Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 156
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Балчик
Aisha, не съм била на ТБ. Интересува ме имам ли право на обезщетение конкретно от работодателя?
Да, имате право на такова -  основание чл. 222 ал.1, ако сте без работа до 1 месец след прекратяването на трудовият договор. За целта обаче трябда да попадете молба до вашият работодател и с копие от трудовата книжка да докажете, че не сте на нова работа. Ако вече през това време имате регистрация в БТ/НОИ за този месец те няма да изплатят обезщетението, ще изчакат данните от вашият работодател. Важно е да знаете, че задължение на работодателя за изплати обезщетението но вие трябва да го уведомите за това обстоятелство.

# 1 126
Здравейте, срока на решението ми е 28.04.2025 г., правилно ли смятам, че последния превод ще е през месец май?

Искам да подам документи за пенсиониране и се чудя дали, ако пенсията ми "излезе" в април ще трябва да връщам  пари?

# 1 127
Да, последния превод ще е през месец май. Но, не съм запозната, предполагам, че ако си задействала процедура за пенсия, ще ти спрат автоматчино обезщетението. Не може 2 обезщетения от НОИ.

# 1 128
Не може 2 обезщетения от НОИ.
Благодаря!
Вярно е, но в моя случай няма да се застъпят, както разбрах, защото право за пенсия (възраст) ще придобия след изтичане на срока на обезщетението.

Не ми стигат 9 месеца стаж и ще го платя за време в университета. Ако някой има опит как точно става това моля да напише.

# 1 129
  • София
Здравейте, срока на решението ми е 28.04.2025 г., правилно ли смятам, че последния превод ще е през месец май?

Искам да подам документи за пенсиониране и се чудя дали, ако пенсията ми "излезе" в април ще трябва да връщам  пари?

Нищо няма да връщаш.
На БТ бях до напр. 29.03 и след обяда подадох документи в НОИ за пенсиониране. Преди това си бях набавила всичко необходимо - УП-та и подобни.Имах № на банковата сметка от банката, бях си взела и бланка, попълних си я на спокойствие в къщи, всичко преснимано в 2 бр. Взеха ги, държах на печета с входящ № на моя екземпляр. На 15.04 си получих последния превод от НОИ за безработица. Водя се пенсионерка от 30.03, а първия превод по банкова сметка получих чак на 3тия месец - минимална пенсия. След 1 - 2 месеца доизплатиха сумите до реалната пенсия.
За купуването на недостигащ тр. стаж - не мога да помогна, че аз имах стаж  и за продажба.
Предполагам, че в НОИ ще ти обяснят как става изчисляването и плащането.
Няма да пропуснат да вземат парите.

# 1 130
Стаж май в НАП се плаща, но и аз нямам личен опит, една колежка скоро се пенсионира и не ѝ стигаше малко.

# 1 131
Този път аз с въпрос. Началото на 2024 се регистрирах в БТ, получавах обезщетение. Поради здравословни причини и лечение доста късно започнах активното търсене на работа. В крайна сметка срокът на обезщетението скоро изтече, а работа още търся, не съм стигала до оферта. Този месец около 10.01. ми е последна дата за подпис в БТ  /малко след това става 1г от регистрацията, което ако не греша е максималният срок/. Въпреки, че вече няма да имам обезщетение,  ми казаха да се явя. Също при последното ходене една жена ми се накара, че още не работя + да се постарая сериозно до датата на последния подпис да имам договор... Като цяло било лошо на края на 1-годишния период да не е започната работа /предполагам лошо за тях под някаква форма, иначе досега за 10 месеца никой не ме е пращал на интервю или курс/. Но ако се стигнело дотам, трябвало нещо последно да се заяви/ подаде документално, щели да ми обяснят. Малко се озадачих от отношението, понеже и аз не го предвиждах  и не съм щастлива от факта, че още не работя.  Като гледам малко вероятно е до подписа да съм започнала. Какво следва, освен че ако уцеля същата служителка пак ще ми бучи? И ако е такъв проблем към края на регистрацията да съм още безработна, дали не мога просто да се отпиша / дерегистрирам аз преди това и повече да не ходя? Изобщо какъв е редът и опциите, ако до края на обезщетението / до последния подпис не е започната работа? Благодаря!

# 1 132
  • София
отиваш за последен подис и се спира обезщетението, ако желаеш може да се отпишеш от опцията да ти търсят работа,ако искаш може и да не го отказваш, но 99% работя няма да ти намерят, да не говорим за адекватна работа

# 1 133
  • София
Мис Каприз, като стане 1 година на БТ и не си започнала работа няма да те обесят във фоаето или да те линчуват. Ще напинят да се отпишеш, че да не им разваляш статистиката.
За тебе е важно да си пуснеш в НАП Декларация № 7 и от следващия месец сама да си плащаш здравни осигуровки като за неработещ. В сайта на НАП е обяснено, ако имаш ПИК код ще си го правиш от дивана в къщи.
След като не ти се плаща от НОИ няма значение дали работиш или си на собствена/чужда издръжка.

# 1 134
  • Пеликания
И при мене нещо такова ми се получи когато бях на борсата преди няколко години. Стана година и ми казаха, че щом не съм си намерила работа значи съм имала някакъв проблем и щели да ме пращат на специалисти, да ми били помогнали. Малко или много ме изкараха, ще съм с психични проблеми щом не съм си била намерила работа сама. А и никой през тази една година не беше споменал, че аз трябва да си търся каквото и да е. То това им е целта на тях, да се отпишеш сам, за статистиката.

# 1 135
Преди години като бях и аз се записала, почнаха към края на периода на обезщетение да ми предлагат работа, до една несвързана с моето образование или опит, на някои откровено не отговарях на изискванията че трябваше точно определено образование, в друг град и какво ли не... Иначе през това време и за курсове питах, но директно ме отсвириха че в тях включвали преимуществено по-млади хора и/или такива с по-ниско образование, аз с моята магистърска диплома нямало шанс да хвана ред там.
По дефиниция човек се води трайно безработен като навърши една година като такъв. Броят го в статистиката ако е записан в БТ естествено, ако се отпише изчезва от нея.
Ще им наакаш статистиката ако се задържиш записана, а от там кой знае дали и нечия атестация или както там им се води не е обвързана с успеваемостта дето ще загрозиш... не са хубави тия работи, по-добре да ти се скарат Grinning
MarieSt, отчитат си дейност като те пратят при някакви консултанти и от сорта, един вид не са те дето нищо не правят ами ти имаш нужда от повече помощ и ето - помагат ти.

# 1 136
Аиша, разсмя ме, ясно че няма да ме обесят SmileySimple Smile Просто ако мога бих избегнала едно неприятно дуднене.

Всъщност аз съм без обезщетение от 1.12. За здравните знам, планирам за декември да ги платя онлайн /мерси за напомнянето/. Иначе за мен и на тях им беше ясно, че съм там заради НОИ, а не за да ми търсят работа, но на последното ходене нищо не споменаха или намекнаха като изтече обезщетението да се отпиша. А то наистина няма смисъл вече да стоя регистрирана. Та не мога ли просто да се отпиша онлайн преди подписа даже и да не ходя? Или като са ми дали дата трябва да отида и след това евентуално.

# 1 137
Miss_Kaprisse Можете да се отпишете онлайн в е гов, но ви трябва КЕП

# 1 138
Ти като се отпишеш, те нямат основание да ти търсят нещо на тая дата, няма нужда да я чакаш.

# 1 139
Miss_Kaprisse Можете да се отпишете онлайн в е гов, но ви трябва КЕП
  Хм, а с ПИК на НОИ не можеше ли? Така се регистрирах.

Общи условия

Активация на акаунт