Дилемата на съвременната жена: кариера или семейство

• 11 253
  • 309
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Цитат
...стигаме до там, че на територията не е зле да има жени, които искат да отглеждат по 10 деца...
На чия територия?
Смятам, че тук няма уважаващи себе си хора, които използват за България този откровено и без извинение олигофренски израз, затова предполагам, че под "територия" се има предвид друго.

# 226
Vapor, в коя от държавите членки на ОИСР, платеното майчинство е 2г, детските градини и ясли безплатни. В коя държава родителите имат право на по 6 месеца неплатен отпуск. Много аспекти от социалната политика не са ок, но в други е по-добре.
Фрау К, е как то обществото е длъжно, нали затова са осигуровките. Само, че на някои това им е малко.

Изобщо не споря, че в България платеното майчинство е 2 г., за детските градини и ясли ще се въздържа. Моите деца са към 30-те и  от бездруго малкия брой техни връстници, останали в България, тези буквално единици, които имат деца, не  изглежда да намират лесно места в държавни детски градини и ясли. Да не кажа, че от общо двата случая, нито един.

Но това са някакви частни случаи, които не съотнасям с общото, а и според мен това няма особена връзка с темата, освен ако дилемата е  много по-тясна и звучи като "да си ползвам ли двете години майчинство или не".

# 227
Нали никой не мисли, че социалните програми за подпомагане на раждаемостта са от добро сърце?
сърцето на кого и с чии пари?
ти с голямото си сърце иди и дай на някоя майка по избор.
Vapor не съм много сигурна в което пишеш. Значи обществото подкрепя семейството с деца, децата , дава майчински , детски, безплатно здравеопазване на децата, пари за гадини и усилища и пр. и пр. ... добре. В това време жената стои в къщи, мъжа и прави кариера ... и не може една пенсионна застраховка да и плати , пак се чака на обществото да издържа жена му ??? Защо ?

Моите мисли са по-скоро в посока защо ако жената /или полагащият неплатен труд в семейството/ реално има такъв голям принос за БВП, този принос не се отчита и защо не се заплаща. Просто гледам на това като неплатен труд, а не като на безделие за сметка на обществото. И не ми се струва, че сегашният начин този труд да не е остойностен и регламентиран  е справедлив към онези хора, които го полагат.

Аз повече го гледам така - ако мъжа има безплатно въртене на домакиството и пести пари от помощници в домакинството , мама-такси за разкарване на децата  и толкова много неща - то защо нейния труд да е неплатен? Той се калкулира в активи на семейството. Вместо мъжа сам да работи и да плаща 1 здравна застраховка за всички в семейството , да му се полага по-удобна данъчна класа, да се касират всички придобивки за деца, да е се плаща за помощ в домакинство - домакин или домакиня , за транспорт занимални и гледачки за децата  ... то тези спестени пари се натрупват в по-хубави неща за всички в семейството , вкл. за жената , децата и , мъжа и , къщата и , колата и .... и какво е неплатено? Платено е , но  по друг начин. И хубаво. Семейство с деца има нужда. Жената има нужда да е до децата си  ида им се радва, мъжа има нужда да има спокойно семейство и добре гледани жена и деца ... ама това всичко е бонус на всички тях. Може ли да ми се обясни сега защо обществото е длъжно да плаща и пенсията на жената, която не е рабтила ? Вместо това да е за сметка на семейството - всеки мсесец по малко активи заделени за жената един ден , или мъжа да и плаща в пенсионен фонд. Все ми е едно. Но защо и това да поема обществото не разбирам.

# 228
  • София
Ако обществото поема финансово грижите за децата, следва да има и право да взима решения за тях, а семейството да изпълнява.
Защото с повечето права идват и повечето задължения.

# 229
Скрит текст:
Нали никой не мисли, че социалните програми за подпомагане на раждаемостта са от добро сърце?
сърцето на кого и с чии пари?
ти с голямото си сърце иди и дай на някоя майка по избор.
Vapor не съм много сигурна в което пишеш. Значи обществото подкрепя семейството с деца, децата , дава майчински , детски, безплатно здравеопазване на децата, пари за гадини и усилища и пр. и пр. ... добре. В това време жената стои в къщи, мъжа и прави кариера ... и не може една пенсионна застраховка да и плати , пак се чака на обществото да издържа жена му ??? Защо ?

Моите мисли са по-скоро в посока защо ако жената /или полагащият неплатен труд в семейството/ реално има такъв голям принос за БВП, този принос не се отчита и защо не се заплаща. Просто гледам на това като неплатен труд, а не като на безделие за сметка на обществото. И не ми се струва, че сегашният начин този труд да не е остойностен и регламентиран  е справедлив към онези хора, които го полагат.

Аз повече го гледам така - ако мъжа има безплатно въртене на домакиството и пести пари от помощници в домакинството , мама-такси за разкарване на децата  и толкова много неща - то защо нейния труд да е неплатен? Той се калкулира в активи на семейството. Вместо мъжа сам да работи и да плаща 1 здравна застраховка за всички в семейството , да му се полага по-удобна данъчна класа, да се касират всички придобивки за деца, да е се плаща за помощ в домакинство - домакин или домакиня , за транспорт занимални и гледачки за децата  ...

Точно този пример се използва често в дебатите за неплатения труд. Ако мъжът се ожени за готвачката си/чистачката си, БВП автоматично намалява, защото спира да й плаща. И той реално спира й да плаща, спира осигурителния й стаж, при различни законодателства при развод нещата са различни. Накратко, губи финансова независимост.

И пак, "семейство"  не са само двама души с деца, може да е един човек с дете, може да са двама с четирима възрастни родители, и изобщо всякакви схеми. И не става дума само за България или само за Европа. Наистина мисля, че въпросът е сложен и това, че в момента е решен по този начин, не означава, че той е най-справедливият или че не подлежи на промяна.

# 230

Точно този пример се използва често в дебатите за неплатения труд. Ако мъжът се ожени за готвачката си/чистачката си, БВП автоматично намалява, защото спира да й плаща. И той реално спира й да плаща, спира осигурителния й стаж, при различни законодателства при развод нещата са различни. Накратко, губи финансова независимост.

Но на готвачката и се покачва стандарта на живот и то със сигурност доста повече, отколкото може да си го позволи с една заплата на готвачка. В същност проблема е , че и се спира плащането на осигуровки, въпреки че тя продължава да готви . А иначе финансова независимост готвачката никога не е имала, защото в каквато и зависимост да е спрямо "мъжа" , ако спре да готви ще остане без пари и няма да и е добре.
Разбирам да се грижи обществото за децата , но да се трупа в семейсни активи като имоти, коли и какво ли не , но не и в пенсия за жената и накрая да и плаща обществото пенсията.
...
И пак, "семейство"  не са само двама души с деца, може да е един човек с дете, може да са двама с четирима възрастни родители, и изобщо всякакви схеми. И не става дума само за България или само за Европа. Наистина мисля, че въпросът е сложен и това, че в момента е решен по този начин, не означава, че той е най-справедливият или че не подлежи на промяна.
Самотните родители са друго нещо и там дискусията може по много друг начин да протече. Сега не се заемам да го мисля. а и нямам опит. Въпреки че имам една позната отглежда сама детето си и ми каза , че много под лупа и гледат всичко в доходите за да получи нещо. Даже веднъж ми каза, че не е посмяла да приеме повишение от началника си за да не си загуби някакви привилегии и да и излезе повишението през носа.

# 231
Нуждата от обществото, и от правителствена политика за семейството, е точно да погледне колкото може по обективно, точно за 20%, които са уязвими, или потенциално уязвими - внезапна болест, развод, депресия, преждевременна смърт, непредвидими обстоятелства, напреднала възраст…затова е нужно да можеш да се поставиш в положението на друг човек, не да мислиш, че 2г майчинство е достатъчно като държавна политика по отношение на цялостно семейно подкрепяне. Но това подлежи на дебат, и социална подкрепа, ако се предприеме нещо в отговорн на горните потребности. И да злоупотреби има, но такива има и на най-висши нива, та..

# 232
  • София
Т е. дайте да дадем, но не и сами да се погрижим за себе си
Сега ми се спи и не ми се изброяват наличните привилегии, които не са малко. Казвам го като майка на 5 деца, вече неработеща.
За останалото е добре и семейството само да се погрижи, защото само да се получава би имало и друга цена. Твърде дълго е за този час.
Ами ако и двамата решат, че искат да изкарва пълноценно време с децата си и трябва да получават пари за това от обществото? Защо само майката?

# 233
  • France
Аз не виждам за какви привилегии става дума в моя случай? Освен за по-ниски данъци.

# 234
...
Но на готвачката и се покачва стандарта на живот и то със сигурност доста повече, отколкото може да си го позволи с една заплата на готвачка. В същност проблема е , че и се спира плащането на осигуровки, въпреки че тя продължава да готви . А иначе финансова независимост готвачката никога не е имала, защото в каквато и зависимост да е спрямо "мъжа" , ако спре да готви ще остане без пари и няма да и е добре.
Разбирам да се грижи обществото за децата , но да се трупа в семейсни активи като имоти, коли и какво ли не , но не и в пенсия за жената и накрая да и плаща обществото пенсията.

Финансовата независимост на готвачката на заплата е досущ като на всеки друг на заплата. Ако спре да работи, ще остане без пари. Или ще си намери друг работодател за повече пари.

Готвачката, която се ожени за работодателя си, започва да полага неплатено труда, който досега е полагала платено.  Работодателят й престава да й внася осигуровки,  тя престава да има личен трудов доход, съответно тя също не плаща осигуровки и данъци и съответно пенсията също е под въпрос. Нейният труд, който досега се е зачитал за труд и е влизал в БВП, продължава да бъде същият, че и повече, но вече излиза извън неговите рамки.  Ето тук нещо не е измислено.

Същото важи и за старец с болногледачка и т.н.

Fever Ray, аз не мисля, че някакъв начин на оценяване на неплатения труд - от който естествено биха следвали и данъци и осигуровки върху съответното заплащане, значи  "само да получаваш от обществото". Просто според мен такова огромно количество труд, за който никой не спори, че има принос за БВП, а само за обема на този принос,  следва да бъде оценено и е в интерес на тези, които го полагат.

# 235
Vapor не е измислено . Но и според мен ти употребяваш неправилно " неплатен труд ". Защото труда и е платен с благосъстоянието на собственото и семейство и от там и нейното . По-ското можеш да напишеш необложимо заплащане. Но и аз като Fever Ray ще се обърна към книгата и почивката си. Достатъчно допринесох "неплатен труд" Simple Smile за тълкуването на  обществените понятия тази вечер и смятам да си чета сега . Защо ли никой няма да ми плаща за това? Ако бях един критик Simple Smile

# 236
Vapor не е измислено . Но и според мен ти употребяваш неправилно " неплатен труд ". Защото труда и е платен с благосъстоянието на собственото и семейство и от там и нейното . По-ското можеш да напишеш необложимо заплащане. Но и аз като Fever Ray ще се обърна към книгата и почивката си. Достатъчно допринесох неплатен труд Simple Smile за тълкуването на  обществените понятия тази вечер и смятам да си чета сега . Защо ли никой няма да ми плаща за това? Ако бях един критик Simple Smile

Употребявам го именно в общоприетото  понятие "“unpaid care and domestic work".  За понятието "необложимо заплащане" в този контекст не съм чела и чувала. Възможно е да съществува, но не съм се сблъсквала с него.

# 237
добре. само че не пасва.
ако аз отида и помогна в някое училище в занималнята безвъзмездно на децата с домашните е едно, а ако помогна на моите и си спестя такса занималня или курс или частен учител е друго. В първия случай не печеля нищо , освен че съм направила каквото искам. Във втория пестя си доста пари и си ги ползвам по друг начин за себе си и семейството си.
И в двата случая преча на някой да спечели пари и да ги обложи.

# 238
добре. само че не пасва.
ако аз отида и помогна в някое училище в занималнята безвъзмездно на децата с домашните е едно, а ако помогна на моите и си спестя такса занималня или курс или частен учител е друго. В първия случай не печеля нищо , освен че съм направила каквото искам. Във втория пестя си доста пари и си ги ползвам по друг начин за себе си и семейството си.
И в двата случая преча на някой да спечели пари и да ги обложи.

Разбира се, в този случай не пасва. Затова понятието се използва именно за труда, полаган от членове на семейството за домакинство, грижа за деца и възрастни в семейството. Статистиките се отнасят именно за този вид неплатен труд, а не за часовете, които човек може да отдели за доброволчески труд, който вероятно ако е постоянен, също ще закрие някое работно място.

# 239
но тогава би трябвало да важи и за пенсионирани вече и достатъчно активно баби и дядовци , които поемат "неплатен труд" децата , за да могат двамата им родители да правят кариера, да работят на пълен раб. ден и да взимат повече пари . По логиката на готвачката-майка то защо очакването е младите да помогнат в замяна с пари или нещо, но не можеш да го обложиш и отаксиш, вместо да включим възрастните помагачи в общественото подпомагане и не вземем да им индексираме пенсиите ... ?
Не можем да решим всички уравнения Simple Smile
Важно е всички да са добре и се радвам ако всички взимат хубава пенсия. Споря теоретично, защото подпомагането от страна на обществото не е даденост и не е право, а е благодат .

Общи условия

Активация на акаунт