Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 66 206
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 170
Имаш ли ПИК за НАП? С него се вижда състояние на ТД.

# 1 171
Какво се случва при следния казус, при напускане по чл.325 се регистрираш на борсата в 7 дневния срок, но отложиш подаването на молба за обезщетение, в рамките на 3 месечния срок, в който имаш право? След два месеца започнеш работа и прекратиш регистрацията без да си получил обезщетение. Пак ли нямаш право на платена борса с дълго обезщетение при евентуално съкращение в следващите три години или имаш, след като не си взел пари? И може ли за тези два месеца да си внесеш сам здравните осигуровки в НАП?

# 1 172
lyatno vreme Щом не сте подали заявление до НОИ, срока за трите години НЕ важи. А за здравните се подава декларация в НАП до 25 число на следващият месец, например сега до 25 януари се подава за декември, а за предходни месеци не съм сигурна дали може, но знайте че дори и да имате 1 работен ден в месеца, значи няма нужда да се подава декларация за същия месец.

# 1 173
Много благодаря. Предстои ми, както и на доста мои колеги в близките месеци, ако не си намерим работа преди това, разбира се.

# 1 174
Да, точно така е. Аз го приложих през пандемията. Бях освободена по взаимно съгласие с 4 заплати и нямах право на пълна борса, а и не бяха минали 3 години от предходната. Затова само в АЗ се регистрирах, към НОИ не подадох за обезщетение, с идеята ако ми се отвори възможност след време да си ползвам пълна борса.

# 1 175
  • София-Младост
Някой в момента има ли на борсата ? И да обясни ако е наясно защо ни дадоха дата за март? Февруари го пропускаме, но поради каква причина?
Доста хора ги викат през два месеца, не знам на какъв принцип. Мисля, че е и по-удобно.

# 1 176
  • София
Аз докато бях на БТ служителките ми обясниха, че по-младите ги викат на 2 месеца. А за по-дъртите/като мене/ трябвало бързо да ни намерят работа. Все пак трябвал ни тр. стаж за пенсия, сложно било. Не и обясних, че аз тр. стаж мога да продавам. Но ходех на датите - нали си чакам парите. Работа не ми предложиха.

# 1 177
  • SF
На моята в нашата Трудова борса хич не й пукаше кой стар, кой млад. Все едно с робот говоря - никакъв подход, дори мимика, израз на лицето няма. Задава стандартните въпроси, без грам любопитство. Питам я за курсове нещо да ми предложи - на входа имало списъци, ако нещо избера, да се обадя на телефоните им, не на нея, разбира се!, и да питам за курс.
Моя приятелка ми сподели, че от бюрото по труда са я пратили на курс, плащали са й допълнително за път до курса, извлякла всякакви ползи и екстри поради отзивчивост на служителката. А моята - борсук.

# 1 178
Само да споделя, малко по-рано описах казуса си, че имах дата за подпис въпреки че вече нямам обезщетение. Отидох, попитах за варианта да се отпиша по мое желание, да махнем взаимния ангажимент. Беше една много мила жена, но отказа, било крайно нежелателно да се отписвам без сключен договор. Да вкарам всички усилия да почна работа, курс някой ако трябва да запиша, но не и просто да се отпиша. Явно им е проблем да се случи без никакъв "резултат" или развитие от регистрацията при тях. Имам още 1 месец до изтичането на 1г се оказа и пак ми дадоха дата тогава... Това е.

# 1 179
Еми не е кой знае какво, ще се разхофиш още един път. Аз понеже съм 10 месеца като получа последното обезщетение започвам работа. Не съм ходила там без да ми плащат. Обаждам им се и им казвам, че съм започнала работа и те ме отписват. До сега така е било при мен.

# 1 180
Ама те не могат да ти откажат ако ти искаш да се опишеш... Подаваше се някаква бланка на която пише че се отписваш по собствено желание и туйто.
Желателно, нежелателно... Не знам да е станало задължително да се водиш там, то си е твоя работа. Ти им правиш услуга явно, но те на теб какво услуга са ти направили?

# 1 181
  • Somewhere far away
Е това вече си е чисто налагане на мнение- много мразя такива служители. Искаш да се отписваш - отписваш се.
Нямат никакво право да ти отказват, решението си е ТВОЕ!

# 1 182
То изобщо не е задължително да се регистрирате на БТ. Особено пък без обезщетение. При моя близка е обратното, тя е трайно безработна, иска да е регистрирана, защото ползва отстъпка без потребителска такса в болница и при ЛЛ, но те ѝ казали, че не можело до безкрайност.

# 1 183
Аз се регистрирам, заради обезщетенията, иначе изобщо няма да се занимавам.

# 1 184
И аз заради обезщетенията. Мисля и на курс да отида.

Общи условия

Активация на акаунт