Американски колеж - двадесет и седма тема

• 65 090
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Разходете се и около испанската и пак ще си говорим. Да, нямам дете там, но 20 г. всеки ден минавам от там, отделно детето беше там в основното. Така, че това с дрогата изобщо не ме е впечатлявало за АК. Не дай си боже, както се казва!

# 631
Пълни глупости са това.

# 632
  • софия
Това с дрогата е толкова истинско, колкото и това, което написа Ог за Нидерландия.
Приказки на плоскоземци.

# 633
Лека дрога (трева) има на купоните на всяко училище - и в НЕГ, и в СМГ и в АК. Но аз не помня някога да е имало дискусия, в която противниците на АК да твърдят, че там има повече дрога отколкото в другите училища. Споровете бяха, защото феновете на АК твърдяха (някога, наскоро не съм виждала такива спорове), че в АК нямало дрога и опонентите им казваха, че има и там.
Толкова за дрогата, защото за днешните млади да си "дръпнат тревица" е точно толкова невинно и неосъдително, колкото по-наше време да се изпуши някой фас тютюн.

# 634
  • софия
е, все пак като говорим за тая "вечна тема" , нека отбелязваме, че все още е повече изключние отколкото масово потребление. В което и да е училище. И все пак никой не може да спре модерните да са модерни, отраканите отракани, феймъсите феймъси, тъй че да - има и такива, надхитрили системата, пушили трева.
Израза "глава на раменете" в гимназиалните години е е по-нужен от всяка друга училищна възраст.
И е полезно да се знае, че съществува тая работа с оневиняването на "никаквата дрога"(то това дрга ли е?), защото родителите не бива да се отпускат, а да си вършат работата на отглеждане и възпитаване във всеки един момент.

И моите лични 5 стотинки - не, детето ми и обкрежението му си останаха невинни и ненастигнати от каквато и да е форма на дрога. Да се знае. Щото нали - "навсякъде има" създава една такава идея за леене на разврат и дрога до дупка.

# 635
Абсолютно съгласна съм с теб Ameli!❤
Аз за това стартирах с пояснението, че тези коментари масово са от хора, чиито деца дори не са в АК.

История с приятелка от миналата година: АК единствено желание. Детето е гений (според мама), само там му е мястото, само АК го заслужава, друго училище за него не съществува и т.н.
All or nothing е положението... Детето се издънва зверски на изпита и шанс за прием няма. След резултатите се обръща плочата: Колко сме доволни, че детето не е прието там… Защото там са само сноби, откачалки и наркомани…Сега се чудя моето в коя графа попада спрямо техните критерии😄😄😄

# 636
  • софия
В годините познавам деца и от двата типа в Колежа - употребяващи и неупотребяващи. И не Колежът е причината. Както е навсякъде. Дори е по-вероятно относително ограниченият достъп да предотвратява до известна степен лесния достъп до вещества, но който иска намира начин и място.
Аргументът конкретно за наркотиците и Колежа винаги, за мен, е бил силно преувеличен и несериозен.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 22:10 от zvаnchе

# 637
Тези от вас, които четат служебните мейли на децата знаят, че се получава информация за намерени доказателства, че някой е пушил в тоалетните, крал от вендинг машините, напуснал територията на кампуса без разрешение и т.н. Не съм чувала друго училище да го прави и въобще да следи за спазване на иначе същестуващите правилници. А и тези мейли не са изобщо чести.
Инак, ние с мъжът ми отказахме цигарите, но волята не стигна и минахме на вейп. Крием се усърдно от детето ( което е заклет противник на този вид пороци), но веднъж ни хвана и репликата му беше: "Честито! Вече официално сте на 15!" Yum

# 638
  • софия
Не чета мейлите на детето, само ако ми покаже някой. Последно се смях на този за вендинг машините, а тя продължава да се чуди как можело да става това и имат предположения кой го е направил.

# 639
За вендинг машината и аз си развеселих. Младежът ми разказа лично. Мейли не чета. Не ми и предлагат.
Никога не съм считала, че в АК предлагането на дрога е повече от другите училища, и че това ще ни е проблемът. Той е толкова облъчен от нас  на тема алкохол (особено сега, като е взел книжка), тютюн и дрога, че като си налея чаша вино и ми иде да отида да я изпия в другата стая, все едно ще ми се скара. Според него няма никакви страшни изцепки по купотите, а да се носи нещо в училище не ми е и казвал. Принципно споделя. Ако някой търси, ще намери. И обратното. За моята АЕГ казваха същото преди 30г., а никой от приятелите ми наркоман не стана. Така че тая нишка с наркотиците и АК я следя само за информация, без особено да я кредитирам. В този случай всичко опира до среда, семейство и ...късмет.

# 640
  • София
За вендинг машината и аз си развеселих. Младежът ми разказа лично. Мейли не чета. Не ми и предлагат.
Никога не съм считала, че в АК предлагането на дрога е повече от другите училища, и че това ще ни е проблемът. Той е толкова облъчен от нас  на тема алкохол (особено сега, като е взел книжка), тютюн и дрога, че като си налея чаша вино и ми иде да отида да я изпия в другата стая, все едно ще ми се скара. Според него няма никакви страшни изцепки по купотите, а да се носи нещо в училище не ми е и казвал. Принципно споделя. Ако някой търси, ще намери. И обратното. За моята АЕГ казваха същото преди 30г., а никой от приятелите ми наркоман не стана. Така че тая нишка с наркотиците и АК я следя само за информация, без особено да я кредитирам. В този случай всичко опира до среда, семейство и ...късмет.
Хайде и аз с моите 5 цента - още випуск 2000 можеше да се намери в софийските гимназии всичко (не знам за АК), от целият ми клас бяха единици които НЕ бяха пробвали марихуана по купоните*. От друга страна бяха и единици тези, които пък бяха пробвали нещо по-тежко от джойнт. И в крайна сметка от всички завършили, наркомани нямаше. Нормално е да има някакво любопитство, но е важно накрая възпитанието и отношението в семейната среда.
*моите родители така и не разбраха, че съм пушил трева. За съжаление, често родителите са последните, които разбират.

# 641
  • софия
То и доста по-старите випуски, отпреди да се възроди Колежа, можехме да намерим всичко. А ходиш ли на Синьото и Кравай дори нямаше нужда да търсиш усърдно.
И тогава, и сега първо е семейната среда и взаимоотношения.
Имам усещане, може и да е грешно, че най-силно се притесняват хора, които повече са чели, идващи от по-затворена среда/места, отколкото имат личен опит. Изключвам тези с истински крайният страшен такъв.
Не казвам, че не трябва да се притесняваме. Напротив. Естествено и нормално е да се притесняваме. Трябва да наблюдаваме децата и внимаваме, но това го е имало и го има навсякъде, винаги.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 17:45 от zvаnchе

# 642
  • Cobrs
Интересна тема подхванахте. Моята дъщеря ми казваше миналата година, че сигурно е голям нърд, но някой да предлага трева или друго не е виждала. Не мисля, че дрогата е проблем в училището, не съм чула или видяла такова чудо. Въпреки критичното ми отношение към АК има позитиви, зад които стоя. Отношенията между децата са съвсем човешки и възпитани, не съм чула или видяла обиди, смачкване на съученици, агресия под каквато и да е форма. Нивото на подготовка по математика е високо, не може да се сравнява с нивото в математическа гимназия, но е високо, особено алгебрата. Като цяло, точните науки - химия, физика, астрономия са на високо ниво на преподаване. Английският език - на ниво С1 и С2, без особени затруднения.

# 643
Здравейте с извинение за вмъкването в настоящата дискусия,
твърде изненадващо се сдобихме с потенциален колежанин - класиран е като приет, но дали ще се запише още не знам. Цитирам: "Много ви моля да ме оставите сам да реша как да продължа живота си!" Айм соу олд - фъртин иърс анд абоув... Един съвременен свободен щастлив бройлер.
"Американски колеж в София" не сме го коментирали като целево училище и съответно тепърва ще трябва да се ориентираме в обстановката.
Моля за съвет как да намеря някаква систематизирана информация за тези клубове по интереси.
Чета назад темите, стигнал съм само до 13та - обема е голям, времето - малко. Вероятно съм пропуснал много неща, но не мога да открия някакъв списък с кратък бриф.
Даже и правилника на колежа още не мога да го намеря онлайн... То и мама-та не помня вече колко години не съм я ползвал - променен интерфейс, функционалости, потребители, теми

# 644
  • София
Правилникът никъде няма да го намерите онлайн - той Ви се дава с документите за записване.

Клубовете се организират от самите деца и всяка година може да са различни, и примерно,  да има три клуба кино в една година, а предната да е нямало нито един (действителен случай със сина ми...в 9 клас имаше, записа се, очарова го, в 10 клас нямаше нито един, в 11 клас той, а явно още двама са се престрашили да организират, и накрая - 3). От децата се иска да си намерят съгласен учител, който да отговаря за тях, иначе клубовете си ги водят те. В началото на учебната година има нещо като "панаир" на клубовете, на който организаторите си представят клуба "на щанд", и събират кандидат-участници.

Общи условия

Активация на акаунт