Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 138
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
  • София
ToniShu, чудесно е станало, а невидимите капаци на шахтите са много добре изпипани!

nellytan, попитай надзора как процедират във вашата община. В нашата уж по снимки работели, но аз скоро до УВЕ няма да стигна. Но пък имам проект Озеленяване, който съм изпълнила вече на 80% Wink
Една колежка, която изобщо не й се занимава с растителност, беше заровила няколко изкуствени храсти, наподобяващи туя плюс коледната елха Smile По снимки, беше минал номерът!
Всичко в саксия можеш да садиш, има и доста дървета.

Val, честитооо! Много здраве, любов и положителни емоции в новият дом! Чакаме снимки!
За чешма, не знам какъв стил искаш, но има доста готови - и по веригите, и по складове с облицовъчни камъни съм виждала. Има и по-фешън Winkhttps://decor-garden.eu/product/%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%bc%d0%b0-1478-2/

# 556
  • Бургас

Това е нашата. И преди съм писала. Имаме външни 4 чешми. Тази е в предния двор. Едната е тип кухненска на гърба на къщата и свързана и с топла вода. Другата е в задния двор с маркучи и последната е на противоположния край на къщата. Отделно прокопахме и е двора имаме разни хъбове за включване на маркучи.

# 557
  • София
Ние поливаме (не тревата, де) с маркуч на Gardena, който се навива на ролка и си седи на стойка. Маркучът може да се удължава, доколкото помня, но засега не ни се е наложило (да му мислят тези с големите дворове). Кранът за маркуча е вкопан, има си капаче.
Още се чудя дали искам чешма, но има време - ако трябва, ще направим, след като разберем къде я искаме. Важно е да е предвидено как би могло водата да стигне до противоположни точки в двора, пък вече точната система може да се нагласи според нуждите. Поне се надявам, че ММ е прав за това (звучи ми логично).

# 558
  • Sofiа
Благодаря, момичета! И аз не знам какво искам още, но като го видя, ще си го позная Grinning
София, не съм готова за показване на снимки още, половината обзавеждане още го няма и двора все още е погром, но се надявам до края на следващата седмица да го поизравним и приведем в приличен вид.
Имах среща с ландшафтен архитект преди дни и вече долу горе имаме идея как ще изглежда. Чакам си проекта, но самото озеленяване есента ще го правим. А от въпросната външна чешма ще имаме разклонение за капково/поливна система.
София, дали наистина в нашата обща Община само по снимки работят за УВЕ. Ние следващата седмица ще внасяме документи и ще разбера, но да се подготвя психически. Главния архитект на Елин Пелин ходи лично, но за нашият не знам. Дано не ми търсят озеленяване сега!

# 559
  • Бургас

Ето и нашето е с капаче. Такива имаме няколко на различни места. Включваме разпръсквач за поливане, капковото на някои места или маркуч да си мия със силната струя столове, маси, играчки и т.н. Отделно имаме изскачаща система за райграса и капковото, които са свързани със контролери, датчик за дъжд, с две думи имаме и карта и билетче.

# 560
Ето я най-после полуготова и нашата чешма. Тепърва и дори не знам точно кога ще се облицова отгоре и отстрани, заедно с подпорната стена, до която е долепена. Майсторът не е ясно кога ще се освободи, за да ни почва нас.
Скрит текст:
И площадката за джакузито с друг вид външна чешма е готова, но не съм снимала. Тези дни бях на вилата, но не се сетих да снимам. Направо там си живеем на хлад, но днес се прибрахме обратно в София, че ни предстои пътуване. След десетина пак ще съм там и ще кача снимка. Обаче мазачите на оградата никакви ги няма. Юни им беше валежно, сега пък имали друг обект и така. А без да измажат оградата не можем да поставим джакузито, че ще го овапцат. НАвесите също още чакат майсторите. Доставиха накакви материали и до там. Купихме камъка за лицевата ограда и той си чака. Ние обаче не бързаме - когато тогава. Юни бяхме на едно море, сега отиваме на второ и ако стане да ползваме джакузито стане, ако не в селото имаме минерални басейни. НЕмам нерви за трошене и нямам намерение да се моля на някой. Майстор да си на днешно време!
Ето ни и терасата, че май не съм я качвала. Ей там до барбекюто се мъчим.
Скрит текст:

# 561
  • София
Аз леко да се похваля, че десет календарни дни след острия ми имейл  към Областния управител на София област и копие до кмета на нашата община, придружен със снимки и подписи на комшиите, днес са започнали да подравняват и насипват двете улици с трошен асфалт. Е, тротоари и рози няма да ни сложат, но и това е огромна придобивка. Хората се подписаха с репликата "Ох, то ние се оплакваме на кмета вече 10 години, ама айде, ще се подпишем..."
Сигурно Областния е разпоредил, защото сме с еднакви фамилии. Чудил се е известно време коя трета братовчедка му иска нещо, пък не се е сетил и е предприел действия! 😀😀😀

# 562
  • Пловдив
София,връщаш ми позагубилата се вяра ,че  сигналите за   хорските регионални проблеми не са глас в пустиня .
 Съвсем скоро четох ,че трошения асфалт е едно голямо нищо без допълнително свързващ битум ,но щом и подравняване  все ще е по-добре от преди .Поздравления !  Flowers Tulip

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 13:50 от nelina_london

# 563
Просто идват местни избори и затова с нещо гледат да замажат очите на хората.

# 564
  • СИ

Съвсем скоро четох ,че трошения асфалт е едно голямо нищо без допълнително свързващ битум ,но щом и подравняване  все ще е по-добре от преди .Поздравления !  Flowers Tulip

Изстърган и натрошен асфалт примесен с горещ битум си става почти едно към едно с нормалния асфалт. А ако големи плочи се претопят и омесят с още чакъл и битум си е нов асфалт. Асфалтът по пътищата в много висока степен си подлежи на почти пълно рециклиране. Има си даже и машини които от едната страна стържат асфалта, а от другата страна насипват преработения топъл асфалт и после минават валяците.

# 565
  • София
Да, ние изобщо не претендираме, че извършваното "замазване" на дупките ще е нещо качествено, но пак ще е по-добре от настоящото положение. И да, прави се предизборно, разбира се, точно на това се надявах!
За изграждане на нови улици трябва сериозна борба, проекти, одобрение, финансиране...но най-вече нов кмет! Жалко, че не мога да гласувам там.

# 566
  • Sofiа
София, супер новина! Браво за инициативата!

# 567
  • Пловдив

Изстърган и натрошен асфалт примесен с горещ битум си става почти едно към едно с нормалния асфалт. А ако големи плочи се претопят и омесят с още чакъл и битум си е нов асфалт. Асфалтът по пътищата в много висока степен си подлежи на почти пълно рециклиране. Има си даже и машини които от едната страна стържат асфалта, а от другата страна насипват преработения топъл асфалт и после минават валяците.
Да , четох мненията на човек, учил такава специалност в университета ,и потвърди, че  става за слабо натоварени пътища .Просто ,в селските райони го насипват ей така ,няма кой да го смесва .И на съседната улица позапушиха някоя дупка на същия принцип .
Да не излезе ,че омаловажавам това което се прави и независимо, че е  на гребена на изборната вълна (само тогава се случват нещата) си е супер постижение .

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 16:54 от nelina_london

# 568
  • София
Ние си харесахме квартала точно защото хората бяха насипали улиците с трошен асфалт. Разликата с вилни зони с обикновени черни пътища или разбити асфалтови беше очеизвадна. И сами си го бяха организирали! И си го поддържаха - на следващо лято видяхме валяци, които утъпкват и заравняват.
После асфалтираха.

# 569
  • СИ
Да , четох мненията на човек, учил такава специалност в университета ,и потвърди, че  става за слабо натоварени пътища .Просто ,в селските райони го насипват ей така ,няма кой да го смесва .И на съседната улица позапушиха някоя дупка на същия принцип .
Да не излезе ,че омаловажавам това което се прави и независимо, че е  на гребена на изборната вълна (само тогава се случват нещата) си е супер постижение .

Имах познати в малка фирма за такива услуги. Бяха купили малки машини за рециклиране втора или трета ръка някъде от Европа. За кърпене на дупки, ремонт на тротоари, пътеки и всякакви такива. Добре се справяха, но не можаха да изкарат дълго. Чисто и просто си ги смачкаха. Не може просто ей така, някой да кърпи дупки и тротоари евтино и бързо.           Smile

Общи условия

Активация на акаунт