Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 67 441
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 105
Трябва ли непременно да бъде съкращаване или в случая говорим общо за освобождаване от длъжност, така по принцип? Съкращаването обикновено не е по инициатива от служителя.

Водят я на работа, но доходът й е нищожен. Ще иска да я съкратят за да получава обезщетение от борсата.

# 106
Първо да пита работодателя си, понеже съкращението е в негов ущърб.

# 107
Първо да пита работодателя си, понеже съкращението е в негов ущърб.

Ако напусне по собствено желание, ще има ли право на обезщетение от борсата?

# 108
Минимално за 4 месеца.

# 109
  • София
Ако я съкратят, размерът на обезщетението е 60% от осигурителния доход за последните 2 години. Та, ако сегашното възнаграждение е "нищожно", вижте дали размерът на обезщетението ще я устройва.

# 110
Има и други членове за прекратяване на трудов договор, вариантите изобщо не са само по взаимно съгласие или заради съкращаване на щата... Знам че някои на всичко казват съкращаване, но то изобщо не е така.
Ако тя просто иска да се махне от работа, по принцип си го заявява и се разделят по взаимно съгласие. Там със или без изработване на предизвестието, според както се разберат, не са длъжни да я пуснат без него. Куцо е обезщетението тогава (4 месеца минималното, мисля 18 лева на работен ден).
Ако смята че биха били склонни да й направят услуга, евентуално може да стане да я преназначат - на друга длъжност, при което да започва наново изпитателен срок. И там вече ако я освободят в изпитателния срок, който да е в тяхна полза, си отива на борсата с "пълно" обезщетение. Въпросните 60% и е за по-дълго време, зависи от стажа колко дълго.
Тя може да иска, но те не са длъжни да й правят такава услуга. Иначе обикновено това е вариантът дето е с най-малко разправии и за двете страни - без предизвестия, без обезщетение от тях за освобождаването, без усложняване заради съкратен щат или с ИТ заради това че махат човек с ТЕЛК. Но трябва и двете страни да искат да стане без разправии за тая цел.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 21:55 от natka

# 111
Здравейте, работих 3 год и 7 мес в шел, поради смяна на собственика ме съкращават по член 328, ал 1, т.2. Въпроса ми е следния намерих си бързо работа, договора ми в Шела е до 28 април. Имам следния казус, ако се запиша в бюрото по труда на 2 ри и започна работа на 4 ти и примерно работя 2 месеца и не ми хареса мога ли да се върна на борсата и ще получавам ли 60 % от брутото, а не минималното за 4 месеца? Защото ходих в НОИ и ми казаха,че работодателя ми дължи една брутна заплата до 1 месец ако не си намеря работа и ми казват че дори да се регистрирам сега от НОИ няма да ми плащат нищо докато не получа тази брутна заплата и ако почна работа преди този срок и да се върна на борсата след това ще съм на минималното обезщетение ? Защо става така? По принцип до колкото смятам трябва да взимам около 32 лв на ден, но дори и да започна работа на 4 ти и се отпиша не би ли трябвало да загубя само брутната заплата,но да имам правото на остатъка от тези 32 лв?

# 112
Здравейте, работих 3 год и 7 мес в шел, поради смяна на собственика ме съкращават по член 328, ал 1, т.2. Въпроса ми е следния намерих си бързо работа, договора ми в Шела е до 28 април. Имам следния казус, ако се запиша в бюрото по труда на 2 ри и започна работа на 4 ти и примерно работя 2 месеца и не ми хареса мога ли да се върна на борсата и ще получавам ли 60 % от брутото, а не минималното за 4 месеца? Защото ходих в НОИ и ми казаха,че работодателя ми дължи една брутна заплата до 1 месец ако не си намеря работа и ми казват че дори да се регистрирам сега от НОИ няма да ми плащат нищо докато не получа тази брутна заплата и ако почна работа преди този срок и да се върна на борсата след това ще съм на минималното обезщетение ? Защо става така? По принцип до колкото смятам трябва да взимам около 32 лв на ден, но дори и да започна работа на 4 ти и се отпиша не би ли трябвало да загубя само брутната заплата,но да имам правото на остатъка от тези 32 лв?

Не се занимавайте да се записвате на борсата, ако сте си намерили работа, защото ако останете повече от 1 г на следващото си работно място, ще си изгубите правото на борса за 3 г, считано от сега. По-добре да ви се трупа стаж за евентуално по-дълга борса в някакъв бъдещ момент.

# 113
Правилно са ти казали от НОИ.
Щом ще започваш работа, няма да ти платят тази една заплата от предния работодател. Тя се дължи, ако не си намериш работа. Ако напуснеш втората работа ще имаш право само на минимално обезщетение, за 4 месеца.

# 114
Правилно са ти казали от НОИ.
Щом ще започваш работа, няма да ти платят тази една заплата от предния работодател. Тя се дължи, ако не си намериш работа. Ако напуснеш втората работа ще имаш право само на минимално обезщетение, за 4 месеца.

Това ми е ясно, че няма да получа брутната заплата,но не мога да си го обесня защо при евентуално повторно връщане ще получавам минималното възнаграждение, при положение,че съм се регистрирал със документа за съкращението преди да започна новата. Един вид не е много честно , тоест трябва чакаш работодателя те да ти даде заплатата че чак тогава да ти е сигурна борсата при евентуално завръщане.

# 115
Такъв е този член, по който е прекратен ТД. Не трябва да започваш работа веднага, ако ще искаш пълна борса.

# 116
Такъв е този член, по който е прекратен ТД. Не трябва да започваш работа веднага, ако ще искаш пълна борса.
Ясно, благодаря и само още едно да попитам. След като по договор на старата работа се водя до 28 вкл а ще започна новата работа на 4 ти трябва ли да се запиша на борсата за тези 4-5 дни интервал който ще има или не е проблем за еветуална борса по нататък?

# 117
Защото за да се взема после същото обезщетение, трябва да е продължаване на вече започнало такова. Всяко следващо което тепърва започва, в рамките на 3 години е минималното, пълно обезщетение се полага само веднъж в този срок. То се получава парадокс малко, защото то обезщетението няма и да е започнало. Но правото ще е възникнало, а явно това се брои за трите години.
Другото нещо е че новата работа ако я напуснеш по собствено желание, тогава много ясно че обезщетението не е пълното. Но ако се разделите в срока на изпитване, по инициатива на страната в чиято полза е този срок, обезщетението си е пак пълно, ако сега не се регистрираш в БТ да го изгърмиш това право. Обикновено ги пишат в полза на работодателя, де, та и това не е винаги в твои ръце.
Но все пак имаш вече намерена работа, това би трябвало да ти е водещото, а не от сега да се гласиш какво ще вземеш като не ти хареса. Я стане така, я не. То малко като да се ожениш с мисълта как ще се разведеш съвсем скоро.
Не е задължително записването на борсата, 4-5 дни прекъсване в стажа нищо не са. Щом няма да търсиш обезщетение сега, няма смисъл да се занимаваш с тях.

# 118
Няма никакъв смисъл да се записваш на БТ, ако ще почваш работа.

# 119
Не се записваш на борсата, няма да имаш прекъсване на трудовия стаж и няма да имаш проблем след това при съкращение за пълно обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт