Студенти в Нидерландия - 16

• 66 974
  • 718
  •   1
Отговори
# 585
Не мисля , че ще връщате , щом има стандартен договор с холандски застраховател .
Рамков ( така го разбирам)

В Нидерландия всички над 18 г са задължени да плащат здравна застраховка, изключение правят не пенсионерите, а европейските студенти! Но и те правят изключение до мига, в който започнат да работят !
Тогава вече дължат и те здравна застраховка в Нидерландия.

Възстановяването е по друг параграф и касае нисък доход.

# 586
Аз го тълкувам, че има тригодишен рамков договор с холандска фирма за работодател - тогава дължимите данъци се внасят в Нидерландия и на база нисък доход има право на възстановяване на здравната застраховка.
Ако обаче работодателят е българска фирма и данъците по договора са дължими в България, за мен не би следвало въобще да е сключена застраховката на територията на Нидерландия и в такъв случай сумите би следвало да се възстановят. Но това си е мое тълкуване и може при тази хипотеза в хубаво да се направи консултация.
Какво обаче се случва ако има месеци без доходи при пъряия случай - моето тълкуване е, че би следвало да я спира и да я пуска, когато реално заработва.

# 587
Аз го тълкувам, че има тригодишен рамков договор с холандска фирма за работодател - тогава дължимите данъци се внасят в Нидерландия и на база нисък доход има право на възстановяване на здравната застраховка.
Ако обаче работодателят ебългарска фирма и данъците по договора са дължими в България, за мен не би следвало въобще да е сключена застраховката на територията на Нидерландия и в такъв случай сумите би следвало да се възстановят.
Какво обаче се случва ако има месеци без доходи при пъряия случай - моето тълкуване е, че би следвало да я спира и да я пуска, когато реално заработва.
Моят син имаше такъв казус. Работеше при един работодател. Спря за няколко месеца и сключи договор с друг работодател - и двамата работодатели са нидерландски фирми. Когато напусна първия работодател информира застрахователя си, че вече не работи, но не спряха да си теглят месечната сума, с директен дебит и съответно получаваше обратно почти цялата сума, предвид ниския си доход. Това беше преди повече от година и застрахователят нищо допълнително не му е изпращал/изисквал. И досега си продължава процесът.

# 588
Моето момче ми обяснява, че няма нужда от застраховка, за БГ фирмата в която работи и го осигурява в България, ясно, но последните месеци работи като асистент и според мен му трябва застраховка. Чакам го да се обади тази вечер и пак, ще се разправяме:)Обясняваше ми, че университета я плащал, но подозирам, че нещо не е разбрал.

# 589
Съжалявам, не обясних ясно. Работодателят е университета и с него има рамков договор, да работи, когато го повикат, като асистент. Влязъл е в системата на университета като преподавател и има право на безплатно кафе Simple Smile. Часове води рядко.

# 590
  • There I was on a July morning
Здравейте отново! Искам да помоля за малко съдействие. Отворих линка с кадастъра и не мога да се ориентирам къде точно трябва да заявя провела на собственика - има четири варианта, два от тях изискват такса от 2.80 и не знак към кой да се насоча.
Аз писах, че сме проверявали в кадастъра. Това беше преди около 1 година и за съжаление не помня,  къде точно сме влизали, но платихме таксата 2.80 Е. Може и да е обяснено по-подробно в темата от миналата година. Дано някой се включи със съвет!
 Ако не се случи, пишете на Л.С., ще се опитам през следващите дни да си припомня стъпките.

# 591
  • Чикаго / София
Здравейте отново! Искам да помоля за малко съдействие. Отворих линка с кадастъра и не мога да се ориентирам къде точно трябва да заявя провела на собственика - има четири варианта, два от тях изискват такса от 2.80 и не знак към кой да се насоча.
3littlepigs, благодаря ти! Пак ще ги прегледам апартаментчетата в такъв случай.

Аз проверявах преди 2 седмици. Понеже и аз не бях сигурна кое от двете за 2.80 да избера, копирах обяснението до всяко и го сложих в Гугъл транслейт. Мисля, че беше първото, но, въпреки, че беше преди две седмици пак не си спомням добре.
Гугълнах, първото е:
.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 20:38 от irka

# 592
  • Cobrs
Много ви благодаря, момичета. На първа страница при полезните съвети има препратка откъде е взета информацията за кадастъра. Като се отиде на препратката и съответно в английския сайт е много лесно и се разбира всичко. Днес си поиграх един час, докато схвана идеята - много е подредена информацията и user friendly, дет се вика. Чудя се, хората без квартири не се ли паникьосвате, или филмът е само в моята глава.

# 593
  • София
Сън не ни лови, Maggrat! Щерката тази нощ се е будила да проверява по ФБ страниците за нови обяви. Sad

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 21:59 от bibi

# 594
Maggrat, във филма сме всички, не си сама.

# 595
  • София
Тепърва предстои "ловният сезон" за квартири. Май и юни са месеците, които все още се считат за ранно търсене, а тогава се освобождават и най-много стаи, преди лятото. Поне това научих от тук от там, докато проучвах. Обаче и аз не мога да спя спокойно и като си навия пружинатааа, та запазих студентски хотел още през март. 🥵 Сега се води, че съм спокойна (уж).

# 596
Изпращам ви много положителна енергия и ви орисвам да намерите квартири!
Майтапът настрана, имам добро усещане, че всичко ще е наред Heart

# 597
Да се запиша и аз като Стископалцева на всички търсещи квартира.
Подгответе документите, които евентуално биха ви трябвали, запазете спокойствие и вдъхвайте увереност на децата си.
Успех.

# 598
Моето момче ми обяснява, че няма нужда от застраховка, за БГ фирмата в която работи и го осигурява в България, ясно, но последните месеци работи като асистент и според мен му трябва застраховка. Чакам го да се обади тази вечер и пак, ще се разправяме:)Обясняваше ми, че университета я плащал, но подозирам, че нещо не е разбрал.

Охлювче,
Това е лична отговорност и понеже няма незапознат холандец, то никой не се е сетил да му обясни.
Ти сам си избираш задтрахователя, не може да ти го избере или наложи фирмата. Тя може да то предложи някой, с който има корпоративна отстъпка ( това може да пита или под този претекст да помоли за разяснение ).Понякога университетите имат доста добро намаление към някой застраховател.

В един момент ще го накарат да плати със задна дата. А тези пари той ги внася и му връщат около 90% от тях

# 599
rosss, благодаря, той е отговорен за такива неща, в момента е много натоварен, но вчера се разбрахме да отдели време и да се оправи със ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт