Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 44 982
  • 774
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
Най-големия фактор е радиацията. Плочата (балкона) като се нагрее след това излъчва изключително много топлина. Същото е и с асфалта.

Обаче заради това, че близо 60% от лъчението се спира, то и пода в стаята не се награява толкова плюс това, че цялата сграда е топлоизолирана и има акумулативен ефект (т.е. стои хладна през лятото). Съответно отвън температурата е много по-висока, а в стаята по-ниска (въздуха при докосване на хладния под и стени си понижава температурата).

Като говорим за отворени прозорци се има предвид по някакъв ъгъл, а не за сериозен обмен на въздух с турбини.

По този начин като говорим за комфорт, вътре си стоиш без да се потиш, на терасата те обливат горещи вълни.

Имам чувството, че изключително много се подценява ефекта на стъклопакета.

# 676
  • Пловдив
Стъклопакетът не е за подценяване, напротив ,винаги съм твърдяла ,че поне  30% от отоплението ни  зимата , идва от К стъклата и големите стъклопакети .Просто,винаги съм била на мнение ,че ако през прозорците пече лятото 4С не носи такъв ефект през този сезон  ,че да се предпочете спрямо  К стъклата и ефектът им през зимата .
Стана ми интересно откъде идва акумулативния  ефект на дома Ви лятото ?Вариантите са само 2 - нощно охлаждане и климатик .Трудно ми е да повярвам ,че с Югозападно изложение при 35° външна Т ,вътрешната ви е 25° с открехнат прозорец ,без климатик .

# 677
Убедила съм се, че 4С е любим вариант в 95% от случаите. И всички са на мнение, че е някаква панацея лятото. Но някак си не мога да разбера логиката 20 горещи дни годишно да са ми определящи при 9 месеца зима. В тези горещи дни, без засенчване и охлаждане никакво стъкло не спасява. И идва ред да помислим за останалите проблематични 9 месеца - ако "пуснем" достатъчно слънце в къщите си, определено помагаме на отоплението. У дома с три южни витрини в дневната например подовото не работи х брой часове през зимата и при температури под нулата, ако денят е слънчев. Което означава, че температурата е над зададения минимум в помещението, в нашия случай обикновено 24/25 градуса. Същото се случва и в спалните естествено, малко по-малък е ефектът в тези с нормални прозорци, но пак го има в достатъчна степен. Та, не се плашете от големи прозорци, осигуряват и светлина и топлина (стига да не я спирате с 4С)

# 678
Аз в темета за дограмата май бях писала, но никога повече не бих сложила 4 С. Зимата само гледаш слънцето, а вътре е студ. Тогава при нас беше най-ефективан този 4С Б К стъклопакет и спираше ефективно слънцето. Голяма тъпотия! Лятото на климатици нон стоп. Сега и на засечен запад сме с К Б К. Лятото от охлаждане има нужда 2 месеца, от там нататък само ползи носи. Охлаждането пък е в пъти по-евтино в тези 2 месеца, защото все пак тази инвестиция се прави освен за комфорт и за по-ниски сметки.

# 679
  • София
Ние сме с шлайфан бетон в гаража.. 🤷‍♀️ Ок е...

# 680
  • Sofia
Стана ми интересно откъде идва акумулативния  ефект на дома Ви лятото ?Вариантите са само 2 - нощно охлаждане и климатик .Трудно ми е да повярвам ,че с Югозападно изложение при 35° външна Т ,вътрешната ви е 25° с открехнат прозорец ,без климатик .
Не, сградата е масивна и добре топлоизолирана. През лятото не може да се стопли до август, а през зимата да изстине до януари. Съответно вход, общи части и апартаменти - навсякъде е така. Стъклопакетите са едни и същи навсякъде (разбира се, ако някой не е решил да ги смени, но по-скоро ще е голяма рядкост).

Разбира се, когато става дума за малка сграда или къща е нормално много по-бързо да се "климатизира".

П.С. Не знам дали помните, преди години (преди изобщо да има климатици), какво беше усещането да влзете в централната поща през лятото?

# 681
  • София
Аз писах в тази тема по същият казус - югозападни витрини и избор на стъклопакет. В крайна сметка сложихме К-Б-К и изобщо няма никакъв парников ефект. Както писах, най-високата температура вътре беше 27-28 градуса при 33-35 навън. Но и ние ще имаме много повече отопление, че да се притеснявам за 15 дни охлаждане.

# 682
  • Пловдив
julian, мислех че става въпрос за къща .При апартаментите отоплението се различава чувствително  от това за къща ,а във вашия случай очевидно и охлаждането .

# 683
Здравейте!
Някой полагал ли е латекс с машина за латекс под наем?
Дали става добре с тях?

# 684
  • София
По принцип трябва да става по-добре с машина, стига да се оправиш да работиш с нея. Ние си действахме с четки и мечета.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 11:18 от Angel_Dust

# 685
  • София/Варна
Има си и любителски пистолети за пръскане. С такъв съм боядисвала мнооого квадратура. Последния път обаче нямахме възможност да си боядисаме ние и боядисваха с професионална машина. Няма разлика в метода на боядисване. Трябва да я настроиш добре и да имаш точна ръка, за да не остават небоядисани места или да не се разтече боята. Боядисва се веднъж хоризонтално и веднъж вертикално(или на обратно), след като е изсъхнала добре първата ръка. Боядисването на тавана е доста неприятно с любителската.

# 686
  • Sofiа
Здравейте!
Някой полагал ли е латекс с машина за латекс под наем?
Дали става добре с тях?
Ние боядисвахме с машина. Става добре и става бързо, но трябва много добре да сте опаковали всичко, което не искате да се пръска. На нас ни го боядиса приятел на ММ,  който с това се занимава. Мисля, че не е за някой, който няма опит с такава машина

# 687
Здравейте,
Бих била много благодарна ако дадете мнение. Кой е най- оптималния вариант за отопление за къща на два етажа по около 80 кв на етаж. С изолация и висококачествена немска дограма. Изложение югозапад.

# 688
  • София/Варна
Здравейте,
Бих била много благодарна ако дадете мнение. Кой е най- оптималния вариант за отопление за къща на два етажа по около 80 кв на етаж. С изолация и висококачествена немска дограма. Изложение югозапад.
Това е изключително спесифично и зависи от условията и навиците. Дали има нужда от охлаждане.
Варианти са ток, пелети, газ според източника на топлина. Радиатори, конвектори, подово и това вече не знам как се казва-с въздуховоди.
Ако тока не е стабилен или спира често през зимата всичко с ток отпада или поне не може да е единствено.
Ние сме на подово с газ. Цистерна закопана в двора. Изключително доволна съм и от към комфорт и от към цена на отоплението. Ние нямаме нужда от охлаждане, защото вечерите са хладни, като тази година си имаше откровено студени- 9 градуса август си е кочан.
Като минус на подовото отчитам, че е инертно. Зимата когато е слънчево става много горещо вкъщи (горещо по моите стандарти е 25 градуса, други хора при такава температура им е студено), а дограмата ни е с 4С стъкло, т.е. ако беше с Ка щеше да става още по-топло. Но дневната ни е остъклена почти като аквариум.

# 689
А имате ли уствойства из стаите, за да контролирате всеки кръг отопление? Може би така човек може да си намали температурата на дневната, когато пече слънце и обратното...
Здравейте,
Това е изключително спесифично и зависи от условията и навиците. Дали има нужда от охлаждане.
Варианти са ток, пелети, газ според източника на топлина. Радиатори, конвектори, подово и това вече не знам как се казва-с въздуховоди.
Ако тока не е стабилен или спира често през зимата всичко с ток отпада или поне не може да е единствено.
Ние сме на подово с газ. Цистерна закопана в двора. Изключително доволна съм и от към комфорт и от към цена на отоплението. Ние нямаме нужда от охлаждане, защото вечерите са хладни, като тази година си имаше откровено студени- 9 градуса август си е кочан.
Като минус на подовото отчитам, че е инертно. Зимата когато е слънчево става много горещо вкъщи (горещо по моите стандарти е 25 градуса, други хора при такава температура им е студено), а дограмата ни е с 4С стъкло, т.е. ако беше с Ка щеше да става още по-топло. Но дневната ни е остъклена почти като аквариум.

Общи условия

Активация на акаунт