Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

 • 43 061
 • 751
 •   1
Отговори
# 30
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 639
И аз сама съм си направила всички дупки по ушите, освен първите( навремето с едни конци ходихме цяла седмица, бляк, уж на козметик ни води баба да ни ги дупчат, ама това преди 35 години).
И аз крайно непопулярно ще кажа( но мисля, че и друг път съм споделяла), че ММ собственоръчно направи две малки татуировки на голямата, още когато навърши 16 години. Едната е почти невидима, но с много силно послание за цялото ни семейство. Другата също не се вижда твърде, неин проект е, малка е. Баща й има машинка, въпреки че не е татуист. И моите той ги е правил. Сега съм решила( Тили, мисля, че по твоя идея) двете да си направим еднакви в чест на навършване на пълнолетието й.

# 31
 • Мнения: 8 168
Дамммммм, бях писала, че ми се върти нещо подобно в главата, ама щерката нещо се дърпа. Grinning
Нищо, може аз да си направя и да ѝ я посветя. Heart

# 32
 • Мнения: 4 887
Пропуснах последните страници от миналата тема, но в тази сте захванали и моята тема напоследък Grinning
Изключително много ме е яд, че не продупчих ушите на малката ми дъщеря като беше на 2 годинки. За мен това е най-добрата възраст за това нещо. Хем не са супер малки, хем още не разбират, че това е свързано с лека болка.
Ето сега идва Благовещение, тя иска обеци, отдавна ми повтаря, че иска да слага моите, но вече я е страх - в градинска възраст е. И сега хем така, хем иначе. Ще е доста по-трудно да я заведа.
Ще приложа някои хитринки все пак Wink и ще дам награди, след като и тя иска да носи, за да се навие на продупчването.

Аз без обеци не излизам. Даже с някои по-малки спя, но сега нося малко по-големи халки, които ми пречат за спане, иначе нямаше да ги свалям.

Сега се върнах да прочета и тези мнения - деформиране на тялото на детето, съгласие от него като малко и т.н., подобно на татуировка и т.н. За мен това са леко абсурдни неща. Първо дупката е съвсем обратим процес. И ако не се носят обеци дълго време, тя зараства. Това с татуировка няма как да се случи. И защо тогава обличате бебетата по ваш вкус, а не се съобразявате с тяхното мнение?!? На вас ви харесват по еди-кой-си-начин като малки и решавате това за тях (всичко обратимо, разбира се). Като станат големи и оставите те да преценявят, тогава няма да се мешате.
Ей затова Холивуд се напълни с момченца, обличани като момичета и обратно. С майки, даващи хормони на децата, за да са от другия пол, защото децата така се чувствали и т.н. Абсурдни неща, които постоянно се коментират в другата тема. С тази слободия за детското възприятие, не знам дали остава възможност за възпитание.

но как пробиваш ушите на бебе? Взимаш необратимо решение за деформиране на тялото му? То е все едно да татуираш бебе. Разлика няма, освен в субективните възприятия. Но по същество си е едно и също - перманентна деформация на тялото.
Затова реших при моето дете да е в невръстна възраст, за да няма спомени.
ей това мнение най-много ми хареса Simple Smile

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 13:06 от aDream

# 33
 • София
 • Мнения: 10 631
Мами, кога започнахте да говорите за менструацията?

Обеци сложих на малката, когато беше на 3, обаче веднъж махна едната и я достраша да я сложим пак. Махнах и двете. На 5 поиска пак обеци. Около нас почти няма някой без обеци, всички харесват и носят с удоволствие (говоря за 2 дупки) и такова нещо като осакатяване не ни е минавало през главите, но може би е до среда.

# 34
 • София
 • Мнения: 12 303
Включвам се с един въпрос относно джобните и наличието на приятел.
Едната близначка се обзаведе с гадже от уикенда и се замислих, като излиза по-често сега дали да не и увелича джобните, но не съм сигурна как ще го приеме  близначката й, ако нейните не ги увелича Simple Smile
Отделно вчера се прибра късно, мислех че е на тренировка, оказа се, че са излизали с приятеля и , но не сметнала за нужно да ме уведоми. Поговорихме си и разбрахме да знам все пак кога и къде е. Не че не сме го говорили и преди, но явно винаги може да ме изненада с нещо Simple Smile

# 35
 • Мнения: 2 824
Имам двама разнополови с малка разлика, но са отглеждани като близнаци горе-долу. Получават еднаква месечна сума и ако при единия се получи увеличение, то и другият ще "намаже" , без  оглед на причините.

# 36
 • София
 • Мнения: 23 138
Мами, кога започнахте да говорите за менструацията?
Май още когато дъщеря ми беше в детската градина. Питаше за тампоните ми - какво е това и къде се слагат, и защо. Така от малка съвсем нормално възприе тази особеност при жените и когато й дойде първата менструация изобщо не беше стресната или притеснена.

Ако имах близнаци, и аз щях да давам пари по равно. Това, че единият има гадже не е някакво преимущество, което заслужава специално поощрение. Grinning

# 37
 • Мнения: 24 833
Моята дъщеря беше втори клас, когато започнах да и говоря за цикъл и да и купувам книги за момичета.
Приятелка беше казала на дъщеря си по-рано, защото се къпели в банята заедно Rolling Eyes
Факт е, че все по-често първи цикъл настъпва рано, затова исках детето ми е да е запознато и подготвено
На нея и дойде на 12г, на мен на 14

# 38
 • Мнения: 6 611
От преди първи клас периодично повдигам темата за пубертета и съзряването, съобразено с възрастта и нивото на детето, постепенно добавяйки информация. В училище също разглеждат темата на няколко етапа - в 4, 6, 8/9 клас. Детето беше подготвено и очакваше менструацията си спокойно и без драми. Когато се случи, отпразнувахме деня само двете с малко подаръче, шопинг и пица. На 13 и половина беше.

Aila, бих вдигнала джобните и на двете.

Обеци поиска на около 5-6. Обясних как дупчат ушите, колко ще боли и че не е страшно. Тя се съгласи и всичко мина спокойно. Суетенето по въпроса го намирам за излишно.

# 39
 • Мнения: 4 391
И аз бих увеличила джобните и на двете деца.
Дъщеря ми знае всичко и вече не помня от кога.Не съм и казвала"Ела сега тук,ще ти говоря за съзряване".И досега използвам всеки момент да я уча на нещо.Става плавно и естествено.
Мин.свдмица в училище са слагали презерватив на дилдо и са им раздавали.Скъса се от смях,докато ми разказваше😄
За дупки по чуждо тяло,които не касаят живота и,решения не взимам аз.Тъпо е да се сравняват дрехи с тату.Но тату и дупки,да.Имам доста по себе си.Не нося никъде обеци от 15 год.И никоя не се е затворила.Тату също имам.Не съжалявам само за едно от всички.И тя го знае.Знае,че трябва да е абс.уверена,че го иска,и пак не е гаранция.И за други естетически интервенции по мен знае.Мин.лято поиска дупки на ушите.Получи ги.Искаше в един период в носа.Там няма да получи,докато е при мен.После,се надявам,че все нещо от това,което съм опитала са и обясня е останало.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 16:38 от red soul

# 40
 • Мнения: X
И аз бих давала еднакви джобни на всички деца.

От много малка (7-8) съм обяснила всичко за процесите в организма, бях осигурила много книжки за тялото/ хигиената/ здравето на девойката и беше подготвена. В у-ще имаха класове също ( в 3ти, 5ти и 7/8ми клас )
Когато й дойде на 12 и половина и ние имахме почерпка двете.

Не е поискала пиърсинг по тялото, татуировки и прочие. Освен детските татуировки.


Това лято си взе една голяма такава от морето и на Хелоуин си я сложи на цялата ръка- тематично за деня.
Всички учители и ученици бяха помислили, че е истинска и са били възхитени от  това, а тя беше на цялата й ръка.
 Не смятам, че за 14-15 годишни бих била толкова разбираща за такава татуировка.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 16:43 от Анонимен

# 41
 • Мнения: 5 191
В училище имаха няколко урока за съзряването, за физиологичните промени в тялото на момичетата. Бяха им дали брошури и превръзки на Always. Тогава допълнително си говорихме, задаваше ми въпроси, докато беше под емоциите от чутото в училище, но не съм провеждала специален разговор точно за цикъла. Не сме и празнували идването му, що за празник е това... Съвсем нормално прие първия цикъл, въпроси възникваха и продължават да възникват, разговаряме "в движение".

# 42
 • Мнения: 8 168
Мами, кога започнахте да говорите за менструацията?

Не мога да се сетя, но се е получило съвсем естествено, най- вероятно докато е била в градината още. Все пак е била с мен, като си купувам превръзки, тампони, питала ме е, отговаряла съм и така...
Не съм купувала и никакви книги или материали по темата.
Отделно в училище имаха часове, в които се говореше за половото съзряване и следващите промени при момчетата и момичетата.

# 43
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 639
Няма как да давам еднакво пари на двете, имат 5 години разлика, различно ежедневие и потребности. Увеличих им ги спрямо инфлацията( майтап вкъщи), но вземат пренебрежимо малко дневни- голямата има 15 на седмица, малката наполовина. Едната няма транспорт, другата има, едната не ходи никъде след училище заради транспорта, другата излиза с приятели из града. И пр. Онзи ден ходиха на боулинг, дадох им пари отделно; за кино, подаръци на приятели и др. също отделно давам. И закуски си носят, така че направо често си спестяват дневните.

# 44
 • Мнения: 2 928
вземат пренебрежимо малко дневни- голямата има 15 на седмица, малката наполовина.

Леле, как се съгласяват на такива мижави суми?! Аз на моите им давам по 40лв на седмица и по- голямото недогува. Казва, че другите получавали по 100лв на седмица.

Общи условия

Активация на акаунт