Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 089
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 990
........че от определена заплата нагоре се очаква, че човек ще е там и ще работи по-дълго ако се налага. Това обикновено важи за заплати над максималния осигурителен праг.  

М, да, ако.....

Е, естествено има и робовладелци, които плащат малко навсякъде, не споря. Просто казах, че тогава човек вместо да мрънка си защитава правата, сменя работата или каквото там му изнася 😄

Но трудовото право по отношение на изработени часове би трябвало да важи и за тези с по-високите заплати, така че пак не е редно. Но така работи капитализмът 😁

За протокола, със заплата около максималния осигурителен праг човек е много далеч от богат, в България пък съвсем… (лично мнение).

# 991
Аз не знам къде наистина се плаща овъртайм. А дори стандартно на 8-часов работен ден, поне хората, с които работя, в различни държави, се счита до 17ч. 9-17, като гризват нещо на бюрото. И въпреки това в календарите им има пак блокирано време за обяд. Финландката тръгва по-рано да води децата на спортове, а норвежката сутрин ходи на физиотерапия.

# 992
Когато вземаш висока заплата, поне знаеш за какво си "даваш" част от личното време. Пак важи КТ, но някак си по-склонен да работиш за "благото на фирмата", понеже и ти вземаш достатъчно много, за да мислиш за нейното добруване.
Обаче за една средна заплата и не кой знае какви други добри условия, да ти се вменява, че едва ли не си длъжен, е мерси.....и, да, хората сменят подобно работно място.

# 993
Всъщност околните ги бърка работното време на хората, защото когато в една фирма всички работят по 8 часа, но някой се натяга и седи по 9 или 10 и накрая тези, които си спазват работното време биват притискани с "щом Х може, значи и ти можеш". И така се раждат изрази като "Работното ни време е до 5, но не се гледа с добро око, ако си тръгваш преди 6."
Това е въпрос на фирмена култура и на интелект на мениджъра. Обаче най-често и околните почват да подпитват защо този получава по-големи бонуси или е повишен по-рано и т.н. Въобще завист винаги има, а чуждите негативи се омаловажават.

# 994
При нас се плаща овъртайм. В предходната фирма също се плащаше. По други фирми (където мъжът ми работи, където са приятели също) се плаща. На много места не се плаща.
Не знам за работно време 9-17 ч. Никъде не съм чувала да има. Това значи без обедна почивка ли?

# 995
Ми не знаеш, защито не говоря за България.

# 996
Когато вземаш висока заплата, поне знаеш за какво си "даваш" част от личното време. Пак важи КТ, но някак си по-склонен да работиш за "благото на фирмата", понеже и ти вземаш достатъчно много, за да мислиш за нейното добруване.
Обаче за една средна заплата и не кой знае какви други добри условия, да ти се вменява, че едва ли не си длъжен, е мерси.....и, да, хората сменят подобно работно място.

Зависи колко ти е по-висока високата заплата, но и това е до човек. Никой не трябва да ти вменява нещо, независимо от заплатата. Аз го гледам така, плащат ми повече заради експертизата ми, не защото съм длъжна да превивам гръб над тръстиката денонощно.

# 997
Днес ми е последният ден на предизвестието (в отпуск съм). Току що си сметнах, че в годинитте, в които най-много съм работила, съм взимала най-малката заплата. Явно наистина експертизата е ценна.

# 998
Днес ми е последният ден на предизвестието (в отпуск съм). Току що си сметнах, че в годинитте, в които най-много съм работила, съм взимала най-малката заплата. Явно наистина експертизата е ценна.

Абсолютно. Аз съм го писала и в други теми, преди съм работила почти тройно като часове за половината заплата.

# 999
Имало е случай да работя на място, където е давано да се разбере, че осемте часа по договор са заради закона, а иначе трябва да се върши работата. Ако няма такава, можехме да си излизаме по лични дела, но ако е имало, стоиш и до късно. При преговорите за купуване на един завод сме стояли до след един часа през нощта. И не е имало компенсации специално за това, а просто заплащането беше достатъчно добро за да покрие и това. Иначе накрая се гледа кой какво е продал, а не колко е седял на бюрото. Пък то имаше и командировки, срещи с клиенти и партньори, та на практика и не беше възможен контрол.

# 1 000
  • Mars Hotel
Имаше една известна реплика, не си спомням на кого, че ако ме наемеш и мога да ти свърша една работа за 30 минути, то ти реално не ми плащаш за 30-те минути, а за десетте години, в които съм се учила да я правя все по-бързо и по-добре. Та опитът е много, много важен. Но трябва и да се развиваш, и да актуализираш знанията и уменията си, и да имаш възможност на практика да ги прилагаш. Иначе стигаме до ситуация, в която човек с 25-30 годишен опит в сферата си, врял и кипял в проблемите ѝ, не може да си намери работа, защото не ползва английски и/или Ексел.

Относно работното време - младите хора много си ценят времето извън работа, и аз им се радвам, че е така. Повече отколкото нас едно време - аз преди да имам дете работех по 13-14 часа на ден. Във фирмата ни е пълно с двадесетгодишни младежи и никой от тях не го прави, за щастие. Не бива да се приема за нормално да работиш извънредно без заплащане и силно се надявам тази практика да изчезне.   

# 1 001
И още нещо - това, че аз работя добре с ексел и правя нещо за 30 минути, което отнема на колежката ми 30 часа (примерно), а сме на еднаква позиция и заплата, значи ли, че мен трябва да ме натоварват повече, за да "не скучая"?

# 1 002
О, аз в такива случаи като видя какво е дереджето, хич не се пъна да се доказвам колко много мога да работя, правя си задачата и след това чат в бг мама. Wink

# 1 003
Според мен значи или, че колежката не е достатъчно квалифицирана за позицията/нивото, или ти си твърде добра, за да си на него, или мениджърът не може да разпредели оптимално задачите и натоварването според съответната експертиза на хората в екипа.

С договора работодателят купува времеви ресурс обикновено, тоест има право да се възползва от свободното останало време и да ти даде други задачи, да. Друго е, ако ти се плаща на свършена работа. Вече ако нв те знае колко и какво работиш… какво има да се коментира изобщо 😁

# 1 004
Абе, хем е вярно, че купува ресурса ти за определено време, хем не е съвсем така, защото при определяне на заплатата е изчислено средно колко работа се очаква да бъде свършена за това време и за тези пари. И ако някой е достатъчно оправен да свърши нормалната работа за половината време, тогава той си е заработил заплатата. И тук вече има две опции - този някой или ще се скатава за останалото време (от което всъщност работодателят не губи и не печели, но и служителят така) или ще работи още, но ще знае, че за това ще му се даде бонус. При втората опция всички печелят, но на много работодатели им се свиди, макар да са на печалба. На мен ми се е случвало с една неочаквано голяма сделка да си надвиша много таргета и да си заработя много голям бонус и какво? На следващата година шефовете се погрижиха "това да не се повтори" и ми сложиха невъзможен таргет, защото супер проекти и сделки не се случват по график. И всички загубихме в крайна сметка - и на мен и на тях им светеше в червено с голям процент неизпълнение (нищо, че цифрите си бяха супер, сравнени с други колеги, да ги наречем), после аз се махнах, позицията беше закрита за България... Изобщо неразбирането на много шефове, че давайки всъщност печелят, е разбило доста добри екипи, за което мога да давам много примери. Особено с прохождащи фирми - собственикът дава 10% от печалбата на дясната си ръка, който върши страшно много работа. И докато печалбата е 100 000 лева всичко е точно. Но когато печалбата стане 1 000 000 на собственикът изведнъж му се струва прекалено да дава 100 000 на помощника. И се скарват, и се разделят, и фирмата тръгва надолу...

Общи условия

Активация на акаунт