За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 534
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 10 855
мерси ще пробвам със сирене. някои пишат кашкавал и чубрица, но аз не бих сложила чубрица

# 616
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Ако имаш пресен лук, може с три стръка пресен да го направиш. Пробвала съм, супер е! Кашкавал не бих хабила и аз за пататник. Джоджена си е достатъчен, и според мен чубрица не е необходима. Ама всеки според вкуса си.
Аааа! Печи на около 200°С докато ти се вижда опечен. На 250° може да изглежда опечен, но да са сурови картофите вътре.
Лесно се прави, въпреки многото ми обяснения 😄 Да ви е вкусно на всички в къщи! 🤗

# 617
# 618
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Какво е това? Как се яде? На какво наподобява на вкус? Продава ли се в България?
Често го виждам по клипчета и със скрийншот някак успях да намеря негови снимки, но единствено разбрах, че е май някакъв пъпеш. А сякаш на зеленчук ми прилича. Като тиквичко - краставичка.

# 619
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Доколкото съм обръщала внимание май е горчив пъпеш и се готви, азиатски плод/зеленчук, не знам да се продава в Бг, но пък може...

# 620
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
Да, горчив пъпеш е. Bitter melon. Индийската кухня го тачи много и го слагат къде ли не! Доколкото ми е известно, го ядат само сготвен или на чай, но суров си горчи много! Май го хапват и суров, но докато плодчетата са много малки. Аз не съм опитвала, не го и знам лично, а от един приятел, който имаше проблеми с кръвната захар. Той вземаше някаква добавка с него и от опаковката на шишето му си спомням, че ми беше направил впечатление. Моя приятел ми е разказвал много за плода и чудодейните му сили... Това е което помня обаче.

# 621
  • Мнения: 8 427
ММ прочел, че водка се сервира с ферментирали зеленчуци (кисели краставички), печени картофи, сушена риба. Имам домашен сушен паламуд.
Искам да направя някаква салата, но да не е руска (европейска), подходяща за водка. Малко не ми се връзват печени картофи (аз ги правя на фурна, хубаво объркани с олио, сол и червен пипер), но ако има друг начин, ще ги приготвя така. Мисля си за варени картофи с кисели краставички смесени, нещо друго да добавя ли (като подправка имам предвид).
Дано стана ясно какво питам и благодаря на отзовалите се.

# 622
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Фортуна, на водката върви нещо кисело или мазно, като салата/ мезе. Към сварените картофи и краставички те, сложи скилидка, две чесън, копър, майонеза и малко кисело мляко.
Виж тази: https://www.mycookingcreations.com/2012/03/insalata-di-patate-e- … marinati.html?m=1
И тези, като подходящи:
https://www.mycookingcreations.com/2017/02/insalata-di-patate-ol … -capperi.html?m=1

https://www.mycookingcreations.com/2021/03/insalata-di-patate-co … tzatziki.html?m=1, тази може с кисели краставички да я направиш.

https://www.mycookingcreations.com/2021/11/insalata-estone-di-ce … i-e-uova.html?m=1, тази също, но и с пресни върви за водка.

# 623
  • Русе
  • Мнения: 6 157
Скрит текст:
ММ прочел, че водка се сервира с ферментирали зеленчуци (кисели краставички), печени картофи, сушена риба. Имам домашен сушен паламуд.
Искам да направя някаква салата, но да не е руска (европейска), подходяща за водка. Малко не ми се връзват печени картофи (аз ги правя на фурна, хубаво объркани с олио, сол и червен пипер), но ако има друг начин, ще ги приготвя така. Мисля си за варени картофи с кисели краставички смесени, нещо друго да добавя ли (като подправка имам предвид).
Дано стана ясно какво питам и благодаря на отзовалите се.

Вместо кисело зеле през лятото съм слагал кисели краставички. Добре върви към ракията.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html

# 624
  • Мнения: X
Правих пролетни рулца, но при пърженето нещо се обърка, слепиха се едно за друго и се разкъсаха, плънката се разхвърча из олиото. Досега все печени ги приготвях и ми се щеше да направя класиката - пържени в маслена баня.
Първо задуших плънката (зеленчуци и пиле на ситно), после корите в студена вода за малко да омекнат и завивам като сарми. Корите са от азиатските на Лидъл - с ориз и тапиока. Може в тях да е проблемът, защото преди съм вземала чисти оризови кори и рулцата ставаха супер запечени във фурната.
Къде греша?

# 625
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
Плънката беше ли изстинала?

# 626
  • София
  • Мнения: 3 360
Fortuna, като мезе за  водката също се предлага маринована селедка(херинга),най-добре да вземеш натурална.Нарязваш я на парченца,отгоре поръсваш с малко лимон и нарязан на полумесеци лук.За салата може да предложиш варено цвекло което се нарязва на кубчета добавя се сол,чесън и майонеза.Аз добавям зехтин/олио вместо майонеза.
Ако искаш по-засищаща салата ти предлагам следната.
1.Нарязваш на тъничко малко зеле(колкото половин длан),намачкваш със сол и лимонов сок или оцет и оставяш на страни.
2. Картоф, морков,цвекло нарязваш на малки кубчета(като за мусака) слагаш сол,черен пипер и олио и печеш докато се сготвят картофите.
3.Смесваш охладените  зеленчуци със отцеденото зеле,добавяш нарязани на кубчета кисели краставици и ако е необходимо доовкусяваш.
Тази салата става и за гарнитура.

# 627
  • Мнения: X
Плънката беше ли изстинала?
Не. Не знаех, че трябва. Flushed
Не беше вряла, но топла - да.
Това ли е проблемът?

# 628
  • Мнения: 10 672
Да, варени картофи с краставички е ок. Точно така, на водката вървят по-тежки салати с майонеза, заквасена сметана, пушена/маринована риба....няма грешна комбинация. Вече е въпрос на вкус.

# 629
  • Мнения: 5 639
Христос Воскресе!
От варени яйца, шунка /уж готова за консумация, но не съвсем, иска допичане/, кашкавал мога ли да направя бързо основно ястие? Шунката е на големи парчета и евентуално да ги направя на рулца с яйцата и кашкавала вътре и запека след това?

Общи условия

Активация на акаунт