Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 025
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
Ние, след като боядисвахме 4 дни една стая 😂 решихме, че това не е за нас. Викнахме майстор бояджия, и той боядиса всичко, хол, коридори и 5 спални. Препоръча ни артеколор. Но на нас ни трябваха огромни разфасовки, латексът е много хубав, за евтин не мога да преценя. Имат адски много цветове. Жалко, че всичко става на място, няма сайт с цени и тн.

Вие с какъв препарат чистихте плочки след довършителните работи?

# 646
  • София
Наскоро послушах форумни съвети и след лепенето на плочките на верандата пробвах с препарат с оцет - доста доволна съм. Стига, разбира се, да не е напръскано на някакви големи пръски с мазилка, лепило и т.н. (тогава първо ги остъргваш).

# 647
Да, и според мен с оцет ефектът е най-добър.
Аз скоро започнах да чистя баните, но си трябва много време, а аз чистя, докато малкото бебе спи, т.е имам 2 пъти на ден по час и половина. И не стига до никъде.
Ако има нещо паднало по пода първо го остъргвам с нещо дървено и после бърша здраво.

# 648
  • София
Инфо за приключващите строежи в софийско. Понеже скоро се обсъждаха бетонови изделия, видях, че на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Димитър Пешев (Преди Практикер) Рубикон бетон са направили мострена градинка. Вероятно имат собствен склад в София вече.

# 649
  • София
И ние ползвахме латекса на Артеколор. Също сме много доволни.
След майсторите обаче и мен ме чака доста стъргане на подовете. А уж имаше найлони. За мен най-досадно е отлепянето на найлоните на дограмата.

# 650
Момичета, може ли някой да ми препоръча, за София да се направи последна ръка - силикатна мазилка, на къщата ни. Търсим добросъвестен и работещ КАЧЕСТВЕНО човек (да не е от "братята"). Мъжа ми не може да я довърши, защото се разболя.
Имаме си скеле. 120 квадрата е цялата площ.

# 651
  • Sofiа
А днес го играя "алхимик".
Настровам омекотителната система и правя тестове за твърдост на водата. От водопровода е 19 немски градуса,  което по скалата на теста е твърда, а от сондажа е мноого твърда - 30.
Настрох системата на въпросните 19 и я направих свръх мека, не мога да си измия сапуна от ръцете.
Онзи ден като пробвах да подкарам омекотителната система не можах да намеря от къде да и настроя flow rate, в резултат на което като пусна водата в банята, системата считаше, че има теч и ми спираше централно водата щ, писна ми да се занимавам и я пуснах на байпас. Днес успях да оправя тази настройка и най-накрая я подкарах тая система. Подозирам, че още ден, два ще си играя с настройките на градусите докато докарам приемлива мекота.
Та такаа, опознаваме се с новата къща😀

# 652
За мухлясал силикон мога да препоръчам препаратите за мухъл от строителните магазини. Аз ползвах на Бохемит и силиконът светна. Проблемът е, че първо са на хлорна основна и трябва да се внимава да не се натрови човек. И второ мисля, че в упътването пишеше да се внимава с метални елементи, а предполагам че профилите са такива при параваните.

# 653
Здравейте,
Следя ви, не се включвам, защото още работим по грубия строеж и довършителните работи, които коментирате, все още ми се струват далечни.
Имам въпрос: правим промяна по време на строителството (+12.7кв.м.). Документите ни са готови и са в общината. Искат да платим такса върху всички кв.м. на обекта. Това редно ли е? Ние имаме РС за другите кв.м. Не трябва ли да платим такса само върху допълнителните кв.м.?

# 654
Може ли някой да помага със съвети за избор на цокъл? Първоначално се бяхме спряли на Ивайловградски камък ( че има възможности много за закупуването му наблизо), но на визията на къщата ми се струва, че ще върви нещо не толкова грубо, може би врачански камък. Но пък за него съм чувала, че по- трудно се поддържа, а къщата ни е на сравнително висока: около 500 надморска височина и си има валежи, сняг зимата..
.
Иначе къщата е ремонтираме, сложихме и изолация, нова мазилка, а цокълът до сега е бил мозайка.

# 655
  • Пловдив
Гнайсът може да е гладък и равен с точна форма .Не е нужно да е груб .
Вариантите  за облицовка на цокъл не са много .Камък,гранитогрес,мозаечна мазилка (новите видове не приличат на мозайка) .При сурови климатични условия , камъкът е за предпочитане ,но за врачанския съм чувала ,че е относително хидрофобен .

Последна редакция: нд, 06 авг 2023, 13:29 от nelina_london

# 656
Здравейте!
Сдобих се с къща, която е на груб строеж, по 80кв на етаж-2 етажа. Има излята плоча, няма покрив. София, Суходол.
Колко би излезнало за довършване, имам предвид до шпакловка и замаска.
Разбира се ориентировъчно, нищо луксозно, но не и базово. Опитах се да изчислят на база проучване и четене, но само се обърках повече

# 657
  • Пловдив
Здравейте,
Следя ви, не се включвам, защото още работим по грубия строеж и довършителните работи, които коментирате, все още ми се струват далечни.
Имам въпрос: правим промяна по време на строителството (+12.7кв.м.). Документите ни са готови и са в общината. Искат да платим такса върху всички кв.м. на обекта. Това редно ли е? Ние имаме РС за другите кв.м. Не трябва ли да платим такса само върху допълнителните кв.м.?

Плащаш само квадратурата на преработката.

# 658
  • София
Pank - те ти трябва покрив, прозорци, външна изолация, врата и шпакловка и замазка или няма и стени, предполагам и ток и вода инсталации няма?
По принцип така накъсано е по-трудно да се каже, можеш просто да поискаш оферти от няколко фирми.
Какво ще рече за тези неща - нищо луксозно?

# 659
  • София
Pank, има ли проекти този недовършен груб строеж? Уточни, какво значи ДО шпакловка?
Покрив - минимум 200 лв/м2 с материалите.
Дограма - много зависи каква, двоен или троен стъклопакет? Много грубо, 10-12-15 Хил., без врати.
Ел.инсталация - 8-10-12-13 Хил. ВиК и отопление - зависи какво е избрано, може 1000 и печки на дърва,  може и 30-40 Хил. с термопомпа или газова инсталация.
Външна изолация - грубо 20 Хил.
Другото не го знаем, има ли канализация, трябва ли пречиствателната? Изграждане на мръсен канал и отводняване на улуците?

Общи условия

Активация на акаунт