Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 723
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 885
Както е писала Аиша, отчитат дейност. Никакво развитие не предлагат.

# 886
Да, ще изчакам да минат. Срещу датата за следващото явяване на картончето ми пише - консултация професионално развитие. Може и нещо да трябва да попълвам въпросник на място, кой знае.
Е тя срещата принципно се води че с някаква цел се случва, а не просто да те видят че си жива още Grinning В случая целта на това да се явиш поне веднъж на 2 месеца се води че е да те консултират и да се опитат да ти помогнат.
А че ще си кажете Добър ден, ще се подпишеш и ще се видите пак след още 2 месеца за същото, е отделен въпрос.

# 887
Първо искам да кажа, че БТ Варна ми казаха, че вече са задължени да правят срещи всеки месец. Не знам дали е местно изискване, дали е решение на водещия инспектор, но беше категорична -  два месеца вече не може.
Знаете ли къде са разписани тези правила?

Както писах на мен ми препоръчаха онлайн курс. Сама разбрах, че мога да кандидатствам за ваучер за обучение. Намерих фирма във Варна, която прави курсове по дигитална компетентност. Преди заявлението за ваучер трябва да се направи тест "Модул за самостоятелно сертифициране на цифрова компетентност" на сайта на Министерство на труда и СП, става след регистрация. Решаването на теста е бързо (въпреки определените 2 часа), някои от въпросите бяха странни, някои непознати за мен. Веднага получих сертификат на мейла с определено ниво. Сега с този сертификат мога вече да кандидатствам за ваучер и за записване на курс.

До тук свърших някаква работа, ще се отчета пред служителката другата седмица Smile. По-нататък и курс може да запиша.

# 888
За Варна вече няколко месеца съм регистрирана и дотук ме викаха на 2 месеца. Ако това "правило" е ново, ще разбера скоро дали ще има промяна при мен. В сайта на ДБТ има едни кратки указания с права и задължения на регистрираното лице. Длъжен си да изпълняваш указанията на служителя и да се явяваш на посочените дата и час за среща, няма заложен минимален/ максимален период.  А къде го пише по-подробно, дали го има в някоя забутана наредба и е преписано оттам или не, това не знам.
https://www.az.government.bg/pages/informaciya-za-registraciya-n … shto-rabota-lice/

# 889
Всеки месец си беше стандарт. После разредиха, май за по-младите пак беше 1 месец, за по-възрастни 2.
Сега може да се връщат към стандарта.

# 890
И в София е през месец. Може да се иде на т.нар. консултация и преди назначените дата, но не и след това. Ново е също, че след първоначалната регистрация, може да се ходи и в който и да е друг офис на БТ.

# 891
  • София
мен ме викаха на 2 месеца София, район студентски

# 892
В София май е още на два месеца, но то така или иначе нищо не се случва през БТ. Все тая дали изобщо ходиш.... (единствено, за да не ти спрат парите, ако получаваш)

# 893
  • София
София, р-н Изгрев - 2020 год. ме викаха всеки месец за подпис.
Докато се регистрирах подочух, че по-младите ги викат на 2 месеца.
Но то тогава имаше ковид, маски, ограничения някакви.

# 894
  • София /Абсурдистан
Аз бях миналата седмица, дадоха ми дата за средата на октомври. За София е това. Не съм от по- младите.

# 895
Здравейте,

Имам въпрос, ако съм отстранена по работа поради съкращаване на щата, разбирам, че работодателят трябва да ми изплати обезщетение от една брутна заплата, в случай, че не съм си намерила нова работа в срок от един месец след последния ми работен ден.

Ако последният ми работен ден е 20-ти септември и получа обезщетението края на октомври, това означава ли, че ще започна на получавам обезщетение за безработица от бюрото по труда за периода от ноември нататък (тоест в началото на декември ще ми се изплати обезщетение за ноември) или подлежа на такова обезщетение за безработица и за месец октомври?

# 896
  • София
Би трябвало от БТ да получиш за работните дни в периода 21 - 31.10.
И после месечно за останалия срок.

# 897
Здравейте имам въпрос, при съкращение по чл. 71 т.1 имам ли право на пълното обезщетение, имам над 20г стаж без прекъсвания?  Да уточня че съм на 4 часов работен ден, но работодателя иска да ме освободи по този член по негова инициатива. Благодаря!

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 15:29 от Делян Иванов

# 898
Здравейте имам въпрос, при съкращение по чл. 71 т.1 имам ли право на пълното обезщетение, имам над 20г стаж без прекъсвания?  Да уточня че съм на 4 часов работен ден, но работодателя иска да ме освободи по този член по негова инициатива. Благодаря!
Да, имате право

# 899
Само на ул.Чернишевски е, да. Няма друго за града.
В Пловдив са 2 БТ, на Чернишевски за всички квартали освен Изгрев, за Изгрев си имат там.

Общи условия

Активация на акаунт