Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 457
  • 764
  •   1
Отговори
# 75
Вие имате ли такива съседи 😄 които са за 5 лева.. не ми го побира ума. Иначе да, съветите бяха наистина добри и аз благодаря!

Даже и за по малко имаме! 😂

# 76
  • оттам, откъдето започва България
Вие имате ли такива съседи 😄 които са за 5 лева.. не ми го побира ума. Иначе да, съветите бяха наистина добри и аз благодаря!

Междуетажните мази (не знам дали това е най-точното наименование) при нас се заплащат по 2 лв. на месец. Обща маза - също. Казах, че е малко, но те се вдигнаха срещу мен.
Не ми се коментира вече не само с етажната, ами въобще с цялата съсобственост на общите ид. части.

# 77
При нас за общо помещение се плаща по 5 лв. - само един човек го плаща. Другите ползват общи сушилни срещу 0 лв. Двама простират - другите 2 са пълни с боклуци, една стои празна.
Едни 10 лв. е съвсем нормално месечно, за това, че се ползва еднолично.

# 78
Мислите ли, че наистина ще заведе дело или само плаши?

# 79
  • София
В кооперацията на приятел заведоха дело и събориха решение на Общо събрание, което не беше по буквата на закона.
svetlozara, съвсем нормално е да има разлики точно в новото строителство. Разбира се, че като държиш мезонет и половин покрив тераса, ще имаш такса в пъти повече от някой с ателие.
Съветът ми, като бил домоуправител 9 години, е ако имате някой който държи нещата да са по буквата на закона, да си ги направите именно така.
Щото да мрънкаш когато не е така, е разбираемо. Дори за 5 лева.

# 80
Разбира се, но те искаха да е по - брой живущи, а не по площ + общи части в нот акт (във връзка с това за мезонета). Макар, че ние нямаме мезонети в блока. Най - малкият апартамент е 78 кв. м., най - големият е 98 кв. м. Кутийки..

# 81
  • София
В кооперацията на приятел заведоха дело и събориха решение на Общо събрание, което не беше по буквата на закона.
svetlozara, съвсем нормално е да има разлики точно в новото строителство. Разбира се, че като държиш мезонет и половин покрив тераса, ще имаш такса в пъти повече от някой с ателие.
Съветът ми, като бил домоуправител 9 години, е ако имате някой който държи нещата да са по буквата на закона, да си ги направите именно така.
Щото да мрънкаш когато не е така, е разбираемо. Дори за 5 лева.
Ако е решил, може.

Отмяна на решение на общото събрание

Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от получаването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.

# 82
  • София-в сърцата на моите деца
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате фирма за ремонт/изграждане на домофони? Благодаря предварително Simple Smile
https://balkanbit.com/   тази фирма ни изгради домофонната система и останахме доволни! Точни са!

# 83
Имам съсед където се разправя с мен всеки месец за 30 стотинки 😁  вече 5-6 месец

# 84
Знам, че въпроса ми е прекалено общ, но как върви ремонт на покрив на панелка, от тия равните, дето са правени навремето с чакъл, сега им слагат някаква хидроизолация, предполагам си има някаква цена на квадрат самата тя, пък че ще има и друго е ясно. Благодаря.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 21:17 от Ивайло Петров 684444

# 85
Общ е, да. Зависи от града, от квадратите.
Мога да кажа за скатен с керемиди - върви от 70 до 160 лв на квадратен метър.
За плосък с хидроизолация ли питаш
.че и там варират материалите и вида настилка.
Най-точно ще се ориентираш като викнеш двама трима да огледат и ти дадат конкретна оферта.

# 86
За Панелката - маха се всичко старо, плаща се.
Полага се един слой хидроизолация - плаща се. Ако има нещо за оправяне по плочата се оправя - язви, пукнатини.  Втори слой (желателно да е кръстосано перпендикулярно) и воала, пак се плаща.
Добавя се подмяна на металните обшивки, измазване на комини, шапки на комини, решетки на водосточните отвори - да не влизат гълъби и други гадове. Идея нямате къде могат да се наврат пустите птици.
За 180 кв. м. приблизително цената преди 2 г. беше 7 400 - 7 600 лв. без нови ламарини - единствено ги намазаха против ръжда, само измазване на комини и шапки за тях.

# 87
Нашият е точно толкова и той, и като се има предвид инфлацията, едни 50% поне ще е отгоре. Тепърва ще търсим оферти, но все пак да се подготвим психически, за едни 10 - 12+ хиляди. 😀 Благодаря.

# 88
Скрит текст:
За Панелката - маха се всичко старо, плаща се.
Полага се един слой хидроизолация - плаща се. Ако има нещо за оправяне по плочата се оправя - язви, пукнатини.  Втори слой (желателно да е кръстосано перпендикулярно) и воала, пак се плаща.
Добавя се подмяна на металните обшивки, измазване на комини, шапки на комини, решетки на водосточните отвори - да не влизат гълъби и други гадове. Идея нямате къде могат да се наврат пустите птици.
За 180 кв. м. приблизително цената преди 2 г. беше 7 400 - 7 600 лв. без нови ламарини - единствено ги намазаха против ръжда, само измазване на комини и шапки за тях.
Сега цената е повече от двойна.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 11:14 от petiaivanov

# 89
Нашият е точно толкова и той, и като се има предвид инфлацията, едни 50% поне ще е отгоре. Тепърва ще търсим оферти, но все пак да се подготвим психически, за едни 10 - 12+ хиляди. 😀 Благодаря.

ето оферти от фирми получих за 120кв. Дано ви е полезно за ориентир

Вариант 2- „СТАНДАРТЕН”
Предложеният вариант е за полагане на битумна хидроизолационна мембрана в един пласт производство на
General Membrane Италия (завод- Италия).
Гаранционният срок при този вариант на изпълнение е 11 години.
N Наименование на СМР Мярка К-во Ед. Цена Стойност
1 Финно почистване, подготовка на основата и качване на материали кв. М. 120 3.50 лв 420.00 лв
2 Измазване и доиззиждане на комини бр. 4 210.00 лв 840.00 лв
3 Демонтаж и извозване на стара хидроизолация кв. М. 120 26.00 лв 3120.00 лв
4 Доставка и полагане на битумен грунд кв. М. 120 3.60 лв 432.00 лв
5 Доставка и монтав на челна ламарина л.м 19 27.40 лв 520.60 лв
6
 Газопламъчно полагане на 2 пласта битумна хидроизолационна мембрана първи
пласт Gemini 3kg без посипка, втори пласт Gemini PGR, основа- полиестер, якост
на опън надлъжно / напречно 600/500 и тегло 4.5 kg/m2 с минерална посипка по
покрив
кв. М. 115 51.90 лв 5968.50 лв
Обща стойност : 11301.10 лv
Вариант 1- „ИКОНОМИЧЕН”
Предложеният вариант е за полагане на битумна хидроизолационна мембрана в един пласт производство на
General Membrane Италия (завод- Италия).
Гаранционният срок при този вариант на изпълнение е 8 години.
N Наименование на СМР Мярка К-во Ед. Цена Стойност
1 Финно почистване, подготовка на основата и качване на материали кв. М. 120 3.50 лв 420.00 лв
2 Измазване и доиззиждане на комини бр. 4 210.00 лв 840.00 лв
3 Демонтаж и извозване на стара хидроизолация кв. М. 120 26.00 лв 3120.00 лв
4 Доставка и полагане на битумен грунд кв. М. 120 3.60 лв 432.00 лв
5 Доставка и монтав на челна ламарина л.м 19 27.40 лв 520.60 лв
6
 Газопламъчно полагане на един пласт битумна хидроизолационна мембрана Gemini
PGR, основа- полиестер, якост на опън
надлъжно / напречно 600/500 и тегло 4.5 kg/m2 с минерална посипка по покрив
кв. М. 115 28.30 лв 3254.50 лв
Обща стойност : 8587.10 лв

Фирма е не са цигани!

от Циганите  пък получих
    • ВАРИЯНТ 1 -С ИТАЛИЯНСКИ МАТЕРИЯЛИ GENERAL MEMBRANE
    1. Цялостно къртене на старата хидроизолация
    2. Полагане на замазка където е необходимо (цената ще се уточни след къртенето)
    3. Грундиране с битумен грунд
    4. Полагане на първи пласт италианска хидроизолация без посипка 4.0кг.м2
    5. Полагане на втори завършващ пласт италианска хидроизолация с посипка 4.5кг м2
ОБЩА ЦЕНА С ТРУД И МАТЕРИЯЛИ
120М2×73ЛВ=8760лв
ГАРАНЦИЯ 10 ГОДИНИ
ВАРИЯНТ 2 С РУСКИ МАТЕРИЯЛ ПРИМА
Без посипка 3.5кг м2
С посипка 4.0 кг.м2
ОБЩА ЦЕНА С ТРУД И МАТЕРИЯЛИ
120М2 ×63 лв=7560
Гаранция 6 години

Обкантване по края с подцинкована ламарина (надулучна пола )
Обща цена с труд и материали
20л.м×35лв= 700лв
КОМИНИ ЗА ДОИЗЗИЖДАНЕ И ИЗМАЗВАНЕ КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМО
4 БР×200ЛВ=800лв
Сваляне,товарене и депониране на всички строителни отпадъци
500лв
ЗАБЕЛЕЖКА :Всички цени са без ддс
Срок за изпълнение всички СМР 7 работни дни
Авансово 30 % след започване на ремонта

Общи условия

Активация на акаунт