На Великден е най-вкусно с Président!

  • 18 650
  • 631
  •   1
Отговори
# 15
  • Сф
  • Мнения: 10 664
Празнична погача на конци.

прясно мляко - 400 мл (овче или краве)
яйца - 2 бр. ( единият жълтък за намазване)
кисело мляко - 3 с.л. (овче или краве)
суха мая - 7 г на Йоткер
захар - 2 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 5 с.л.
брашно - 1 кг
краве масло - 60 г за намазване
сусам
ленено семе
Затоплете млякото, колкото да ви трае пръстът .
Сипете около 100 мл в купичка, добавете захарта, разбъркайте и прибавете сухата мая.

Отгоре поръсете със брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с киселото мляко (овче или краве) и останалото прясно мляко, добавете олиото и сипете при пресятото брашно с маята и солта.

Замесете хубаво гладко тесто, оставете да втаса, след което разделете на 3 еднакви части и една малка топчица за центъра.

Разточете 3 обли кори, намажете със масло без последната и нарежете на 8 триъгълника.

Всеки навийте на кифличка и поставете в тава, подредете всички като цвете и сложете облата топка тесто за център.

Оставете погачата да втаса, след което намажете със масло, поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 °C за около 35 минути.

# 16
  • Мнения: 1 023
Хлебче със сирене и домат- класика


Много лесен и простичък, но невероятно вкусен хляб
В 220 мл топло ( не горещо!) мляко добавяте 1 пълна супена лъжица захар + 3 пълни с.л брашно+ 1 пакетче суха мая (7 г). Разбърквате без престараване и оставяте за 5 минути настрана.
През това време измервате  70 мл олио и 420г брашно, към което добавяте 1 ч.л сол.
Изсипвате брашното при кашичката от мляко и мая. Месите 4-5 минути и след като сте обрали цялото брашно на два пъти добавяте олиото. Месете поне 10 минути. Тестото  става меко и плътно , но все още не пухкаво. Върнете го в купата. Завийте я с фолио и я сложете на топло за 35-40 минути. Аз покривам купата с кърпа и я прибирам в микровълновата.
След 30-40 минути би трябвало да е удвоило размера си. Премесете го отново върху набрашнен плот и го оформете в желаната от вас форма. Аз просто го оформям в елипса, поръсвам с брашно и правя няколко разреза с тънък остър нож. Оставете да втаса повторно за още 15 мин и го изпечете за 35-40 минути на 160 градуса с вентилатор. ( не е нужно да е предварително загрята фурната)
След изпичане го оставете поне 15 минути да се охлади преди да го нарежете.

# 17
  • Мнения: 29 335
Гиздава погача

брашно - 700 г
прясна мая - 30 г
прясно мляко - 250 мл
кисело мляко - 5 с.л.
яйца - 3 бр.
олио - 6 с.л.
сол - 1 с.л.
захар - 1 ч.л.
краве масло - за намазване около - 50 - 60 г
жълтъци - 1 бр. за намазване на погачата
прясно мляко - 1 ч.л. за намазване на погачата
олио - за намазване

Затопляме си мляко и към него си добавяме маята заедно със захарта и 3 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме на топло да втаса.

През това време си пресяваме брашното заедно със солта и оформяме кладенче, в което добавяме останалите продукти за тестото, както и готовата мая.

Омесваме меко тесто, което оставяме да удвои обема си.

След това разделяме тестото на две равни части, а всяка една от тях - още 4 равни части.

Оформяме всяко една част на топче, които разточваме на тънки правоъгълни листи.

Поставяме първия лист и мажем с маслото, така отгоре слагаме 2 и отново мажем до 4 лист.
Оформеният лист, отново разточваме на по-голям правоъгълен лист и навиваме на руло.

Така правим и с останалите топчета тесто.

Готовите рула нарязваме на триъгълници, които подреждаме в тавата, която сме намазали с масло предварително.

Краищата, които са останали от разрязаните рула, нареждаме в средата на тавата.

Разбиваме жълтъка с прясно мляко и олиото и намазваме с четка погачата.

Оставяме да втаса отново и тогава поставяме във фурната да се пече.

Печем до готовност.

# 18
  • Мнения: 2 666
Пита охлюв със сирене
Продущкти : прясно мляко - 200 мл, мая - 1/2 кубче, захар - 1 с.л., яйца - 2 бр., кисело мляко - 2 с.л, олио - 2 с.л., сол - 1 ч.л., брашно - около 650 - 700 г, масло - 50 г разтопено за намазване на кората, сирене President - 280 г.
Приготвяне :
Смесвам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно за да се активира. След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло. Половината част от кората се нарязва на ленти с нож за пица. Натрошава се сирене на половината кора и се навива на руло, като се започва откъм неразрязаната част. Рулото се завива като охлюв и се слага в тавичка застлана със хартия за печене. Оставя се да втаса в топла стая около 25 градуса. Като втаса питата, се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе. Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

# 19
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Необходими продукти
 250-270 г. бяло брашно
75 г. фина кафява захар
2 яйца (отделете малко за намазване)
100 мл. топло прясно мляко
3 с.л. захаросани портокалови корички
40 мл. сусамово масло
1.5 ч.л. суха мая (или 1/2 п. прясна)
10 мл. лимонова есенция
10 мл. ванилова есенция (или 2 ванилии на прах)
50 г. филирани бадеми, или лешници
25 мл. Frangelico (или друг лешников ликьор)

Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото мляко. Оставете да втаса за около 15 минути, или докато шупне.Разбийте яйцата със захарта, есенциите, лешниковия ликьор, портокаловите корички и сусамовото масло. Пресейте брашното в дълбока купа.Добавете яйчената смес и маята към брашното. С помощта на миксер с приставки за тесто, омесете всички продукти, докато не получите меко и разтегливо тесто, което не се залепва по стените на купата. Приблизително 5 до 10 минути.Покрийте купата и оставете тестото да втаса до удвояване на обема си.След първото втасване, премесете пак леко тестото, навийте го, или го сгънете няколко пъти и го оставете да втаса още веднъж.Когато тестото втаса, оформете козунака във форма по ваше желание.Оформете тънки фитили с намазнени ръце, след което ги сплетете на плитки.  След като оформите козунака, оставете го отново да втаса, до удвояване на обема си.Втасалият козунак, намажете с яйце и поръсете със захар и накълцани лешници.Печете 35 минути на 160°C.

# 20
  • Мнения: 2 128
Памук погача

Необходими продукти:
240мл топло пр.мляко
240мл топла вода
240мл олио
4 с.л. захар
1с.л. сол
1/2п.пр.мая
6ч.ч. брашно около 840гр.
1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Маята и 1с.л.захар се разтварят във водата.Оставя се да шупне около 15мин. В купа се слагат 3ч.ч. пресято брашно. В кладенче се сипва сместа с маята и олиото.Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Замесва се меко и еластично тесто като постепенно се добавя и останалато брашно.
Разделя се на 2 топки. Всяка се разточва на тънко и в кръг, нарязват се триъгълници и се навиват като кифлички.Подреждат се в тавичка.Мажем с жълтък, втасва и печем на 170°.

# 21
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 051
ДОМАШЕН КОЗУНАК

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1  кг брашно
5 яйца
40 г мая
200 г масло
1/2 л. прясно мляко
200 г захар
1 щип. ванилия

РЕЦЕПТА:
Скрит текст:
Пресятото в дълбок съд брашно (1 кг) се слага на топло. Надробената мая, 1 ч.л. захар и хладко прясно мляко (1/2 л.) се разбъркват леко с лъжичка и съдът се слага на топло, за да втаса маята.

В брашното се прави кладенче, в което през цедка се изсипва маята.

С малка лъжичка маята се разбива с малко брашно и така се получава квас. Съдът отново се слага на топло, за да втаса квасът. През това време във висока тенджера се разбиват яйцата (5 бр), докато станат на пяна.

После се прибавят млякото, маслото (200 г), ванилията (1 щип.) и захарта (200 г). Всичко се разбива на сняг. Щом втаса квасът, бавно се размесва с брашното, като се разрежда по малко от горната смес, която трябва да е хладка.

Тестото се посолява със сол и се меси докато започне да отделя мехурчета и да се отлепва от съда, в който се меси. Добре измесеното тесто се поръсва с брашно, покрива се с кърпа и съдът се слага на топло, за да втаса.

Втасалото тесто се оплита на 2 козунака и се слага в предварително намазани с разтопено масло форми. По желание отгоре се поръсват с бадеми или захар.

# 22
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Качвам рецепта за Питка-съставките са в първата снимка Simple Smile
Питка



# 23
  • Мнения: 29 335
Вкусен тутманик

Продукти за тестото:
1/2 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч топла вода
1 яйце + 1 белтък
2 с.л олио
Около 4 1/4 - 4 1/2 ч.ч брашно
2 ч.л захар
2 ч.л сол
2 ч.л суха мая

Продукти за плънката:
около 2 ч.ч натрошено сирене
1 яйце

Допълнително:
4 с.л разтопено масло за намазване
1 жълтък за намазване

1 ч.ч = 240 мл
1 с.л = 15 мл
1 ч.л = 5 мл

Пресейте брашното и заедно с останалите продукти замесете меко тесто на ръка или в машина за хляб.

Омесеното тесто оформете на топка намажете с олио, поставете в голяма купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си(ако е в машината за хляб, програмата за тесто включва втасването).

Пригответе плънката като объркате натрошеното сирене с яйцето.

Втаслото тесто разделете на 3 части и всяка част разточете на правоъгълник с приблизителни размери 30х25см. Намажете всеки правоъгълник с разтопено масло и разпределете върху всеки равномерно по 1/3 от плънката.

Навийте на руло и нарежете всяко руло на 6 сегмента (охлювчета) с широчина 5см. Наредете сегментите в намазнена и набрашнена тава с диаметър 32см, така че да има малко разстояние между всеки сегмент. По-добре е парчетата да втасват на ширина, отколкото на височина, за да могат да се изпекат добре. Покрийте тавата със стреч фолио и оставете на топло за 40-50 минути, докато охлювчетата втасат и изпълнят тавата.

Разбийте жълтъка с няколко капки вода или прясно мляко и намажете с него втасалите охлювчета.
Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна , около 25-30 минути.

# 24
  • Сливен
  • Мнения: 4 230
Сладкиш без яйца

Сладкишът се прави много лесно-първите 3 реда от рецептата(където пише 1,най-вдясно) се разбъркват,докато захарта се разтопи.После добавяме всичко останало,разбъркваме с Дървена лъжица(по желание),изсипваме в набрашнена тава(или в моят случай-използвах хартия за печене) и печем.Печем първо от долу,после отгоре и готово. А сладкото-по избор,каквото най-много ви харесва.МАРНА ВОДА=ХЛАДКА=ЛЕКО ТОПЛА.





# 25
  • Мнения: 1 090
Спаначени кексчета

1 ч.ч. бяло брашно;
1 ч.ч. царевично брашно;
1/2 ч.ч. натрошено сирене;
1/2 ч.ч. извара;
300 гр. спанак;
3/4 ч.ч. олио;
1 яйце;
1ч.ч. кисело мляко с една чаена лъжичка сода за хляб.
 
Всички съставки се смесват и се изсипват в силиконови форми за кексчета.
Пекат се във фурната на 180 градуса до готовност.

Да Ви е вкусно! Simple Smile Simple SmileSimple Smile

# 26
  • Мнения: 390
Мързелива баница
4 яйца
2 ч.ч брашно
1 ч.ч кис. мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
150 мл. олио
300г. сирене

Начин на приготвяне
Содата прибавяме към кис. мляко за да шупне. В купа добавяме яйцата брашното олиото и получената шупнала смес. Разбиваме всичко до получаване на лепкава смес след което към нея прибавяме сиренето. Печем на 180градуса за около 20-25мин.

# 27
  • Мнения: 1 937
Любим лимецов хляб:
брашно от лимец - 500 гр
вода - 300 мл
олио - 20 мл
захар
сол
мая
За поръсваме слънчогледови и тиквени семена белени, сусамово семе. Може да се добави от тях и в тестото.
Семпла рецепта, но много здравословна

# 28
  • Мнения: 39 323
Включвам се с рецепта за козунак. Тя, рецептата е на Лабрекс, но я ползвам от няколко години и не съжалявам.
2 яйца. Отделяме малко от единия белтък за намазване;
5 с.л. захар;
20-25 гр. свежа мая;
50 гр. разтопено масло;
2 с.л. кисело мляко;
500 гр. брашно;
+ малко прясно мляко;
1 щипка сол;
По желание аромати- кора портокал, лимон, ром,

Яйцата се слагат в разграфена кана. Допълва се с прясно мляко до около 220 милилитра. Добавя се киселото мляко(вече да показва около 255 мл.), маята и захарта. Забърква се добре. Добавя се маслото и солта. И коричките, ако ще се слагат. В купа се пресява брашното и се излива течната смес. Месим и оформяме меко тесто. Разделяме на 3 части. От всяка оформяме фитил на ръка или преди това им слагаме плънка по желание(шоколад, локум, сладко, стафиди....). Завиваме и сплитаме козунака. Слага се в по- висок съд с хартия за печене. Втасва във фурната на 40 градуса, покрит с мокра кърпа. Мажем с белтъка. Ръсим обилно със захар. Печем на 160 градуса за 25- 30 минути.

# 29
  • София
  • Мнения: 35 944
Мазни питки със сирене, зехтин и чили
Продукти за тестото:
1 чч. вода
1 с. л. олио
1 с. л. кис. мляко
1чл. захар
6 гр. суха мая
сол
около 3чч брашно... за средно меко тесто
зехтин за намазване
чили, едро смляно,  за поръсване
Тестото се омесва, втасва и от втасалото тесто, правя топчета. Всяко топче раздърпвам с ръце, поставям натрошено сирене, прегъвам и сплесквам добре с ръка, директно върху предварително намаслена тава. Намазвам със зехтин, ръся с чили, набождам нагъсто с вилица, така че при изпичането да останат по-тънки .
Пека на 200 градуса, до зачервяване.

Общи условия

Активация на акаунт