Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 625
  • 764
  •   1
Отговори
# 180
Те могат да я газят с краката си, ни не и с колите си.

# 181
Да, имат право, разбира се. Но входът на кооперацията е много далече от задния двор. Аз изобщо нямах намерение да се разправям с тях, но те са нагли и наистина спират плътно пред чужди гаражи. Дворът е малък и маневрите са трудни, дори без кола спряна там.

petiaivanov, не могат и с краката си да я газят. Имат право на достъп до жилището в сградата и общи части вътре в сградата. Извън нея имат само единствено право на достъп. Днес бях на консултация с компетентен адвокат. Няколко пъти повторих и потретих за да се уверя, че правилно съм разбрала. Полицаите в районното казаха същото.

Адвокатът даже каза, че собствениците на двора могат да сложат ограда, бариера и каквото решат. Данъкът за земята се плаща само от притежателите и.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 17:35 от Чи лу

# 182
Те могат да я газят с краката си, ни не и с колите си.

Зависи и това.
Но бариера нямат право да слагат, категорично, на входа.

# 183
Бариера защо да не може? Частна собственост е - покрай нея пешеходно могат да преминават останалите.
Тук има много такива на границата на имота. Ако ги нямаше, собственици/живущи щяха да паркират накрай града.

# 184
Бариерата на двора или след входа, който им дава достъп.
Ох, аз съм последният човек, който иска да се заяжда, съди и прави мръсотии на някой.
15г. живях в етажна собственост без проблеми, тамАн отидох в самостоятелен имот и сега се налага да се разправям с абсолютни кретени, които нагло и заплашително  бълват глупост след глупост.
Обаждам се и учтиво им казвам: моля, не спирайте пред гаражите ни. Те вместо да кажат: "извинявайте, наложи се, бързахме, имаме зор и т.н." ми отговарят: "ми ще спираме, свиквайте, ние имаме право на ползване на стопанския двор"😂
Стопанския двор😂😂 чудех се, да се смея ли или да се резрева от безсилие, че се налага да се разправям с такива хора.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 08:19 от Чи лу

# 185
При един познат е на входа на вътрешния двор. На други места е на подстъпа към алеята за гаражите.
При друг приятел е на границата на имота - след тротоара, пак е алея за гаражи между две сгради. Там имат и опция за паркоместа, защото е широко - само за други собственици.
Наскоро при познати идва полицейски патрул, защото им спрели на платено паркомясто - скандал имало да доказват, че те са собственици.

# 186
Ако ви предам снощния ни разговор, най-вероятно няма да повярвате и ще помислите, че е пързалка.
Майката ми заяви, че не мога да си използвам гаражите, защото вътре има багажи. "Багажите" са две колелета и една мивка в кашон, което не е нейна работа. Аз и казвам, че утре ги махам и започвам да си вкарвам колата, а тя авторитетно и бавно ми казва: неее, това не може да стане без решение на етажната собственост. Пет пъти я попитах, дали ми забранява да си ползвам гаражите и тя каза: аз лично не ви забранявам, но трябва да се гласува на събрание на етажната собственост, и 51% да се съгласят.
А то, освен, че говори абсурдни неща на всичкото отгоре няма учредена етажна собственост.
Да продължавам ли или разбрахте с какво се боря и защо се заинатих, пък ходих да се набутвам и за консултация?😆

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 18:07 от Чи лу

# 187
Нова, стара кооперация, все гаражи във вътрешен двор, все плътно спрели съседи.
Ключов въпрос - гаражите законно построени ли са?
Преди време пак се попита за такъв казус, и тогава се писа доста.

# 188
Учредена ЕС има още когато сградата се е появила и разпродала.
Това че нямате управител НЕ значи че няма ЕС - справка Закон за собствеността.

Съвет: адвокат, консулт с  документи, скици. За разпределяне ползванета на двора.

# 189
Гаражите са си част от кооперацията, партер. Купени са заедно с жилищата.

Тета, какво да разпределяме? Дворът е наш и на милата възрастна комшийка с която се разбираме прекрасно. Тя е изключително кротка и разбрана жена, но са успяли и нея да ядосат.
Нямам против и тия тетки да си сложат маса за кафе, пейка и каквото искат, но да не пречат. Мм използва гаража ежедневно, по-точно спира в двора.
Ние какво да правим? Мм да обикаля из улиците, като гларус с часове да търси да паркира, а тия кукундрели да спират в нашия "стопански" двор пред нашите гаражи? Това кой нормален ще го позволи?

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 18:31 от Чи лу

# 190
Не могат да спират пред тях тогава. Ако не се ползват трайно и някой спира, е на собствена отговорност.

# 191
И аз да не пропусна да се включа и да взема да онагледя, че чета и май не стана ясно на всички в дискусията, въпреки обясненията. НЯМАТ право да влизат, добре че Чи лу е отишла при адвокат. В Италия важат същите правила. Ето нашата сграда и най-евтиното решение на проблема.
Блокирате достъпа до двора, вратата на входа остава извън този ограничен достъп така или иначе.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 19:15 от drago_2008

# 192
Тя отишла, но и те ако отидат. Няма еднозначен отговор. Мога да кача решения, съдебни, в обратна насока - че не може да се блокира. Има си опр.площ, за всеки суперфициар,  от двора, която се определя по реда на наредба 7, и т.н.
Сигурно има и решения в обратна насока.
Стигнат ли до съд - 50/50.
Зависи и фактите точно какви - по документите за с-ст...

# 193
Да, ще го направим. Ама защо трябва да се стига до скандали. Аз не обичам. Ние сме си в правото, трябва ли, като някакви пазванти сега решетки, огради, зло куче и т.н.

Иначе в първоначалния си яд, започнах да търся да купя евтина трошка, да я оставя в прохода, когато колата им е вътре и да им кажа, че до септември месец ще отсъствам от града😂

Тета, аз съм мнителна и искам да съм сигурна, когато говоря и действам. Проведох няколко консултации с различни юристи - шансът им е кръгла нула. Говоря за това, да си спират колата там, не съм питала и не се интересувам, дали могат да се разходят из двора.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 19:12 от Чи лу

# 194
Да, ще го направим. Ама защо трябва да се стига до скандали. Аз не обичам. Ние сме си в правото, трябва ли, като някакви пазванти сега решетки, огради, зло куче и т.н.

Иначе в първоначалния си яд, започнах да търся да купя евтина трошка, да я оставя в прохода, когато колата им е там и да им кажа, че до септември месец ще отсъством от града😂
След като не им ограничавате достъпа до сградата и собствените им имоти, слагайте една бариера/порта и им спирате достъпа до двора, с който те нямат нищо общо. Толкоз. Да извадят документи, че притежават и двора, ако им стиска.Те още малко в домовете ви ще искат да седнат на дивана.
Тета75, нямат право на достъп до двора след като той не води до техен имот. Имат си вход и достъп до имотите, който не е този двор. Ако си в къща и имаш заграден двор, да не искаш да ми кажеш, че всеки комшия може да ми разхожда в дора.

Общи условия

Активация на акаунт