Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 013
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
Pank, има ли проекти този недовършен груб строеж? Уточни, какво значи ДО шпакловка?
Покрив - минимум 200 лв/м2 с материалите.
Дограма - много зависи каква, двоен или троен стъклопакет? Много грубо, 10-12-15 Хил., без врати.
Ел.инсталация - 8-10-12-13 Хил. ВиК и отопление - зависи какво е избрано, може 1000 и печки на дърва,  може и 30-40 Хил. с термопомпа или газова инсталация.
Външна изолация - грубо 20 Хил.
Другото не го знаем, има ли канализация, трябва ли пречиствателната? Изграждане на мръсен канал и отводняване на улуците?
Къщата е с удостоверение за търпимост. Строен от дядо ми с чудесно разположение на стаи, кухня вграден грж и тн..
Има Вик и Ел, но ще ги сменя. Дограма нова, среден клас. Скептична яма има. а отоплението искам да е  на климатици.

# 661
Къщата е с удостоверение за търпимост. Строен от дядо ми с чудесно разположение на стаи, кухня вграден грж и тн..
Има Вик и Ел, но ще ги сменя. Дограма нова, среден клас. Скептична яма има. а отоплението искам да е  на климатици.
[/quote]
Първо наемете инженер-конструктор, който да Ви направи конструктивно обследване на къщата, за да сте наясно за реалното й състояние и дали има нужда от някакво допълнително укрепване. След това си наемете архитект и проектанти, които да Ви изготвят количествени сметки за всички необходими строително-монтажни работи, като уточните вида на желаните от Вас материали. Ако са необходими някакви документи те ще Ви кажат какво следва да набавите. След като ще сменяте ел. мощности и вероятно партида за водата, а ако искате и имате възможност да се включите в централна канализация (за да не се занимавате с остаряла сЕптична яма), то със сигрност ще е необходимо да вземете становище от Електрохолд и разрешение от Софийска вода, както и да Ви се изготви и одобри ВиК проект за включване към канализационната система. Когато всички документи са готови давате количествените сметки на няколко фирми, за да съберете оферти, които да сравните, като задължително в запитването искате да Ви посочат индикативен срок за стартиране и изпълнение на СМР. Избирате си най-подходящата според Вас оферта и сключвате договор. Минимум едни 160 000 лв. си пригответе, като това не включва обзавеждането.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 08:30 от Fatalina

# 662
  • София
Дори да не сменя партиди и мощности, а само инсталацията; дори да не се включва в канализация и т.н., пак правилният вариант е наемане на екип, който да му изготви КС и да подсигури, че каквото се прави е добро и може да бъде узаконено по надлежен ред.
Няма смисъл да си играем на врачки тука, не носи полза никому.

# 663
Здравейте, стигнахме до етап дограма. Избрали сме троен стъклопакет и ми препоръчват К-Б-Планистар сън стъкло. Като бях питал за К-Б-К, но до сега не бяха правили такава уж комбинация. Някой друг да го е срещал, защото до сега не намирам много информация за това Сън стъкло. В нета пише че блокира слънчевата енергия и не позволята вътрешната да излиза. Един вид е прозрачно с метален филм. Но ме притеснява, че ще блокира слънцето зимата и реално ще има по-малко полза от слнцето. Като цяло дневната където има големи прозорци (240х300 2 такива прозореца) е ориентирана Югозапад и целия следобед ще влиза слънце.

Последна редакция: сб, 12 авг 2023, 15:14 от Божидар Петков

# 664
  • София
Вие сам сте написал - "В нета пише че блокира слънчевата енергия и не позволята вътрешната да излиза", така че притесненията Ви са основателни. За първи път чувам за такова стакло, но звучи като преименувано 4 сезонно стъкло, така, за да звучи по-интересно и модерно.

# 665
  • Sofia
Така звучи "четири сезона" стъкло.

Само, че аз нямам лично притеснения, че ще блокра топлината идваща от слънцето през зимата, а ще оставя топлината, която е в жилището - защото това с което отоплявате е много повече спрямо това което ще получавате от слънцето през зимата.

Т.е. по-важно е да не губите топлина отколкото това, което ще получите.
През зимата много са малко слънчевите (без облаци) дни, докато със сигурност ще отоплявате отвътре всеки ден.

Не случайно стъклото 4ри сезона е толкова популярно. Да не говорим, че като е юго-западно изложението - ако не блокирате слънцето през лятото - няма да можете да се справите с жегите, като до 21-22ч ще ви пече слънцето и ще трябва да сте на климатик.

# 666
  • София
Истината е, че хич не блокита чак толкова много слънцето, лятото изобщо не може да разчитате да изолира от слънчевата топлина.
😂
Спира малка част.

# 667
  • Пловдив
От каталожните данни на Сейнт Гобейн ,излиза ,че  Planistar Sun по фактор Светлопропускливост се нарежда по средата м/у Planitherm 4S и Planitherm ХN (К стъклото) .По соларен фактор е като 4S ,което ще рече че имате стъкло четири сезона с подобрена светлопропускливост и същата топлоизолираност .
 Не съм съгласна с julian ,в преимуществата на 4С лятото ,просто защото ,дори да пропуснат 30% по-малко слънчеви лъчи ,всичко се задържа в помещението ,още повече че вътрешното винаги е К +топлина от хора ,готвене ,душове .
В друг форум последно имаше главоблъсканица за подово в охлаждащ режим ,но по-важното е ,че с Югозападно изложение ,троен стъклопакет с 4С стъкла ,в Софийско ,температурата за миналия месец вътре е над 30° в нова къща .За мен ,няма никакъв смисъл от това стъкло ,за да спестите 20 лв.по-малко за охлаждане лятото,без което няма начин да минете .
Единственият вариант е засенчване на прозорците ,сън стъклата не помагат .
  Зимното слънце не е за подценяване ,защото когато имате добре изолирана сграда ,ефектът не е само в часовете със слънце .Вътрешната температура се повишава значително и топлината се акумулира от всички повърхности ,като ефектът трае часове след залез .В дните без слънце и двата пакета се държат Еднакво .

# 668
  • София
А миналата зима, например, беше доста мека и имаше доста слънце.

# 669
  • Sofia
Не знам хора - при мен имам две стаи с юго-западно изложение, през цялото време са отворени - вътре е хладно, отвън пече слънце.
На терасата става голяма жега, вътре в стаята с отворен прозорец е хладно и може да се стои без климатик. Разликата е повече от 10 градуса! (пода на терасата е силно напечен, не само въздуха, а в стаята няма нищо подобно).

Магия ли е, какво е тогава аз не знам. Но при мен е точно к/б/4с.

Ако някой планира през лятото да стои на затворен прозорец БЕЗ климатик е безумие. Пак от личен опит - един телевизор и компютър да имаш и след време вече е неприятна жега. За готвене да не говорим.

За зимата отоплението със слънцето за мен си е някаква химера - поне за софийския климат.

Но да си прецени човека - важното за мен, че не понасям големи жеги. Не понасям и големи студове.
Има хора които стоят на 15 градуса през зимата и казват, че им е перфектно.

Има такива които и на 35 градуса през лятото в стаята им е ок и могат да заспят. Така, че всеки сам да се разпознае в коя категория е.

# 670
  • София
За зимата отоплението със слънцето за мен си е някаква химера - поне за софийския климат.

Съвсем не е химера. Къщата ни е с две големи втрини на първия етаж и две на втрия К/Б/К, с почти изцяло южно изложение. При минусови температури в ясен слънчев ден ми се приисквало да пуснем охлаждането.

# 671
Здравейте,
Ние стигнахме до замазка на пода в гаража.
Как решихте да бъдат вашите настилки над замазката?
Има ли някой с шлайфан бетон?

# 672
Не разчитам да топли слънцето, а по-скоро в дългосрочен план да подпомага подовото. Отоплителния сезон си е поне 7-8 месеца. Мястото е около 30 км от София и цялостно температура е поне 2-3 градуса по-ниска спрямо София. Много благодаря за всички отговори и дискусията, мисля че ще опитам все пак да обедя да наредим К-Б-К. Само да си потвърдя за себе си - Топлоспиращата страна на К-стъклата и в двата пъти е откъм вътрешността на къщата, нали така?

# 673
  • Sofia
Според мен е грешка да се сложи К-Б-К стъкла, при условие, че вече имате едно К от вътрешната страна. През лятото само ще си направите "парников ефект". Точно тук обясняват защо не е ОК на юго-западно да се слага: https://plast-market.bg/blog/k-staklo-4-sezona-dvoen-i-troen-staklopaket

Но си е вашата къща.

Нелина: до колкото виждам се ограничава близо 60%, не 30%. Доста значително е и за лятото е супер. А през зимата с минимално отопление се поддържат приятни температури.

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 01:07 от julian

# 674
  • Пловдив
Соларният фактор на едното е 35 ,на другото 55(по спомен) ,тоест едното спрямо другото смятам .На 100% е само единично обикновено стъкло .
  Ако стоим на отворен прозорец ,температурата вън е равна на температурата вътре, няма как да е различна и вътре да е по-студено лятото ,независимо от вида на стъклата и то при южно изложение,без слънцето да влиза вътре .Сега ,ако сравняваме Т на слънце ,която обикновено е 10° над обявената температурата на сянка ,е друг въпрос .
К стъклата са та позиция 2 и 5 ,като за номер 2 е приета  вътрешната част на най-външното стъкло (тази която гледа към стъклопакета)

computer ,ние не сме точно с класически шлайфан бетон, а бетон който сами сме заглаждали, отгоре сме със завършващ слой от някаква епокси боя .Ползва се 3г и се държи  много добре .

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 01:47 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт