Студенти в Нидерландия - 16

• 67 215
  • 718
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Преди регистрацията на моя синковец - платих таксата за цялата година с превод от моята сметка в Бг и така ще плащам и занапред, холандска сметка месеци нямаше, а даже и сега май не ползва, Революта си върви навсякъде, май можела да си издава и нова пластика там,   даже и телефон на негово име няма, нещо към договора на съквартиранта сме, в първи курс няма да работи, здравна застраховка няма, ще го питам досега някъде трябвали ли са му регистрацията и BSN номера

# 91
Явно има вратички, но за мен си е несериозно. Да оставим настрана дали трябва или не този номер някъде, най-малкото таз стана има разпоредби и е хубаво да се спазват. Демек продължаваме с тарикатлъци да избягваме системата. Това не е пример, който бих искала да дам на детето си. Да, може в началото да е възможен някакъв толеранс, както писах може да живее някъде при някой и да се оправяш. Но в дългосрочен план за мен това не работи.

bur02 дори да е така при вас, за мен това не е добрия пример. Това, че сина ви не работи, че няма здравна застраховка или че вие поемате разходи и плащате, не означава, че другите биха искали да е така. Ситуациите са динамични. При някакъв възникнал проблем, за който например трябва да се потърсят властите, и нещата веднага ще лъснат.

Не упреквам никого как си е построил нещата. Но тия деца вече не са малки - трябва да се научат да се борят и да се блъскат в трудности. Да се научат какво са това институции и как се комуникира с тях. Ми то добре да ги дундуркаме, но докога?

# 92
  • Бургас
chervenokoska, съгласна съм,  трябва да се спазват правилата, просто с тази мъка с намирането на квартира, сигурно ще има и деца, които седмици или месеци няма да могат да се регистрират и ще живеят по дивани на познати, в апартамента на моя студент бяха приютили приятелче повече от месец,  чак октомври успя да си намери квартира, аз също бях на тръни моят младеж докато се регистрира, да не изникне някакъв проблем, а той все ми викаше - споко, никъде не ми трябва този номер, ще се регистрирам по-късно

# 93
Така си е. Затова и писах, че едно са сроковете, друго реалността. Важен е крайният резултат.

Разглеждайки холандски новини днес, ми направиха впечатление две неща. Първо стачките си продължават и проблемите с транспорта явно няма да имат край. И второ - отново започва да се коментира студентския проблем за новата 2023/24 година. Процента на международни студенти леко започва да спада, но като цяло броя на студентите се увеличава, което води до по-голям натиск за системата им и се говори за всякакви въжможности за ограничаване, вкл. по-строги изисквания за вземане на първи курс и за все повече специалности/курсове само на dutch.

# 94
Червенокоска, до април  каза синът ми ще са стачките. И той много си пати от тази перманентна сутуация.

# 95
  • София
Много сте полезни! Heart
Естествено, че не искам да давам лош пример, но за едната щерка най-желаната специалност е в градове-тесли откъм квартири - Делфт и Мюнхен (не искам да отварям приказка, как се разминават сроковете в двете държави - повечето от вас са наясно вярвам. В Германия сме подали документи за общежитие през януари. Sad ). Не мога да понеса ситуация да я приемат и да не замине, защото няма къде да живее. Съдра си г&за последните 2 г. Наясно съм, че не откривам топлата вода и маминото, златното не е по, по, най, но инфото за 3 държави и 2 деца ме залива яко, затова практическите съвети, които получавам тук са ми безценни.

# 96
  • София
Bibi, как вече сте подали за Мюнхен през януари? Там порталът отваря доста по-късно, май на 15.05 за искащите настаняване от зимния семестър. Да не сте пуснали за летния? Погледнете, за да не останете в блажена заблуда, че има пуснат формуляр, и да  пропуснете срока. Или имаш предвид кандидатстване  за частни общежития? Или пък визираш друг град, а не баварската столица?

# 97
Иска ми се да вдъхна кураж на всички притеснени мами.
Миналата година до средата на май месец щерката още не беше взела решение къде точно желае да учи.
След 10 юни започна да търси квартира и 3 седмици по-късно вече бяхме наели и платили студио до Форума в Грьонинген, всичко онлайн.
Стриктно следвахме форумските съвети за сайтове за търсене и проверка на имотите. Бях подготвила документите, за които бях чела - бележка за доходите от работодател за последните 2 години, за всеки случай и документ от НАП за декларираните доходи - мои и на ММ, всичко преведено от заклет преводач. Разбира се, късметът си беше с нея, но и бяхме готови.
Та, спокойно, нещата ще се наредят поетапно.

# 98
  • София
Bibi, как вече сте подали за Мюнхен през януари? Там порталът отваря доста по-късно, май на 15.05 за искащите настаняване от зимния семестър. Да не сте пуснали за летния? Погледнете, за да не останете в блажена заблуда, че има пуснат формуляр, и да  пропуснете срока. Или имаш предвид кандидатстване  за частни общежития? Или пък визираш друг град, а не баварската столица?
Частни. Подадохме за 3 града - там почти изцяло сме аутсорснали процеса на фирмата- посредник. Уж Мюнхен беше топ 1 желание,  което май биде изместено от Делфт заради сестрата, приятелите…

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 20:17 от bibi

# 99
mst
Добра идея е подготовката.
Бележките за доходи са за предходни календарни години, нали? В случая 2022 и 2021, нали?
А в случаите на безработен в момента?
И в случая на ММ и собствен бизнес, какво се подава?

# 100
mst
Добра идея е подготовката.
Бележките за доходи са за предходни календарни години, нали? В случая 2022 и 2021, нали?
А в случаите на безработен в момента?
И в случая на ММ и собствен бизнес, какво се подава?

За предстоящата учебна година трябва да се подготвят доходите за 2021 и 2022 г.
ММ е на трудов договор на едно място и на ДУК в нашия си бизнес. Документът е един и за двата случая - изплатени доходи на физически лица (от две места+граждански договори), не съм се обяснявала за собствения бизнес. По моя логика тях ги интересува колко ни е годишния доход, откъде точно е той - няма значение.

# 101
Това, разбира се, в случай, че наемодателя изисква такива бележки. На мен не са ми искали абсолютно нищо, само попълнена декларация, че ще съм гарант, както и копие от моята лична карта.

# 102
# 103
  • София
Duwo, както и няколко други, работят с университетите или през специалицирани онлайн платформи (например room.nl) за отдаване под наем. Обикновено достъпът до техните стаи зависи от унито (принципа по който дават стаи) или начина на работа на самата платформа, например натрупано време в списъка на чакащите. Не става за директно пазаруване от тях Simple Smile

# 104
Да, идеята беше просто да разгледаме общежитията директно тук.

Общи условия

Активация на акаунт