Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

 • 43 130
 • 751
 •   1
Отговори
# 15
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 754
На 9 месеца много се е харесала с обичките?! Сто процента.

# 16
 • Мнения: 2 938
Пробих ушите на моята като беше бебе. Това лято тя сама си проби още една дупка. С наше разрешение и с уговорката, че следващите 5 години няма да си пробива още.

# 17
 • Мнения: 5 213
На дъщеря ми пробихме дупки на ушичките след като навърши годинка. Харесва й да носи обеци. Едната дупчица създава леки проблеми - при слагането на обецата вътре се закача някаква кожичка сякаш и трябва да се повтори опита. И едно зачервяване получаваше отвън, но вече все по-рядко. А след пробиването нямаше никакви проблеми.

# 18
 • София
 • Мнения: 2 511
Не знам дали да се изказвам по темата. Мнението ми е крайно и непопулярно.

Дупки за мен е равно на татуировки. Не позволяваме преди 18, защото ние носим отговорност. Щом стане пълнолетна, нека вземе решение. Никоя девойка не е умряла от липсата на дупки на ушите.

Хайде, да кажем нещо като 14-16, ако мноооого настоява и предвид факта, че е широко разпространен в обществото обичай, е приемливо, но как пробиваш ушите на бебе? Взимаш необратимо решение за деформиране на тялото му? То е все едно да татуираш бебе. Разлика няма, освен в субективните възприятия. Но по същество си е едно и също - перманентна деформация на тялото.

За протокола, пробих си ушите на 19. Сега, ако се върна, не знам дали бих го направила. Не ми носи никаква полза, само на няколко пъти през годините ми се възпаляваше едната дупка.

# 19
 • Мнения: 1 393
Не съм съгласна, че пробиването на уши е равносилно на татуировка.
Най-малкото заради мастилото, което се вкарва подкожно. Дупки зарастват, татуировка не изчезва.
Не харесвам татуировки, пиърсинг и всякакви подобни, но дупки на ушите - да.
Задължително нося обици и часовник като бижута.
Пробих ушите на дъщеря ми на 8-9 месеца и оттогава носи обици (сега е на 10 г.). Ползвах системата STUDEX, която е изключително безболезнена - все едно да ти вземат кръв от пръста (даже за мен тази манипулация е по-болезнена).

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 11:09 от Mary 🍓

# 20
 • София
 • Мнения: 2 511
Ми... около мен, и на мен включително, не знам за зараснала дупка. Стоят си, а не съм слагала обици над 10-15 години. Всъщност, на брат ми му зарасна дупката на езика.

Татуировка, принципно, също може да се заличи. Поне не пробива плътта така брутално.

Както казах, мнението ми е крайно и непопулярно.
За мен всичко това е излишна суета, каквато нямам намерение да насърчавам у дъщерите си. С какво точно, обективно погледнато, дупките на ушите са по-различни от дупките на носа, на веждата, над устната?  Само и единствено с това, че за голяма част от обществото са някак приемливи и е станало едва ли не норма за жените да са пробити уши. В случая съм успяла да се абстрахирам от общоприетото и за себе си съм установила, че разлика няма - това са все деформации на тялото, причинени от суета. Отказвам да се поддам.

Ако дъщерите ми се поддадат на суетата и натиска на обществото, нека да са достатъчно големи, за да вземат сами решението.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 11:31 от Илит

# 21
 • Мнения: 25 015
То ние, уж сме големи, че се поддаваме понякога, а какво остава за децата! Аз имам позната/ лекар/ която е много суетна, но не си пробива ушите, а търси обици с клипс. Чувала съм и за хора, които не искат да си пробиват ушите заради китайската медицина и точките, които са на ухото. Въобще много и различни схващания има и всеки сам си преценя, както е модерно да се казва Simple Smile))

Вчера видях, че пак си е инсталирала Тик-ток. Питах я какво гледа, не можа да ми каже нищо конкретно, защото малко била гледала. Станало и интересно какво всички гледат.....Иначе няма инстаграм, фейсбук и т.н социални мрежи

# 22
 • София
 • Мнения: 2 242
Аз обеци не нося от 20-на години точно заради възпаляване на ушите. И моите дупки си стоят, не се запушват. 
Щерката на 13г пожела и втора дупка на едното ухо. Не бях супер хепи, но тя си се харесва така.

# 23
 • Мнения: 8 279
На нашата дъщеря ѝ пробихме ушите като беше на 4 някъде, тя поиска, явно повлияна от други деца в градината. Въпрос на време е било, не сме се дърпали въобще. Сега втора, трета, пета, десетка дупка на ушите ако иска да си пробие- да действа, не ни е драма. Ама тя не ще. Grinning Иначе за нея обиците са аксесоар, на който държи, избира внимателно и си ги пази ревностно.
Аз самата имам повече от една дупка и на двете уши, като ползвам само първите. Другите зарастнаха, но се виждат. Не ме дразнят, не ми пречат.

# 24
 • Мнения: 6 672
Дупките на ушите да са ни проблема с тийнейджърките, казвам.

# 25
 • София
 • Мнения: 12 327
Моите и трите поискаха около 2-3 ти клас обици и ги заведохме.
Едната кака много искаше от 15 тата си година трета дупка на хрущяла и най-накрая на 16 г и позволих. Доволна е, но повече от това няма да позволя. Таткото не беше съгласен.

# 26
 • Мнения: 2 840
Аз нямам моралното право да забраня да си направи второ, трето пробиване и т.н.
Скрит текст:
Самата аз си дупчех ушите самосиндикално пред огледалото, така че ще е двоен стандарт да налагам забрани.
Баща ѝ е татуиран по ръцете и от сега имат договорка, като реши - а тя ще реши гарантирано Joy, да отидат двамата при проверен човек.

# 27
 • София
 • Мнения: 23 206
Всеки си преценява според разбиранията.

Разбира се, че дупченето на уши не е равнозначно на татуиране. Аз изчаках дъщеря ми сама да поиска да й пробием ушите. Защото можеше и никога да не поиска, нали? Тогава защо е зорът да се дупчат... Не върви да й го причиня, понеже на мен така ми харесва.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 18:15 от Не се сърди, човече

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 1 219
Заради проблем с прясно пробити уши, майка ми не е пробила моите. Аз сама отидох, когато бях в 8 клас. Когато родих малката, реших да направя като мама. Дълго време спорих с „разбирачите“, но устоях. Малката реши, че иска пробити уши още в началните класове. Обясних, че ще я боли, съгласи се и така се сдоби с дупки на ушите.

# 29
 • Мнения: 2 938
но как пробиваш ушите на бебе? Взимаш необратимо решение за деформиране на тялото му? То е все едно да татуираш бебе. Разлика няма, освен в субективните възприятия. Но по същество си е едно и също - перманентна деформация на тялото.
Хубаво е всички в семейството да са на едно мнение. Тогава драма няма. Но не винаги се получава така. Моята майка не ми е пробивала ушите. Казваше, че аз сама трябва да го поискам. Е, като тинейджърка си ги пробих и болеше ужасно. Затова реших при моето дете да е в невръстна възраст, за да няма спомени. Майка ми беше твърдо против. Казваше, че така  нарушавам правото на личен избор на детето си. Че то като пораснело можело да не иска да е с обици и че съм променяла необратимо тялото й. Тя пък сравняваше пробиването на уши с женското обрязване 🤦♀ Обаче дъщеря ми винаги се е харесвала с обеци, а сега даже иска да се тропоса цялата от до. С баща й сме против. По горе вече писах, че като компромис сме й позволили да си пробие още една. И толкоз.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 19:52 от Mia Rulana

Общи условия

Активация на акаунт