Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 584
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте!Някой може ли да ми препоръча адвокат,водил дела към некоректен професионален домоправител-в нашия случай Вход Мениджър.

# 676
Защото няма отборна игра. Една птичка пролет не прави, казват.
Другите си мълчат, скатават се...и някой се възползва от това, и те така...
В България това е правило.
Всички мълчат и накрая ти ставаш лошия Simple Smile

# 677
Скрит текст:
Абе прав или щастлив....ама като е затрупано едно помещение с боклуци, освен, че не могат другите да го ползват, се въдят и гадини....Ние нали още се разправяме за  нащето общо мазе- имаме си в мазетата хлебарки, мишки( въпреки, че пръскаме)- вървят и нагоре по етажите....нямаме достъп до крана с водата и на момчето дето чисти му наливаме вода от апартаментите, но трябва все някой да дежури. Уви, какво ли не пробвахме- човека НЕ отказва да си почисти- вечно чака я камиона, я помощници и така с месеци. Няколко пъти се организирахме ние да го  изчистим- почва да ни заплашва, че това са лични вещи и ако му изчезне нещо, ще си имаме неприятности...И понеже само аз и мм смеем да се разправяме с него, ни пуска жалби за тормоз в районното( полицаите си го знаят, но са длъжни да вземат показания и току ни привикат)...
Прилагам снимка, да придобиете представа:

Скрит текст:
Охххх, котьоооо! Викай братята да почистят и после тоя да ходи да доказва какво е имал.

# 678
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
някой спомена "бои" - какви са? могат ли да минат за лесно възпалими материали. Wink

# 679
някой спомена "бои" - какви са? могат ли да минат за лесно възпалими материали. Wink

Да. Ако не са латексови, а блажни.

# 680
Скрит текст:
Абе прав или щастлив....ама като е затрупано едно помещение с боклуци, освен, че не могат другите да го ползват, се въдят и гадини....Ние нали още се разправяме за  нащето общо мазе- имаме си в мазетата хлебарки, мишки( въпреки, че пръскаме)- вървят и нагоре по етажите....нямаме достъп до крана с водата и на момчето дето чисти му наливаме вода от апартаментите, но трябва все някой да дежури. Уви, какво ли не пробвахме- човека НЕ отказва да си почисти- вечно чака я камиона, я помощници и така с месеци. Няколко пъти се организирахме ние да го  изчистим- почва да ни заплашва, че това са лични вещи и ако му изчезне нещо, ще си имаме неприятности...И понеже само аз и мм смеем да се разправяме с него, ни пуска жалби за тормоз в районното( полицаите си го знаят, но са длъжни да вземат показания и току ни привикат)...
Прилагам снимка, да придобиете представа:

Скрит текст:
Охххх, котьоооо! Викай братята да почистят и после тоя да ходи да доказва какво е имал.
Човека си го ползва като собствено
Страшна цигания Simple Smile

# 681
При положение, че това е общо мазе, ситуацията е абсурдна!
Най-накрая аз успях да изчистя всички общо 3 мазета и коридори, които бяха пълни с какво ли не, срещу 400лв. за хамали, 100лв.за измитане, а сега и още ще се дадат за измиване и дезинфекция.
Преди и чистач не искаше да дойде, точно заради цялата мизерия, в която тънеха мазетата. Сега самата чистачка се включи в метенето и почистването от паяжини, разбира се срещу заплащане.

# 682
  • Варна
Точно уикенда с това се занимавахме. Фирма дойде и изнесе всичко от общите части на мазите. Преди това на събрание взехме решение да се отпуснат пари от касата и дадохме един месец срок на всеки да си прибере нещата, които смята, че ще са му нужни. Не е истина какви неща излязоха от там, и като количество, и като разнообразие. Сега слагаме бележки, че е забранено  трупането и всеки, който оставя боклук в общите части, ще плаща от джоба си за извозването му. Обсъждаме и поставяне на камера във входа, която помежду другото ще дава информация и за това кой какво и кога оставя по общите части.

# 683
Вие имате някакво мнозинство. Така стават нещата.
Но като го няма, е невэзможно.

# 684
Да де, ама има само задължително уведомяване на собствениците за ОС.

Значи.. търся платена консултация с адвокат, запознат със ЗУЕС от Варна.

Ми той колегата ще прочете закона и ще ти го преразкаже. Което и ти може да направиш.
Щом в ЗУЕС няма задължение за ежемесечно отчитане, значи няма такова задължение. От ясно по-ясно.
Има ежегодно управител да се отчита, и пак ежегодно контролен съвет да прави ревизия на каса.

Това за ежемесечното кой ти го каза?
 Ми лепнете един лист на входа, таблица, и нанасяйте кой колко пари е дал...

Чета, че на първо четене са минали уж промени в ЗУЕС, в които е въведено такова ежемесечно някакво отчитане, но докато не излезе в ДВ, нищо не коментирам.

При нас се прави от самото начало! Фирмата е Хоум мениджмънт. Много сме доволни

# 685
Хора, четете малко с разбиране. Хубаво е да има ежемесечен отчет, аз също го правех (не съм фирма и "заплата" за касиер не вземах), въпросът е, че по закон няма такова задължение. Просто е приятен бонус, ако го има, и е въпрос на добра воля, нищо повече.

# 686
  • Под Слънцето
Да, разбрах, че  поставянето на списък на видно място на ежемесечните суми не е вписано в ЗУЕС нито като задължително, нито като пожелателно. А е нужно!  Днес звънях в министерството, отдел "Жилищна политика" . И от там чух същото.

# 687
Да, разбрах, че  поставянето на списък на видно място на ежемесечните суми не е вписано в ЗУЕС нито като задължително, нито като пожелателно. А е нужно!  Днес звънях в министерството, отдел "Жилищна политика" . И от там чух същото.
Тези , които са писали закона са пълни безхаберници и едва ли някой от тях е живял в режим на етажна собственост. Предполагам всички живеят в къщи ,където не се сблъскват с такива проблеми.

# 688
Всеки месец слагам списък с таксите на входната врата и на вратата на асансьора. На него пише всеки апартамент, колко души живеят, колко е Фонд Ремонт, колко са режийните, задължения за месеца, стари задължения, общо задължения.
Като си направиш една табличка образец, само я поправяш всеки месец. Нищо сложно. Пускам листа и като снимка във Вайбър групата ни. Отдолу пиша кога ще мина за парите и ако не открия никой, те ме търсят да си платят.
Ако до 1 седмица някой не си е платил с искрящ маркер подчертавам листите на входа кои не са платили, да ги подсещам, а и другите да виждат. Мисля, че има ефект и за да не се срамят пред съседите си плащат. Отделно само във Вайбър групата в края на месеца пускам всеки месец отчет за парите в касата, за да знаят всички какво е положението с приходи-разходи.
Въпрос на организация и нагледност на нещата. Така и хората ми имат повече доверие, защото всичко се вижда. Няма скрито-покрито. Аз ги моля да ми направят ревизия, за да нямат съмнения  за нещо, а ми отказват. Просто защото всичко е изнесено и показвано ежемесечно.

# 689
Стената на срама  е това Joy
Без значение как ще го наречеш...

В края на мин.година лепнах такъв лист. Ефект определено имаше......издължиха се забавилите се Simple Smile

Обаче срещнах комшиите отдолу, и подхилквайки се, викат стената на срама си сложила, та така го възприемат хората де....изненадах се първо, защото целта ми беше друга - да оповестя и да се отчета какво съм събрала, обаче както казах....на хората им е странно.... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт