Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 112
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 975
10 - 19 с един час почивка са си точно 8 работни часа. Неприятно е, ако няма възможност за хоумофис или има дълъг път до дома, но да се започва в 10 си е доста гъвкаво, човек може да напазарува, да уговори час за лекар или зъболекар, да обикаля държавни институции и тн, същите неща, от които се оплаквате, че работното време до 18 ч ви пречи да правите.

Всъщност околните ги бърка работното време на хората, защото когато в една фирма всички работят по 8 часа, но някой се натяга и седи по 9 или 10 и накрая тези, които си спазват работното време биват притискани с "щом Х може, значи и ти можеш". И така се раждат изрази като "Работното ни време е до 5, но не се гледа с добро око, ако си тръгваш преди 6."

Като изключим браншове, в които се “очаква” да стоиш да те видят, че си там, в идеалния случай до късно (за офисна работа говоря, не примерно лекари или други професии със смени или друг тип динамика), според мен си е до култура на фирмата дали ще има такова очакване. А и тези, дето ги притискат, като си знаят правата какъв е проблемът точно?

# 976
Всъщност околните ги бърка работното време на хората, защото когато в една фирма всички работят по 8 часа, но някой се натяга и седи по 9 или 10 и накрая тези, които си спазват работното време биват притискани с "щом Х може, значи и ти можеш". И така се раждат изрази като "Работното ни време е до 5, но не се гледа с добро око, ако си тръгваш преди 6."

Така беше в старата ми фирма. Дори не до 18 ч., едва ли не беше задължително до поне 20 ч. да се работи и на другия ден пак в 8 да си на бюрото. След 1-2 пъти подобни изпълнения им заявих, че това няма как да се случи и нищо не е толкова спешно да не може да се направи следващата сутрин. Имам дете, имам семейство и нямам намерение да оставам след работа всеки ден. Разбира се, веднага почнах да си търся работа, понеже знаех, че там нямам място. (излишно е да споменавам, че почти всички от този отдел бяха разведени без деца или с големи деца..., а текучеството беше огромно)

# 977
Ето, като не те устройва намираш решение/ сменяш. Не виждам обаче причина да се коментира другите какво и защо правят. На мен ми е трудно да си представя, че човек ще си седи в офиса без реална работа колкото да се покаже, сигурно има такива, но и в немалко случаи остават съвестни хора, които работят повече точно защото половината им колеги ходят до офиса с цел да се социализират, не да работят, а работата някой трябва да я свърши.

# 978
Аз например никога не съм стояла в извънработно време, за да може някой да ме види. В повечето случаи точно по време на хоум офиса съм бачкала повече часове.

# 979
Ето, като не те устройва намираш решение/ сменяш. Не виждам обаче причина да се коментира другите какво и защо правят. На мен ми е трудно да си представя, че човек ще си седи в офиса без реална работа колкото да се покаже, сигурно има такива, но и в немалко случаи остават съвестни хора, които работят повече точно защото половината им колеги ходят до офиса с цел да се социализират, не да работят, а работата някой трябва да я свърши.

Ами, темата е за коментиране и това и правим.

Когато оставаш, за да вършиш чужда работа, значи някой мениджър не си върши неговата и задачите не са добре разпределени. Мен това би ме подразнило в пъти повече. Не ми пречи дали някой стои след работа, дали има да доработва или го прави само да се покаже, стига да не ме карат мен да оставам или да се чувствам виновна, че си тръгвам в края на работния ден.

Аз например никога не съм стояла в извънработно време, за да може някой да ме види. В повечето случаи точно по време на хоум офиса съм бачкала повече часове.

Като бяхме хоум, работех поне няколко часа повече, но това не се забелязва......

# 980
Хайде сложете в сметката липсата на хоум офис, две деца, които чакат да ги вземеш от градина или училище и тогава работното време след 17 часа става проблем. Изключваме подробности като пазаруване, приготвяне на вечеря, учене с деца, посещение на лекар/зъболекар.

# 981
За мен е по важно да приключа до 16.30 отколкото да вземам повече пари, но да се прибирам гроги в 19 часа.
Мога да си свърша доста задачки без да обяснявам защо ми се налага да отсъствам и куп подобни ,също и да пътувам, а не да се моля да ме пуснат по рано и колегите да мрънкат, че всеки път едни и същи си тръгвали.
Обаче пък сутрин ставам по рано 🦦
Така че всеки си преценява.Най- добре с хубаво работна време и хубава заплата, обаче са малцина 🍐

# 982
Да, действително всеки си има предпочитания и приоритети. Да ви разкажа в тази връзка оплакването на ръководителка на съседен екип при нас. Пуснаха една позиция, каквато имаме и ние, та тя дойде да ме пита каква работа да дава на този човек, че не била сигурна щяло ли да има с какво да го занимава… как да е, странно ми стана, при нас се отварят позиции след като сме измислили каква работа да им дадем. Та провеждала тя разни интервюта, става дума за профил на млад човек с 2-3 години опит, може и без.

Някакъв такъв кандидат, пресен-пресен от университета я питал за работно време и също казал, че искал в петък да си тръгва по-рано. Питала тя какво има предвид под “по-рано”, той казал 12 ч на обяд, защото искал да ходи на походи в планината и му било важно да има лично време.

Излишно е да казвам, отказали са му 😂

Соул, под коментиране имах предвид осъдително такова. Тип “моето мислене/подход/разбиране” е най-правилно.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 11:12 от Анонимен

# 983
Да добавя, че има и служители, които се заседяват след края на работното време, без някой да ги притиска или да доработват, с единствената цел да отложат прибирането вкъщи, където ги чакат съпруг/съпруга. Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 11:29 от Khufu

# 984
Ох Sad толкова сме промити с това крепостничество... скандинавците вече са там - петък на обяд си тръгват, австрийската помощничка на шефа е на 3.5 работна седмица... в щатите продължава парада на служителите, които искат да изравнят баланса работа - личен живот... на 70 ли трябва да стана, за да мога всеки уикенд да тръгна на преход... кога ще се стегна аз да заработя за себе си...

# 985
BadKarma, мислех, че на Запад е популярна 36 - часова работна седмица. В петък - до обяд 😉

# 986
Apple2020 Не мога да се изкажа за целия Запад, нито за браншове извън моя, знам за няколко държави, където си има често 36 или 38 часова работна седмица, най-често примерно в големите индустриални фирми, държавни учреждения или евентуално в банките, но това са обикновено точно отделите и позициите, на които аз им викам, че са си построили комунизма. Има отдели в банките, не административните такива, а истинските банкери, където е невъзможно такова нещо.

В петък не на обяд, но към 2 доста хора си заминават по тези фирми. Както написах и по-рано, абсолютен комунизъм. Далеч не са всички с такива условия и на такова работно време. Също не знам защо всички си мислят, че всеки в чужбина взема хубава заплата, колко е хубава се преценява според разходите и местния стандарт.

Не мога да се изкажа за други браншове, не съм въобще толкова запозната, но в моя такива неща като 36 часова работна седмица и петък работим стандартно до обяд няма и това всеки го знае. Но за разлика от България, работодателите са много по-отворени към работа на непълно работно време, примерно на 60% или 80%, особено при млади родители. Според мен това трябва да се промени в България, за да се помогне на семействата с малки деца откъм гъвкавост на условията.

Без да съм особено наясно с трудово право, пак съм сигурна, че е нарушение, но от ЧР са се изказвали доколкото им е възможно тактично, че от определена заплата нагоре се очаква, че човек ще е там и ще работи по-дълго ако се налага. Това обикновено важи за заплати над максималния осигурителен праг.  Аз си имам във всеки договор досега клауза, че оувъртайм не ми се плаща ако се налага. Същевременно включително при много голямо натоварване часовете не са записват никъде в никаква система (върви доказвай колко си работил, то е и обществена тайна в някои браншове какви са часовете). Последната смяна на работа предприех точно по тази причина, от трите оферти, които имах, избрах тази с най-ниската заплата и най-малкото очаквано натоварване.

# 987
След предната ми работа, при която времето ми стигаше само да ям и да спя, започнах да си ценя много личното време и някакви 200 лв, например, повече не биха ме съблазнили. Всеки говори за себе си и не мисля, че трябва да се присмиваме на хора, които не искат да са в конвейера по цял ден, дори и да нямат деца. Накрая никой няма да ти даде тиквен медал, че си работил до 20 часа оувъртайм. За мен работно време до 18:30, 19 не е стандартно и не е нормално, това е лично мнение и не го налагам на никой.

# 988
За 36 часа не знам, но помня, че в една фирма се бяха договорили да работят всеки ден по 8,5 часа вместо по 8 и в петък си тръгваха по-рано.

# 989
........че от определена заплата нагоре се очаква, че човек ще е там и ще работи по-дълго ако се налага. Това обикновено важи за заплати над максималния осигурителен праг

М, да, ако.....

Общи условия

Активация на акаунт