Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 027
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
  • София/Варна
Геодезически допустимото отклонение мисля, че е 30см. , а за нанасяне в кадастъра 50см. Не съм 100% сигурна, но си има отклонения. То Вие и да сложите 10см, изолация, както е по проект, реално с лепила,кривини и т.н. ще стане 13-14см. Пак сте в "прегршение" Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 15:56 от Gerundiq

# 496
  • София
Току-що ни приключи първия оглед за изолация. Ами честно казано съм объркана. Първо ни казаха, че нямало разлика между 8 и 10 см от графитния стиропор, а после ми казаха, че имало 20 и 25  плътност, но нямало разлика, даже 20-ката по-добре изолирала. Не знам, какво да си мисля. Добре, че другата седмица ще имаме още два огледа за изолация. Относно мазилката, най-здрава била полимерната, силикатната  и не помня още коя, били само по-скъпи, но отново нямали разлика с полимерната. Rolling Eyes Не ми харесва тая работа……

# 497
  • Пловдив
Ох,ако чакате майсторите да Ви посъветват .... те гледат най-лесното .
Плътността на стиропора ,която гледате има малко повече отношение към дълговечността му и запазване на топлоизолационните качества с годините ,поради зимните цикли на замръзване и размразяване. Там се губят едни малки проценти на година (за 10тина години малко над 1%) .Обаче,тук има и отношение спойката и еластичността на EPS частиците .
 Няма най-хубава мазилка -има по-здрава откъм прилепване и напукване ,по-дишаща ,по-подходяща на влажен климат(морски условия).Всяка от тях е добра ,стига да се положи с необходимата дебелина ,което се случва рядко(пак за по-лесно) и не се случва никога ,ако сте с комплексна цена -труд и материали.

# 498
По проект бяхме с 10 см EPS, а сложихме 15 см, защото изместихме външните стени, за да намалим предвидените козирки пред стаите и после нямаше как да сложим 20 см. Много ме беше яд, но вътре ми беше по-важно да не стесняваме много. Проблем  не съм чула да има, защото очертанията при нас са взети спрямо надстърчащите козирки на покрива (най-издадените точки). Така са нанесени границите на сградата и в кадастъра. Проверете си с надзора или проектанта.
Нашият EPS e с такива показатели: Обемна плътност: 18-20кг./куб.м. Не се занимавайте с неопори и стиропори или слагайте вата или ако Ви е скъпо - стиропор поне 15 см, най-добре 20 см. Не е добре EPS-ът да е супер плътен и заради дишането на стените. Аз, след четене прецених, че  максимумът на плътността е това, което сложихме.
Бих послушала nelina_london на Ваше място.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 19:43 от drago_2008

# 499
Здравейте,
Като стана дума за изолация- някой знае ли дали под покрива вместо вата може да се сложи стиропор?
Също така, някой дали е използвал продуктите на българската фирма за изолация Супрапор?

# 500
  • Пловдив
За можене, може  Simple Smile   .Зависи дали по ската или по пода .Доводи в полза на ватата ,положена по-ската  : по-лесно полагане ,по-добра шумоизолация ,негоримост ,по-ниска цена .
За собствения EPS на фирмата ,нямам мнение ,ММ не е работил с него .

# 501
Нелина, ти под ската ли сложи 30 см вата? А каква изолация положихте на подове?

# 502
  • Пловдив
Да ,под ската е 35 см(двускатен покрив) ,но ние нямаме плоча .Дефакто гредите са с дълбочина 20 см ,после има напречни 10 см ,всичко това е натъпкато с вата и накрая е затворено с гипскартон по наклона на покрива ,  където има още 5 см вата  .и паропреградно фолио .
  На пода имаме 12 см XPS над плочата ,под замазката .Само на първа плоча .Втори етаж няма изолация на пода .

Тези сантиметри не са мантра ,но коефициентът на покрива трябва да стане по-добър от този на стените .

# 503
Благодаря! А външната колко см ви е?

# 504
Слънце888 важно е топлинното съпротивление на слоевете на външната стена. Колкото по-голямо число е, толкова топлоизолацията на слоя е по-добра.
Смята се R = d/λ (m2K/W) , където:
d - дебелината на слоя (m);
λ - коефициент на топлопроводимост.
Например 12см EPS30 с λ=0.042 има R=2.857 и е по-ефективна и евтина топлоизолация от
10см EPS100 с λ=0.036  и R=2.777
Колкото до сантиметрите, допустимата грешка в точността на кадастъра  е 20-30см.

# 505
  • Пловдив
Благодаря! А външната колко см ви е?
20 см EPS ,на цокъла 10 см XPS ,на еркерите 33см EPS .

# 506
  • София
Слънце888 важно е топлинното съпротивление на слоевете на външната стена. Колкото по-голямо число е, толкова топлоизолацията на слоя е по-добра.
Смята се R = d/λ (m2K/W) , където:
d - дебелината на слоя (m);
λ - коефициент на топлопроводимост.
Например 12см EPS30 с λ=0.042 има R=2.857 и е по-ефективна и евтина топлоизолация от
10см EPS100 с λ=0.036  и R=2.777
Колкото до сантиметрите, допустимата грешка в точността на кадастъра  е 20-30см.

Да разбирам, че спокойно мога да сложа например EPS Неопор 12см вместо 10см с плътнос 20 кг./куб.м. ?

# 507
  • Пловдив
По принцип ,по каталожни данни, 10 см графитен EPS е равен на 13 см  стандартен EPS .Разбира се ,че дори 12 см  стандартен EPS с плътност 15-18м3 ,ще даде повече изолация от 10 см с плътност 20кг и Jele го  е показал нагледно .
  Често искам да кажа ,че много се хващаме за коефициентите ,а също толкова важно е как ще бъдат изолирани термомостовете ,защото много топлина се губи от тях .Е,най-добре за всичко да е помислено в проекта ,но в масовия случай той е изготвен само за да покрие действащите норми по ЕЕ и после настъпва едно чудене къде какво и колко ,за да имаме възможно по-енергоефективен дом.

# 508
Здравейте,
На тема ламинат сме.
Имаме подово.
Избрахме ламинат 8мм.
Някой от вас слагал ли е подложка от велпапе?
Това предложиха от Берг като по-евтин вариант.
Нормалната подложка за подово им е 13лв кв.м Joy
Аз ще търсе другаде от нея, то е ясно.
Като цяло са избухнали и с цените за монтаж, та вероятно ще станем специалисти и в това.

# 509
  • София
Компютър, наскоро сложихме такава подложка от същия магазин в Студ.град. Не помня цената, но не беше 13лв на квадрат, определено Laughing Ламинат от Егер сложихме върху подово. Повечето магазини предлагат безплатен монтаж.

Общи условия

Активация на акаунт