 часа и ако съм по болничен от едната работа, сигурно трябва да съм и по другата.

# 887
  • ...на безопасно
Здравейте.
В начисляването на клас прослужени години взема ли се предвид и времето при предния работодател?

# 888
Нито имаш право да си в болничен и да работиш, нито най-вероятно договорът ти позволява да си в неплатен отпуск към една фирма и да работиш другаде. Няма ли как да отложиш старта на новото място?

# 889
В договора единствено ми е забранено да работя в друга фирма със същата дейност. Започвам съвсем ново начинание, свързано с образованието ми. От фирмата са уведомени къде какво и как, няма проблем, пожелават ми успех. Общо взето с добро се разделяме. Само с това предизвестие е проблемът. Разбирам ги, всячески се опитват да ме задържат, тъй като бях добра в работата си, но просто няма как да работя вече хоум офис и с такова работно време. А ми се иска да се развивам с това, което уча. Повдигнах въпросът с отпуската, но малко ме размотават, бавят отговора, а времето си тече. За болничния знам, че се издава в копие и за двете работни места и не ми се иска да е с него, но в краен случай ще обсъдят варианта от второто място да съм в болничен, но да си изкарам смените. Иначе промяната е от кол център с езици към работа в болница Simple Smile

# 890
Да си в болничен пък да си караш смените е незаконно...
По-скоро се консултирай с адвокат по трудово право как стои въпросът с неплатен отпуск за отглеждане на дете и дали ще ти свърши работа. Евентуално там понеже другата работа не е на пълен ден, да има вариант, по-добре някой дето си знае работата добре да ти даде съвет за да си сигурна че си изрядна.
Не знам само на мен ли ми прави впечатление че доста често точно от кол центрове някой се оплаква че държат на предизвестието/обезщетението за него дори и когато е очевидно че човекът си е тръгнал вече или че не е за там или по каквато и да е друга причина...

# 891
На второто място дали не може временно на граждански договор?

# 892
  • Somewhere far away
е, в болница на граждански  договор? много ме съмнява.

# 893
Някой може ли да ми помогне с най-често задаваните въпроси за валидация на чужд език?

# 894
Привет на всички!

Работя в банков клон от 3 години, но в малък град.

В jobs.bg разглеждам обяви за работа в банка "ОББ" АД в Централно управление - гр. София, напр. "Експерт Запори" или "Международни разплащания".
 В описанията са добавили следния текст: "Възможност за работа от вкъщи и Гъвкаво работно време (важи за позиции в Централно управление)", т.е. възможен е хоум офис.
Принципно мен ме интересува частичен хоум офис, тъй като имам възможност да се преместя в София, но ми се иска определени дни, да кажем 1-2 в седмицата, да работа хоум офис.
Дали според вас това е подвеждащо и на практика възможна ли е дистанционна работа?

# 895
  • Бургас
Това само те могат да ти кажат. Ние не можем да гадаем какво е искал да каже автора.

# 896
За хоум офиса си има анекс към трудовия договор и там е описано какво може и какво не. Има фирми, които позволяват хоум офис, но е задължително да живееш в София или околностите и да можеш при нужда да стигнеш до офиса в рамките на определено време. Има и фирми, които позволяват да се работи от всяка точка, стига да е на територията на България. Освен това има разлика дали си има график за хоум офис, или е по преценка на мениджър, т.е. в позволен само евентуално в определени ситуации.

# 897
Nelitta, защо не попитате на интервюто каква им е политиката за отдела, в който кандидатствате? Така ще имате информация от самия мениджър.
Имайте пред вид, че вероятно въвеждащото обучение е присъствено. Специално в банка не си представям да Ви обучават онлайн.

# 898
Работата в ЦУ на банка, особено ако не изисква комуникация с клиенти, е много удобна за хоум офис - аз така изкарах почти цялата пандемия. Наистина най-удачно е да уточниш детайлите на интервюто, като имай предвид, че въвеждащият период по всяка вероятност ще е изцяло присъствен.

# 899
Здравейте!

Благодаря на всички за отговорите!

Наясно съм, че по време на обучението присъствието във физически смисъл е задължително, това няма как да се избегне.
Въпросът ми беше по-скоро като изтекат 6 месеца
Не съм кандидатствала още, днес видях обявите.
Учудих се, че има такъв вариант, мислех си, че след като не сме /към момента/ в пандемия, няма такава опция за хоум офис.

Общи условия

Активация на акаунт