Египет /Тема 14/

• 57 460
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
За съжаление, това е доста неприятен инцидент и това доста брутално клипче може по един или друг начин да нанесе сериозни щети на иначе посъживилия се Египетски туризъм, от което се опасяват и местните. Да не говорим и за клипчето с ръгането и налагането на акулата на плажа, което пък друг тип коментари предизвика. Последно се появиха и клипчета с реакции на хората на плажа, някои от които естествено е трябвало да бъдат успокоявани... по-неприятно нямаше как да бъде наистина от всякаква гледна точка, каквото и да си говорим.

Конкретно за Египет, анализите, които бяха правени при предишен подобен инцидент миналата година твърдяха, че присъствието на акули в плитки води вероятно е свързано с размножителният им период (от средата на април до юли), прекаления риболов (вкл. нелегален), активния шнохенилг/гмургане и целенасоченото им привличане с храна от този огромен бизнес, изхвърлянето на хранителни отпадъци в морето и климатичните промени. Всичко това кара акулите да търсят храна в по-плитки води, защото там където по принцип е вече е по-малко, а на други места им я сервират на готово. Kато цяло акулите рядко нападат хора безпричинно, но специално тигровите са от от най-агресивните и най-често го правят. За съжаление, лошо стечение на обстоятелствата независимо защо тази акула се е озовала там, за което естествено отново ще има доклад скоро и може и да е просто случаен инцидент, защото мястото наистина не е типично.

Иначе в световен мащаб тези случаи са редки, взимат се и мерки, но се случват все пак и биват широко отразявани, което води и до страх у много хора, който често доста превишават реалния риск. Мрежите не са нито най-ефективния, нито най-модерния, нито най-"хуманния" начин (направо са деструктивни за морския живот) за справянето с този проблем, но това е дълга тема и който трябва ще си разсъждава по нея, а в Египет имат над какво да разсъждават...

По принцип аз карам сърф из Калифорния и там преди време имаше истерия за "завръщането на голямата бяла акула по плажовете", заради Ел Ниньо ефекта в Тихия океан и затоплящите се води, изтласкващи малките акулите от Мексико към Южна Калифорния. Беше силно преувеличена и се забелязваха предимно малки екземпляри, но имаше няколко случая, при които от хеликоптери призоваваха хората да напускат водата, заради големи акули плуващи около тях. Клипчетата обикаляха всички видове медии под формата на сензации месеци наред, което чак и мен ме накара да се оглеждам (не че би ми помогнало) в този период, въпреки че и с акули съм плувал, но с професионален екип... Така че ви разбирам притесненията и е нормално особено, когато човек види "филмови сцени" на живо, но все пак чисто статистически това са много редки случаи при такива обстоятелства.

Иначе се смята, че акулите имат важна балансираща роля в хранителната верига и тяхното изчезване, в резултат от прекомерен улов, би довело до домино ефект с катастрофални последици. Без тях би настъпил бум в популацията на по-малките хищници, които на свой ред се хранят с тревопасни риби, и които пък са жизнено важни за оцеляването на кораловите рифовете. Вече самите коралови рифове, известни още като "горите на морето" са важни от всякаква гледна точка - екологична, икономическа, социална, климатична и т.н., отделно че някои се наричат още "бариерни" и без тях островите, които "защитават" вероятно биха изчезнали.

Общо взето на сушата сме успели да станем най-големия хищник, но във водата не сме, а акулите по принцип не им е работа да ядат хора по плажовете и ако това се случва макар и рядко, но все пак периодично на някои определени места, проблемът често е в баланса, които сме нарушили в тяхната естествена среда и затова и в тази посока са изледванията по въпроса.

В момента точно не бих се притеснявал особено, затворили са плажовете, за да успокоят хората и да се убедят, че няма повече акули по бреговете и ще има повишено внимание навсякъде, за тях това е сериозен удар, така че ще се стараят да направят всичко възможно, за да убедят хората, че плажовете на Египет са безопасни, което по принцип е така, но когато все пак се случи нещо такова важно е да се изясни причината и ако не е просто случаен инцидент, евентуално да се вземат и мерки.

И да кажа и нещо по тривиалната тема на темата, на мен Египет не ми е плажна дестинацията, нито хотелите, нито храната са нещо особено (и да обобщение правя и то не случайно). Египет е нещо съвсем различно и уникално, друг е въпросът, че както и други такива древно цивилизационни чудеса (в буквалния смисъл) на света не е за всеки, но не пречи да се ходи там и на море между другото.

# 361
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някои от тези статистики са супер фейк, да го имате предвид.
Скрит текст:
В Средиземно море не е имало нападения от десетилетия. Акули си има, разбира се, но поне не и tiger или bull sharks, които са сред най-проблемните.

така показана тази статистика си е несериозна отвсякъде. точно затова попитах за какъв период е. поне това би трябвало да си пише.
освен това има държави с излаз на повече от едно море или комбинация море/океан.
статистиката за кое от тях се отнася?

специално за Египет си спомням новини за нападение миналата година.
тогава се коментираше, че от 12 години не е имало нападения от акули.
значи 3 случая за последните 12-15 години.
"статистиката" показва 24, малко математика и излиза, че отчетния период е около 120 години Wink

лично на мен клипчето ми направи много неприятно впечатление. сигурно би помогнало при разследването, но качваш в нета последните мигове на човек... това е прекалено.

# 362
за какъв период е статистиката?
стана ми интересно.

Ами за всички години, мога да пусна линк.
https://www.floridamuseum.ufl.edu/shark-attacks/maps/world/

# 363
  • На планетата Земя
Adventurer, адмирации за поста от първо до последно изречение! Hands Clap

# 364
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за какъв период е статистиката?
стана ми интересно.

Ами за всички години, мога да пусна линк.
https://www.floridamuseum.ufl.edu/shark-attacks/maps/world/

от линка
Цитат
Confirmed Unprovoked Shark Attacks (1580-Present)

от 1580 до сега са 443 години.
и за тези 443 години в Египет конкретно има 23 инцидента с акули.
инциденти, защото не при всички се е стигнало до смъртни случаи.

не е ли малко несериозно да се мятат такива статистики?

# 365
Хайде да престанем вече с безмисленото въртене в кръг... когато някой иска да научи нещо си има начини да го направи... и наистина не е трудно в днешно време.

Така изглеждат нещата в Египет от 1970 година досега, като фатални и нефатални случаи:
Скрит текст:

Тук накратно е разказано за повечете случаи:
https://hurghadalovers.com/shark-attack-in-egypt/

Не ми беше е цел да се задълбавам в статистика, за да не плаша излишно хората със стари случаи, защото има разлики между тях, правени са анализи, взимани са мерки, няма нужда от обобщения. Когато излезе докада ще видим какво са установили този път, засега се знае, че е женска акулата и са поръчали 60 устройствра за проследяване, които ще бъдат прикрепени към акули в популярните курорти, така че да се следи и изучава поведението им и причините за нападенията.

Накрая едно много просто правило, по принцип когато сте се озовали в райони, в които наскоро е имало нападения акули и се притеснявате, което е разбираемо. Не, няма да ви обяснявам как да я ударите по носа или в хрилете... което е много хубаво, но не чак толкова реалистично. Друго е, и е просто, повторят го всички експерти, просто не стойте сами във водата, а се стремете да сте сред голяма група хора, защото се смята, че акулите нападат хора по погрешка мислейки ги за обичайната им плячка (риби, морски бозайници), а група от хора вече не изглеждат така и вероятността е много по-малко. Казвам го това, защото има хора, които ще се наплашат и съвсем няма да припарят до водата, което пък е прекалено вече. Толкова.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 11:35 от Adventurer

# 366
  • Sofia
Да се плацикам със сума ти народ около мен, бррр... Simple Smile Получих пристъп на клаустрофобия. Винаги плувам сама и предпочитам уединените местенца (трудно се намират такива на популярните плажове). Понякога мъжът ми е с мен, но той не е чак такъв фен на морските приключения, та често предпочита лежането на шезлонга.

Иначе, пак ще кажа, жалко за пострадалото момче, но шансовете за подобен инцидент са минимални. Нека бъдем реалисти. Шофирането е далеч по-опасно занимание, особено в условията на българския трафик, но не съм чула някой да се е отказал да ползва автомобил. Кучетата също представляват много по-сериозен риск за човешкия живот, но са навсякъде около нас и ги приемаме като нещо нормално.
Вие за акулите сте се хванали, които – и без това – вече са достатъчно пострадали, като биологичен вид, благодарение на човешката жестокост, безхаберие и алчност. Те убиват един човек на година (примерно), ние ликвидираме стотици милиони морски създания за същия период от време.

# 367
Здравейте, дали вече има предложения за октомври - ноември Круиз по Нил и коя агенция бихте ми препоръчали?
Има ли възможности за полет от Варна.
За първи път ще пътуваме до Египет, чета с интерес и ми е много полезно!
Благодаря!

# 368
Здравейте, чета редовно темата за да съм в час с цени на хотели. Май ще трябва да предложа на младежи за септември-октомври. Доколкото разбрах от тук, първо е по-добре да се кацне в Кайро-пирамидите и след това почивка в хотел. Така ли е? За пътуване от варна става въпрос. Но тази програма в няколко агенции гледах е само на 25.10 и 08.11. Другите дати са в обратния ред- първо Хургада и последно Кайро. Края на октомври става ли за плаж? За септември - да, но октомври.... И да препоръчате хотел с хубав плаж / без рифове, не държат/, хубава храна и чисти стаи, че като чета тук уж добри хотели, по снимки добре изглеждат, но в действителност не е така. Какво ще кажете за тези:

DESERT ROSE 5*   -  1541 лв
BELLAGIO BEACH RESORT & SPA 5*  -  1393 лв
PYRAMISA BEACH RESORT 5*  -  1365 лв
HURGHADA LONG BEACH RESORT 4*  -  1379 лв

# 369
  • Beyond the Frontiers
Здравейте, дали вече има предложения за октомври - ноември Круиз по Нил и коя агенция бихте ми препоръчали?
Благодаря!

Има круиз от Варна - Абакс само.

Чудесни са си тези цени. Desert rose с две ръце.

От Варна чартър имат 3 фирми. Определно тези цени са най-добрите.

# 370
Благодаря!

Има круиз от Варна - Абакс само.

Чудесни са си тези цени. Desert rose с две ръце.

От Варна чартър имат 3 фирми. Определно тези цени са най-добрите.
Още 2ръце и от мен за Дезърт Роуз

# 371
А какво ще кажете за плаж в края на октомври? Ще става ли?
Тези цени са на Freshholiday и Aratour. Не са ми познати като агенции, не съм ги ползвала, но оценките им в гугъл са добри. Може би програмите са Тез тур и Абакс, но в техните сайтове тези хотели са на по-високи цени.

# 372
Aratour са надеждни, ползвала съм ги, включително за Египет. Програмата беше на Онекс.

# 373
  • На топло в неговото сърце.
+1 за Aratour, само с тях пътувам!

# 374
За съжаление, това е доста неприятен инцидент и това доста брутално клипче може по един или друг начин да нанесе сериозни щети на иначе посъживилия се Египетски туризъм, от което се опасяват и местните. Да не говорим и за клипчето с ръгането и налагането на акулата на плажа, което пък друг тип коментари предизвика. Последно се появиха и клипчета с реакции на хората на плажа, някои от които естествено е трябвало да бъдат успокоявани... по-неприятно нямаше как да бъде наистина от всякаква гледна точка, каквото и да си говорим.

Конкретно за Египет, анализите, които бяха правени при предишен подобен инцидент миналата година твърдяха, че присъствието на акули в плитки води вероятно е свързано с размножителният им период (от средата на април до юли), прекаления риболов (вкл. нелегален), активния шнохенилг/гмургане и целенасоченото им привличане с храна от този огромен бизнес, изхвърлянето на хранителни отпадъци в морето и климатичните промени. Всичко това кара акулите да търсят храна в по-плитки води, защото там където по принцип е вече е по-малко, а на други места им я сервират на готово. Kато цяло акулите рядко нападат хора безпричинно, но специално тигровите са от от най-агресивните и най-често го правят. За съжаление, лошо стечение на обстоятелствата независимо защо тази акула се е озовала там, за което естествено отново ще има доклад скоро и може и да е просто случаен инцидент, защото мястото наистина не е типично.

Иначе в световен мащаб тези случаи са редки, взимат се и мерки, но се случват все пак и биват широко отразявани, което води и до страх у много хора, който често доста превишават реалния риск. Мрежите не са нито най-ефективния, нито най-модерния, нито най-"хуманния" начин (направо са деструктивни за морския живот) за справянето с този проблем, но това е дълга тема и който трябва ще си разсъждава по нея, а в Египет имат над какво да разсъждават...

По принцип аз карам сърф из Калифорния и там преди време имаше истерия за "завръщането на голямата бяла акула по плажовете", заради Ел Ниньо ефекта в Тихия океан и затоплящите се води, изтласкващи малките акулите от Мексико към Южна Калифорния. Беше силно преувеличена и се забелязваха предимно малки екземпляри, но имаше няколко случая, при които от хеликоптери призоваваха хората да напускат водата, заради големи акули плуващи около тях. Клипчетата обикаляха всички видове медии под формата на сензации месеци наред, което чак и мен ме накара да се оглеждам (не че би ми помогнало) в този период, въпреки че и с акули съм плувал, но с професионален екип... Така че ви разбирам притесненията и е нормално особено, когато човек види "филмови сцени" на живо, но все пак чисто статистически това са много редки случаи при такива обстоятелства.

Иначе се смята, че акулите имат важна балансираща роля в хранителната верига и тяхното изчезване, в резултат от прекомерен улов, би довело до домино ефект с катастрофални последици. Без тях би настъпил бум в популацията на по-малките хищници, които на свой ред се хранят с тревопасни риби, и които пък са жизнено важни за оцеляването на кораловите рифовете. Вече самите коралови рифове, известни още като "горите на морето" са важни от всякаква гледна точка - екологична, икономическа, социална, климатична и т.н., отделно че някои се наричат още "бариерни" и без тях островите, които "защитават" вероятно биха изчезнали.

Общо взето на сушата сме успели да станем най-големия хищник, но във водата не сме, а акулите по принцип не им е работа да ядат хора по плажовете и ако това се случва макар и рядко, но все пак периодично на някои определени места, проблемът често е в баланса, които сме нарушили в тяхната естествена среда и затова и в тази посока са изледванията по въпроса.

В момента точно не бих се притеснявал особено, затворили са плажовете, за да успокоят хората и да се убедят, че няма повече акули по бреговете и ще има повишено внимание навсякъде, за тях това е сериозен удар, така че ще се стараят да направят всичко възможно, за да убедят хората, че плажовете на Египет са безопасни, което по принцип е така, но когато все пак се случи нещо такова важно е да се изясни причината и ако не е просто случаен инцидент, евентуално да се вземат и мерки.

И да кажа и нещо по тривиалната тема на темата, на мен Египет не ми е плажна дестинацията, нито хотелите, нито храната са нещо особено (и да обобщение правя и то не случайно). Египет е нещо съвсем различно и уникално, друг е въпросът, че както и други такива древно цивилизационни чудеса (в буквалния смисъл) на света не е за всеки, но не пречи да се ходи там и на море между другото.

Последния абзац ми хареса, да Египет е уникален и хотели  имат добри и храна,  различно е! Всичко е плюс минус. Вероятно и в Калифорния е така.? За мен Египет е уникален!

Общи условия

Активация на акаунт