Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 163
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Здравейте! Моля за помощ как да разбера дали мога да ползвам борсата. Никога досега не съм. Напускам сегашната ми работа, която започнах януари 2024. Последният ми работен ден ще бъде в началото на февруари 2025. Преди това имам плътно около 3,5 години стаж.
Ще имате право на обезщетение за безработица, но ако вие напускате, по ваша инициатива, ще имате право на минималния дневен размер обезщетение (18 лв. на работен ден е към момента) за минималния период - 4 месеца. Т.е. примерно при месец с 20 работни дни обезщетението за безработица би било 360 лв.

# 1 111
Здравейте!
На 20.12.2024 е последния ми работен ден след прекратяване на договора по взаимно съгласие. За първи път обмислям да се запиша да получавам обезщетения за безработица, но не ми е ясно процеса как става точно. Какви документи ми трябват и по какъв начин се извършва регистрирането?

# 1 112
Срокът е 7 дневен. Отивате в бюрото по труда и носите трудова книжка и заповед за прекратяване. Останалото попълвате на място. Имайте предвид, че при прекратяване по взаимно съгласие ви се пологат само 18 лева на ден, за максимум 4 месеца.

# 1 113
И че освен това, в срок от 3 години няма да имате право на "пълно" обезщетение.

# 1 114
Това е от голямо значение. Ако ще почваш скоро работа, хич не се записвай за минимално обезщетение. Че ако имаш опция да те съкратят после, няма да можеш да ползваш пълна борса.

# 1 115
  • София
И не само след съкращение.
Ако от новата работа те освободят по време на изпитателния срок пак ще имаш възможност  за плащане по-дълго време и по-голяма сума.
Върни се и прочети първия пост на темата, обяснено е.

# 1 116
Да, и в изпитателен срок също може да те освободят, с право на пълна борса.

# 1 117
Здравейте,

ако напусна работа по собствено желание и започна нова няколко месеца по-късно ще запазя ли правото си на пълно обезщетение на борсата например при освобождаване в изпитателния срок? Трябва ли да се внасят осигуровки в този период, трябва ли да НЕ се регистрирам на борсата за мин обезщетение, за да мога по-късно да се възползвам пак от пълно обезщетение

# 1 118
  • София
Да, не трябва да се регистрираш в БТ след напускането  по собствено желание. Докато не работиш трябва сама да плащаш само здравни осиг. - към 40 лв/мес. Но преди плащането трябва да подадеш Декларация № 7 в офис на НАП, за да отиват вноските за тях. Може да я подадеш или лично, или с ел. подпис, или с ПИК на НАП.
Това ако в последните 3 г. не си вземала обезщетение от НОИ за безработица.
Виж и първия пост на темата, описано е подробно.

# 1 119
Само да допълня към Аиша. На първия ти въпрос - пауза няколко месеца не е пречка сама по себе си ако след това при споменатата хипотеза /освобождаване в изп. срок и подаване за обезщетение след това/ отговаряш на изискването за стаж, което е минимум 12 месеца за последните 18.
И да, не се регистрирай за минимално, защото всяко отпуснато обезщетение без значение срок/размер те лишава от право следващите 3г да вземаш пълно такова.

# 1 120
Много ви благодаря за полезната информация. Изискването е за стаж или за социално осигуряване, тъй като до преди 5 месеца бях още в майчитнство.

# 1 121
Трябва да са ти внасяни осигуровки за безработица.

# 1 122
Здравейте, освобождават ме от работа по чл.328 ал.1 т.3. Какво обезщетение ми се полага?

# 1 123
  • София
Здравейте, освобождават ме от работа по чл.328 ал.1 т.3. Какво обезщетение ми се полага?

В първия пост на темата е описано кога и какво обезщетение се полага. Но "се полага" ако през последните 3 г. вече не си вземала някакво.

# 1 124
Aisha, не съм била на ТБ. Интересува ме имам ли право на обезщетение конкретно от работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт