Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 619
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 975
  • София-Младост
Аз през цялото време мислех, че пита как и се изчислява неизползвания платен отпуск ...

# 976
Според мен иска да си сметне колко ще изплатят отпуската. Никакво обезщетение не виждам да споменава?
Но много бърка термините...
На кратко: колкото си взимала преди да излезеш в майчинство. Не се смята като за болнични.

# 977
Възможно е и аз да не съм разбрала, понеже тук по-често се обсъждат обезщетения за безработица, а и тя е споменала че ще подава предизвестие за напускане и коментира 2 години назад. За отпуската сте отговорили вече как е.

# 978
Момичета, имам следния казус:
Бях на минимално обезщетение 4 месеца в периода 01.04.2022 до 31.07.2022. От 01.10 ми прекратиха договора преди да изтече изпитателния срок (чл.71). Имам над 20 години трудов стаж, т.е. имам право на 12 месеца борса.

Ако подам заявление за обезщетение сега (преди изтичане на 3-годишния период) ще имам право на минимално обезщетение 4 месеца (01.10.2024-31.01.2025), като 3-годишния период се брои от 01.04.2022 до 01.04.2025, нали така?

Ако използвам това обезщетение и след това започна работа през февруари или март 2025 и отново ми прекратят договора, реално след 01.04.2025 имам ли право на пълна борса (12 месеца в размер 60%)?

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 17:48 от ~desex~

# 979
На първия въпрос - да, точно така.

На втория въпрос - ако те освободят след 01.04.25 и тогава подадеш, би имала право на пълна борса по атаж и доход само ако сега се въздържиш и пропуснеш правото си на минимално по горната точка. В противен случай, то ще пречи, тъй като задейства нов 3-годишен срок и той съответно е пречка за пълна борса.

# 980
Благодаря, Miss_Kaprisse!

Зачудих се за 3-годишния период заради този текст:

# 981
  • София
Възможно е и аз да не съм разбрала, понеже тук по-често се обсъждат обезщетения за безработица, а и тя е споменала че ще подава предизвестие за напускане и коментира 2 години назад. За отпуската сте отговорили вече как е.

Идеята ми е ако намеря някой да ме назначи и после освободи за да ползвам платена борса. Тогава ми влиза дохода от майчинството и той ще се изчислява на МРЗ спрямо годината.

# 982
  • София
И да намериш такъв познат трябва освобождаването да е след като минат 3те години от предната борса.
Но ако някоя малка фирмичка счетоводителите ги плашат как ще им дойдат на проверка, ще им разглеждат цялата дейност и почти винаги ги отказват. А истината е, че на счет. не им се работи и занимава с назначаване и освобождаване. Освен цялата сума за осигуровки/от работодател и работник/ трябва да предвидиш и сума за мотивиране на счетоводителя.

# 983

Идеята ми е ако намеря някой да ме назначи и после освободи за да ползвам платена борса. Тогава ми влиза дохода от майчинството и той ще се изчислява на МРЗ спрямо годината.
Точно така, влиза обезщетението от майчинството. Смяташ средноаретметично..
Който и да те вземе трябва да е минимум 30 дни, за да си сигурна, че няма да те викат да пишеш обяснения в НОИ, осигури се един цял месец и още седмица или 10 дни, най-много. Макар, че и да не го направиш не е кой знае какво, отиваш и пишеш, че си била на обучение, че не си се справяла много добре и това е. След това пак ще ти отпуснат пълната борса 12 месеца. Никой, нито ще проверява фирмата, нито нищо, чл 71 е идеален за освобождаване, понеже няма да се набутваш с още една осигуровка след като те съкратят, а направо борсата ще ти тръгне. Проверките от НОИ са супер фективни, тях ги мързи да дишат в пъти повече, отколкото счетоводителите. Изкарай си и един КЕП от Борика за 30лв за 3г и всичко е си подадеш онлайн, няма и да стъпиш там.

# 984
  • София-Младост
Цитат
Проверките от НОИ са супер фективни, тях ги мързи да дишат в пъти повече, отколкото счетоводителите.
Не бих заложила на това.

# 985
  • София

Проверките от НОИ са супер фективни, тях ги мързи да дишат в пъти повече, отколкото счетоводителите.

Предполагам, че потребителката е искала да напише - ефективни. Bowtie
ФИктивни е различна дума.
А и се надявам да не пита никога повече в счетоводните теми - няма да ни разваля мързеливото живуркане и даи отговаряме безплатно.

# 986
Здравейте, бях освободена по чл.71 КТ с право на обезщетение за 12 месеца. Започнах нова работа след като минаха 6 месеца. В случай, че работата не ми харесва и поискам да бъда освободена по взаимно съгласие, ще имам ли право да получа обезщетение за оставащите 6 месеца. Благодаря предварително за отговорите.

# 987
Да, може.

# 988
Доколкото знам, имаш право на обезщетение в рамките на оставащото време в рамките на първоначалния срок от 12 месеца. Т.е. ако си работила месец, имаш право на 5 месеца обезщетение.

# 989
Обезщетението е 12 месеца. Ако е ползвала 6, има право на останалите 6.

Общи условия

Активация на акаунт